Toestellen
23 mei 2011 - Marc Wielaert

Review: Samsung Galaxy S II

Tijdens het MWC in Barcelona gaf Samsung’s topman Shin aan dat zijn bedrijf dit jaar volledig inzet op de opvolger van de Samsung Galaxy S, waar wereldwijd inmiddels ruim 10 miljoen exemplaren van verkocht zijn. De aankondiging van de nieuwe tablet werd bijna als voetnoot toegevoegd aan de zeer uitgebreide presentatie van de Galaxy S II. Inmiddels is het toestel op de markt en weten we of het de verwachting waarmaakt.

Inleiding

Al kort na de officiële Nederlandse release vliegen de reviews van de Samsung Galaxy S II je op het internet om de oren alsof de schrijvers zelf ook opeens met een dualcore processor zijn uitgerust. Maar hoe kort die eerste “recensies” soms ook zijn, het enthousiasme spat vrijwel zonder uitzondering van de digitale pagina’s. Er is dan ook niets te bedenken waarin de opvolger van Galaxy S niet opvallend verbeterd is.

Heel kort samengevat: de Samsung Galaxy S II heeft een wezenlijk groter display van betere kwaliteit, een sterk uitgebreide interface, een extreem veel snellere processor, een veel betere camera (nu mét flits) en een sterkere accu in een dunnere, lichtere en mooiere behuizing. Op basis van deze specificaties alleen al kon Samsung begin mei bekend maken dat het wereldwijd drie miljoen exemplaren van de Galaxy S II als preorder (!) wist te verkopen.

De andere producenten zullen alles uit de kast moeten trekken om de deze smartphone dit jaar nog te overtreffen. We zijn weliswaar nog niet op de helft van het jaar, maar het moet wel vreemd lopen wil de Galaxy S II niet opnieuw een aantal belangrijke onderscheidingen in de wacht slepen. En dat terwijl de concurrentie bepaald niet stilzit…

Op de dag van de Nederlandse launch van het toestel schreef ik een preview van de Galaxy S II die je hier kunt lezen. De belangrijkste punten daarvan komen in deze veel uitgebreidere review natuurlijk weer aan bod.

Behuizing & display

Behuizing & display
De Galaxy S II is flinterdun – met 8,49mm slanker dan de iPhone 4 die lange tijd het record in handen had, en dunner nog dan de recent verschenen Sony Ericsson Xperia Arc op z’n smalste punt. Met 116 gram (inclusief accu) is hij één gram lichter dan de Arc en een paar gram minder dan zijn voorganger de Galaxy S. Toch voelt hij stevig aan en ligt hij bijzonder prettig in de hand. Weliswaar niet zo robuust als een toestel met een metalen omranding als de iPhone of een aluminium behuizing als de Desire HD, maar zeker steviger dan je bij een dergelijk gewicht zou verwachten. En dat valt extra op omdat het toestel een veel groter display biedt van 4,3 inch (4,27 om precies te zijn).

En wát voor een display. Samsung ontwikkelde het “Super Amoled” door tot het Super Amoled Plus, met een nog hogere contrastratio en kleurenrijkdom. Op een foto is het verschil niet realistisch weer te geven, neem van mij aan dat waar de Galaxy S al een kleurrijk feest voor het oog was, het beeld van de Galaxy S II je zowat naar binnen zuigt.

Dat blijkt onder meer bij het demonstratiefilmpje dat Samsung op het toestel voorinstalleerde. Onder welke hoek je ook in het scherm kijkt, doet het bij een demonstratie letterlijk iedereen versteld staan. Bovendien blijkt het display veel minder vatbaar voor vingerafdrukken. Het verrast me pas later in gebruik (wat er niet is valt immers minder snel op), maar je kan het bepaald geen detail noemen, omdat juist het display het belangrijkste is weer je mee werkt. Voor onderstaande foto heb ik beide displays eerst gepoetst en daarna dezelfde, stevige “manuele behandeling” gegeven (voor de duidelijkheid: de S II zit links op de foto hieronder in een beschermhoes).

De hardware button centraal onder het display maakt het qua design met recht een opvolger van de Galaxy S. Bij de "Giorgio Armani" versie daarvan was die button al niet meer te vinden, bij de Galaxy Tab of Nexus S evenmin. Bij de S II is hij weer terug, en dat vind ik praktisch omdat het een extra mogelijkheid biedt het toestel uit z’n slaapstand te wekken, waar je bij de eerder genoemde toestellen uitsluitend nog de aan/uit toets voor kunt gebruiken. P1060154

Verder is er alleen nog een volumetoets op het toestel te vinden – er is ook geen aparte camerabutton. De aan/uit button zit gelukkig opnieuw aan de rechterzijkant van het toestel.

De behuizing van het toestel komt minder "plastic" over dan bij de Galaxy S. De dunne achterklep met reliëf herinnert aan die van de Giorgio Armani, maar is deze keer niet van metaal, wat het toestel zwaarder zou maken. Maar dit klepje komt wel bijzonder kwetsbaar over: eenmaal op z’n plek doet het prima dienst, maar wie (zoals ik) vaak van simkaart wisselt doet er goed aan het met de nodige omzichtigheid te verwijderen. Voordeel van de materiaalkeuze is dat ook de achterkant van het toestel (anders dan de Galaxy S of de Nexus S) helemaal geen vingerafdrukken en –vegen meer vertoont.

Direct daaronder vind je de accu die met 1650mAh 10% meer power biedt, en direct daarboven: het slot van de microSD. Die is op deze manier niet "hot swappable", terwijl de simkaart dat wél is. De S II wordt geleverd met 16GB intern geheugen.

Samsung levert standaard geen microSD mee, je kan het geheugen zelf met (maximaal) 32GB uitbreiden. Het zal overigens niet aan die 10% extra accucapaciteit liggen dat het toestel opmerkelijk veel langer standby is dan we inmiddels van Android toestellen gewend zijn – ik ga ervan uit dat dat ook te maken heeft de nieuwste software.

Interface

Interface
De Galaxy S II draait op het op dit moment meest actuele Android 2.3.3 met daarop de nieuwe Samsung Touchwiz 4.0 interface, en die biedt verschillende interessante vernieuwingen. Als je het scherm wekt moet je niet langer een balk van het scherm “vegen”, maar een schermvullend beeld dat je naar wens kunt aanpassen, dus ook met een zelfgemaakte foto. Dat oogt al direct een stuk vertrouwder bij het “wekken” van het scherm.

Een gemiste oproep of binnengekomen SMS wordt aan weerszijden van het scherm weergegeven – als je even in de gewenste richting “veegt” kom je direct bij het binnengekomen bericht of de contactpersoon van de gemiste oproep. Een eenvoudige, maar erg praktische vondst.

SC20110521-1035531SC20110521-1036261

Waar je wilt kan je op een van de homescreens ‘n op maat gesneden snelkoppeling naar een van je contactpersonen maken: is het iemand met je eigenlijk alleen maar belt is één druk op het icoon voldoende om het gesprek op te bouwen, maar je kunt er ook voor kiezen om videobellen, sms of email aan het contacticoon toe te voegen.

In- en uitzoomen op een foto of een webpagina is mogelijk door het toestel met twee duimen op het scherm naar boven en beneden te bewegen, maar je kan uiteraard ook nog steeds gebruik maken van de inmddels vertrouwde techniek met de twee vingertoppen op het scherm. De maat van foto’s en enkele widgets is bovendien aan te passen, zodat er meer flexibiliteit ontstaat bij het personaliseren van je homescreens. Je doet dat door iets langer op de widget die je wilt aanpassen te drukken. Als het mogelijk is de widget te verkleinen verschijnt een raster dat de alternatieve formaten toont. Het geldt namelijk niet voor álle widgets. Op een aantal screenshots hieronder zie je hoe dat werkt.

SC20110515-084853SC20110515-085103

Kijk je bij de verschillende applicaties op je telefoon, dan zie je onder de optietoets “app delen” als nieuwe optie. Dat wekt de indruk dat je een app naar een andere telefoon kunt zenden. Maar bij het doorsturen van een app naar de Sony Ericsson Xperia Arc blijk ik niet meer dan een snelkoppeling te hebben gestuurd - dat maakt het toch wat minder spannend dan het verzenden van het .apk file zelf, maar goed: het kan.

Softkeyboard & stembediening

Softkeyboard & stembediening
Ook het softkeyboard maakt vanzelfsprekend onderdeel uit van de interface. Daar is Swype opnieuw beschikbaar om je tekst “bij elkaar te vegen”, en het verrast me nog altijd hoe soepel dat werkt. Mocht je er niet mee overweg kunnen dan kan je altijd nog kiezen voor het standaard Samsung keyboard. Dankzij het grotere scherm is er ook wat meer ruimte voor buttons die je op de Galaxy S nog niet zag, maar de invulling daarvan heeft ’n paar nadelen.

Zo kan je makkelijk, maar onbedoeld op de taalbutton toetsen, links van de spatiebalk, tussen het symbooltoetsje en de komma in. Je keyboard switcht dan direct naar de volgende taal, in ons geval van Nederlands naar Ests. Als je die button opnieuw intoetst schakelt hij vervolgens naar Fins, Frans, Duits, Ivriet, Hongaars, Italiaans en dat gaat nog wel even door want er zijn maar liefst 28 (!) talen beschikbaar. Houd je je vinger wat langer op de bewuste button krijg je een rolmenu waarin je snel terug kunt schakelen naar je eigen taal.

Stembediening
Een tweede nieuwe button op het softkeyboard zit rechts van de punt naast de spatiebalk. Die activeert direct de spraakgestuurde invoer, zodat je je tekst ook hardop kunt lezen in plaats van bij elkaar vegen of typen. Helaas ondersteunt de Galaxy S II de spraakherkenning niet in het Nederlands, maar alleen in het Engels, Frans, Italiaans, Duits en Spaans. Mocht je die toets per ongeluk aanraken kan je de spraakopname wel direct annuleren.

Samsung gebruikt voor spraakherkenning de software van Vlingo, die je ook los in de Android Market kunt vinden. Samsung heeft tijdens de presentatie op het Mobiel World Congress al veel aandacht aan deze functie geschonken met een mierzoet filmpje van een oudere mevrouw die dankzij deze toepassing prima in staat was mobiel met haar kleinkinderen te communiceren. Maar ook voor mij was het eerlijk gezegd een nieuwe ervaring om de telefoon met de stem te bedienen.

Je start de voice control functie door twee keer kort op de centrale home button te drukken. De eerste keer verschijnt een korte uitleg, daarna kan je het toestel voor een belangrijk deel commanderen. Het is jammer, maar niet onbegrijpelijk dat er voor een klein taalgebied als het onze geen ondersteuning is, en bovendien moet ik een eenvoudige Engelse tekst soms ook vaker  uitspreken voor het programma in tekst omzet wat ik bedoel.

Maar toch: het went, en ik kan me voorstellen dat het in grotere taalgebieden als bijzonder praktisch wordt ervaren, bijvoorbeeld voor handsfree gebruik in de auto. Het toestel laat zich desgewenst zelfs wekken door een gesproken commando, en iemand handsfree laten bellen kan je natuurlijk ook zelf in het Engels, al moet je je contact dan wel even in je adresboek aanpassen (“call work”). Grappig is hoe het hele instellingenmenu van deze applicatie direct wijzigt in de taal van je keuze, net als de mogelijkheid om schuttingtaal te filteren – of niet.

SC20110521-160613SC20110521-160627

MMM & Hubs

MMM en Hubs

De MMM Widget werd in Nederland geïntroduceerd op de Galaxy Tab, een schermvullende widget met gevarieerde content rond "Movies Music & Media". Via deze schermvullende widget vind je een selectie YouTube filmpjes, downloadable ringtones, muziek, films, shortcuts naar media als Radio 538, NOS, NRC, Qmusic en Nu.nl, en een selectie van de tweets van tal van BN’ers – leuk voor wie geen Twitter account heeft maar toch benieuwd is naar wat “de Nederlandse sterren” zoal bezighoudt.

Op de Galaxy S II zijn ook de vier hubs te vinden die Samsung eerder op de Galaxy Tab liet zien: een Social hub, Music hub, Readers Hub en Games Hub: portals tot alle social media, muziek, tal van boeken en tijdschriften, en games. De laatste maken natuurlijk ook gebruik van de ingebouwde versnellingsmeter en gyroscoop.

Social Hub
Bij de social hub kan je tal van accounts toevoegen: Windows Live of Hotmail, Gmail, Yahoo Mail of een eigen mailaccount, MySpace, Linkedin, Windows Live Messenger, Google Talk, Yahoo Messenger en natuurlijk ook Facebook en Twitter. Persoonlijk heb ik mijn feeds beperkt tot de laatste twee, waarvan de berichten dan chronologisch in één scherm verschijnen. Het werkt vlot en praktisch, maar ik kan me ook voorstellen dat mensen liever een eigen app voor Twitter en Facebook gebruiken (het een hoeft het ander overigens niet uit te sluiten).

Verder maak ik met plezier gebruik van de Samsung Mail applicatie, die, als je de Galaxy S II horizontaal houdt, de ontvangen mail in een kolom links vertoont en de inhoud per bericht rechts weergeeft. Deze app is daarmee ook weer vergelijkbaar met de Samsung mail-interface op de Galaxy Tab. De tekstgrootte is gelukkig wel instelbaar: standaard zijn de letters groot ingesteld zodat je maar weinig berichten in het scherm ziet.

Content hubs
Bij de andere hubs gaat het over content van derden: games, muziek, kranten, tijdschriften, en boeken. Omdat het Nederlandstalige aanbod bij de boeken, kranten en tijdschriften (te) beperkt is, vermoed ik dat hier met name de Games en Music hub de meeste klanten zullen trekken. Daarnaast heeft Samsung voor de digitale lezers in Nederland de samenwerking met Bol.com gezocht.

Omdat ik geen “gamer” ben heb ik het aanbod alleen oppervlakkig bekeken en kan ik er weinig zinvols over zeggen. Ik heb één game gedownload (Pachinko, gebaseerd op een Japanse spelmachine), maar kon er eerlijk gezegd de lol niet van inzien...

Music hub
Wat betreft de muziek ben ik daarentegen wel onder de indruk van het aanbod. Via de geboden shortcuts kom je snel bij bekende artiesten en albumtitels terecht, maar ook het zoeken naar minder bekende artiesten of voor velen obscure titels blijkt zeker te worden beloond – als test koos ik voor het onbekende (maar oh zo funky) Freedom and Good Times van O’Donnell Levy. Die wordt twee keer in de database gevonden (zij het met z'n naam verkeerd gespeld).

Maar dat mag dan ook wel met de meer dan 8 miljoen (!) titels die worden aangeboden door 7digital, het bedrijf waarmee Samsung voor deze dienst samenwerkt. Je zult daar éérst – via internet – een account moeten aanmaken voor je met de Galaxy S II rechtstreeks muziek kunt bestellen. Betalen kan je alleen met een creditcard, en dat zal voor een aantal gebruikers een onpraktische of zelfs onneembare hindernis zijn. Zonder enige twijfel zullen veel klanten bovendien liever kiezen voor de diensten van het in korte tijd immens populair geworden Spotify.

Fotografie: Shootout met de Xperia Arc

Fotografie
De 8 Megapixel camera van de Galaxy S II is met zekerheid beter dan die van z’n voorganger die het met 5MP moest stellen en bovendien een flits mistte. Samsung plaatst nu een LED flits naast de lens. De kwaliteit van de foto’s is zo verrassend goed dat ik hem met vertrouwen wilde onderwerpen aan een “camera shootout” met de, ook door mij, veelgeprezen camera van de Sony Ericsson Xperia Arc.

De foto’s zijn voor de meest kritische vergelijking met beide toestellen gemaakt op de maximale resolutie van 8MP (3264 x 2448 pixels, beeldverhouding 4:3).  Hieronder vind je een selectie van die foto’s, waarbij ik bij beide toestellen heb gekozen voor de beste foto, want soms was het nodig om meerdere opnamen te maken voor het beste resultaat.

Shootout%202%20S%20II1Shootout%202%20Arc

De eerlijkheid gebiedt me na in totaal 26 verschillende opnamen te zeggen dat beide camera’s elkaar eigenlijk nauwelijks ontlopen, daarom in de tekst die hieronder volgt een selectie van foto’s waarin de verschilled wat meer opvallen. Boven zie je de opnamen van de Galaxy S II, daaronder die van de Xperia Arc. Hier vind je overigens álle foto’s die ik met beide toestellen maakte in origineel formaat.

Shootout%205%20S%20IIShootout%205%20Arc

Shootout%2011%20S%20IIShootout%2011%20Arc

Wat me tijdens het maken is opgevallen, is dat de Sony Ericsson Xperia Arc niet altijd even goed omgaat met zeer felle lichtomstandigheden: je zult dan handmatig de belichting moeten aanpassen voor je de foto optimaal op je scherm krijgt. Dat betekent dus ook dat je op zomerse dagen niet kunt volstaan met de automatische sceneherkenning.

De Galaxy S II heeft daar veel minder moeite meer, maar weet op zijn beurt niet altijd het beste van het beeld te maken als de lichtomstandigheden wat minder gunstig zijn: de kleuren kunnen soms iets fletser worden. Wel lijkt de Galaxy S II het detail soms beter te definiëren, maar als gezegd: de verschillen zijn marginaal.

Shootout%2013%20S%20IIShootout%2013%20Arc

Shootout%2017%20S%20IIShootout%2017%20Arc

Beide camera’s bieden overigens ook uitstekende resultaten in het donker – de geflitste (rommelige) foto’s die je via de link hierboven kunt vinden heb ik letterlijk in een aardedonkere kelder gemaakt. Als enige objectief aantoonbaar is dat de Arc de foto’s veel sterker comprimeert: voor de 26 foto’s heeft de Sony Ericsson 31,8 MB nodig, waar de Galaxy S II maar liefst 80,2 MB aan data opslaat.

Shootout%2022%20SIIShootout%20Arc%2022

Shootout%2026%20S%20IIShootout%2026%20Arc

Nog een belangrijk, hardwarematig verschil is dat de Galaxy S II als gezegd geen hardware button heeft, maar dat je de foto middels een softbutton in het scherm moet maken. Ik ervaar dat niet als nadeel, integendeel: de button van de Arc is erg klein en vereist soms meer concentratie bij het fotograferen.

Het vermelden waard is nog de meegeleverde “foto-editor” waarmee je gemaakte foto’s op de Galaxy S II kunt nabewerken. Dergelijke toepassingen zijn trouwens bij bosjes in de Marketplace te vinden, maar voor wie ze niet kent is het toch een praktische toevoeging.

En tot slot wat dit betreft: screenshots maak je met je toestel door de hometoets ingedrukt te houden en direct daarna de on/off toets even kort in te drukken - ook weer erg praktisch. De meeste screenshots van het toestel zijn in deze review trouwens - net als de foto's - sterk verkleind.

Full HD video

Full HD Video
De Samsung Galaxy S II is de eerste smartphone die mag opscheppen over het feit dat hij filmt in Full HD (1920 x 1080P) met 30 fps (frames per second). De smartphone die ‘m daarbij ten dele voorging was de LG 2X Speed, die de Full HD beeldverhouding realiseerde met 28 fps. Een nadeel van filmen in Full HD is dat je véél minder in beeld krijgt: het beeld wordt als je de hoogste resolutie kiest sterk ingezoomd.

Iedere beweging die je zelf maakt wordt dus óók uitvergroot, en de praktijk leert dan ook dat filmen in Full HD alleen zinvol is als de afstand groot genoeg is en het onderwerp beweegt – en jij als filmer niet of nauwelijks. Een ander nadeel is de kwaliteit van het geluid bij de video: die is zeker bij buitenopnames ondermaats.

Bij m'n review van de LG 2X Speed heb ik de opnamekwaliteit vergeleken met die van de Nokia N8 en de HTC Desire HD, op een bijzondere lokatie: boven de A27. Het leek me een geschikte plek om vast te leggen hoe het toestel omgaat met felgekleurde objecten die de camera met grote snelheid naderen en passeren - veel sneller zal je ze in het dagelijks leven niet filmen.

Hieronder vind je vier filmpjes die ik met de Galaxy S II schoot, op dezelfde lokatie. Het tijdstip en de belichting was dus anders, maar het was het begin van een zonnige avond en de beelden zijn zeker bruikbaar.

Om te laten zien hoeveel meer beeld je krijgt door te filmen in 720p heb ik beide opnamen twee keer gemaakt: één keer in 1080p en één keer in 720p. Het eerst paar films zie je de A27 van grote afstand, op het tweede paar zie je de auto's onder de loopbrug door passeren. Tot slot vind je nog een film die ik kon maken van een naderende trein op het spoortracé direct naast de A27. De video's zijn ge-embed. Voor de beste kijkervaring noet je natuurlijk even de fullscreen modus en '1080p' of '720p' selecteren.

A27 1080p


A27 720p


A27 close 1080p


A27 close 720p


Naderende trein

Snelheid

Snelheid
Het feit dat de Galaxy S II officieel Full HD kan filmen is natuurlijk mede te danken aan de veelbesproken dualcore processor die het toestel zijn power van 2 x 1,2GHz geven. De Galaxy S II scoort op de bekende Quadrant Standard benchmark dan ook een score tot 3748 (!), en dat is echt een indrukwekkende prestatie – toen ik de LG 2X Speed kon testen kwam deze niet verder dan 2643 in deze benchmark tester.

Toch zegt zo’n benchmark niet alles, en ben je werkelijk in specificaties als deze geïnteresseerd kan je uiteindelijk beter terecht bij meer technische sites als die van de gerespecteerde collega´s van Tweakers.net.

Wat de dagelijkse praktijk betreft: de Galaxy S II is werkelijk snel, om niet te zeggen: razendsnel. De homescreens zoeven over het scherm, de weergave van niet alleen de zelfgemaakte films verloopt zonder enige hapering, het downloaden, installeren en laden van apps gaat soms met een snelheid alsof ze al op de telefoon stonden – goed, dat laatste is natuurlijk overdreven, maar het verschil met alle eerdere Android toestellen die ik in gebruik had is werkelijk opvallend. De Galaxy S II is wat dat betreft echt een feest om mee te werken, en het toestel is sinds ik er intensief meer aan de slag ben gegaan niet één keer vastgelopen of onbedoeld herstart.

SamsungDive.com & Kies Air

SamsungDive.com
Samsung biedt als extra gratis service de dienst SamsungDive.com, waarmee je je toestel kunt traceren als je het kwijt bent: zowel als je het thuis niet meer kunt vinden, maar ook als je vermoedt dat iemand anders het heeft. Op afstand kan je desnoods het hele toestel wissen.
Voor je echter van deze dienst gebruik kunt maken moet je éérst op het toestel in het menu instellingen bij “locatie en beveiliging” een vinkje zetten bij “Externe functies “.

Vervolgens moet je op je toestel inloggen bij Samsung (of er eerst een account aanmaken), en pas daarna op je PC op de website van SamsungDive.com. Ik kon tot mijn verrassing mijn toestel op een meter of twintig nauwkeurig lokaliseren (binnenshuis, dus buiten GPS bereik) en ook via de website op vol volume laten rinkelen (dit mocht je je toestel bijvoorbeeld thuis niet kunt vinden). Ik ga er dus van uit dat het wissen op afstand ook werkt, maar dat heb ik niet getest omdat ik niet zeker weet of ik het toestel daarna weer normaal kan gebruiken.

Kies Air
Een ander praktische nieuwe toepassing is Kies Air, waarmee je de complete inhoud van je telefoon kunt bekijken en beheren. Je legt de draadloze verbinding met je PC of laptop via je eigen draadloze netwerk – beschik je daar niet over dan kan je er dus geen gebruik van maken. Het inloggen werkt lokaal doordat Kies Air je vertelt welke URL je in je browser in moet typen.

Daarna zie je direct alles wat op je toestel staat in je browser verschijnen, en wordt het bijvoorbeeld bijzonder eenvoudig om je contactenlijst rechtstreeks in je toestel aan te passen – je browser werkt op dat moment immers als tweede beeldscherm. Voor het installeren van updates heb je echter nog altijd de kabelverbinding met de PC en de Kies software nodig.

Verbindingen & Accessoires

Verbindingen

Wifi Direct
Het toestel ondersteunt WiFi Direct om onderling – dus los van je eigen draadloze netwerk - razendsnel bestanden uit te wisselen. Officieel was de Galaxy S al de eerste telefoon die WiFi Direct zou bieden, maar ik heb het er nog altijd niet op gezien – ook op de Nexus S ontbreekt de mogelijkheid om het in te stellen. De LG 2X Speed moet het eveneens ondersteunen, maar die heb ik helaas niet meer bij de hand om te testen of en hoe snel dat onderling werkt.

DLNA
Via het al veel breder ingevoerde DLNA kan je foto´s, video´s en muziek draadloos streamen naar bijvoorbeeld je televisie, mits die natuurlijk ook DLNA biedt. Zo’n televisie heb ik niet binnen handbereik. Samsung komt later ook nog met een app waarmee je – in combinatie met een specifieke Samsung televisie – de Galaxy S II als tweede beeldscherm kunt gebruiken. Via AllShare (Samsung’s koosnaam voor DLNA) wordt het tv signaal dan doorgestuurd naar je smartphone, die dan ook met die app als afstandsbediening te gebruiken is.

Exchange Active Sync / data-encryptie
Samsung stelt verder alle mogelijke aspecten van Exchange Active Sync te ondersteunen, net als vergaande mogelijkheden voor data-encryptie in samenwerking met Cisco. Dat laatste is natuurlijk om de zakelijke markt ervan te overtuigen dat je data ook binnen een door Google aangeboden omgeving helemaal veilig zijn. Dit is echter zo´n specifiek aspect van het toestel dat ik een bedrijfsomgeving nodig heb om het te testen, hopelijk krijg ik de kans daar later nog eens op terug te komen.

GPS
De GPS fix was aanvankelijk nog een heikel punt bij de Galaxy S, maar die werkt voor zover ik het heb kunnen testen vlot en nauwkeurig bij zijn opvolger. Het toestel beschikt tot mijn verrassing zelfs over een kompas, dat makkelijk in en uit te schakelen is – een uitkomst als je wandelend in een vreemde stad niet weet welke kant je op moet.

NFC chip
De Nederlandse versie van de Galaxy S II wordt uitgebracht zonder de NFC chip, omdat er volgens Samsung nog teveel onduidelijk is over de standaardprotocollen van deze nieuwe technologie die het mogelijk zal maken om met je telefoon te betalen. Een andere reden zou kunnen zijn dat het niet zoveel zin heeft een toestel extra uit te rusten met een hier nog altijd onbruikbare chip.

Accessoires
Samsung gaat met de Galaxy S II ook een aantal accessoires leveren (ik heb er al eerder iets  over geschreven), zoals een deskstand en een powerpack. Opvallend zijn twee adapters: een HDMI adapter voor je tv (€29) en een "USB gender"(€9) waarmee je – net als bij Nokia’s USB-on-the-go – een USB stick rechtstreeks aan je telefoon kunt aansluiten. Het is uiteraard een kostenoverweging geweest, maar het is jammer dat Samsung ervoor gekozen heeft beide kabels niet standaard bij te leveren, zoals Nokia doet bij de N8 en E7.

Conclusie

Conclusie
Als je tot hier gekomen bent heb je zo´n vierduizend woorden over mijn ervaringen met de Samsung Galaxy S II gelezen. Need I say more? De verbeteringen van het toestel ten opzichte van zijn voorganger staan al helemaal in het begin van dit artikel in één zin samengevat en zijn in één woord: verbluffend.

Ik kan maar ‘n paar redenen bedenken waarom je niet voor deze nieuwe smartphone zou vallen: je vindt hem (nog) te duur, het design bevalt je niet (te dun, te licht), je hebt een vooroordeel ten aanzien van het merk, je houdt niet van Android, de interface is niet naar je smaak of je wilt per sé ook zelf kunnen bewegen als je video opneemt in Full HD.

Samsung heeft zijn best smartphone ever afgeleverd en zet hiermee een belangrijke volgende stap in de torenhoge ambitie om mondiaal marktleider te worden. Als reviewer heb ik het voorrecht om de nieuwste en meest geavanceerde smartphones te kunnen testen, en niet alleen voldoet de Galaxy S II aan de hoge verwachtingen, maar op dit moment is er naar mijn idee ook gewoonweg geen completere smartphone te vinden, zéker niet op het Android platform.

PS: deze review vind je – net als al mijn eerdere reviews, achtergrondartikelen en essays van de afgelopen 10 jaar – ook op mijn verzamelsite www.smartphone-review.nl.