Nieuws
24 januari 2013 - Ron Smeets

RIM in de etalage na BlackBerry 10 lancering?

Op 30 januari onthult RIM de eerste BlackBerry 10 toestellen en het bijbehorende gloednieuwe besturingssysteem. Gisteren kwam de nieuwe BB10 Enterpise, voor (groot)zakelijke gebruikers, al op de markt.

De grote vraag die velen de komende weken zal gaan bezighouden is natuurlijk of RIM met BlackBerry 10 een deel van het succes van weleer terug kan winnen. Dat wordt hoe dan ook een spannende tijd voor de Canadese fabrikant. Analisten verwachten echter dat BlackBerry 10 toch vooral als een katalysator moet gaan fungeren voor een eventuele overname van RIM en dat het bedrijf dus zo goed als in de etalage staat.

Geruchten dat RIM overgenomen zou kunnen gaan worden doen al jaren de ronden. Er werd in die periode zelfs al gespeculeerd over interesse voor de Canadese smartphone en software ontwikkelaar uit de krochten van Samsung, Nokia en zelfs Microsoft en Amazon. Tot nu toe bleef het echter bij pure speculatie en zijn, voor zover bekend, nooit tot echt serieuze overnamegesprekken gevoerd.

De afgelopen dagen is echter nieuwe olie op de mogelijke overnamegeruchten gegooid door niemand minder dan de CEO, Thorsten Heins, zelf. Tegenover een Duitse krant verklaarde hij namelijk dat RIM overweegt om strategische samenwerkingen aan te gaan. Dat is niet zo vreemd, maar hij vertelde ook dat een eventuele verkoop van RIM's hardware tak tot de mogelijkheden behoort.

De uitspraken van Heins waren in ieder geval goed voor de aandelenkoers. Die schoot hierna aanvankelijk met 9% omhoog maar werd daarna door de markt zelf weer wat gecorrigeerd. Het zal mij  benieuwen wat RIM de komende maanden gaat doen en hoe de nieuwe toestellen en het nieuwe OS gaan presteren; met of zonder overname.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.