Nieuws
23 januari 2012 - Ron Smeets

RIM CEO's stappen na 20 jaar per direct op, blijven in RvB

Vandaag werd bekend dat het CEO duo van RIM per direct opstappen en hun functie ter beschikking stellen. Mike Lazaridis en Jim Balsillie zwaaiden 20 jaar de scepter bij de Canadese toestel- en software fabrikant. Beide mannen blijven wel betrokken bij RIM. Lazaridis is nu vice voorzitter van RIM's Board of Chair en Jim Balsillie houdt een plekje in diezelfde Board.

De opvolger is ook al benoemd. Alom werd aangenomen dat Barbara Stymiest de beste kans maakte maar zij is vanaf nu de 'Indepentent Board Chair'. De functie van CEO wordt per direct overgenomen door Thorsten Heis (54, foto), tot nu de COO van RIM.

Het 'ontslag; van de co-CEO's komt niet helemaal als een verrassing. De RVB en aandeelhouders van RIM stuurden al geruime tijd aan op een vervanging van de twee oudegediende CEO's nadat de fabrikant in zwaarder weer gekomen was. Er werd zelfs al geadviseerd om het bedrijf in de etalage te zetten. Dalende omzetten (in Noord Amerika die ruim anderhalf jaar geleden al ingezet werd) en problemen binnen het middel- en hoger management waren daar debet aan. In de afgelopen kwartalen verlieten diverse managers het (zinkende?) RIM schip en enkelen van hen uitten zelfs openlijk hun ongenoegen over de problemen bij RIM.

De tijd zal nu moeten uitwijzen of de nieuwe CEO het slagzij makende RIM schip weer vlotgetrokken gaat krijgen. Volgens Heins beschikt RIM nog steeds over een stevige (financiële) basis waar het bedrijf verder (en opnieuw) kan bouwen. "We have a strong balance sheet with approximately $1.5 billion in cash at the end of the last quarter and negligible debt. We reported revenue of $5.2 billion in our last quarter, up 24% from the prior quarter, and a 35% year-to-year increase in the BlackBerry subscriber base, which is now over 75 million", aldus Heins.

Dat klinkt strijdvaardig en positief maar Heis komt zeker niet in een 'gespreid bed' terecht. De vertragingen in de ontwikkeling van het nieuwe BlackBerry OS (BB10) en de toestellen die daarbij horen zorgen er voor dat het nog tot eind dit jaar zal duren voordat RIM weer een serieuze gooi kan gaan doen naar het terugwinnen van marktaandeel en, vooral, zakelijke klanten. De successen van de afgelopen twee jaar hebben zich toch vooral afgespeeld in de 'tiener markt', met dank aan BBM / PING. Dat werd in 2009 een hype onder jongere mobiele bellers die toen ineens allemaal een BlackBerry wilde hebben. Sinds deze zomer lijkt die hype verleden tijd.

De komst van concurrenten als WhatsApp op andere (Android, iOS en Windows Phone) toestellen die in veel gevallen goedkoper zijn dan een BlackBerry en soms ook met goedkopere abonnemten te verkrijgen zijn, spelen daar een hele belangrijke rol in. Sindsdien zijn de geluiden uit de markt, en de harde verkoopcijfers, voor BlackBerry ook in Nederland (en Europa) een stuk minder positief. Tieners dumpen massaal hun BlackBerry als ze de kans krijgen (bij abonnementsverlengingen) met als gevolg dat vanuit de winkels berichten komen dat tot wel 90% van alle BlackBerry eigenaren die voor een abonnementsverlenging in combinatie met een nieuw toestel gaan shoppen uiteindelijk voor een ander merk / OS kiezen.

Barbara Stymiest, zoals gezegd tot voor kort de gedoodverde opvolger van Lazaridis en Balsillie, liet in een verklaring vanuit de Raad van Bestuur ook weten helemaal achter de benoeming van Thorsten Heins als CEO te staan: "We believe that Thorsten is the right executive to succeed Mike and Jim. He has 27 years of telecommunications experience, including four years at RIM in senior management positions. As a Board, we have been impressed with his outstanding management skills, his leadership and his accomplishments within the company."

Via 

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.