Toestellen
29 juni 2007 - Ron Smeets

Review van de BlackBerry 8800

De afgelopen drie maanden heb ik de BlackBerry 8800 getest. Voor mij de tweede keer dat ik een BlackBerry (zakelijk) gebruikte nadat ik ruim een jaar geleden ook al eens tijdelijk het genoegen van een BlackBerry had mogen ervaren.

Ik zeg bewust ‘genoegen’ want voor iemand die het liefst 24 uur per dag online wil zijn past een BlackBerry perfect in de ‘standaard uitrusting’, of zoals we dat vroeger in het leger noemden: de PSU (ja ik ben zo oud dat ik de dienstplicht nog heb moeten doorstaan ;-)).

De 8800 is verreweg de meest praktische en fraaie BlackBerry die RIM tot nu toe op de markt gebracht heeft. Hij is relatief dun, ziet er gelikt uit en de mini trackball waarmee je door de menu’s en mail kunt navigeren vind ik een stuk handiger dan het wieltje aan de zijkant zoals de oudere modellen dat hebben. Omdat de trackball voor op het toestel zit, net onder het display, ligt de 8800, bij éénhandige bediening, een stuk stabieler in de hand.

Wat ik aanvankelijk wel jammer vond is de goedkope plasticsoort die men gebruikt heeft bij het maken van de 8800. Als je de doos opent zie je een toestel met dezelfde uitstraling als de LG Chocolate of andere ‘pianolak zwarte’ GSM’s maar pak je de 8800 uit de doos dan voel en zie je toch een andere, goedkoper ogende, afwerking. Na enkele weken merk je daar overigens niets meer van en bovendien zullen de meesten hem doorgaans opbergen in het meegeleverde lederen, en zeer degelijke, draagtasje.

Het instellen van de BlackBerry mailservice was letterlijk een fluitje van een cent: mailadres, login-naam en wachtwoord invoeren in het online setup-account bij Vodafone en binnen 10 minuten liepen de eerste mails al binnen. Ik moet er wel bijzeggen dat gekozen werd voor de webmail service en niet de, duurdere, BlackBerry Enterprise Server mailfunctie.

De eerste twee maanden maakte ik gebruik van een testabonnement van Vodafone. De dag dat dit afliep heb ik mijn eigen Vodafone abonnement laten upgraden met een BlackBerry Webmail Service. Volgens de Vodafone medewerker zou dat binnen één a twee uur moeten functioneren, maar in de praktijk kwam het er helaas op neer dat ik tot 7 keer toe, in drie dagen, met de helpdesk moest bellen om de Mailservice op mijn bestaande abonnement aan de praat te krijgen. Uiteindelijk kwam het er op neer dat ik het reeds bestaande account moest verwijderen en een nieuwe heb moeten aanmaken. Iets dat volgens de Vodafone medewerkers in de winkel en bij de helpdesk absoluut niet nodig zou zijn. Bij deze dus een tip voor iedereen die een nieuw abonnement wil koppelen aan een bestaand BlackBerry account: stel alles gewoon meteen opnieuw in ;-)

Het gebruik van de 8800 is even wennen als je nog nooit een BlackBerry gehad hebt, maar dat geldt natuurlijk altijd als je naar een ander toestelmerk stapt met een dito OS en UI. Als je er eenmaal aan gewend bent dan is de BlackBerry redelijk gebruiksvriendelijk te noemen. Daarbij moet je wel onderscheid maken bij het gebruik van de diverse functies. Voor het lezen, maken en versturen van email is er geen beter (mobiel) alternatief te bedenken. Ik reken een laptop even niet mee als een van de mobiele alternatieven want die neem je al lopend, of staand in een trein, bus of openbare gelegenheid niet zomaar even in de hand om je mail te checken. Het gemak waarmee je met de BlackBerry toegang hebt tot je mail is nauwelijks te evenaren. Ik heb ook een Palm Treo 750 met Exchange/Outlook synchronisatie maar toch vind ik de BlackBerry handiger in het gebruik. Voordeel van de Windows Mobile oplossing is wel dat behalve de mail ook je agenda gesynchroniseerd wordt.

Een ander positief aspect van de BlackBerry 8800 is de gebruiksvriendelijkheid van het QWERTY toetsenbord. Het toestel is een fractie (xx mm) breder dan de Palm Treo 750 maar het toetsenbord is dan ook, zelfs voor iemand met ietwat dikkere vingers als ikzelf, een stuk makkelijker te bedienen. Ik heb dat getest door, even snel, drie keer twee dezelfde emails in te typen op beide toestellen. Het aantal typefouten op de Palm bedroeg gemiddeld 12 (op ca. 300 karakters) terwijl dat op de BlackBerry beperkt bleef tot ongeveer 2 tikfouten per keer.

Toch heeft de 8800 één bijzonder irritante ontwerpfout (noem ik het maar). Aan de linker zijkant zit een langwerpige toets waarmee je de stembesturing activeert. Als je het toestel vasthoudt, maar vooral wanneer je hem uit het tasje haalt of er weer instopt, dan gebeurt het regelmatig dat je ongewild die stembesturing aanzet. Vervolgens hoor je dan ‘Zeg een opdracht’ en als je dat niet afbreekt dan blijft het toestel een tijdje mekkeren om een opdracht in te spreken. Je kunt deze functie ‘semi-uitschakelen’ door als opdracht ‘Aanwijzingen uitschakelen’ in te spreken. Als je daarna (per ongeluk) op de knop drukt dan wacht het toestel wel nog steeds op een spraakopdracht maar herinnert je daar niet aan door het te ‘zeggen’. Enfin, ik zou het geen overbodige luxe vinden als de betreffende knop helemaal uitgeschakeld kon worden.

Een ander belangrijk aspect vind ik de kosten van de BlackBerry service. Vodafone biedt standaard een bundel van 20 Euro aan voor 10Mb mailverkeer (per maand). Daarbij moet je ook een spraakabonnement afsluiten. Zonder, als je je BlackBerry net zoals ik alléén voor mobile email zou willen gebruiken, gaat helaas niet. Ik ontvang gemiddeld zo’n 75 mails per dag en daarmee ga ik nog niet over de 10Mb limiet heen. Waar je natuurlijk wel voor moet oppassen is het downloaden van attachments en andere relatief grote bestanden die soms in de mail zitten. Die kunnen het dataverbruik natuurlijk fors doen oplopen. Standaard haalt de BlackBerry die gelukkig NIET binnen, dus je kunt zelf bepalen welke bestanden die je per mail ontvangt je wel of niet op je BlackBerry wilt bekijken.

Over attachments gesproken; de document viewer optie van de 8800 werkt relatief goed. Je kunt de meeste bestanden openen en dankzij de standaard zoom-functie zijn ze ook goed te bekijken en lezen, indien nodig. Ik denk overigens niet dat veel mensen de 8800 echt gaan gebruiken voor tekstverwerking maar het is wel een kan best we eens handig zijn om onderweg een Word of Excel document te kunnen bekijken.

De 8800 heeft ook een ingebouwde GPS ontvanger. Buiten werkt die prima, binnen krijg je vrijwel nooit een GPS fix maar dat geldt voor de meeste apparaten met die geen SirfStarIII ontvanger aan boord hebben. Om te navigeren vind ik het display persoonlijk net ietwat te klein. Zeker als je ‘m in de auto wil gebruiken.

Voor de opslag van onder andere kaartinformatie t.b.v. de navigatie heeft de 8800 aan de achterzijde, bij de accu, een microSD geheugenkaart optie. Jammer is wel dat je geen geheugenkaart standaard erbij geleverd krijgt. Die dingen kosten tegenwoordig drie keer niks (1Gb) dus daarom hoeft RIM (of Vodafone) het niet te laten en ik denk dat het veel goodwil zou kweken bij de kopers als het toestel compleet met geheugenkaart geleverd werd.

Tijdens de tests heb ik de BlackBerry 8800 ook vergeleken met de Palm Treo 750v en de Nokia N95. De 8800 is qua omvang verreweg het grootste toestel. Dat komt voornamelijk door het brede QVGA display en het eveneens bredere qwerty toetsenbord. In ruil voor die extra afmetingen is de 8800 wel een stuk dunner dan zowel de N95 als de Treo 750. Wat mij wel opviel was het verschil in leesbaarheid van de diverse displays. De Palm Treo 750 is overdag, en al helemaal bij zonlicht, nauwelijks bruikbaar in de buitenlucht. Bij de N95 is het iets beter gesteld maar in fel zonlicht is het nog steeds niet optimaal. De BlackBerry 8800 daarentegen heeft een bijzonder helder display dat zelfs in de felle zon goed leesbaar is.

Een ander, voor BlackBerry gebruikers minder verassend, feit is het uithoudingsvermogen van de accu. Daarbij wil ik wel vooraf al melden dat de BlackBerry ten opzichte van de N95 natuurlijk geen camera en WiFi heeft. In vergelijking met de Palm is het verschil in stroomverslindende functionaliteiten alleen de camera, maar in ruil daarvoor heeft de Palm weer geen GPS dus zijn de Treo en de 8800 meer elkaar gelijke kwa stroomverbruik dan de andere twee combinaties. Maar goed, bij gemiddeld gebruik (bellen, foto’s maken, mailen etc.) houdt de accu van de N95 het maximaal 2 dagen uit (ca. 40 uur). Voor de accu van de Treo ligt dat tussen de 12(!) en 36 uur. De BlackBerry daarentegen gaat de accu, bij hetzelfde gemiddelde gebruik (zonder foto’s te maken) tussen de 4 en 5 dagen mee. In het geval van de Treo 750 moet ik ook nog opmerken dat je de levensduur van één acculading sterk kunt beïnvloeden door het interval van de mailsynchronisatie (Exchange) te vergroten.

Ik realiseer mij natuurlijk terdege dat de N95 en de 8800 geen echte concurrenten van elkaar zijn, maar dat geldt wel voor de Treo 750 en de BlackBerry en die strijd wordt mijns inziens, ik gebruik beide toestellen nu minimaal 3 maanden, met vlag en wimpel gewonnen door de BlackBerry.

Waar ik persoonlijk ook zeer gecharmeerd van ben is de standaard mini-USB aansluiting op de 8800 die het mogelijk maakt om het toestel via een USB kabel op te laden. Dat scheelt weer een lader in je laptop tas en als je de USB kabel zou vergeten, dan koop je voor een paar euro in vrijwel iedere elektronica winkel een nieuwe. Een lader kost over het algemeen ietwat (ahum) meer.

Samenvattend:

De BlackBerry 8800 is een bijzonder fraai ogend toestel dat voorgoed afrekent met het stoffige imago van de ouderwetse BlackBerry modellen. De UI is zeer gebruiksvriendelijk en je kunt het toestel zonder handleiding in gebruik nemen. De standaard functies zoals bellen en mail worden via een eenvoudige wizard ingesteld bij het eerste gebruik.

Minpunten:

- Goedkoop ogende plastic

- Positionering van de knop voor de activering van de stembesturing

- Geen camera

- Geen geheugenkaart standaard meegeleverd

Pluspunten:

- Fraai design

- Gebruiksvriendelijke UI

- Ruim en goed te gebruiken toetsenbord

- Uithoudingsvermogen van de accu

- Helderheid display overdag en in de zon

- USB laadfunctie

- Ingebouwde GPS ontvanger

Nog wat foto’s:Gerelateerde links:
Eerste indruk van de BlackBerry 8800
WiFi versie van de BlackBerry 8800 gespot?
Blackberry 8800
Introductie BlackBerry 8800 op 3GSM
Foto's van de BlackBerry 8800
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.