Toestellen
06 juli 2009 - Ron Smeets

Review: Nokia N97 na drie weken

Regelmatige lezers zaten er al met smacht op te wachten, het derde deel van mijn Nokia N97 review. Doordat er vorige week (1 Juli) een nieuwe firmware update voor het toestel beschikbaar kwam, die inmiddels als het goed is, ook op alle winkelversies beschikbaar is, had ik besloten daar nog even op te wachten. Tot nu dus.

Na mijn eerste indrukken van het toestel en de review na drie dagen is het nu tijd voor het laatste deel van mijn beoordeling. Zoals gezegd heb ik de N97 inmiddels ruim drie weken in gebruik. Aanvankelijk was is behoorlijk enthousiast over de prestaties van de N97, ondanks eerdere berichten over een ‘langzame’ processor en relatief weinig werkgeheugen.

Na de firmware update is dat eigenlijk alleen nog maar verbeterd. De User Interface werkt sindsdien een stuk soepeler en wat mij vooral opvalt is het feit dat het touchscreen display beter reageert. Je hoeft niet meer zo hard te drukken op het scherm en de overgangen, als je bijvoorbeeld door je foto’s bladert of schakelt tussen Homescreen en Menu, gaan ook sneller en vloeiender.

Verder zijn nu ook enkele bugs opgelost die ik in mijn eerdere review niet vermeldde omdat ik al verwachtte dat ze na de firmware update opgelost zouden zijn. Het gaat bijvoorbeeld om de tekstinvoer die soms vanzelf overschakelde naar de ‘alt’ functie waardoor je dus #@::9 zag verschijnen als je Hallo intypte. Het verversen van data (zoals Accuweather of AP-news) gaat sindsdien ook probleemloos. Wat ik wel nog heb zien gebeuren is dat het toestel spontaan herstartte. Niet meer tijdens het openen of sluiten van de camera, maar bij gebruik in mijn auto, gekoppeld aan een Bluetooth Carkit (zowel bij de Bury CC9060 en de Parrot LS3200). Daar heb ik met diverse andere toestellen (ook Nokia) nog geen last van gehad. Wellicht dat bij een volgende update dus iets gebeuren moet aan de Bluetooth instellingen van de N97.

In een eerdere post hebben jullie al kunnen zien hoe de camera van de N97 zich verhoudt met die van de 8 megapixel versies uit de LG Viewty Smart en de Sony Ericsson C905. Ik, maar ook veel lezers die daarop reageerden, vind dat de N97 betere foto’s maakt dan de LG en de SE. Zoals zo vaak wordt daarmee weer eens bewezen dat het niet de megapixels zijn maar de lens, belichting en software die het échte verschil maken. De kwaliteit van de videocamera is redelijk goed te noemen. Het geluid is prima maar je hoort wel snel je eigen vingers wanneer je in- of uitzoomt. Verder reageert de camera prima en stelt hij de witbalans en belichting tijdens het filmen automatisch. Voor close-up opnames is hij echter minder geschikt. Daar verliest de N97 het toch echt van de nieuwe iPhone. Onderaan deze review kun je twee video’s zien die ik met de N97 en de iPhone 3GS opgenomen heb. Het verschil in kwaliteit is duidelijk zichtbaar. De iPhone  video is scherper en die van de N97 reageert wat sneller op verandering in tegenlicht. Ow ja, en bij de N97 kun je nog in- en uitzoomen. Die optie mist de iPhone 3GS.

Wat betreft de camera hardware heb ik nog wel een kritische noot. Ik heb mijn N97 de afgelopen weken nooit in zand- of stofrijke omgevingen gebruikt maar op de een of andere manier zijn er toch een paar zandkorreltjes of zoiets tussen de camerasluiter (het schuifje waarmee je hem opent) en het plexiglas van de lens gekomen. Gevolg: krasjes voor de lens waardoor flits-foto’s niet meer om aan te zien zijn (zie hieronder).  Het licht van de flitser wordt door de krassen in de lens gereflecteerd. Ik weet natuurlijk niet hoe groot dit probleem kan worden, maar het feit dat mijn toestel er nu al last van heeft, zonder dat hij in het zand of stof gelegen heeft, betekent wel dat ik iedereen wil aanraden hier erg voorzichtig mee te zijn. Om het toestel en de camera te beschermen voor stof en zand raad ik iedereen aan een hoesje te nemen. Eigenlijk had Nokia die er wel bij mogen stoppen in de doos. Geen overbodige luxe bij een toestel dat meer dan 600 Euro kost. Bij de E71 zat die er wel nog eentje bij. Enfin, een hoesje kopen is dus aan te raden. Nokia-N97-Camera-Krassen

Hieronder kun je een flitsfoto zien die na het ontstaan van de krassen voor de lens gemaakt is. Nokia-N97-Flits-Foto-Na-Krassen

Ik gebruik mijn N97 inmiddels ook in combinatie met een Exchange server. Helaas is het instellen van Email accounts niet zo makkelijk als bij de E75 maar volgens Nokia zal de Email client in een volgende firmware update ook aangepast worden. Overigens is het instellen van Mail for Exchange als je een server-certificaat gebruikt bij beide toestellen altijd wat meer werk. Push mail werkt bij zowel de N97 als de E75 verder perfect. Jammer vind ik wel dat je bij het openen van je gewone (niet push) Mail telkens weer de vraag krijgt of je wilt verbinden met je Mailbox. Dit kun je niet omzeilen, helaas. Nokia-N97-Mailbox-Connect-Melding

Internetten met de N97 werkt prima. Het toestel heeft voldoende connectivity opties en als het bereik van 3G en HSPA netwerken goed is dan kun je er snel mee browsen. Via WiFi werkt alles natuurlijk net effe iets soepeler en sneller, maar dat heb je natuurlijk niet overal bij de hand. De standaard browser is toch beter dan ik aanvankelijk dacht. Hij leek mij in eerste instantie wat traag en lastig te bedienen, maar als ik hem vergelijk met Opera Mini, die ik er ook op geinstalleerd heb, dan wint de Nokia Browser uiteindelijk toch kwa touchscreen gebruiksgemak. Wat betreft het toetsenbord blijf ik zeggen dat Nokia er beter aan gedaan had de spatiebalk in het midden van de onderste rij met toetsen te positioneren. Ik ben er na drie weken wel redelijk aan gewend maar het gaat nog steeds af en toe mis. OK, ik moet dan ook toegeven dat ik in die periode niet alleen de N97 gebruikt heb. Dat helpt het gewenningsproces ook niet echt. Maar toch, de positie van de spatiebalk blijft in mijn ogen een minpuntje.

Navigeren met de N97 is best goed te doen. Het grote scherm maakt dat hij zelfs prettiger in gebruik is, zeker in de auto, dan bijvoorbeeld de E71, E75, N95 en N96. Iedereen die de komende periode een N97 koopt krijgt er bovendien een licentie voor 1 jaar Nokia Maps navigatie bij. Denk er wel aan dat navigeren via Nokia maps (net als Google Maps) veel dataverkeer verbruikt. Zorg dus voor een data-abonnement (voor een tientje kun je bij de meeste providers als onbeperkt mailen en internetten vanaf je mobiel) en download de kaartgegevens vooraf naar je toestel wanneer je in het buitenland wilt navigeren met de N97. Het toestel heeft 32GB intern opslaggeheugen plus de optie om een microSD kaart erin te stoppen dus dat mag geen probleem zijn.

Een andere leuke optie die ik al een paar keer gebruikt heb is de FM Zender. Hoewel het soms lastig is om een vrije frequentie te vinden op de gemiddelde autoradio werkt het wel prima. Handig als je geen Bluetooth stereo Carkit hebt en toch iedereen in je auto wilt laten meegenieten van de muziek op jouw toestel. Nokia-N97-Muziekspeler

Na drie weken heb ik natuurlijk ook een betere kijk op de prestaties van de accu gekregen. Die vallen mij, voor een dergelijk uigebreide Smartphone, nog steeds alleszins mee. Bij gemiddeld gebruik (bellen via Bluetooth Carkit, SMS-en, af en toe internetten, een fotootje maken en muziek luisteren) houdt de accu het makkelijk een dag (24 uur) uit. Gebruik je het toestel intensiever (ook nog navigeren, meer bellen, veel muziek luisteren en foto’s en/of video’s maken) dan mag je blij zijn als je de dag (ca. 12 uur) doorkomt. Op zich is dat natuurlijk niet vreemd. De nieuwe iPhone 3GS houdt het bij dergelijk intensief gebruik namelijk nog geen halve dag uit (ca. 4 uur). Wanneer je de N97 alleen in stand-by modus gebruikt, klink heel erg onwaarschijnlijk voor een dergelijk toestel, maar goed, dan hoef je hem pas na een dag of 10 weer op te laden. Ik heb ‘m drie dagen zo laten liggen en toen gaf de accu nog 5 van de 7 streepjes weer (ca. 70%).

Conclusie: De Nokia N97 is, zoals ik eigenlijk al sinds de introductie in Barcelona verwachtte, weer een echte high-end multimedia toestel van Finse makelij. Natuurlijk is de prijs navenant, maar vergeleken met de concurrenten als de Sony Ericsson W995, Samsung i8910 HD en LG Viewty Smart valt het prijskaartje van 689 Euro (adviesprijs, incl. 1 jaar Nokia Maps en 50 Euro Nokia Music Store tegoed) nog best mee.

Pluspunten:
+++ Uitrusting en gebruiksvriendelijkheid
++ Degelijkheid
++ Prijs/kwaliteit
+++ Foto camera kwaliteit
+ Digitaal compas
++ Accu
+ Opslagcapaciteit

Minpunten:
-- Regelmatig herstart bij koppeling met Bluetooth Carkit
- Krasgevoeligheid Camera
--- Omslachtige connectie mailbox
-- Geen hoesje meegeleverd
- Videocamera kwaliteit bij close-up opnames
- Spatiebalk niet gecentreerd op het toetsenbord

Nokia N97 videocamera demo:

iPhone 3GS videocamera demo:

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.