Accessoires
06 juni 2014 - Ron Smeets

Review Xtorm SolarBooster

Zonnecel laders; ik heb er al heel wat voorbij zien komen en uitgeprobeerd de afgelopen jaren. Helaas was de ervaring tot nu toe bijna altijd hetzelfde. De compacte uitvoeringen, of mobiele toestellen met een ingebouwde zonnecel, konden nauwelijks voldoende capaciteit leveren om toestellen binnen afzienbare tijd op te laden.

De laders die wel (enigszins) functioneerden kon je nauwelijks draagbaar noemen. Op de rugzakken en handtassen na wellicht. De afgelopen weken heb ik een tussenmodel getest; de XTorm SolarBooster. Niet super compact, maar omdat hij opgevouwen kan worden en slechts 520 gram weegt (eigen meting ;) is hij wel goed draagbaar. 

De Xtorm SolarBooster levert een vermogen van 11 watt. De twee zonnepanelen zijn dan ook behoorlijk groot en meten elk 24 x 13 centimeter. Daarmee is meteen duidelijk dat deze zonnecellader veel meer zonlicht opvangt, en dus energie opwekt, dan de gemiddelde cover lader of andere draagbare zonnecel laders. Volgens de makers zou het apparaat, als de zon schijnt, voldoende stroom opwekken om twee toestellen tegelijk binnen drie uur op te laden. Een tablet duurt wat langer; zo'n 7 tot 10 uur, afhankelijk van de capaciteit van de accu van het toestel. Dat was de theorie. Hieronder staan mijn praktijkervaringen.

Ik heb de Xtorm in verschillende omstandigheden uitgeprobeerd. Zowel op zonnige als bewolkte dagen. Kort door de bocht geredeneerd kan ik zeggen: ja, hij werkt; maar nee, niet altijd even optimaal. Die conclusie vergt echter wel wat uitleg.

Ik zal beginnen met de test onder de meest gunstige omstandigheden. Daarvoor legde ik de Xtorm rond 11u00 in de felle zon achter in de tuin. Omdat hij dus twee uitgangen heeft sloot ik een volledig lege Nokia Lumia 1020 en een, eveneens lege, 1000 mAh accupack (de cameragrip van de Lumia) aan. Het toestel en de cameragrip zelf legde ik wel een beetje in de schaduw om te voorkomen dat ze zouden smelten ;)) Het was een zonovergoten dag in juni waarbij de middagtemperatuur tot ruim boven de 25 graden zou oplopen. Genoeg zonkracht dus. Ik heb tussendoor regelmatig (elk half uur) even gekeken hoe het oplaadproces verliep en wat bleek: om 14u30, drie en een half uur later dus, waren zowel de Lumia 1020 als het accupack volledig opgeladen. Kortom, in de felle zon werkt de Xtorm prima. Ik heb daarna ook nog een tablet (Acer Iconia A1) aangesloten en die had na een uur laden al 19% accuspanning. Niet slecht dus.

Twee weken geleden had ik de Xtorm in mijn auto geinstalleerd. Nou ja, boven op dashboard voor het raam gelegd. Ook daar had de zon vrij spel, maar wel achter een getinte autoruit. Dat, zo bleek al snel, had nogal wat invloed op de snelheid van het opladen. Ik koppelde rond 10u00 één toestel, mijn Samsung Galaxy S5, aan de oplader. Op dat moment had de S5 nog 35% accuspanning over. Na ruim 7 uur rijden was het toestel voor 92% opgeladen. Natuurlijk verdween de zon onderweg af en toe achter een wolkje, maar het was een overwegend zonnige dag en ik reed voornamelijk naar het zuiden, pal tegen de zon in dus. Het heeft er dus alle schijn van dat het installeren van de Xtorm achter een getinte (auto)ruit een behoorlijk negatieve invloed heeft op de laadtijd. In de volle zon kun je in 7 uur tijd namelijk minimaal twee toestellen volledig opladen.

In de week dat ik de Xtorm in mijn auto had liggen heb ik meerdere dagen smartphones en andere gadgets, zoals een Garmin Virb actie camera, proberen op te laden. De meeste dagen was het half bewolkt. In de praktijk bleek dat de Xtorm, wanneer je hem niet altijd open en bloot in de volle zon legt, vooral dienst doet als 'bijlader' om er voor te zorgen dat je toestellen gedurende de tijd dat ze aan de zonnecel lader hangen niet verder 'leeg lopen'. In de meeste gevallen was de accuspanning hooguit een paar procent gestegen. Letwel, gemiddeld zat een toestel niet langer dan een of twee uur aan de lader gekoppeld. Nu hoor ik velen al denken. "Waarom gebruik je een zonnecel lader in een auto? Daar heb je toch (USB) autoladers voor." Klopt helemaal, maar ik wilde het apparaat onder verschillende omstandigheden testen.

Tot slot heb ik de Xtorm ook een middag uitgeprobeerd toen het bewolkt was. Wanneer hij dan in de auto lag, achter een getinte ruit dus, dan laadde hij helemaal niet op. Buiten de auto zag je wel dat aangesloten toestellen bijgeladen werden, maar dat ging een heel stuk langzamer. Mijn HTC One (M8) deed er 45 minuten over om van 66% naar 76% te 'stijgen'.

Conclusie: De Xtorm SolarBooster werkt, zoals alle zonnecel laders, het best in de volle zon. In alle andere, daglicht, omstandigheden loopt de laadtijd snel op, maar ook dan kun je hem nog wel gebruiken om je toestel(len) niet verder te laten leeglopen. Al zou ik hem alleen daarvoor niet aanschaffen. Dan is een accupack van een paar tientjes handiger. De Xtorm kost 89 Euro en hij is online te koop. Al met al ben ik wel redelijk tevreden over de Xtorm SolarBooster. Hij werkt veel beter dan de meeste andere zonnecel laders die ik tot dit moment geprobeerd heb. Het is misschien iets om mee te nemen op vakantie. Als je tenminste van plan bent om behalve in de zon te liggen en zwemmen ook nog intensief met je smartphone of tablet bezig te zijn.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.