Nieuws
10 november 2011 - Ron Smeets

RIM onderzoekt nieuwe storing in EMEA

Gisteravond en vannacht doken er weer klachten op van BlackBerry gebruikers die problemen hadden met PING en de internet diensten op hun toestellen. Gelukkig duurde de problemen dit keer 'slechts' een paar uur, maar gezien de grote storing van enkele weken geleden, sloeg de schrik, verontwaardiging en ontevredenheid bij veel (Nederlandse) Blackberry gebruikers weer toe.

Hoewel de oorzaak van de nieuwe storing nog niet bekend is heeft RIM dit keer wel redelijk snel gereageerd. Binnen een paar uur stond een mededeling op hun webcare twitter account en vanochtend maakte de Canadese fabrikant bekend dat men nog onderzoekt wat de oorzaak van de hernieuwde problemen was.

Goed, alle Blackberry gebruikers kunnen vooralsnog dus weer opgelucht ademhalen. PING en alle andere diensten werken weer naar behoren. Toch is het verontrustend dat RIM de afgelopen weken meer en meer getroffen wordt door dit soort storingen. De Canadese fabrikant staat (of stond) immers al jaren bekend als een van de meest betrouwbare mobiele dienstverleners. Dat was ook een van de voornaamste redenen dat Blackberry en hun mail diensten zo populair waren bij zakelijke gebruikers. En sinds het (onverwachte) succes van PING ook bij veel jongeren.

Al met al zullen de recente storingen RIM en Blackberry's populariteit geen goed doen. Het negatieve effect, of de imagoschade, van de grote storing was in de verkoopcijfers in de weken daarna al goed te zien. Doorgaans ebt zo'n negatief sentiment wel weer weg, maar als dergelijke storingen, zoals gisteren dus, op regelmatige basis terugkeren dan gaat RIM de gevolgen daarvan ook zeker op langere termijn voelen. Daarvoor hoef je geen expert te zijn om dat te mogen voorspellen.

Voor nu wordt het dus afwachten welke oorzaak RIM gaat vinden voor de problemen van afgelopen avond en nacht. En, minstens net zo belangrijlk, of ze het probleem definitief opgelost krijgen want dat lijkt op dit moment nog niet het geval. Ik doel dan met name op het feit dat de symptomen van de laatste storing akelig veel leken op die van enkele weken geleden. Traagheid bij het afleveren van PING berichten, geen toegang tot internet diensten en niet iedereen had er last van. Overbelasting? Uitval van een (deel van de) servers? Wie zal het zeggen... Alleen RIM zelf kan het enige juiste antwoord daarop geven, en voor de definitieve oplossing zorgen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.