Nieuws
27 juni 2016 - Ron Smeets

Richard Yu: "Huawei zal Android gebruiken zolang als het 'open' blijft" Huawei CEO reageert op berichten dat de fabrikant een eigen smartphone OS ontwikkelt

De geruchten dat Huawei, net als in 2012, werkt aan de ontwikkeling van een eigen smartphone OS zijn de afgelopen dagen zo hardnekkig geworden dat CEO Richard Yu van Huawei niet anders kon dan er op reageren.

Aanvankelijk leek het gerucht niet veel anders dan veel andere geruchten, maar inmiddels werd ook al gespeculeerd over het aantrekken van ontwikkelaars van andere fabrikanten (los van de Apple UI designer want dat was geen gerucht) en samenwerking met andere fabrikanten om het ontwikkelproces te versnellen. Het Huawei smartphone OS zou dezelfde naam krijgen als de processors van de fabrikant; Kirin.

Welnu, Yu heeft nu officieel laten weten dat zolang als Android een 'open' OS blijft dan zal Huawei het smartphone besturingssysteem van Google blijven gebruiken. Daarmee zegt Yu echter nog niets over de eventuele ontwikkeling van een eigen OS. Met andere woorden; Huawei zal Android niet snel de rug toe keren, maar de kans dat er ook een eigen alternatief komt is nog altijd aanwezig.

Bovendien zegt Yu letterlijk dat mocht Google besluiten de open structuur van Android in te dammen Huawei Android mogelijk wel laat vallen. Hoewel het misschien niet erg waarschijnlijk lijkt dat Android ooit een 'gesloten' OS wordt zal Huawei het eventuele alternatief wel op de plank hebben moeten liggen, of toch op z'n minst in ver gevorderd stadium ontwikkeld moeten hebben, mocht de situatie zich toch voordoen.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.