Reviews
01 september 2015 - Ron Smeets

Review: twee weken met de derde generatie van de Moto G

De afgelopen twee weken heb ik, naast diverse andere toestellen vooral ook de nieuwe, derde generatie, van de Moto G uitvoerig getest. Net zoals zijn voorgangers is de nieuwe Moto G ook weer een bijzonder betaalbare smartphone. De adviesprijs ligt net onder de 200 euro. Uiteraard heeft Motorola het toestel wel voorzien van ietwat geupdate specs.

Het feit dat hij nu ook waterdicht is springt daarbij toch wel het meest in het oog. Andere verbeteringen zijn de 13 megapixel en 5 meapixel camera's (was 8MP en 2MP) en de 'dikkere' accu die van 2070 naar 2470 mAh gegroeid is. Het scherm en de processor zijn nagenoeg hetzelfde gebleven; 5 inch HD en Snapdragon 410, al is de quad core rekenchip dit keer wel op 1.4Ghz geklokt (was 1.2GHz).

Wat ik er na twee weken gebruik, en tests, van vindt? Dat kun je in onderstaande video zien.

Zoals je in de videoreview al kon zien heb ik de Moto G (2015), op diverse punten vergeleken met twee andere betaalbare smartphones, de Lumia 640 en de LG Spirit. Al deze toestellen hebben hun voor- en nadelen, maar door het bot genomen zijn de Motorola en de Lumia op de meeste vlakken beter dan de LG. De camera van de Lumia steekt boven de andere twee uit en de Moto G heeft een duidelijk beter scherm dan zijn twee concurrenten.

De camera van de Moto G is zeker geen tegenvaller. Ook hievoor geldt dat de prijs-kwaliteit verhouding prima in orde is. Het opstarten en scherpstellen gaat lekker snel. In donkere lichtomstandigheden presteert de camera wel iets minder en heb je wat vaker last van onscherpe foto's dan je misschien zou willen. Hieronder kun je enkele kiekjes bekijken die ik met het toestel geschoten heb,.

Het geheugenprobleem, de 'slechts' 1GB RAM van het toestel, waar ik in de video uitgebreid over spreek doet zich zoals gezegd vooral voor bij het openen van zwaardere apps. In het dagelijks gebruik en bij het browsen door menu's en User Interface heb je er weinig last van. Het blijft echter jammer dat Motorola de 2GB versie, die ook 16GB intern geheugen heeft, voorlopig niet in Nederland gaat uitbrengen. Ik denk dat veel potentiële kopers graag een paar tientjes meer zouden betalen voor een toestel met het dubbele werk- en opslaggeheugen, maar dit terzijde.

Al met al ben ik behoorlijk positief over de prijs-kwaliteit verhouding van de nieuwe Moto G. Voor nog geen 200 euro krijg je veel waar voor je geld. Voor de prijsklasse een prima toestel dus. Nu is het wachten op de komst van de nieuwe Moto X modellen, later deze maand.