Toestellen
04 oktober 2011 - Ron Smeets

Review: Sony Ericsson Xperia Mini Pro

Het zal regelmatige lezers niet ontgaan zijn dat ik vanaf dag één al enthousiast was over de Sony Ericsson X10 Mini Pro. Toen Sony Ericsson dit toestel presenteerde op het MWC van 2010 was die form factor een behoorlijke verrassing. Een compact toestel met een relatief groot scherm en een slideout toetsenbord.

Welnu, vlak voor de zomer van dit jaar, in mei 2011, presenteerde de Zweeds-Japanse fabrikant met de Xperia Mini Pro (geen X10 meer dus) de opvolger. Die heb ik inmiddels enkele weken in gebruik en om maar meteen met de deur in huis te vallen; dit is een heerlijk toestel.

Inleiding

Ik moet wel even erbij vermelden dat ik twee exemplaren van de Xperia Mini Pro getest heb. Toen ik, begin deze maand, in Berlijn was is mijn oorspronkelijke review exemplaar uit mijn zak op een aantal klinkers gevallen. Daardoor was het scherm gebroken en moest ik dus even terug naar de fabrikant voor een nieuw exemplaar. Dat heeft voor ietwat vertraging gezorgd bij het afwerken van deze review, maar daar kan ik alleen mijzelf de schuld van geven ;-)

De Zweeds-Japanse fabrikant had, en heeft, ook een model, de X10 Mini (en nu de Xperia Mini), zonder fysiek toetsenbord, maar die was en is voor mij niet echt bijzonder interessant. Het uitschuiftoetsenbord van de X10 Mini Pro maakte het een heerlijk toestelletje. Het enige echte nadeel was de ietwat trage combinatie van Android 2.1 en Sony Ericsson’s eigen User Interface. Dat zorgde ervoor dat mijn enthousiasme voor de X10 Mini Pro gaandeweg ietwat getemperd werd. Ook de te zwakke accu speelde daarbij een belangrijke rol.

Sony Ericsson heeft in de anderhalf jaar tussen de oude en nieuwe versie behoorlijk wat tijd besteed aan de verbetering van de User Interface en in combinatie met de komst van Android 2.3.3 (Gingerbread) is hij ook een heel stuk sneller geworden. Ook nu is er weer een ‘toetsenbordloze’ versie, de Xperia Mini. Die is voorzien van dezelfde software en dus net zo snel, maar in een (smartphone) markt waar fysieke toetsenborden op touchscreen toestellen steeds zeldzamer worden valt die mijns inziens minder prominent op.

Enfin, jullie zullen het inmiddels wel begrepen hebben, voor mij is een fysiek toetsenbord nog altijd een zeer gewilde feature. Als je veel gebruik maakt van mail en sociale netwerken en dus veel onderweg typt op je smartphone dan is een goed toetsenbord nog steeds een verademing. In mijn directe omgeving krijg ik van diverse gebruikers van touchscreen-only smartphones ook steeds vaker de ‘klacht’ te horen dat een fysiek toetsenbord in het dagelijks gebruik toch net even iets lekker werkt en dat zij serieus overwegen om daar bij de keuze van een volgend toestel rekening mee te gaan houden.

Feit is wel dat er op dit moment in de winkels niet echt veel keuze is wanneer je op zoek gaat naar een (goede) touchscreen smartphone met een fysiek toetsenbord. De HTC Desire Z, de Nokia E7 en BlackBerry Torch zijn zo ongeveer de enige drie die daarvoor in aanmerking komen. Natuurlijk, er liggen daarnaast ook nog diverse candybar modellen (van BlackBerry, Nokia, LG en Samsung) in de schappen maar die hebben, enkele uitzondering daargelaten, geen touchscreen display. En als je dan ook nog wilt kiezen voor een compact toestel, en geen model met een mega 4+ inch scherm, dan wordt de spoeling wel heel erg dun. Sterker nog, dan blijft eigenlijk alleen de Sony Ericsson Xperia Mini Pro nog over.

Sony Ericsson's verleden, de toekomst en het design van smartphones

Blijft de vraag staan, en dat is bij een, anno 2011, relatief weinig succesvol merk als Sony Ericsson zeker een issue, hoe goed de Xperia Mini Pro is, in vergelijking met de concurrentie. Enkele jaren geleden, toen de Sony Ericsson zich met haar eigen UIQ en Symbian OS, vooral stortte op multimedia en lifestyle, gingen de Cybershot en Walkman telefoons als warme broodjes over de toonbanken. Maar dat was nog in het pre-smartphone tijdperk, alhoewel de Zweeds-Japanse fabrikant ooit, nog langer geleden, met de P800 en P900 series ook tot de betere (touchscreen) smartphone makers hoorde. Dat was dan wel tussen 2004 en 2007, zeg maar het pre-iPhone tijdperk ;-)

Inmiddels is Sony Ericsson, dat onlangs nog haar tiende verjaardag vierde, ‘afgedaald’ tot een marginale fabrikant die al lang niet meer in de Top 5 staat, wereldwijd. De beslissing die men eind 2009 maakte om zich volledig op Android te storten heeft wel wat vruchten afgeworpen, maar tot op de dag van vandaag er nog niet toe geleid dat Sony Ericsson weer in de harten van veel (smart)phone kopers opgenomen is. Men is in Lund, waar de meeste nieuwe Sony Ericsson toestellen ontworpen worden, nog steeds bezig met een inhaalslag op de concurrentie. Een achterstand die in de periode tussen 2007 en 2009 opgelopen is en die niet zomaar weggepoetst kan worden. De komst van de eerste Android modellen heeft daar, helaas voor Sony Ericsson, nog niet veel verandering in gebracht. Het lange wachten op updates bij de Xperia X10 en de, zoals ik al eerder noemde, ietwat trage User Interface waren daar voor een belangrijk deel debet aan.

Voordat ik de belangrijkste features en ervaringen met de Xperia Mini Pro met jullie wil delen maak ik eerst een zijsprongetje naar het design van huidige smartphones en de strategie van Sony Ericsson op dat vlak.

Ik hoor van heel veel smartphone gebruikers in mijn directe omgeving, die zelf geen Sony Ericsson hebben, dat ze de toestellen van de Zweeds-Japanse fabrikant, qua design en uiterlijk, over het algemeen erg mooi vinden. Dat is natuurlijk een kwestie van smaak, maar feit is wel, en ook dat heb ik hier al vaker geschreven, dat Sony Ericsson het telkens voor elkaar krijgt om toestellen te ontwerpen die een duidelijk eigen gezicht hebben en zeker niet ‘verzuipen’ in de eenheidsworsten van vele andere (Aziatische) fabrikanten. Iets dat de afgelopen jaren, met de komst van de touchscreen toestellen, een heuse uitdaging geworden is.

Vroeger (voor 2007 ;-)) konden fabrikanten eigen, onderscheidende, design features toepassen aan de voorzijde van een toestel. Nu wordt die vrijwel geheel in beslag genomen door het display waardoor het dus moeilijk wordt om jezelf als fabrikant te onderscheiden met een toestel. Het design rondom het scherm, simpel gezegd, de randen en achterkant, is zo ongeveer het enige zichtbare kenmerk waarmee de meeste touchscreen smartphones nog uit elkaar te houden zijn. En dat zijn nou niet bepaald de meest in het oog springende onderdelen van een toestel als je ze in de winkel ziet liggen.

Sterker nog, voor de gemiddelde consument zal het een uitdaging zijn om de HTC, Samsung en LG aan te wijzen wanneer je hem drie toestellen laat zien waarvan de merkjes afgeplakt zijn. En met gemiddelde consument bedoel ik dus niet de zeer goed geïnformeerde smartphone fans die regelmatig het laatste nieuws en geruchten lezen en de toestelontwikkelingen bijhouden, maar iemand die een keer in de twee jaar, als zijn of haar abonnement aan verlenging toe is, een (online) telefoonwinkel bezoekt.

Er zijn, mijns inziens, maar drie grote fabrikanten, die er nog steeds in slagen om onderscheidende toestelontwerpen te presenteren; Apple, Nokia en… Sony Ericsson. Of je die mooi vindt is dus een kwestie van smaak maar de iPhone, Nokia N8 en Sony Ericsson Xperia Arc, om maar eens drie voorbeelden te noemen, zien er toch beduidend anders uit dan de gemiddelde HTC, Samsung of LG. Dat kan volgens mij niemand ontkennen. Toch lijkt het, als je simpelweg naar de verkoopcijfers kijkt, dat juist het design van een smartphone een ondergeschikte rol speelt. Op zich niet zo gek want wanneer je moet kiezen tussen een heel mooi toestel of eentje met mega specs (dual core processor, groot display en alle mogelijke features) dan zullen veel kopers toch voor de specs gaan en het design op de tweede plaats (of zelfs nog lager) zetten bij het nemen van een beslissing. Dat is iets dat fabrikanten als Sony Ericsson zich meer en meer moeten, en ook gaan, realiseren. De komst van de Xperia Arc S is daar al een voorbeeld van. OK, deze heeft nog geen dual core processor, maar hij kan zich qua specs verder wel meten met alle (Aziatische) concurrenten. Wellicht dat dit de sleutel tot een terugkerend succes voor Sony Ericsson zal blijken te zijn, maar dat is koffiedik kijken.

Hardware en Design Xperia Mini Pro

Het belangrijkste kenmerk van de Xperia Mini Pro is zijn compacte uiterlijk. Ja, hij is relatief dik maar neemt in de gemiddelde broek- of jaszak nog altijd veel minder plek in dan de vergelijkbare (met toetsenbord dus) concurrenten als de HTC Desire Z, de Nokia E7 en de BlackBerry Torch. De nieuwe Xperia Mini Pro is een fractie groter dan zijn voorganger en dat heeft vooral een positieve weerslag op de gebruiksvriendelijkheid van het toetsenbord. De toetsen zijn iets verder uit elkaar gepositioneerd en daardoor nog beter te bedienen, ook voor de ietwat dikkere vingers. De feedback van het toetsenbord is in een woord subliem te noemen.

Nadeel is helaas dat de shift- en alt functies van de toetsen, die in blauw weergegeven worden, ’s avonds moeilijk te lezen zijn. De belichting van het toetsenbord is daarvoor gewoonweg te zwak. Iets dat misschien met een software update te verbeteren moet zijn door de verlichting meer ‘stroom’ toe te kennen waardoor het mogelijk iets feller wordt. Letwel, ik weet niet of dat technisch mogelijk is. Dat hangt ook af van de specificaties van de toetsenbordverlichting zelf. Mogelijk dat Sony Ericsson, als ze deze review lezen (en dat doen ze zeker ;-)) daar nog iets over kunnen zeggen in de reacties of het zelfs mee kan nemen in een update.

Uiterlijk is het toestel verder prima vormgegeven en ook de diverse bedieningstoetsen aan de zijkant zijn prima bereikbaar. De camera en volume toetsen zitten aan de rechterzijde. Bovenop vind je de 3.5mm headset aansluiting, de aan-uit / lock-unlock knop en de microUSB aansluiting voor de lader en koppeling aan je PC of Laptop. Aan de linker- en onderzijde zitten geen knoppen. Links vind je wel de uitsparing voor het verwijderen van de accuklep. Dat is nodig als je de SIM kaart of microSD geheugenkaart wilt plaatsen of verwijderen. Voor de SIM kaart moet de accu er uit. De microSD kaart kun je ‘on-the-fly’ plaatsen of verwisselen.

Aan de achterzijde van het toestel vind je de 5 megapixel camera met LED flitser en een uitsparing van de externe speaker. Onder het display zitten drie toetsen. De back/return en menu toets zitten respectievelijk links en rechts van de home button en zijn tiptoetsen. De home button is een fysieke toets. Ik vond dat wel prettig in gebruik. Sony Ericsson heeft op de Xperia Mini Pro geen zoek knop of tiptoets op de voorzijde geplaatst. Iets dat je bij veel andere Android smartphones wel ziet. Een nadeel vond ik dat niet omdat een zoekvenster, standaard, prominent op het homescreen staat. Tot slot zitten aan de voorzijde, boven het scherm ook nog de front camera en de nabijheids sensor.

Bij het dagelijkse gebruik, los van de ongelukkige val in Berlijn, is het toestel niet overgevoelig voor krassen maar je moet hem natuurlijk, net als andere touchscreen smartphones, beter niet samen met sleutels, kleingeld of andere (metalen) voorwerpen in je broek- of jaszak bewaren. Het scherm kan wel degelijk krassen want het is geen Gorilla glas. Het display is ook gevoelig voor vinger- en ‘wang’vlekken maar die poets je er met gemak vanaf wanneer je hem even over je mouw wrijft.

Camera en multimedia

De camera van de Xperia Mini Pro heeft met 5 megapixel geen ‘mega’ resolutie maar hij werkt verder wel prima. En net als zijn voorganger is ook dit toestel, door zijn compacte afmetingen, prima te gebruiken als ‘pica’, maar dat zal geen feature zijn waar de meeste potentiële kopers veel waarde aan hechten. Zelf heb ik zijn voorganger, de X10 Mini Pro, vorig jaar als zodanig wel eens, met succes, gebruikt toen ik op bezoek was bij Airbus in Toulouse waar eigenlijk niet binnen gefotografeerd mocht worden ;-))

Enfin, voor een Android smartphone heeft de compacte Xperia Mini Pro dus een behoorlijk goede camera. Handig vind ik vooral de instellingen die met een druk op het scherm in beeld verschijnen. Het opstarten van de camera neemt doorgaans niet meer dan een seconde of, maximaal, twee in beslag en ook het maken van een (snelle) foto is geen enkel probleem. De sluitervertraging, inclusief autofocus, blijft gemiddeld onder de twee seconden (zonder flits) en rond de drie seconden (met flits). De kwaliteit van de foto’s is wat mij betreft meer dan goed te noemen, ook bij wat minder verlichte omgevingen. Op deze pagina kun je diverse  foto’s zien die ik met de Xperia Mini Pro gemaakt heb. En daar staan ook twee (HD) video voorbeelden. Ook die zien er best goed uit.

De Xperia Mini Pro heeft één externe speaker. Het (maximale) volume daarvan is meer dan voldoende om hem ook te horen ‘rinkelen’ als hij in een zak of tas zit maar voor het luisteren naar muziek is hij te schel. Iet dat ik overigens sowieso nooit doe omdat ik het knap irritant vind om op die manier naar ‘mijn’ muziek te luisteren en daarmee anderen om mij heen te ‘vervelen’. De kwaliteit van de meegeleverde headset is erg goed en de multimedia speler werkt ook prima.

Wil je (YouTube) video’s kijken, dan kan dat ook prima, zelfs met het compacte scherm. Door de resolutie en belichting zijn (korte) filmpjes prima te bekijken. De Xperia Pro is natuurlijk niet handig voor het kijken naar lange films (onderweg bijvoorbeeld), maar wie dat graag, en veel, doet zal ongetwijfeld een ander toestel (met een groter scherm) kiezen. Bovendien is de accu van de Xperia Mini Pro weliswaar beter dan die van zijn voorganger (daarover later meer), maar zeker niet krachtig genoeg om lang video te kijken.

Dagelijks gebruik en software

Over de gesprekskwaliteit van de Xperia Mini Pro kreeg ik verschillende reacties. Als ik hands-free belde, met de bijgeleverde headset (met draadje), dan hoorde ik van de ontvanger wel eens dat het geluid wat blikkerig en hol klonk. Belde ik met het toestel aan mijn oor, hands-on dus, of via mijn (Bury en/of Jabra Cruiser 2) carkit dan was het geluid verder prima. Ik heb dat twee keer getest en het verschil was in die gevallen duidelijk hoorbaar. Zoals gezegd kreeg ik de klacht over het blikkerige, holle geluid niet altijd en het zou dus ook met het netwerk te maken gehad kunnen hebben.

De aanwezigheid van Android 2.3.3 (Gingerbread) in combinatie met de, in positieve zin, aangepaste Sony Ericsson User Interface maken, zoals gezegd, de Xperia Mini Pro een heel stuk sneller dan zijn voorganger (en de X10 zelf). Daar heeft Sony Ericsson weer een behoorlijk grote stap in de goede richting gezet. De traagheid was namelijk een van de klachten van de vorige Android modellen van de Zweeds-Japanse fabrikant. Dat is nu wel verleden tijd. De UI en Gingerbread werken snel en soepel samen. Het schakelen tussen de menu’s en applicaties gaat ook zonder noemenswaardige vertraging en over het algemeen is de Xperia Mini Pro daardoor een véél beter toestel geworden dan de eerste Sony Ericsson Androids.

Toch is mij een paar keer op één minpuntje opgevallen. Soms duurde het één tot anderhalve seconde voordat het ‘homescreen’ weer verscheen nadat ik op de home-button gedrukt had. Waarom dat gebeurt? Ik heb echt geen idee. Het heeft, zo lijkt het, niet echt iets te maken met het aantal applicaties dat open staat, de WiFi verbinding of ‘heavy’ gebruik. Het enige dat ik kon bedenken is dat het gebeurde als het toestel al langere tijd aan stond, maar of dat dan de (mede) oorzaak is kan ik ook niet met zekerheid zeggen. Erg veel last had ik er overigens niet van, maar het is me in de weken dat ik de Xperia Mini Pro gebruikt heb een paar keer opgevallen. Wellicht iets voor Sony Ericsson om uit te zoeken en bij een volgende update, mocht het een bug betreffen, mee te nemen.

Een van de handige features die Sony Ericsson verbeterd heeft bij de nieuwe Mini Pro is de zeer handige ‘four corners’ UI. Je kunt nu namelijk meerdere (maximaal vier) snelkoppelingen naar functies of applicaties per ‘corner’ toekennen. Dat zorgt ervoor dat je veelgebruikte functies en apps nog sneller kunt benaderen. Verder heb je bij de Xperia Mini Pro natuurlijk ook de mogelijkheid om snelkoppelingen en widgets op de vijf homescreens te plaatsen, maar doordat het scherm kleiner is dan dat van de 4+ inch concurrenten (voor zover je die in deze categorie als concurrent kunt zien) is de ruimte daarvoor toch redelijk beperkt. Daar biedt de ‘four corners’ UI een goed alternatief voor. De resolutie van het scherm van de Xperia Mini Pro is ook groter dan dat van zijn voorganger maar niet zo groot dat de tekst onder de snelkoppelingen en widgets voor de ietwat oudere gebruikers die nog net geen leesbril nodig hebben (ja, daar hoor ik ook bij) moeilijk te lezen wordt zoals dat bijvoorbeeld bij de Nokia E6 wel het geval is. De leesbaarheid, belichting, contrast en resolutie, van het scherm van de Xperia Mini Pro heb ik als zeer goed ervaren, ook buiten. Natuurlijk, in de volle zon is het iets minder, maar dat geldt voor zo ongeveer alle mobiele telefoons en smartphones.

Standaard wordt de Sony Ericsson Xperia Mini Pro ook geleverd met WaveSecure en VirusScan van McAfee. Daarmee kun je het toestel niet alleen beschermen tegen virussen en malware, iets dat helaas bij Smartphones ook steeds vaker voorkomt, maar met WaveSecure kun je er ook voor zorgen dat het toestel, wanneer hij gestolen wordt, een sms’je stuurt naar maximaal 9 andere toestellen (van vrienden, collegae, familie of een tweede toestel van jezelf natuurlijk) zodat je weet dat er een andere SIM kaart in gestopt is. Of dat handig is weet ik zo snel niet, maar het is in ieder geval mogelijk. Bij verlies of diefstal is het natuurlijk vooral zaak dat je het abonnement zo snel mogelijk laat blokkeren en het beveiligen van het unlocken met een pincode is zeker ook aan te raden zodat de vinder of dief niet (makkelijk) bij je data kan komen.

Social Media, Email en Browsen

Zoals ik al eerder schreef maak ik, onderweg, relatief veel gebruik van email en social media diensten. Daarvoor voldoet de Xperia Mini Pro ook prima. Het fysieke toetsenbord is overdag heerlijk te gebruiken (’s avonds dus iets minder door de wat zwakke verlichting), maar het typen werkt verder perfect. De integratie met Sociale Netwerken is door Sony Ericsson erg goed doordacht. FaceBook inside en de Twitter App, ik gebruik daarvoor het liefst de ‘officiële’ Android App, werken meer dan uitstekend. Natuurlijk is het wel zaak dat je het juiste abonnement afsluit wanneer je een (Android) smartphone koopt, maar dat is een inkoppertje.

Zo op het eerste gezicht lijkt het scherm van de Xperia Mini Pro ietwat aan de kleine kant voor het overzichtelijk kunnen lezen van emails en internetten. Echter, in de praktijk werkt het best redelijk. Natuurlijk is browsen met een toestel van 4+ inch een stuk prettiger, maar de resolutie en het scherm van de Xperia Mini Pro voldoen verder prima. Ook de weergave van email inbox en het lezen van emails gaat zonder veel problemen. Alles is goed leesbaar al moet je natuurlijk wel wat meer scrollen ;-) De Xperia Mini Pro heeft naast zijn fysieke toetsenbord natuurlijk ook een on-screen qwerty versie, maar het toestel is eigenlijk te klein om dat prettig te kunnen gebruiken, zelfs in landscape mode. Feitelijk heb je dat virtuele toetsenbord natuurlijk ook niet nodig. Het fysieke toetsenbord werkt, zoals ik eerder ook al aangaf, uitstekend.

Verder heeft de Sony Ericsson Xperia Mini Pro natuurlijk ook alle standaard (Android en Sony Ericsson) applicaties aan boord zoals Google Maps Navigatie, Office Suite en dergelijke. Ook die werken prima maar je moet er natuurlijk wel rekening mee houden, zeker bij de Navigatie en Office Suite, dat het toestel een relatief klein display heeft. Wil je hier echt intensief gebruik van maken dan moet je goed overwegen of je kunt ‘leven’ met het kleinere display. Zo niet, dan moet je echt een ander toestel kiezen.

De Xperia Mini Pro is, zoals gezegd, een toestel voor gebruikers die graag een compact toestel willen. Op zich werkt de turn-by-turn navigatie ook heel erg goed op het kleinere display als je genoegen neemt met de gesproken aanwijzingen en niet persé ook nog een (grote) overzichtskaart wilt gebruiken. Kortom, de compactheid van de Xperia Mini Pro is een factor waar je bij het maken van een keuze voor een dergelijk toestel terdege rekening mee moet houden. En dan is dat zeker geen nadeel.

Accu en Conclusie

Een ander punt dat zeker de aandacht verdient is de kwaliteit, en het uithoudingsvermogen, van de accu. Bij de Xperia Mini Pro is de accu, door de compacte afmetingen van het toestel, fysiek kleiner dan die van zijn grotere concurrenten. Bij de voorganger, de X10 Mini Pro, was het uithoudingsvermogen van de accu erg beperkt. Dat is bij de Xperia Mini Pro duidelijk verbeterd. Ik kon met gemak een hele dag met het toestel werken, mits ik functies als WiFi, Bluetooth en GPS, uitschakelde wanneer ik die niet nodig had. Dat scheelde echt een enorme slok op een borrel. Met WiFi, Bluetooth en GPS continu aan daalde het maximale gebruik van een dag (’s ochtends 8 tot ’s avonds 19 uur) naar amper driekwart van die tijd (ca 7 uur). Nog altijd veel beter dan zijn voorganger, dat wel.

Waar je zeker ook rekening mee moet houden is dat de accu van de Sony Ericsson Xperia Mini Pro na aanschaf zeker vijf keer helemaal leeggelopen en weer helemaal opgeladen moet zijn voordat hij optimaal presteert. De eerste dagen denk je daardoor dat de accu veel slechter is dan dat in werkelijkheid het geval is, maar na een keer of vijf opladen verbetert dat zienderogen. Bedenk dan ook dat je het toestel, zeker de eerste dagen, ongetwijfeld intensiever zult gebruiken omdat je alle instellingen nog moet doen en je er waarschijnlijk ook iets meer ‘speelt’ om hem te leren kennen dan normaal ;-)

Conclusie:
Eigenlijk begon ik mijn review al met de, mijns inziens, enig juiste conclusie. De Sony Ericsson Xperia Mini Pro is een heerlijk toestel. Als je op zoek bent naar een compacte smartphone met een fysiek toetsenbord dan moet je deze zeker mee in overweging nemen. Daarbij komt dan ook nog eens dat de prijs van de Xperia Mini Pro een groot voordeel is. Los is hij voor 269 Euro te koop maar ik heb hem al voor minder aangeboden zien worden. Op dit moment (begin oktober) wordt hij ook al vanaf 225 Euro geleverd door verschillende (online) retailers.

Pluspunten:
+++ Prijs
+++ Snelheid van de UI en het toestel
+++ Compact design
+++ Toetsenbord bereikbaarheid en feedback
++ Display kwaliteit en leesbaarheid
++ Camera reageert snel en is zeer gebruiksvriendelijk
+ Four corners UI is een handige toevoeging
+ Goede Social Media integratie, o.a. met Facebook Inside

Minpunten:
-- Verlichting toetsenbord
- Accu is beter dan die van zijn voorganger maar kon nog beter
- Virtuele toetsenbord is overbodig en niet echt goed te gebruiken
- De incidentele klachten over de belkwaliteit (blikkerig geluid) en het trage schakelen naar het homescreen wil ik niet als echte minpunten aanduiden. Met name omdat dit dus maar heel sporadisch gebeurde. Maar ik wil het toch melden, vooral als feedback naar Sony Ericsson. Ik denk, nogmaals, dat het incidenten zijn die wellicht in een volgende firmware update opgelost kunnen worden, mocht blijken dat meer gebruikers er last van hebben of melding van maken.

Foto's Sony Ericsson Xperia Mini Pro

SE-Xperia-Mini-Pro-Side-a SE-Xperia-Mini-Pro-Side-b1 SE-Xperia-Mini-Pro-Side-c SE-Xperia-Mini-Pro-Side-d SE-Xperia-Mini-Pro-Front-Open

Ik ontkom er natuurlijk ook niet aan om de nieuwe Xperia Mini Pro, die dus iets groter is dan zijn voorganger, naast de ‘oude’ te leggen. Daarom hieronder een aantal vergelijkende kiekjes. Voor de volledigheid, de oude ligt links en de nieuwe rechts, met uitzondering van de laatste foto, daar is het precies andersom ;-)

SE-Xperia-Mini-Pro-X10-MP-a SE-Xperia-Mini-Pro-X10-MP-b SE-Xperia-Mini-Pro-X10-MP-c SE-Xperia-Mini-Pro-X10-MP-d

Foto's en Video's gemaakt met de Xperia Mini Pro

Foto's van de Xperia Mini Pro:

DSC_0015 DSC_0016 DSC_00171 DSC_0018 DSC_0019

En twee HD (720p) video's:

http://vimeo.com/30018318http://vimeo.com/30018509

Alle specificaties

SE-Xperia-Mini-Pro-Specs-a SE-Xperia-Mini-Pro-Specs-b SE-Xperia-Mini-Pro-Specs-c SE-Xperia-Mini-Pro-Specs-d SE-Xperia-Mini-Pro-Specs-e SE-Xperia-Mini-Pro-Specs-f

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.