Accessoires
07 augustus 2014 - Ron Smeets

Review: OSO smartphone en tablet houders voor onderweg

Op een gemiddelde dag heb ik vijf tot zeven smartphones en een of twee tablets bij me. Dat is natuurlijk veel meer dan de gemiddelde gebruiker, maar dat ben ik dan ook niet. Wanneer ik in mijn auto zit dan is het altijd een uitdaging om de toestellen zo op te bergen dat ik er wel nog bij kan maar ze niet bij iedere bocht of remactie wegglijden, vallen of onder een stoel schuiven. Mijn dashboard is inmiddels behoorlijk dichtgebouwd met vereschillende houders. Als ik het uitzicht op de weg niet wil blokkeren dan moet ik iets anders verzinnen.

En waarempel, enkele weken geleden viel mijn oog op een smartphone houder van OSO die je in de CD ingang van kunt bevestigen. OK, je moet daarvoor wel een auto hebben met een ietwat ouderwetse Radio/CD speler, maar laat ik die nu hebben ;) Inmiddels heb ik een paar OSO houders getest. Tijd voor een review dus.

De CD houder is de OSO PushCD NFC. Zoals de naam al doet vermoeden heeft deze ook NFC aan boord. Daarnaast heb ik ook de Tablet Mount EX uitgeprobeerd en nog een smartphone houder met zuignap bevestiging. OSO stuurde mij nog enkele smartphone houders, maar die pasten echt niet meer op mijn dashboard en bovendien werken ze allemaal hetzelfde. 

Bevestiging
Er is niets vervelender dan een telefoonhouder die tijdens het rijden ineens omvalt omdat de zuignap of andere bevestiging niet bestand is tegen de zon, trillingen of andere invloeden van buitenaf. En vastschroeven is ook niet alles. Gaatjes in het dashboard zijn bepaald niet goed voor de verkoopwaarde van je bolide en leasemaatschappijen hebben er ook een gruwelijke hekel aan.

OSO claimt dat haar houders voorzien zijn van 's werelds sterkste en gepatenteerde zuignap technologie. In eerste instantie was ik wat huiverig omdat de zuignap voorzien van een klevende laag. In de praktijk bleek echter al dat je die probleemloos op je dashboard, or voorruit, kunt bevestigen en ook zonder lijmresten weer kunt verwijderen, indien nodig. Ik heb een van de houders een keer of drie verplaatst maar de plaklaag is nog even goed als bij het eerste gebruik.

Maar mijn favoriet was toch wel de PushCD houder. Die schuif je in de CD ingang en vervolgens kun je hem vastklemmen met de stelschroef aan de onderzijde van de houder. Geen zuignap, geen lijm, geen schroeven en perfecte positionering. Ik gebruik mijn CD speler in de auto al geruime tijd niet meer en nu wordt die ruimte dus ingenomen door iets waar ik veel meer plezier van heb... smartphones.

De bevestiging van de Tablet Mount vereiste iets meer zorg. In de doos wordt, behalve de reeds genoemde speciale zuignap, ook een ronde dunne voet (ca 4mm dik) meegeleverd. Een tablet is natuurlijk een stuk zwaarder waardoor de bevestiging extra stevig moet zijn. De OSO zuignappen kunnen weliswaar ook gebruikt worden op een ietwat oneffen (niet helemaal glad) ondergrond, maar het gebruik van het meegeleverde plaatje is dan toch iets veiliger. Deze houder beschikt verder over een verstelbare arm in twee delen. Daarmee kun je vrijwel elke positie instellen. Je moet er wel voor zorgen dat de arm niet helemaal naar voren uitgestrekt bevestigd moet worden, want dan wordt hij ietwat instabiel. Afhankelijk van het type auto moet iedereen natuurlijk zelf even de beste plek kiezen voor de tablet houder. Zorg daarbij ook dat hij het zicht naar buiten niet beperkt.

Gebruik
Ik heb de tablet houder inmiddels een week of zes in mijn auto zitten, midden op het dashboard en tot nu toe is er nog geen millimeter speling gekomen in de bevestiging. Ondanks de zomerse hitte en het gebruik van een 10 inch tablet van meer dan 600 gram. De houder zit nog altijd muurvast. En dat terwijl hij volgens de beschrijving eigenlijk maar geschikt is voor tablets van 5 tot 7.5 inch. Nou, mijn iPad Air en Galaxy Tab S passen er ook makkelijk in. Tijdens het rijden is de houder, zoals ik hem bevestigd heb, wel gevoelig voor trillingen, maar dat heb ik opgelost door de tablet zo te bevestigen dat hij aan een kant tegen het dashboard zelf rust. Voor het bevestigen van de tablet in de houder zelf moet je de verstelbare, verende, klem gewoon naar beneden drukken totdat de tablet vast zit. Achter deze klem zit een knop die je moet indrukken om de tablet weer los te kunnen halen.

De CD Houder, en de meeste andere OSO houders, is voorzien van twee klemmen met een zachte bekleding die je smartphone vastklemmen. Daarbij is het mogelijk om het toestel zowel staand als liggend te positioneren. De klem kan om zijn as draaien. Ook deze houders hebben aan de achterzijde een verende ontgrendelknop. Die hoef echter niet te gebruiken wanneer je het toestel in de houder wilt plaatsen. In het midden zit een grote knop. Leg het toestel daar tegenaan en wanneer je vervolgens licht druk springt de ontgrendeling los en wordt het toestel geklemd. In eerste instantie dacht ik dat de veer niet sterk genoeg zou zijn om elke smartphone, ook de iets zwaardere, tijdens het rijden vast te kunnen blijven houden, maar in de praktijk is het nog niet gebeurd dat een toestel spontaan uit de houder viel.

NFC koppeling
Sommige OSO houders zijn voorzien van een NFC tag. Die kun je zelf programmeren zodat, bijvoorbeeld, je toestel automatisch het autoprofiel instelt als je het toestel in de houder plaatst. Zelf koos ik ervoor om de navigatie te starten, maar dat zijn maar twee voorbeelden. Voor het programmeren van de NFC tags heb je wel een app, zoals NFC Tools, nodig. Afhankelijk van je toestel en het OS kun je die appjes in de verschillende Stores vinden. De meeste zijn gratis te downloaden en gebruiken.

Conclusie
Ik ben over het algemeen zeer tevreden over de OSOmount houders. En als je dan bedenkt dat de gemiddelde prijs tussen de 20 en 30 Euro ligt dan kan ik niet anders dan concluderen dat je voor dat geld een prima houder krijgt. De zuignap met klevende laag zorgt voor een muurvaste bevestiging en is ook nog relatief makkelijk te verplaatsen. De CD houder is, wat mij betreft, een geniale vinding. 

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.