Toestellen
21 november 2011 - Martijn Derks

Review: PDC Touch spelcomputer

Twee jaar geleden schreef ik een review over de MI2 Gameconsole, onlangs ontving ik zijn opvolger de PDC Touch spelcomputer. Ook de PDC Touch wordt op de markt gebracht door Planet interactive. Met de PDC Tocuh heb je in een apparaatje wel 132 games, waaronder een game van Dora en een van Diego. Wil je meer weten over mijn ervaringen en de ervaringen van kinderen met de PDC Touch.....

Inleiding

Met een advies verkoop prijs van 39,99 Euro is de PDC Touch geen duur apparaatje. Het is dan ook wel een apparaat die kan wat hij kan en niet uitbreidbaar is.  Wat in mijn  ogen een welkome aanvulling is, is het feit dat je de PDC Touch met een (meegeleverd) A/V kabeltje op je TV kan aansluiten. De beeld kwaliteit is dan niet echt heel erg goed, maar zeker niet onaardig te noemen. De doelgroep waar men in mijn ogen op mikt, zijn kinderen tussen de drie en acht jaar.

#f28769

De PDC Touch heeft een aanraakscherm waarmee 32 touchpen games kunnen worden gespeeld. De overige 100 ingebouwde games worden met de “klassieke” R, A en B functieknoppen gespeeld. Sudoku, Brein- Quiz- en IQ spelletjes, Tangram, Freecell- Mahjong kaartspelletjes, Texas Hold’em Restaurant/Bloemenstalletje/Giftshop  runnen,  Weddingparty, Baby verzorgen, diverse Blokjes- en Strategiespelletjes, Poolbiljart zijn slechts een paar voorbeelden van de casual game line up. 

Voor de kids is er een uitdagende Dora game waar je op zoek gaat naar de juwelen op het kasteel. Onderweg leer je o.a. vormen herkennen en oefen je met aantallen en engelse woorden. In de Diego game beleven Diego en Baby Jaguar allerlei spannende avonturen: in de jungle, op hun snowboard en op de rug van het zeeschildpad gaan ze op zoek naar dieren in nood, waarbij  spelenderwijs diverse  leerzame opdrachten op het gebied van rekenen, woorden en vormen dienen te worden  uitgevoerd. 

Daarnaast zijn er in de uitgebreide game line up nog diverse kid’s games die bijv. betrekking hebben op  puppy verzorgen, schieten, racen, vechten, sport, naildesign, hair, make up, paarden,  het bekende fruit fighter, diverse memory spelletjes, zoek de verschillen, schaken, flipperen, skaten, golf, honkbal, ontwikkel jezelf als popster en nog veel meer.

Ervaringen en conclusie

Om een eerlijk beeld te krijgen van wat kinderen ervan vinden heb ik de PDC Touch allereerst aan mijn zoon ( 2 jaar) gegeven. Hij is dol op Dora en Diego en kon er ook aardig mee overweg, maar eerlijkheidshalve moet ik wel melden dat hij prima met de iPad en iPhone overweg kan.

Ik heb de PDC Touch daarna aan de kinderen van een goede vriendin gegeven, zij zijn vijf en zeven, en heb hen gewoon zonder wat te zeggen de spelcomputer gegeven. Ze hadden direct door hoe het apparaat werkt en zaten al snel diep in de spelletjes. Nadeel vonden zij dat ze het pennetje er bijna niet zelf uit konden krijgen, zo straks zit die vast. Voordeel voor de ouders is dat de stylus er niet zomaar uit kan vallen en kwijt raken.

Na een tijdje gespeeld te hebben blijkt dat de Dora en Diego spelletjes voor de 5 jarige toch wel moeilijk zijn. Vooral omdat er spel elementen in zitten waarbij je moet kunnen lezen. De zeven jarig deze wel goed spelen, maar ja op die leeftijd zijn Dora en Diego toch minder cool :-) Alle overige spellen zijn in het Engels maar dat is niet erg want ze zijn ook zonder kennis van Engels prima te spelen. 

Beiden hebben ze heerlijk en uren gespeeld, hierdoor viel wel op dat de accu niet echt heel lang mee gaat op een enkele lading, ongeveer 3 a 4 uur.

Ik moet zeggen dat gezien het geringe verkoopbedrag het een aardig leuke spelcomputer is, een paar zaken die me negatief opvielen waren er ook. Zo is er licht lekkage bij de aan/uitknop waar te nemen en rond het scherm, dit is verwijtbaar aan de witte versie die ik heb ontvangen en het dunne plastic waarvan hij gemaakt is. Echter is dit geen groot bezwaar, maar vooral in de avond valt dit wel op. Zoals hierboven al beschreven is de stytlus "even" pakken er niet bij, hij zit (te) goed in het apparaat.

Het 3 inch scherm ziet er goed uit en geeft een duidelijk en helder beeld. Echter als je de PDC Tocuh aan je HDTV aansluit met de meegeleverde A/V kabel zie je dat het beeld niet zo mooi is. Je kunt duidelijk de pixels zien. Dit komt natuurlijk door het feit dat het scherm dan van 3 inch opgepompt word naar in mijn geval 42 inch, en tja dat kan dan ook niet echt anders toch.

Conclusie:

De PDC Touch is een leuke spelcomputertje voor een vriendelijke prijs en geeft je kids uren lang speel plezier. De accu is wel een min puntje. Persoonlijk zie ik de meerwaarde van de stylus niet echt, het bedienen gaat ook prima met je vingers, en het scheelt prutsen om de stylus uit de PDC Touch te krijgen. De A/V kabel is een leuek aanvulling maar de beeld kwaliteit op een 43 inch HDTV is niet mooi. Voor mensen met minder geld en die hun kids toch een spelcomputertje willen geven is de PDC Tocuh een prima aankoop, En mensen we zitten immers in een diepe crisis!

Foto's

foto%20213foto%203-12foto%204-12foto%2039foto%2045foto%201-12foto%202-3foto%203-2foto%204-2foto%202-22foto%2018

Over de auteur: Martijn Derks