Reviews
01 juli 2016 - Ron Smeets

Review Oral B Genius; Tanden poetsen voor de selfie camera van je smartphone Wordt dit het nieuwe tanden poetsen? Als het aan Oral B ligt wel!

Enkele weken geleden ontving ik de Oral B Genius tandenborstel die in Barcelona al officieel gepresenteerd was en deze maand (juli) ook bij ons in de winkels verschijnt. Uhm, een tandenborstel op Mobile Cowboys? Ja, en voor wie het nog niet wist. Met de Oral B Genius wordt je smartphone een wezenlijk onderdeel tijdens de dagelijkse poetsbeurten van je tanden.

Dat probeerde de fabrikant vorig jaar al te bewerkstelligen toen ze de Oral B smartphone app lanceerden, samen met de eerste 'Bluetooth' tandenborstel. De app hield bij hoe lang en hoe vaak je poetste en gaf tips. Dat was leuk, maar met de introductie van de Oral B Genius wordt de smartphone koppeling met de tandenborstel pas echt interessant.

Sterker nog, tijdens het poetsen kijk je vanaf nu voortdurend naar je smartphone. Nu is dat voor de meeste jongeren al de normaalste zaak van de wereld dat de smartphone in de badkamer voor de spiegel staat, zij het met een andere reden. Het kijken naar YouTube filmpjes of het bijhouden van de sociale netwerken.

Even serieus, De Oral B Genius wordt via Bluetooth verbonden met je smartphone en de Oral B App. Om te kunnen bepalen hoe goed je poetst, en er voor te zorgen dat alle tanden aan de beurt komen, gebruikt de tandenborstel de selfie camera van de smartphone. Daarmee kijkt hij letterlijk in je mond tijdens het poetsen. Op het scherm van de Oral B App verschijnen een zestal vakken die de verschillende delen van je gebit voorstellen. Aan het begin van de poetsbeurt zijn die allemaal blauw. Tijdens het poetsen van de verschillende plekken verkleuren ze langzaam maar zeker naar lichtblauw en als ze helemaal wit geworden zijn, dan zijn je tanden ook schoon.

De vraag is natuurlijk hoe handig en praktisch dit in werkelijkheid is. Je smartphone meenemen naar de badkamer is lang niet voor iedereen de normaalste zaak van de wereld. Het installeren van het toestel op de spiegel, Oral B levert daarvoor een stevige zuignap mee. Blijven staan voor de camera van je smartphone en dan ook nog naar het scherm van het toestel turen. Dat klinkt als veel werk voor een paar minuten tanden poetsen. En zeker 's ochtends wanneer velen van ons zich in haasten om op tijd de deur uit de kunnen op weg naar school of werk.

Welnu, ik heb de afgelopen drie weken de proef op de som genomen en de Oral B Genius 9000 in combinatie met mijn smartphone uitgebreid getest.

Installatie

In de doos van de Oral B Genius zit een speciale smartphone houder met zuignap die je op neushoogte op de spiegel moet plaatsen. Of in ieder geval daar waar je van plan bent je tanden te gaan poetsen. De zuignap is bijzonder stevig dus je hoeft niet bang te zijn dat hij tijdens het gebruik los laat, mits je hem natuurlijk wel op een vlakke ondergrond plaatst. Tegels met een reliëf of een oneffen ondergrond zijn niet geschikt, maar dat geldt voor alles met een zuignap. Ook de met een veer verstelbare klem van de houder is sterk genoeg om elke smartphone goed vast te houden. In de praktijk, zeker in de badkamer waar je handen nogal eens vochtig zijn, is de veer van die klem soms zelfs iets te krachtig. Oral B had volgens mij beter kunnen kiezen voor een bevestiging waarbij de klem automatisch sluit op het moment dat je de smartphone tegen de houder drukt.

De Oral B Genius wordt verder geleverd inclusief de bekende houder met lader en travel case. Die laatste is nu echter ook meteen een oplader en je kunt er ook een USB kabel op aansluiten zodat je smartphone tijdens het tanden poetsen opgeladen wordt. Erg handig!

Wanneer je de houder en smartphone geïnstalleerd hebt dan open je de Oral B app (gratis te downloaden in Google Play en App Store). Voordat je je tanden gaat poetsen start je de app en kies je voor poetsdetectie (een keer naar rechts vegen wanneer de app opgestart is). Je kunt ook alleen de timer gebruiken, zonder camera) maar dat kon ook al bij vorige versies. Poetsdetectie via de front camera van je smartphone is nieuw. In het scherm voor de poetsdetectie kies je vervolgens voor 'Camera Installeren'. Wanneer je goed voor het toestel staat dan zie je in het volgende scherm je eigen gezicht in een groen omlijnd kader en kun je beginnen met poetsen. Op zich werkt dat heel eenvoudig. Je hoeft echt geen techneut te zijn dat voor elkaar te kunnen boksen, al heeft de app wanneer je door de verschillende menu's grasduint wel heel erg veel opties, informatie en dergelijke. Iets te veel als je het mij vraagt.

Dagelijks gebruik

Als je na de installatie begint met poetsen dan verschijnt na enkele ogenblikken de blauwe poetsdetectie ring, met de zes 'gebitsdelen', in beeld. Je zult merken dat wanneer je de positie van de tandenborstel veranderd, van linksonder naar rechtsboven bijvoorbeeld, dat die positiewijziging ook op de poetsdetectie ring wordt weergegeven. Daarna is het een kwestie van goed poetsen totdat alle vakken helemaal wit verkleurd zijn. Tijdens het poetsen verschijnen onder in beeld tips en aanmoedigingen. Leuk, maar niet echt strikt noodzakelijk vind ik. Als je goed poetst dan duurt het gemiddeld tussen de twee en twee en een halve minuut voordat de app aangeeft dat je klaar bent. Dat is voor mij ook meteen een van de grootste voordelen van het gebruik van de Oral B Genius met poetsdetectie gebleken. Ik ben echt langer, en dus beter, gaan poetsen. Sterker nog, ik betrapte mij er na enkele dagen op dat ik zelfs langer doorging dan nodig was. Na het poetsen krijg je via de app ook nog de tip om je tong te poetsen, te flossen en spoelen met mondwater. Kortom, Oral B doet er alles aan om je tanden en mond zo goed mogelijk te onderhouden. Het is natuurlijk al langer bekend dat elektrisch poetsen beter is dan poetsen met oude, analoge ;), borstels. De Oral B Genius, de bijbehorende app en nu dus ook de poetsdetectie doen daar nog een schepje bovenop.

Een van de opmerkingen die ik van mijn huisgenoten, die al veel langer elektrisch poetsten dan ikzelf, kreeg was dat het gebruik van de smartphone en app tijdens het poetsen omslachtig vonden. Zij vonden de vorige Oral B Bluetooth tandenborstel in combinatie met de digitale timer op de spiegel ook al meer dan voldoende. Vooral mijn vriendin zeg, en ziet, geen voordelen in het gebruik van de nieuwe Genius in combinatie met haar smartphone. Mijn dochter, die zoals de meesten van haar generatie zo ongeveer vergroeid is met haar smartphone, lag die drempel een heel stuk lager. Bovendien kunnen sinds enkele dagen Pokémons opduiken in de badkamer en dus gaan de smartphone nog vaker overal mee naar toe;)

Zelf moet ik toegeven dat ik aanvankelijk ook wel dacht dat het telkens meenemen van mijn smartphone naar de badkamer als ik mijn tanden ging poetsen na een tijdje zou verslappen. In de praktijk blijkt het tegendeel echter waar. Als ik het toestel vergeet loop ik nu toch eerst terug om die te halen voordat ik de tandenborstel 'aanslinger' ;) Natuurlijk gebeurt het ook nu nog steeds wel eens dat ik een dag maar één in plaats van de aanbevolen twee keer poets. Maar dat gebeurt wel steeds minder vaak dan voorheen.

Waar je tijdens het poetsen met de detectie wel rekening mee moet houden is dat je niet al te veel en snel wisselt tussen de gebitsdelen. In de praktijk wil het dan nog wel eens gebeuren dat je al drie seconden je tanden linksboven aan het poetsen bent terwijl de app laat zien dat je rechtsonder bezig bent. Geen echt groot probleem verder hoor, gewoon iets dat mij opviel en wat Oral B wellicht nog kan verbeteren.

Overigens kun je het op een goede manier poetsen van de verschillende gebitsdelen ook met behulp van de app oefenen. Je kiest dan niet voor de standaard poetsdetectie maar voor de optie 'poetsuitdaging'. Dan wordt wel gebruik gemaakt van de smartphone camera maar krijg je niet te zien wanneer je de verschillende delen van je gebit goed genoeg gepoetst hebt. Na twee minuten toont de app dan de score van die poetsbeurt. Een aardige gimmick van Oral B om gebruikers aan te leren ook zonder hulp van de app en camera gelijkmatig en goed te poetsen.

Waar ik wel duidelijk minder gebruik van maak is het overzicht van mijn poetsbeurten en de statistieken. De app houdt dat allemaal zeer minutieus bij en bij langdurig en aaneensluitend goed gebruik kun je 'badges' verdienen en persoonlijke records (voor het aantal achtereenvolgende dagen poetsen, flossen en dergelijke). Dat vind ik zelf echter veel minder belangrijk dan het feit dat ik dankzij de Oral B Genius beter en langer ben gaan poetsen. Daar heb ik geen badges voor nodig, maar ik kan mij wel voorstellen dat met name de kids, zeker als er meer dan een in een gezin zijn, er een wedstrijd van maken om zo veel mogelijk badges te verzamelen en hun persoonlijke poetsrecords te verbeteren.

Een flink minpunt waar ik tegenaan liep is het probleem dat wanneer je met meerdere personen gebruik maakt van de Oral B Genius en je activeert ook de poetsdetectie en app, dan verschijnen de resultaten van elkaars poetsbeurten bij iedereen in de statistieken van de poetsactiviteiten. Zo kan het dus gebeuren dat je volgens de app acht keer op een dag je tanden poetst. Dat is niet echt handig en bevordert ook het gebruik niet. Volgens Oral B zou dat echter niet moeten gebeuren, maar in de praktijk heb ik er wel degelijk last van gehad. Op zich vind ik het ook wel raar dat de Genius en de App schijnbaar niet altijd het onderscheid kan maken tussen de verschillende gebruikers. Iedereen heeft immers zijn eigen app op zijn eigen smartphone. Bovendien kan elke Genius gebruiker wel zelf zijn of haar kleur kiezen dat het lampje van de ring weergeeft. De tandenborstel herkent dus wel degelijk meerdere versies van de Oral B app op de smartphones van de verschillende gebruikers.

Enfin, Oral B meldde mij het volgende. "De tandenborstel kan gesynchroniseerd worden met verschillende telefoons. Data wordt in de telefoon opgeslagen, niet in de tandenborstel. Daarom zou het niet moeten gebeuren dat data op de diverse telefoons wordt beïnvloedt.’ Zodoende lijkt het erop dat jouw situatie waarin de statistieken op de verschillende telefoons worden beïnvloedt een uitzondering is. We hebben je vraag om die reden uitgezet bij R&D en hopen met een antwoord/oplossing te komen." Op het moment dat deze review online ging was dat antwoord of de oplossing, mede door de vakantieperiode, nog niet binnen.

Een ander verbeterpuntje vind ik het aantal handelingen dat je telkens moet uitvoeren voordat de poetsdetectie gestart wordt. Ook wanneer jij de enige bent die de Genius gebruikt moet je telkens weer de camera kalibreren en krijg je ook telkens weer de meldingen dat je kunt starten en hoe het werkt. Ik begrijp dat dit nodig is wanneer meerdere personen de Oral B Genius gebruiken. Niet iedereen is even lang en daarom zullen de houder en smartphone camera verplaatst moeten worden. Ik gebruikte de tandenborstel en poetsdetectie echter ook dagenlang als enige. Daar zou het apparaat en de app rekening mee kunnen houden. Er werd in die periodes immers geen andere gebruiker (en diens app) gekoppeld dus kon de Oral B er gevoeglijk van uit gaan dat de instellingen niet veranderd hoefden te worden, en daarom calibratie en controle ook niet nodig waren. OK, misschien is het muggenzifterij van mijn kant maar dat heeft dan ook wel te maken met het feit dat de Oral B app wel heel erg uitgebreid is met vele opties en menu's. Daardoor had ik af en toe toch wel het idee dat ik door de app meer extra tijd kwijt was dan nodig.

De Oral B App kan zelf ook wel wat gebruiksvriendelijker gemaakt worden als je het mij vraagt. Oral B heeft hem, behalve met handige functies, volgestopt met features die volgens mij niet veel gebruikt gaan worden. Zo is er een shop voor opzet-borstels. tandpasta en andere producten voor de mondverzorging. Echter die kun je niet direct via de app bekijken en bestellen. Daarvoor wordt je via de internet browser van je smartphone naar een webshop gestuurd. Niet handig. De pagina met professioneel advies is met name bedoeld voor tandartsen, evenals de koppeling met je tandartspraktijk, onder andere voor het bijhouden van je afspraken. Uiteindelijk streeft Oral B erna dat gebruikers van de app en Genius tandenborstels informatie uitwisselen met hun tandarts. Bij de volgende controle kan die dan eventueel, en indien nodig, extra poetsadviezen geven. Of dat inderdaad aan zal slaan? ik weet het niet, maar het is wel een optie binnen de app.

Mocht je dat willen dan kun je de Oral B App ook koppelen met de Oral B Cloud zodat al je poetsresultaten daarin opgeslagen worden. En voor wie ook tijdens het tandenpoetsen niet van Social Media updates verstoken wil blijven kan de app ook koppelen aan Twitter. Recente tweets verschijnen dan ook in de app tijdens het poetsen van je tanden. Leuk dat het kan, maar dit zijn natuurlijk geen echt praktische toepassingen die het gebruik van de tandenborstel verbeteren.

Conclusie

Ik heb nu ruim een maand gepoetst met de Oral B Genius 9000. Los van het feit dat ik erg tevreden ben met de tandenborstel en de poetsresultaten kan ik ook zeggen dat ik door het gebruik van de poetsdetectie en smartphone app langer en beter ben gaan poetsen. Ik ben er dus wel van overtuigd dat Oral B, meer dan met de vorige versies waarbij de app alleen voor tips, statistieken en als timer diende, geslaagd is in haar opzet om de poetsresultaten van gebruikers te verbeteren.

Verder is de Oral B Genius 9000 zoals gezegd zeer compleet uitgerust. De travel case met lader is heel erg handig, zeker omdat je daarmee ook meteen je smartphone kunt opladen. De borstel zelf heeft ook een prima accu die, wanneer je twee keer per dag poetst, zo'n tien dagen meegaat voordat hij weer aan de lader moet. Uiteraard wordt die tijd korter wanneer meer personen hem twee keer per dag gebruiken.

De app heeft zoals gezegd de nodige verbeterpunten en mag ook wel wat gebruiksvriendelijker. Sommige handelingen moet je telkens opnieuw doen en de grote hoeveelheid menu's en opties zijn ook niet echt een voordeel voor het gebruiksgemak.

Minstens zo belangrijk is natuurlijk het prijskaartje. De Genius 9000 van Oral B is met een adviesprijs van 300 euro niet bepaald een goedkope tandenborstel. Hij ligt sinds deze maand in de winkels en ik ben hem online wel al tegengekomen voor 280 euro. Dat is niet niks. Zeker als je bedenkt dat je voor nog geen 20 euro ook al een elektrische tandenborstel van Oral B kunt kopen. OK, die produceert minder bewegingen, heeft geen Bluetooth, travel case, smartphone lader en kan ook niet aan de app gekoppeld worden, maar je kunt er wel degelijk goed je tanden mee poetsen.

Iedereen moet natuurlijk zelf bepalen wat goede morndverzorging mag kosten en de Oral B Genius met poetsdetectie heeft bij mij het poetsplezier, en dus ook de frequentie en duur, verhoogd. Als ik daardoor langer met mijn tanden doe en minder vaak reparaties heb, dan haal ik die 300 euro er uiteindelijk wel weer uit. Neemt niet weg dat het een fors bedrag is,

Plus en minpunten
+++++ Je gaat beter poetsen met de Oral B Genius
++++ Stabiele bluetooth koppeling
+++ Degelijke tandenborstel met goede grip
++ Fraaie en handige travel case
++ Smartphone opladen tijdens tanden poetsen (via de travel case)
+ Sterke en degelijke smartphone houder met zuignap

- - Oral B app heeft teveel opties en is daardoor minder gebruiksvriendelijk
- Instelling camera wordt telkens opnieuw gevraagd
- Soms problemen met synchroniseren poetsdata verschillende gebruikers
- Prijs