Reviews
12 maart 2019 - Luc Meijs

Review: partytime met RugGear RG850 & RG650 Perfecte metgezellen voor extreme omstandigheden

Wie kent ze niet: robuuste smartphones. Ze worden nog steeds volop gemaakt en zijn de perfecte partner voor consumenten die in iets extremere omstandigheden werken en/of reizen. Deze smartphones zijn ideaal voor die speciale persoon in je vriendengroep of familie die zijn of haar toestel niet één of twee keer, maar gewoon altijd laat vallen. Letterlijk door weer en wind zal een dergelijk toestel je bijstaan en niet in de kou laten staan. Maar; wat maakt een smartphone nu echt robuust, hoe komt de MIL-STD standaard tot stand en waarom worden dit soort toestellen enkel geassocieerd met werklui in de bouw bijvoorbeeld? In het onderstaande artikel duiken we dieper dan ooit in de ins en outs van het proces hoe een RugGed smartphone gemaakt wordt. De RugGear RG850 en RG650 waren mijn metgezellen de afgelopen (extreme) dagen tijdens carnaval 2019. Bier, kou én hitte, regen volop. Kortom: perfecte omstandigheid om niet alleen de robuustheid maar ook de camera’s en accuduur van de toestellen te testen.
 

Disclaimer: Geen bier is verloren gegaan tijdens het testen van deze smartphones
 
Alaaf!
 
Er valt niet omheen te draaien dat ik uit het diepe zuiden van het land kom. Hier wordt traditioneel elk jaar weer carnaval gevierd. Voor mij was dit de perfecte gelegenheid om de RugGears eens stevig aan de tand te voelen. Waar mijn oud collega de RG850 al eerder testte van -20 graden naar +100, nam ik de toestellen mee op pad tijdens de carnaval. Dit jaar was het weer redelijk en bleef het droog (het grootste gedeelte) tijdens de carnavalsoptocht. Jammer, de RugGears konden we dus niet in de regen testen. Om die reden heb ik de toestellen op een andere manier getest. Tijdens carnaval vloeit er een bepaalde drank rijkelijk en het kan nog wel eens voorkomen dat dit liquide goedje over je smartphone heen komt. Waar dit voor de meest smartphones een reden voor paniek is en waar vervolgens methodes als in rijst leggen en droogföhnen aan te pas komen, hoef je je bij de RugGears geen enkele zorgen te maken. Beide toestellen beschikken namelijk over de MIL-STD-810G standaard, kort door de bocht betekent dit dat de toestellen nagenoeg onverwoestbaar zijn. Later in het artikel komen we terug op deze standaard en wat dit precies inhoudt.
 

Beide toestellen kunnen prima in natte omstandigheden gebruikt worden, je kunt er zelfs mee onder de douche bellen (wat ik niet uitgeprobeerd heb). Het nadeel, zoals bij alle waterdichte toestellen, is dat het touchscreen niet lekker functioneert in de stromende dou… regen. De RG850 en RG650 hebben de biertest prima overleefd waarna ik ze in een doos met gebak geplaatst heb. Als er iets is wat lekker plakt dan is het wel dit carnavalsgebak.
 

Nadat de toestellen genoten hadden van hetzelfde eten en drinken als ik, kon ik ze simpelweg onder de kraan afspoelen waarna de toestellen weer als relatief normale smartphones gebruikt konden worden.
 

Specificaties & Gebruiksvriendelijkheid
 
Dat de toestellen hun RugGed naam eer aandoen, is nu wel duidelijk. Maar hoe fijn of juist compleet anders is dit soort smartphone in gebruik? De interface van beide modellen betreft een (nagenoeg) stock versie van Android 8.1 en dit is absoluut een pluspunt. Dit soort toestellen dient juist eenvoudig en overzichtelijk in gebruik te zijn. De RG650 is als het ware een kleiner broertje van de RG850, met een 5.5 Inch HD display is het ook nog een relatief compacte smartphone voor hedendaagse standaarden. De RG650 heeft 16GB aan intern geheugen met 2GB aan RAM en plaats voor een microSD kaart tot maximaal 128GB. Het toestel wordt aangedreven door een Quad-core Mediatek processor van 4x1.5GHz. Niet de snelste dus en dit merk je ook in het dagelijks gebruik. Het systeem loopt niet soepel en je moet soms lang wachten tot een app opgestart is. Het toestel is verder voorzien van een reguliere 3.5mm jackaansluiting, micro-USB (enigzins zonde) en een flinke 4200mAh accu. Deze modellen hebben geen fancy kleur of een plethora aan camera’s aan boord, de RG650 beschikt over een 8 megapixel hoofdcamera en een 2 megapixel selfie shooter. Tot slot heeft de RG650 een extra grote gele knop aan de zijkant, deze knop is geheel zelf in te stellen voor functies zoals de camera, flashlight en PTT (push-to-talk). Het toestel is een van de weinige RugGed phones die als functionele walkie talkie te gebruiken is. De grotere broer RG850 heeft een iets groter HD scherm, namelijk 5.99 Inch. Dit model beschikt over 32GB aan intern geheugen met 3GB aan RAM en is tevens uitbreidbaar met een microSD kaart tot maximaal 128GB. De RG850 wordt aangedreven door een Qualcomm Snapdragon 430 Octa-core processor, dit model is dan ook een stuk sneller dan zijn kleine broertje. De RG850 heeft ook een reguliere 3.5mm jack aansluiting, verstopt achter een waterdicht klepje en beschikt over een USB-C aansluiting met een 4000mAh accu. De camera’s aan boord zijn een 12 megapixel hoofd unit en een 8 megapixel selfie variant.
 

Gezien de specificaties kun je niet al te veel verwachten van de camerakwaliteit van deze modellen. Bij goed verlichte omstandigheden maken de toestellen kwalitatief redelijke foto’s. Zodra de verlichting wat terugvalt doet de fotokwaliteit dit ook drastisch. Voor in een werkplaats of in de buitenlucht bij daglicht is dit prima bruikbaar, echter werk je ’s nachts of ben je op reis en wil je bij schemering iets vastleggen, dan hoef je niet veel te verwachten van deze camera’s. Dit zijn compromissen die je moet maken om een echte RugGed smartphone ervoor terug te krijgen. De accuduur zal wel aanspreken, de toestellen kunnen makkelijk twee dagen op een volle accuduur mee. Zelfs bij extreme weersomstandigheden zoals kou of hitte zouden de toestellen geen last moeten hebben van een versnelde accuconsumptie. Qua uiterlijk vind ik de toestellen niet te extreem of over de top, beide toestellen hebben een soort carbon fiber afwerking voor die extra RugGed look. Als je op zoek bent naar een elegant, smal toestel dan ben je bij RugGear aan het verkeerde adres. De toestellen zijn respectievelijk 11.5mm (RG650) en 12.5mm (RG850) dik en wegen rondom de 200 gram. Dit zijn nog enkele compromissen om te verzekeren dat je toestel niet bij de eerste beste keer vallen aan diggelen ligt. Vanwege de dikte en het stoere maar voor veel mensen vooral saaie/onaantrekkelijk uiterlijk, worden dit soort toestellen meteen geassocieerd met werklui in de bouw. Waar dit voor een gedeelte zeker klopt, is de ontwikkeling van dit soort toestellen toch ook verder gegaan. Een paar jaar geleden kon je van een RugGed toestel op gebied van besturingssysteem en camerakwaliteit weinig tot niks verwachten, deze waren vooral langzaam en werden niet lang ondersteund met software updates. De camerakwaliteit kwam niet verder dan die van een ouderwetse VGA standaard en de accuduur was meestal ook niet noemenswaardig. De RG650 en RG850 zijn het bewijs van een lange lijn aan innovatie en ontwikkeling binnen een specifiek segment.
 

Inside out: hoe wordt een RugGed smartphone gemaakt?
 
Om te zorgen dat de RugGed toestellen een certificering van de officiële instanties ontvangen, dient RugGear zelf een verzoek tot certificering in. Verschillende onafhankelijke testlaboratoria selecteren dit soort aanvragen en stellen hierna een aantal tests op voor het toestel waarna deze uitvoerig gestressed wordt. Dit soort tests lopen uiteen van een mechanical button test, salt spray test, drop test, temperature shock test, IEC test en charger plug tests. Om het artikel niet al te langdradig te maken licht ik hieronder de meest voorkomende en bekende tests toe.
 
Drop it like it’s ... a RugGear
 
De meest voorkomende test, die ook vaak te vinden is in youtube filmpjes is een drop test. Om zeker te weten dat een toestel bestand is tegen een veelvoorkomende situatie is deze drop test ontwikkeld. Voor de drop test wordt het toestel gebruiksklaar gemaakt. Dat wil zeggen dat het wordt voorzien van een sim-kaart en een SD-kaart, en dat er nummers en berichten in worden opgeslagen. Vervolgens wordt de smartphone aangezet en wordt het toestel vanaf verschillende hoogtes (1,5 meter tot 0,6 meter) en vanaf zes verschillende invalshoeken twintig keer op een harde ondergrond gedropt. Hierbij wordt een vaste volgorde aangehouden zodat, als de test wordt herhaald, er altijd eenzelfde uitkomst geconstateerd kan worden. RugGear-toestellen gaan nog een stapje verder, de RugGears voldoen namelijk aan de strenge militaire standaard, MIL-STD 810G. Dit betekent dat RugGear smartphones beter bestand zijn tegen vallen dan je van een regulier rugged toestel mag verwachten. Om voor deze militaire standaard in aanmerking te komen voert RugGear extra testen uit waaruit blijkt dat het toestel onverwoestbaar is bij een val. Zo wordt bij toestellen met een LCD-scherm kleiner dan 3,5 inch, 200 keer getest of het bestand is tegen een val vanaf een 0,5 meter hoogte. Bij een toestel met een scherm tussen de 3,5 en 5 inch wordt 180 keer getest of het een val vanaf een 0,5 meter aankan en 120 keer getest of het bestand is tegen een val vanaf 1 meter hoog. Bij toestellen met een scherm tussen de 5 en 10 inch, wordt 100 keer getest of het tegen een val vanaf 0,5 meter bestand is en wordt 120 keer getest vanaf 1 meter hoogte.
 
Temperatuurschommelingen
 
De MIL-STD 810G standaard vereist ook een aantal specifieke prestaties van een toestel in extreme weersomstandigheden bijvoorbeeld. Niet alleen software, maar ook de hardware van het toestel moet bestand zijn tegen extreme kou en hitte. Hiervoor wordt een zogenoemde temperature shock test uitgevoerd. Ook hiervoor wordt het toestel gebruiksklaar gemaakt. Vervolgens wordt de smartphone in een aparte ruimte blootgesteld aan een temperatuur van min 40 graden celsius. Daarna wordt de temperatuur aangepast naar 70 graden celsius. Het toestel moet gedurende 30 minuten en 32 opeenvolgende testcycli onder deze omstandigheden blijven functioneren. Om de testomstandigheden zo dicht mogelijk bij de gebruikssituatie van de toestellen te laten komen, wordt er nog een aanvullende test uitgevoerd. Daarvoor wordt een constante temperatuur van -20 graden celsius of 60 graden celsius ingesteld waarbij de prestaties van het toestel onder deze omstandigheden 4 uur lang wordt gemonitord. Alle functies van het toestel worden hierbij geëvalueerd: kan de gebruiker bellen en kunnen er telefoontjes ontvangen worden? Werken het scherm, de camera, de oplader, Bluetooth en andere functies zoals het hoort? Zijn er geen beschadigingen aan de buitenkant van het toestel en zit de hardware even onberispelijk in elkaar als voor de test het geval was?
 
Wij hebben de RG850 al eens aan eenzelfde test onderworpen, echter niet echt in optimale testlabomstandigheden. Toch bleven de RugGed phones het prima doen, check het filmpje hier.
 
IP certified
 
Waterschade is een veelvoorkomend probleem, zeker met het weer in Nederland. De IP standaard is opgesteld door de International Electrotechnical Comission (IEC), hiermee wordt vastgesteld hoe goed goed een elektrisch apparaat bestand is tegen water, vuil, stof en zand. IP68, de standaard voor de RugGears, garandeert dat de toestellen blijven functioneren als deze zich gedurende een uur 1,5 meter onder water bevinden. Verder geeft de standaard aan dat een toestel bestand is tegen stof en vuil. IP68 vind je tegenwoordig vaker terug, ook op normale toestellen zoals flagships. Echter zit er een verschil in gebruik tussen dit soort toestellen. Waar een normaal IP68 toestel ver weg moet blijven van zout water zoals de zee, moet dit voor de RugGears geen probleem zijn. Hier komt de Salt Spray test om de hoek kijken. Met deze test wordt in principe een versneld corrosieproces getest, zout water tast normaliter de coating van een smartphone op lange zowel als korte termijn aan.
 
Hieronder nog een aantal foto’s van het testproces van een RugGear.

Mechanical button test: hierbij worden alle knoppen 100.000 keer ingedrukt

Na mijn eigen RugGed tests en deze info in mijn achterhoofd, kon ik een van de toestellen met een gerust hart overhandigen aan een fanatieke groep carnavalisten. Om de gebruiksvriendelijkheid van een RugGed phone te testen leek me dit een optimale keuze. De RG850 werd van mij ontvreemd voor een paar uur en de groep heeft (waar ze eraan dachten) met het toestel een aantal foto’s onderweg gemaakt. Na een paar uur werd ik weer herenigd met de RG850 en hoewel hij een paar keer gevallen zou zijn functioneert het toestel nog even goed als nieuw uit de doos.
 

Met dank aan nummer 57 in de optocht: Hinnikkloep, al 11 jaar fanatieke carnavalisten
 
De RugGear RG850 en RG650 verdienen een dikke 10 op de schaal van onverwoestbaarheid en zijn zeker een aanrader voor iemand die op zoek is naar een robuuste smartphone. Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar de grotere RG850, de snellere
processor en USB-C maken het toestel net iets meer aantrekkelijk. De RugGear RG650 is te koop voor een adviesprijs van 200 euro en de RG850 kun je al krijgen vanaf 315 euro. Niet de goedkoopste toestellen en je moet flink wat inleveren tegenover een reguliere smartphone, echter zijn ze hun geld meer dan waard.