Toestellen
07 april 2007 - Ron Smeets

Review van Sony Ericsson's Walkmantopper, de W880i

De voorbije 4 weken heb ik Sony’s nieuwste Walkmanphone eens van dichtbij bekeken en uitgeprobeerd. Mijn bevindingen, samen met een aantal foto’s kunnen jullie in deze review nalezen en bekijken.

Zoals de meeste nieuwe toestellen die het ook goed willen doen bij de ‘design-driven’ toestelkopers wordt ook de W880i in een strak vormgegeven verpakking geleverd waarin het toestel bij opening direct prominent gepresenteerd wordt.

In de doos zitten verder natuurlijk de lader, datakabel (USB), een Sony headset, de software CD en wat boekjes. Vooral de bijgeleverde datakabel is een pré want veel toestelmerken laten die apart aanschaffen. OK, de ‘kale prijs’, zonder abonnement, van de W880i ligt wel rond de 450 Euro, maar daarvoor krijg je dan ook een compleet uitgerust toestel. In het toestel zelf zit ook al een 1Gb Memory Stick Micro 2 wat natuurlijk geen overbodige luxe is voor een Walkman GSM.

Het uiterlijk van de W880i vindt ik verrassend fraai. Natuurlijk speelt ook mee dat het toestel, compleet met twee camera’s (een 2 megapixel en een VGA) amper 9.4 millimeter ‘dik’ is, maar bij zowel de zwarte als zilveren uitvoering zorgen de oranje accenten aan de voorzijde (de numerieke toetsen en centrale selectieknop) ervoor dat het toestel er bijzonder stijlvol uitziet.

De volledig oranje achterzijde van de W880i is gemaakt van een soort ‘rubber-achtig’ kunstof dat vrijwel niet krast, althans bij normaal gebruik. Ik heb zelf ook nog een Palm Treo 750 met een zelfde soort behuizing en ook die blijft er na enkele maanden in mijn broekzak geleefd te hebben perfect uitzien. Heel anders dan bijvoorbeeld de chrome achterkant van een iPod. Jammer is wel dat het klepje van de Memory Stick net effe een andere kleur oranje heeft waardoor ie iets teveel opvalt. Overigens heeft het klepje ook geen echt scharnierpunt maar een rubberen bevestiging die volgens mij bij regelmatig openen en sluiten wel eens makkelijk zou kunnen breken.

Op het eerste gezicht was ik bang dat de toetsen wat aan de iele kant zouden zijn, maar in de praktijk zijn de toesten goed en zonder veel problemen (twee toetsen tegelijk indrukken) bereik- en bruikbaar. Het enige nadeel is de positionering van de toets om de webbrowser mee op te starten. Die is namelijk net een fractie hoger dan de ‘back’ toets waarmee je de menu’s verlaat en het gebeurde mij dus regelmatig dat ik de ‘back’ toets nodig had en tegelijkertijd de webbrowser opstartte.

Verreweg de belangrijkste functie van de W880i, bellen en SMSen even niet meegerekend dan, is natuurlijk de muziekspeler. Het is niet voor niets een toestel met het Walkman merk van Sony (Ericsson). Op de zijkant van het toestel zit een toets waarmee je in één klik de walkmanfunctie kunt opstarten. Bij veel andere toestellen van Sony Ericsson zit dit toets op de voorzijde van het toestel, maar daar is bij de W880i niet zo bijster veel plek ;-). Dat is overigens niet helemaal waar want standaard zit de Walkman functie ook als snelkoppeling onder de rechter (>>) toets van de ronde selectieknop midden onder het display.

De speler zelf ziet er bijzonder gelikt uit en werkt ook zoals het hoort. Intuïtief, gebruiksvriendelijk en je kunt de muzieknummers die je wilt beluisteren, net als bij de meeste goede MP3 spelers, via afspeellijsten, op artiest, album etc selecteren en sorteren. Wel vind ik het jammer dat de W880i geen standaard (3.5mm) audiojack aansluiting op het toestel zelf heeft zoals bijvoorbeeld de Nokia N91 en iPod dat wel hebben. Je kunt je eigen headset wel gewoon gebruiken want de mini-jack aansluiting zit wel op het microfoon deel van de bijgeleverde handsfree set die je aan de W880i aansluit. Helaas is de connector van die kabel aan de zijde van het toestel net zo groot als die van de lader wat niet echt elegant uitziet.

Zoals gezegd krijg je bij de W880i standaard een 1GB Memory Stick Micro 2 meegeleverd die ook al, geformatteerd en wel, in het toestel zit. Als je die ruimte helemaal voor MP3’s gebruikt, dan kun je er zo’n 300 nummers op opslaan. Sony Ericsson roept in diverse commercials ‘900 nummers op 9.4mm’, maar dat zijn dan wel erg korte nummers met een 64Kbit/s encodering (internetradio kwaliteit). De echte muziekliefhebber kiest toch op z’n minst voor 128Kbit/s. Ikzelf codeer mijn MP3-tjes zelfs op 192Kbit/s. Een gemiddeld nummer is dan zo’n 4 tot 5 Mb groot, dus kan ik op 1GB er ongeveer 225 liedjes kwijt. Ga er van uit dat je er maximaal 300 tot 350 nummers op kunt zetten. De gemiddelde kwaliteit van gedownloade muziek is 128Kbit/s.

Je kunt de muziek op diverse manieren op de W880i zetten. Importeren via de datakabel of Bluetooth gaat relatief het langzaamst. Ik heb getest met ongeveer 160Mb en dat duurde via de datakabel zo’n 10 minuten. Een nummer van 6Mb via Bluetooth verzenden naar het toestel nam ongeveer 2 minuten in beslag. De snelste manier is natuurlijk via een card-reader die geschikt is voor de Memory Stick Micro 2. Op 160Mb kan dat al gauw een minuut of 7 schelen.

De geluidskwaliteit van de muziekspeler en de bijgeleverde headset is goed. Persoonlijk vind ik de N91 wat helderder klinken, maar het verschil is marginaal te noemen. Sony Ericsson heeft kwalitatief een prima MP3 speler in de W880i ingebouwd met functies als een Equalizer (5-bands), MegaBass, Album Art etc. Als ik Sony Ericsson was had ik wel de FM Radio functie erbij gestopt. De enige reden die ik kan bedenken waarom de W880i die optie moet missen is ruimtegebrek.

Een leuke feature van de nieuwere Walkmantoestellen, en dus ook de W880i, is TrackID waarmee je een aantal seconden van een nummer dat je op de radio of ergens anders hoort kunt opnemen en die vervolgens online in een database op zoek gaat naar de artiest song- en albumtitel van de opgomen muziek. Met ‘PlayNow’ kun je mobiel in enkele stappen snel de laatste nummers downloaden van een online muziekportaal. Deze nummers moeten natuurlijk wel gewoon betaald worden. Let wel: de PlayNow optie werkt niet op alle netwerken en bij alle providers!

Behalve de uitgebreide muziekfuncties heeft de W880i nog meer aan boord. Het is een UMTS toestel dus vind je aan de voorzijde, links boven het display, ook een VGA camera voor beeldbellen. De kwaliteit van de 2 Megapixel foto- en videocamera aan de achterzijde van het toestel is redelijk te noemen. De W880i is duidelijk géén CyberShot toestel, maar de camera maakt best aardige foto’s. Hij heeft helaas geen flits, maar je kunt wel een nachtstand kiezen en/of de belichting handmatig wat opkrikken. Gemaakte foto’s kun je eventueel rechtstreeks naar je blog versturen dankzij het standaard meegeinstalleerde Blogger.

Wat ik wel vreemd vind is dat de digitale zoom-functie (optische zoom heeft de W880i niet) alleen werkt in de videocamera modus. Je kunt bij het maken van een gewone foto dus niet in- of uitzoomen.

De kwaliteit van het display is bijzonder goed te noemen. Helder, strak en duidelijk leesbaar, zelfs de kleine lettertjes als je aan het bowsen bent. Ondanks de relatief geringe afmeting is het scherm wel uitgerust met een 240x320 resolutie (QVGA) die je normaal vrijwel alleen bij Smartphones ziet.

Daarmee heb ik de belangrijkste functies wel gehad. Natuurlijk kun je er ook mee bellen en SMSen. Ook dat werkt allemaal zoals het hoort met één kanttekening. Uit designoverwegingen heeft Sony Ericsson geen groene en rode beltoets (voor het beantwoorden en beeindigen van gesprekken) op het toestel geplaatst. Dat is even wennen.

Verder heeft Sony Ericsson ook nog enkele organiser functies zoals een agenda, wekker, rekenmachine, notitieblok etc aan de W880i toegevoegd. Het toestel is zelfs geschikt voor push email, maar ik denk niet dat de W880i daardoor hogere ogen zal gooien bij de zakeleijke gebruikers dan andere muziek GSM’s of ‘niet-Smartphones’.

Wat wel bijzonder handig kan zijn is de standaard geïnstalleerde RSS Reader om ook onderweg op de hoogte te blijven van bijvoorbeeld het laatste (sport)nieuws.

Als laatste wil ik de accu even nader belichten. Deze is bijzonder goed. Bij normaal daggebruik van een tiental gemiddelde telefoongesprekken, een uurtje muziek luisteren en af en toe een foto maken haal je makkelijk de drie dagen uit één acculading. Gebruik je de W880i dagelijks meerdere uren als walkman dan zul je de drie dagen natuurlijk niet halen maar over het algemeen voldoet de accu meer dan uitstekend.

Conclusie:

De W880i is niet de goedkoopste muziek GSM op de markt in zijn klasse, maar wel een van de betere. Je mag gerust zeggen dat hij qua design, kwaliteit en uitrusting bij de Top 5 van de muziekGSM’s die momenteel te koop zijn hoort, samen met bijvoorbeeld W950i en W850i van Sony Ericsson zelf en de N91 van Nokia. Het is zeker de meest compacte muziek GSM van dit moment. Qua omvang is de Samsun X830 wel wat kleiner, maar die is beduiden dikker dan de W880i.

De minpunten: de relatief hoge aanschafprijs, de grote connector voor de lader en de headset, het ontbreken van een zoomfunctie bij de fotocamera en de ietwat ongelukkig gepositioneerde toets voor de webbrowser.

De pluspunten: strak design, ultraplat, helder display met relatief grote resolutie, prima muziekspeler, uitstekende accu, complete standaard uitrusting en een gebruiksvriendelijke menu structuur.

Ben je op zoek naar een compacte maar complete muziekGSM, dan is de W880i zeker het overwegen waard.

Hieronder staan nog enkele foto’s die ik met het toestel gemaakt heb.Gerelateerde links:
Sony Ericsson en Nokia hebben de beste muziek GSM's
CeBIT Primeur: Sony Ericsson W660i
Sony Ericsson’s nieuwe Walkmanphone topper, de W880i
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.