Nieuws
09 augustus 2010 - Ron Smeets

RIM sluit compromis met Saudi Arabië over Blackberry data

Vorige week leek het er sterk op dat de meeste BlackBerry functies in landen als Saudi Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, binnenkort nutteloos zouden zijn. De regeringen van die landen dreigden namelijk met een blokkade van het messaging services van de BlackBerry's als ze geen toegang zouden krijgen tot de versleutelde data van die toestellen. Meer daarover kun je hier, hier en hier nog nalezen ;)

Dit weekend heeft RIM, nadat het land inderdaad de betreffende BlackBerry services voor enkele uren 'plat gelegd' had, een compromis gesloten met Saudi Arabië waardoor een verdere blokkade voorlopig althans van de baan lijkt.

Zoals bekend wil Saudi Arabië (en meerdere landen uit die regio) uit veiligheidsoverwegingen (terrorisme dreigingen etc.) inzage krijgen in het dataverkeer van de BlackBerry toestellen. Omdat de betreffende date versleuteld is en opgeslagen wordt op servers die in Canada staan was dat tot nu toe niet mogelijk. RIM weigerde aanvankelijk ook elke vorm van medewerking aan het 'afluisteren' van haar klanten maar is nu dan toch overstag gegaan. De oplossing bestaat uit het plaatsen van een lokale server waarop de data van lokale BlackBerry toestellen (zowel in- als uitgaand) opgeslagen wordt. De Saudische telco's (en dus ook de overheid) krijgen toegang tot de data op die servers.

De vraag is nu natuurlijk hoeveel landen zich de komende dagen en weken bij RIM zullen melden voor een vergelijkbare oplossing. RIM heeft immers vorige week nog stellig beweert dat men geen technische oplossingen exclusief aan bepaalde landen en providers aanbiedt. Kortom, ieder land zou zich nu dus bij RIM kunnen melden?

Wat betreft de overspannen reacties over schending van de privacy door RIM/ BlackBerry en zo kan ik alleen het volgende zeggen. De reden dat de Saudische overheid RIM met een blokkade heeft moeten dreigen om toegang te krijgen en dat schijnbaar (nog) niet nodig was voor bijvoorbeeld Nokia Messaging, Gmail (Android) en de andere mobiele email services betekent hoogstwaarschijnlijk dat die diensten veel makkelijker 'af te luisteren zijn'. Toch?

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.