Nieuws
10 juni 2009 - Jerome Mol

RIM koopt Dash Navigation

Vandaag werd bekend dat RIM, maker van BlackBerry, vorige week donderdag Dash Navigation, de Amerikaanse maker van internet-connected car-navigatie systemen heeft overgenomen.

Dash Navigation, gefinancieerd door een heel rijtje VC’s, waaronder Kleiner Perkins,  Sequoia, Skymoon Ventures en Crescendo Ventures,  introduceerde in 2007 met veel fanfare PND’s (Personal Navigation Devices), die behalve locaal kaarten en navigatie capaciteit, ook het internet via WIFI en cellular kunnen benaderen en op die manier bijvoorbeeld de laatste benzine prijzen en menukaarten van nabijgelegen restaurants kunnen ophalen.

Elk Dash device werkt als een node in het Dash netwerk, en ontvangt en stuurt data terug naar de server, zodat er realtime traffic informatie beschikbaar komt voor de andere gebruikers,  enigzins te vergelijken met de HD-functionaliteit van TomTom.

We zullen dit helaas als een merger out of mercy moeten classificeren, want het business model van Dash werkte niet.  Het bedrijf groeide niet hard genoeg, had te weinig brand awareness en distributie channels. Ook wilden gebruikers blijkbaar niet maandelijks een fee betalen voor de geleverde informatie. Daarnaast zijn er volgens analisten tekenen dat de markt voor in-car navigatie met TomTom en Garmin als marktleiders, verzadigd zou zijn, maar dit lijkt ons niet het geval.

De Dash functionaliteit zal in de toekomst dus standaard en waarschijnlijk gratis in de BlackBerry stack meegenomen worden. Dit is een klap in het gezicht van RIM partner TeleNav, al enige jaren een trouwe RIM partner, en momenteel volgens de consultants van GPXS Services de applicatie leverancier voor navigatie die men het meeste tegenkomt bij (grotere) klanten.

Deze verticale integratie, waarbij mobiele devices GPS en navigatie functionaliteit als integraal onderdeel aanbieden (net als de integratie van camera’s en mp3 players) is al een tijdje aan de gang gezien de overname van Navteq en Gate 5 door Nokia, Google Maps op Android devices en bijvoorbeeld de patents die Apple gefiled heeft.

Over de auteur: Jerome Mol