Toestellen
04 januari 2011 - Henk de Hooge

Review: Palm Pre 2

Onlangs werd de Palm Pre 2 bij mij afgeleverd en had ik de mogelijk om dit nieuwe Palm toestel na de overname van HP eens te testen.

Uiteraard zijn we allemaal razend benieuwd of dit toestel zich een plekje op de mobiele markt kan veroveren en of WebOS 2.0 de strijd aan kan met iOS en Android. 

Hardware en Design

Toen ik de doos uit de verzendverpakking haalde had ik al gelijk het gevoel dat dit een zeer klein toestel zou zijn. Nadat ik de Palm Pre 2 had uitgepakt werd dit dan ook bevestigd. Met de afmetingen 100.7 X 59.6 x 16.9mm is hij uitermate compact.

Het toestel is volledig afgerond waardoor het lekker in de hand ligt. Het scherm is 3.1 inch groot en geeft ruimte aan een TFT capacitive touchscreen met 16M kleuren (320 x 480 pixels). Als je toestel naast een Nexus One of een iPhone 4 houdt, zie je gelijk dat het scherm heel erg klein is en dit merk je dan ook wel wanneer je het toestel in gebruik hebt. Net als bij de Galaxy Tab en Nexus S is het glas het zeer robuuste Gorilla Glass.

Door de geringe grootte heeft Palm er voor gekozen om het toestel te voorzien van een fysiek toetsenbord. Dit toetsenbord kun je gebruiken door het scherm naar boven te schuiven. Ook hier merk je gelijk dat door geringe afmeting van het toestel dat het toetsenbord ook erg klein is. Bij het typen merk je dat je vaak op een verkeerde toets drukt of dat de duim van je 'andere hand' regelmatig in de weg zit. Toch zul je het fyseke toetsenbord moeten gebruiken omdat WebOS 2.0 geen virtueel toetsenbord weergeeft, althans die is (nog) niet toegankelijk gemaakt. Hij is er, verborgen, namelijk wel, zoals ook in deze video al te zien was. Hopelijk besluit HP-Palm bij een volgende firmware update van het OS het virtuele toetsenbord voor iedereen beschikbaar te maken. Hoewel het typen op een hardware fysiek vaak erg prettig is, werd het op den duur wel erg vervelend om bij iedere tekst invoer het toetsenbord open te moeten schuiven, maar ja, dat is inherent aan de slider form factor.

Display en Gebruik

Display
Het display is slechts 3.1 inch 'klein' wat ook tot gevolg heeft dat alles op het scherm erg klein moet zijn om het allemaal te kunnen laten zien. Wanneer je een bepaald optie op het scherm probeert te activeren zul je merken dat 3.1 inch erg klein is. WebOS 2.0 laat notificatie's onderaan het scherm zien en je moet dan op een klein icoontje drukken om de notificatie te openen. Na enige oefening ging dit vrij goed, maar ik zal er ook nog vaak naast.  

Gewicht
Het toestel weegt 145g en wat toch wel het gemiddelde is van alle smartphones die tegenwoordig worden uitgebracht. Gezien het feit dat de Palm Pre 2 kleiner is dan alle andere smartphones, vraag ik me dan ook af waar al dit gewicht vandaan komt. Een deel is wellicht toe te schrijven aan de aanwezigheid van een fysiek toetsenbord en met 16.9mm is de Palm Pre 2 natuurlijk ook iets dikker dan de gemiddelde smartphone, maar dat wordt weer opgeheven door de kleinere breedte en hoogte.

Batterij
Volgens de specificaties zou de Palm Pre 2 makkelijk 350u stand-by kunnen staan en je de mogelijkheid geven om 5 en een half uur te kunnen bellen. Tijdens de aantal weken dat ik dit toestel heb mogen testen viel het batterij verbruik behoorlijk tegen. Het toestel was met minimaal verbruik binnen 2 dagen helemaal leeg. Daarnaast duurt het vrij lang alvorens je de Pre 2 weer kunt opstarten als je deze aan de stroom hebt gehangen wanneer de batterij leeg is. Dit vind ik dan wel weer een minpunt omdat op deze manier je niet snel een gesprek kunt voortzetten wanneer de batterij leegraakt. 

Snelheid
De processor is een 1Ghz en de combinatie met WebOS geeft de gebruiker snel toegang tot alle documenten, emails en andere applicatie's op het toestel. Helaas kon ik geen benchmark applicatie vinden om de daadwerkelijk snelheid te kunnen meten en vergelijken. Gevoelsmatig vind ik een Samsung Galaxy S sneller en directer reageren op mijn invoer. 

Foto kwaliteit
De Palm Pre 2 heeft slechts één camera aan boord met 5 Megapixels (2592X1944 pixels) en een flitser. Op het eerste oog zien de foto's er vrij goed uit maar de Palm Pre 2 ontbeert op dit moment een auto-focus waardoor foto's gemaakt van bijvoorbeeld tekst er heel onscherp uitzien. Ook het ontbreken van een tweede camera is in de tijd waar video bellen weer druk besproken wordt een waar gemis. Waarom Palm/HP geen tweede camera in het toestel heeft geplaatst en auto-focus niet beschikbaar is, is mij een raadsel. Het maakt het toestel toch net minder aantrekkelijk ten opzichte van bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S of een iPhone 4.

Foto's gemaakt met de Pam Pre 2

Besturingssysteem en Apps

Besturingssysteem
De Palm Pre 2 draait op het nieuwe WebOS 2.0. Dit is het mobiele besturingssysteem van Palm en één van de redenen waarom HP Palm heeft overgenomen. Het systeem zit compleet en goed in elkaar. WebOS 2.0 heeft alle standaard applicatie's aan boord die je tegenwoordig mag verwachten van een mobiel besturingssysteem en de integratie met de App Catalog geeft ontwikkelaars de mogelijkheid om applicatie te ontwikkelen en zo WebOS nog verder te verbeteren. 

Door het kleine display was het voor mij soms zoeken naar het juiste scherm waar ik instellingen kon aanpassen. Onderin het scherm zit een kleine balk dat gebruikt wordt om meldingen (email, SMS, gemiste oproepen etc) weer te geven. Standaard heeft WebOS ondersteuning voor Google, Yahoo, MS Exchange en uiteraard POP3 en IMAP. Dit maakt het configureren van het toestel vrij simpel. Contacten, email en je agenda worden op deze manier dus gesynchroniseerd met Google, Yahoo en Exchange waardoor je altijd gegevens bij je hebt die up-to-date zijn. 

Wanneer je een applicatie niet gebruikt, kun je deze met je vinger naar de achtergrond schuiven waardoor je op het bureaublad een overzicht krijgt van je veel gebruikte applicaties. Helaas kun je geen icoontjes van applicaties plaatsen. Dit vind ik als ik WebOS vergelijk met Android/iOS toch zeker een gemis aangezien je nu dus altijd het applicatie menu moet openen om een applicatie op te starten.

Market
Aangezien Palm werkt met hun eigen mobiele besturingssysteem is er dus ook weer een aparte market beschikbaar voor WebOS. Palm noemt deze market App Catalog en bevat al enkele applicaties. Een zoektocht voor bijvoorbeeld twitter levert enkele apps op maar geen van deze apps bieden dezelfde functionaliteit zoals de apps op iOS of Android dit doen. Gebruikers van WebOS zijn dus overgeleverd aan de bereidheid van developers om nieuwe apps te maken of om hun bestaande apps te porteren naar WebOS. App Catalog biedt wel al de mogelijkheid om gratis of betaalde apps te installeren. Vooral de betaal optie zal wellicht ontwikkelaars laten warm lopen om hun apps om te zetten. Palm heeft toch een grote schare fans en nu dat HP het bedrijf heeft overgekocht komt er een groot marktaandeel beschikbaar wat Palm met WebOS kan gaan bedienen. Of WebOS (5k apps) de strijd met Android (200k+ apps) en iOS (300k+ apps) kan gaan winnen zullen we over een niet al te lange tijd wel merken.

Conclusie, Specificatie's en Foto's

Conclusie
Palm en HP hebben een leuk toestel op de markt gebracht met de Palm Pre 2 maar ik denk niet dat dit een toestel zal zijn dat een groot marktaandeel zal verkrijgen. Palm laat met de Palm Pre 2 wel zien wat mogelijk is met WebOS 2.0 en ik ben dan ook benieuwd naar het volgende toestel wat op WebOS zal draaien. Voor nu zal de Palm Pre 2 wellicht een leuk toestel zijn voor de zakelijke markt maar voor de normale consument is de keuze voor een Android of iOS toestel verstandiger. 

Specificatie's

 • Afmetingen : 100.7 x 59.6 x 16.9 mm
 • Gewicht : 145 g
 • Scherm :
  • TFT capacitive touchscreen
  • 16M colors
  • Size 320 x 480 pixels
  • 3.1 inch
  • Gorilla Glass display
 • Toetsenbord : QWERTY hardware keyboard
 • Sensor/Multitouch: 
  • Accelerometer sensor
  • Multi-touch input
  • Proximity sensor
 • Hoofdtelefoon aansluiting : 3.5 mm audio jack
 • Opslag : 
  • Intern : 16 GB storage, 512 MB RAM
  • Extern : Geen geheugenkaart
 • Dataverbinding : 
  • EDGE
  • 3G/HSDPA
  • Wi-Fi 802.11 b/g
  • Bluetooth v2.1 (A2DP)
 • Aansluiting : microUSB v2.0
 • Camera : 5 MP, 2592х1944 pixels, LED flash
 • Besturingssysteem : HP webOS 2.0
 • Processor : 1 GHz
 • Batterij : Stand-by tot 350u / Beltijd 5u 30 min
Foto's

Over de auteur: Henk de Hooge
 
Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast blogger, strateeg, storyteller en een digitale nomade. Je maakt Henk blij met bijzondere en snelle auto's, reizen en coole gadgets.