Toestellen
01 april 2012 - Willeke de Haas

Review Sony Xperia S: Sony’s nieuwe succesformule?

Het eerste toestel zonder Ericsson naam ligt in de winkels. Vanaf februari 2012 worden niet langer Sony Ericsson toestellen op de markt gebracht, maar louter Sony toestellen. De overname die in februari heeft plaatsgevonden, maakte plaats voor een naamsverkorting binnen Sony Mobile Communications.

De Xperia S is daar het eerste resultaat van, een vlaggenschip binnen het smartphone segment. Is de scheiding tussen Sony en Ericsson merkbaar in haar productaanbod, of gaat de consument hier eigenlijk niet zoveel van merken? Met de Sony Xperia S neem ik de proef op de som.

Kennismaken

De eerste smartphone van de NXT Series werd eind februari voorgesteld. Deze NXT Series is natuurlijk niet zomaar in het leven geroepen, want bij een Next Generation merk hoort natuurlijk ook een Next Generation productaanbod, afgetrapt met de Sony Xperia S, aanvoerder van de NXT Series en concurrent van de momenteel verkrijgbare smartphones in het topsegment.

De Sony Xperia S voert door haar functionaliteit het topsegment van Sony op dit moment aan. De looks van de smartphone mogen er echter ook wezen. Een lekker groot HD scherm, omgeven door een unibody design met een wel heel speciale look voor de bedieningstoesjes onder het scherm.

De Sony Xperia S wordt geleverd in een compleet pakket. Het standaard werk zoals een lader, datakabel en oordopjes zijn natuurlijk aanwezig, maar een van de speciale dingen aan de Sony Xperia S is toch wel haar NFC mogelijkheid. Sony levert standaard twee NFC chips met het toestel mee die je naar eigen smaak kunt instellen. Wat je precies met NFC en de Sony Xperia S kunt, zal ik later uitleggen.

Looks

Onder het scherm is een doorzichtig balkje te vinden waarin drie icoontjes verwerkt zijn. Boven dit doorzichtige balkje zijn drie kleine puntjes te vinden, en deze puntjes raak je zachtjes aan om de aanraaktoetsen te bedienen. Links vinden we, zoals we gewend zijn van Sony (Ericsson) toestellen, de terugtoets. In het midden de ‘home’  toets en rechts een toets voor opties. Het doorzichtige balkje krijgt een beetje een mysterieus tintje door haar blauwe gloed, die zij geeft zodra het toestel is ingeschakeld en aangeraakt wordt.

Kritisch als ik ben, vind ik het altijd wel leuk om te kunnen variëren met kleuren en ontwerpen, en natuurlijk kun je dat naar hartenlust doen op het grote HD scherm. Wel jammer vind ik hier dan dat het lichtbalkje maar één kleur heeft: blauw. Als cowgirl zijnde had ik hier paars of rood ook wel leuk gevonden, maar je kunt natuurlijk niet alles hebben. Het grappige aan de wat meer low-end Sony Xperia U is dan voor de vrouw dat het voetje van het toestel verwisseld kan worden, waardoor je wat meer variatie hebt. Dit is helaas niet mogelijk met de Sony Xperia S.

Waar ik dan wel weer blij van word, is de fysieke sluitertoets aan de rechterkant van de Xperia S. Het is toch net wat prettiger en minder bewogen fotograferen als je een fysieke sluitertoets hebt. Helemaal mooi wordt het als je weet dat dit toestel een 12 megapixel camera heeft, en wat voor één! Daarover later meer. Foto’s maken doe je nu ook supersnel, want je hoeft niet langer je toestel aan te zetten, het scherm te ontgrendelen, naar je menu te gaan en de camerafunctie aan te raken, maar je drukt simpelweg even de sluitertoets in en de camera springt aan. Echt lekker voor wat snelle shots. Boven de sluitertoets vind je twee geluidstoetsen en daarboven de ingang voor de HDMI kabel voor als je je meesterwerken op de televisie wilt showen.

Links vinden we de ingang voor de lader / datakabel. Deze ingang is netjes afgesloten door een klepje, maar wel een klepje dat erg stroef gaat. Dit geldt overigens ook voor de ingang van de HDMI kabel. Dit zorgt ervoor dat het materiaal waar de Sony Xperia S van gemaakt is toch wat minder aanvoelt. Ik zal niet zeggen goedkoop, maar in elk geval ook niet exclusief en dat is toch wel een gevoel dat je graag hebt bij een smartphone die toch een behoorlijke duit kost.

Aan de bovenkant komen we de aan / uit toets tegen en de ingang voor een 3,5 mm headset.

Android en Social Networks

Over Android is eigenlijk weinig nieuws te vertellen. Het systeem draait inmiddels heerlijk op Sony toestellen, helemaal soepeltjes en zonder horten of stoten. Het ziet er daarnaast ook echt gelikt uit, en al helemaal op een HD scherm als dat van de Sony Xperia S. De werking blijft hetzelfde; draggen en droppen voor het aanpassen van je schermen en het toevoegen van widgets om te personaliseren.

Ik word wel altijd een beetje chaotisch van de menu-indeling van Android toestellen. Dat is an sich niet aan Sony te wijten, maar ik hou er gewoon van mijn programmaatjes kwijt te kunnen in mapjes. Wellicht dat dit met een update wel tot de mogelijkheden gaat behoren. Verder is het heerlijk dat je alle Google services onder één dak hebt en dat je naar hartenlust apps en games kunt downloaden uit de Play Store.

Dat vind ik altijd wel echt heerlijk, die integratie van Social Networks in Sony toestellen. Dat is altijd wel zo subliem gedaan! Dit is in geen enkele smartphone op dezelfde subtiele doch functionele wijze zo mooi geïntegreerd. Eén van mijn schermen heb ik volledig voorzien van Facebook. Bovenaan zie ik mijn vrienden waar ik op Facebook mijn laatste berichtjes naar heb gestuurd of op heb gereageerd, met daaronder een feed met de laatste updates van anderen.

Ook mijn Twitter account komt prominent voor op het hoofdscherm. De laatste updates zie ik direct op het scherm en met een tikje naar rechts heb ik de volgende update te pakken. Ik kan voor zowel Facebook als Twitter overigens ook direct posten vanuit het hoofdscherm.

Waar ik echt van heb genoten op de Sony Xperia S zijn de aanbevolen games en apps die direct op een van de hoofdschermen worden weergegeven. Hier staan vaak echt leuke dingen in. Sommigen tegen betaling, anderen niet. Natuurlijk heb je nog genoeg ruimte over om zelf je eigen widgets en mogelijkheden aan de schermen toe te voegen.

Fan van Smart tags

Jaren geleden was NFC er al toen ik rondstruinde over de beursvloeren van het Mobile World Congress en de IFA. Toen sprak men al over de revolutie die deze chips teweeg zouden kunnen brengen, maar nog echt bekend werd de technologie niet. Steeds meer proeven werden uitgevoerd bij supermarkten om met je mobiele telefoon in combinatie met NFC tags te betalen. De echte bekendheid en het gebruik van NFC begint nu pas op te komen, en Sony is één van de eersten die ook daadwerkelijk NFC chips meelevert. En omdat we al met meer dan genoeg afkortingen moeten leven heeft Sony ze de naam Smart Tag gegeven. In het pakket worden twee Smart Tags meegeleverd.

De eerste Smart Tag is standaard voorgeprogrammeerd op ‘Slaapkamer’. Je legt of hangt de chip in de slaapkamer en zodra je binnenkomt raak je met de Sony Xperia S de Tag kort aan. Meteen zie je op het scherm dat je bluetooth, WiFi en geluid worden uitgeschakeld en dat de wekker applicatie wordt opgestart zodat je meteen je wekker kunt zetten voor de volgende ochtend. Natuurlijk kun je dit ook helemaal anders configureren. Elke Smart Tag, in totaal zijn er vier (twee worden dus meegeleverd), kunnen geprogrammeerd worden met maximaal 10 functies.

De tweede Smart Tag die wordt meegeleverd staat voorgeprogrammeerd op ‘Thuis’. Zodra je binnenkomt van het werk, tik je met je Sony Xperia S de Tag aan en worden je verbindingen aangezet, waaronder WiFi, en worden je krantje en de weerberichten geopend. Dat is heerlijk thuiskomen, toch?!

Multimedia

Wat is je leven nu tegenwoordig nog zonder internet, muziek, games en fotocamera in je broekzak? Tja, de oude rotten in het vak zouden misschien zeggen dat ze nog zonder kunnen, maar ik in elk geval niet. Ik wil altijd alles bij de hand hebben, en dat op zakformaat. En dan blijf ik toch een vrouw, want ik wil ook dat het er gelikt uitziet en het geheel nog handzaam is. Een heel eisenpakket kun je wel stellen. Maar dat is niet erg, want de Sony Xperia S kan er prima aan voldoen!

Het internet op de Sony Xperia S werkt lekker. Je hebt een groot scherm ter beschikking en je kunt behoorlijk wat bladwijzers toevoegen. Draai je het toestel, dan draait het scherm mee, en zo kun je altijd je favo pagina’s op het gewenste formaat bekijken. Ook kun je met meerdere pagina’s werken en zo tegelijk je nieuwe tas opzoeken en op de tweede pagina vinden waar je hem het goedkoopst kunt krijgen.

Mijn favo tunes vind ik ook altijd lekker om bij me te hebben. Gewoon onderweg als ik aan het wandelen ben met de hond, of om aan te sluiten op het audiosysteem van mijn auto. Op het interne geheugen van 32 GB kun je heel wat uren aan high-quality audio kwijt. De muziekspeler van de Sony Xperia S ziet er prachtig uit. Zodra je je muziekbibliotheek binnenkomt zie je al een prachtige albumillustratie met animatie, en als je de track daadwerkelijk afspeelt, wordt de albumillustratie vergroot.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet helemaal gecharmeerd ben van het geluid van de Sony Xperia S over de externe speaker van het toestel. Het klinkt wel heel hard, daar valt niet over te twisten, maar ik mis een beetje de warmte in de muziek die ik wel op andere toestellen hoor. Als ik vervolgens de in-ear oordopjes aansluit, is dit wel weer stukken beter moet ik zeggen. Daarnaast ben ik toch geen type die overal de muziek over de speakers afspeelt zodat anderen er ook van kunnen ‘meegenieten’. Over de oordopjes, waar je ook surround sound voor kunt inschakelen, klinkt het wel mooi warm.

De muziekspeler heeft op een van de hoofdschermen ook een snelkoppeling zodat je vanaf het hoofdscherm meteen wat favo tracks kunt afspelen. Handig wel hoor!

Als ik een dood momentje heb, vermaak ik me ook graag met games. Gezien de Sony Xperia S ‘PlayStation Certified’ is, verwacht ik hier behoorlijk wat van! Een beetje teleurgesteld was ik dan ook wel toen ik erachter kwam dat de echte PlayStation games nog niet verkrijgbaar zijn in Nederland. Ik moet het dus doen met de Play Store. Natuurlijk vermaak ik me daar ook prima mee, maar het is jammer dat een functie die alom gepromoot wordt nog niet beschikbaar is.

In de Play Store kun je alle bekende games downloaden, zoals Draw Something en Wordfeud, maar ook echte platform games of racespellen. Sommigen zijn gratis, anderen betaald, en uitgekeken raak je zeker nooit.

Een van de belangrijkste features van de Sony Xperia S is toch wel haar 12 MP camera. De camera kun je met een druk op de sluitertoets meteen opstarten vanuit standby modus, waardoor je spontane momenten niet hoeft te missen. De zoeker stelt direct scherp zodra de camera is opgestart, en ik kan niet anders zeggen dan dat ik hem snel vind, retesnel.

De instellingen die je kunt doen zijn zeer uitgebreid. Mocht je je foto direct willen tweeten, dan kun je hier eventueel een wat lagere resolutie kiezen zodat hij sneller geüpload wordt. Je kunt de gevoeligheid van de lachdetectie aanpassen en de zelfontspanner aanzetten, maar je kunt ook zelfs 3D foto’s maken. Dit laatste is wel erg leuk, en eigenlijk een klein stukje vooruitlopen wat Sony doet met haar Xperia S1. Mocht je een 3D televisie hebben, dan is het natuurlijk wel erg gaaf om 3D foto’s terug te kunnen kijken.

Ik moet zeggen dat ik echt verbaasd ben door de fotokwaliteit van de Sony Xperia S. Hij maakt zowel bij daglicht als in donkere ruimten echt mooie foto’s. Ook toen ik een avondje uit was en foto’s heb gemaakt, kon de Sony Xperia S het prima opnemen tegen menig digitale camera. Waar ik echter helemaal verbaasd over was, was de uitmuntende kwaliteit van video-opnames. Wat een geluid en wat scherp! Op deze pagina kun je een aantal foto's bekijken die ik met de Xperia S gemaakt heb.

Accu en Conclusie

Ik was wel erg blij dat ik tijdens mijn avondje uit twee telefoons meegenomen had, want na het concert dat ik had bezocht was de Sony Xperia S gewoon leeg. Ik heb toen maar mijn andere toestel weer aangezet, want de Xperia S hield het gewoon niet lang genoeg vol. Tja, wat wil je als je de hele dag fervent aan het tweeten bent, video’s opneemt en foto’s maakt zou je zeggen, maar toch is dit een puntje waar Sony me op verliest. Ik vind het geen probleem om mijn telefoon elke nacht aan de lader te leggen, maar een dag houdt de Sony Xperia S het vaak niet eens bij mij vol en ik denk niet dat ik de enige multimediaverslaafde ter wereld ben.

Conclusie:
Mijn uiteindelijke gevoel over de Sony Xperia S is een beetje dubbel. Wat maakt het toestel geweldige foto’s en video’s en wat is het heerlijk dat je Social Networks zo volledig en mooi geïntegreerd zijn! Muziek klinkt lekker over de oordopjes, het design is one-of-a-kind en het scherm prachtig. Het toestel reageert en werkt snel, is met van alles en nog wat uit te breiden en de NFC chips zijn een leuke toevoeging…

Maar wat als diezelfde telefoon, met al die functies, je dagje vol spontane momenten die je met anderen wil delen niet kan volhouden? Dat is het echte, grote minpunt aan de Sony Xperia S; de accu. Deze houdt het gewoon niet vol en het is ook jammer dat deze accu niet uitneembaar is, want dan zou ik nog een tweede gekocht hebben zodat ik hem tussendoor kon verwisselen.

Ben je echter een wat gematigde gebruiker en geen Social Network en foto-verslaafde als ik, dan is de Sony Xperia S echt een heerlijk toestel. Een echte concurrent voor andere high-end smartphones van dit moment, en dan voornamelijk om haar camera en beeldscherm. Je komt altijd goed voor de dag met het toestel en je bent van alle gemakken voorzien. Je dagelijks leven kun je op alle mogelijke manieren bijhouden en delen, en dat is waar het nieuwe Sony merk voor staat: het onbeperkt, overal en altijd delen van jouw momenten. En daar is ze meer dan goed in geslaagd!

Foto's, gemaakt met de Xperia S

Foto's, gemaakt met de Sony Xperia S. De high-res versies van deze kiekjes kun je op onze Flickr pagina bekijken.

DSC_0023 DSC_0033 DSC_0044 DSC_0045 DSC_0046 DSC_00481

Over de auteur: Willeke de Haas