Nieuws
25 oktober 2017 - Ron Smeets

Rijke werelddelen zien smartphone verkopen dalen Gemiddelde verkoopprijs stijgt nog wel

In het derde kwartaal van 2017 zijn wereldwijd ruim 366 miljoen smartphones verkocht. Dat waren er 11 miljoen, of 3%, meer dan in dezelfde periode een jaar geleden, maar die stijging is niet te danken aan de smartphone verkopen in de rijke, ontwikkelde, delen van deze wereld. Dat heeft marktonderzoeker Gfk uit eigen verzamelde verkoopgegevens uit meer geconcludeerd. Zowel in West Europa als Noord Amerika en het ontwikkelde deel van Azie (Japan, Korea, Singapore) dalen de smartphone verkopen namelijk al een tijdje. In West Europa en de genoemde delen van Azie zelfs met 7% ten opzichte van een jaar geleden. In Noord Amerika valt die dalen, met -/- 1%, nog mee, maar ook daar stagneren de verkopen dus. De grootste stijging kenden Latijns Amerika, Centraal en Oost Europa en het Midden Oosten en Afrika waar respectievelijk 11%, 9% en 8% meer smartphones verkocht werden.

De reden voor de daling van de smartphone verkopen in de rijkere werelddelen is niet zo moeilijk te achterhalen. Inmiddels heeft bijna iedereen die een smartphone zou willen hebben er ook al een. De smartphone markt verschuift dus van een groei- naar een vervangingsmarkt. Daarnaast zie je in sommige landen dat consumenten steeds zuiniger met hun smartphone omspringen zodat ze er langer mee kunnen doen.

Gemiddelde prijs per verkochte smartphone stijgt wel
Omdat high-end smartphones steeds duurder worden, denk aan de nieuwe iPhone X, de Galaxy Note8 en ook de LG V30, stijgt de gemiddelde prijs per verkochte smartphone wel nog steeds. Vorig jaar waren 355.4 miljoen smartphones goed voor een gezamenlijke omzet van 106.3 miljard dollar, ofwel gemiddeld $299,10 per toestel. Dit jaar zorgden 366.6 verkochte smartphones voor een omzet van 116.8 miljard dollar. Dat is 318 dollar en 60 cent per verkochte smartphone. Een stijging van ruim 6.5%. Bijzonder is ook dat Gfk heeft becijferd dat in West Europa van elke acht verkochte smartphones er één duurder is dan 765 euro (900 dollar). Ofwel, zo’n 3.86 miljoen toestellen in het derde kwartaal van dit jaar. Voorheen kon je aan dat bedrag vrijwel alleen iPhones koppelen, maar inmiddels bieden meer fabrikanten smartphones in die prijsklasse aan. Dat zijn zoals gezegd wereldwijde cijfers en getallen die op heel West Europa van toepassing zijn. In Nederland dalen niet alleen de totale smartphone verkopen maar worden sinds een aantal maanden ook minder dure toestellen verkocht vanwege de nieuwe BKR registratie voor toestelleningen (al dan niet in een abonnement) van meer dan 250 euro.

Daling in Q3 groter dan in de rest van het jaar
Voor het hele jaar, tot en met het derde kwartaal, valt de daling van de smartphone verkopen in twee van de drie genoemde werelddelen lager uit. In West Europa 3% en ontwikkeld Azie 4%. In Noord Amerika is zelfs nog een lichte stijging (+1%) te zien. Al met al verwacht Gfk dat het nog wel goed komt met de totale smartphone verkopen, wereldwijd. Traditioneel is het vierde kwartaal altijd de meest succesvolle periode van het jaar, maar dat geldt natuurlijk voor elk jaar. Hoe dan ook, Gfk voorziet in het lopende kwartaal voor de meeste gebieden een flinke stijging van het aantal smartphone verkopen; van 1,418 miljard in 2016 naar 1,478 miljard in 2017.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.