Nieuws
30 januari 2006 - Ron Smeets

Richtlijnen voor camphone journalistiek

De Engelse vereniging van journalisten heeft, in samenwerking met diverse media en persburo's, een aantal richtlijnen opgesteld over hoe om te gaan met het groeiende fenomeen van 'citizen journalism'.

Het feit dat tegenwoordig iedereen met een camphone zich op elk moment dat er ergens iets gebeurd kan ontpoppen tot 'burger-journalist' maakt deze richtlijnen meer dan noodzakelijk, aldus de diverse media en journalisten.

Behalve regels als het controleren van aangeleverde berichten en foto's op de juistheid daarvan en het beschermen van de copyrights wordt ook aandacht besteed aan de verantwoordelijkheid die de reguliere media heeft voor de veiligheid van de zogenaamde 'burger journalisten'.Gerelateerde links:
Camphone video van oorzaak Parijse rellen
Eerste phonefoto verkocht door papperazzi
Steeds meer GSM verklikkers gevraagd
Politie roept om camphone getuigen
Camphone foto's London in de prijzen
Nog een camphone persburo
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.