Toestellen
15 november 2011 - Ron Smeets

Review Nokia Lumia 800: potentieel succesnummer

Het heeft een dag langer geduurd dan, maar hier is dan toch de beloofde uitgebreide review van de Nokia Lumia 800. Nokia’s eerste Windows Phone 7.5 toestel die vanaf 17 november in de winkels ligt.

De Lumia 800 moet Nokia’s (en Microsoft’s) eerste, en zeer belangrijke, stap worden naar een definitieve succesvolle terugkeer op de smartphone markt en voor beide fabrikanten is het feitelijk ook de laatste kans op een dergelijk succes. Of de Lumia 800 die  hooggespannen verwachting kan waarmaken lees je hieronder en op de volgende pagina’s.

Inleiding en Design

Na mijn eerste, erg enthousiaste, indruk na een paar dagen heb ik het toestel inmiddels zo’n twee weken in gebruik en ik moet zeggen dat ik nog steeds achter mijn eerdere standpunt sta dat de Lumia 800 in potentie de beste smartphone van 2011 is. Die snelle conclusie moet ik wel toelichten. Ik heb bij het bepalen van wat voor mij de beste smartphone van dit jaar is gekeken naar een aantal factoren. Naast de specificaties, het design en de bouwkwaliteit, is ook de vooruitgang die Nokia en Microsoft gemaakt hebben in vergelijking met hun eerdere toestellen (en OS) een heel belangrijke voor mij. Daaruit valt namelijk af te leiden of ze op de goede weg (terug) zijn. Verder heb ik, natuurlijk, ook de gebruiksvriendelijkheid, easy en fun to use factor, en de prestaties in het dagelijks gebruik (zwaar) laten meewegen.

Design is altijd een kwestie van smaak, maar na de Nokia N9, die uiterlijk bijna een kopie is van de Lumia 800, kan ik ook nu niet anders dan zeggen dat de Lumia 800 de mooiste Nokia is die ik ooit in mijn handen gehad heb (samen met de N9 dus). Hij is uiterst strak ontworpen en de toevoeging van een camera knop en de soft toetsen aan de voorzijde, onder het display, (Microsoft eisen) doen daar niet veel aan af. Ik had graag de blauwe versie willen reviewen en gebruiken omdat dat volgens mij de mooiste van de drie uitvoeringen is, maar die was helaas (nog) niet beschikbaar. Het design aspect komt overigens ook tot uiting in de vormgeving van de 230V oplader. Die ziet er duidelijk anders uit dan we gewend zijn van Nokia. Een detail, maar het geeft wel aan hoe ver Nokia nagedacht heeft over het ontwerp van de Lumia 800 en de accessoires. Ook de meegeleverde bekabelde headset is geen standaard, maar persoonlijk vind ik die niet zo mooi. Dat geldt wel weer voor het, eveneens, meegeleverde hoesje. Die is heel erg strak en zit als gegoten (mits je hem niet te vaak verwisseld) om het toestel.

Zoals gezegd heeft de Lumia 800 één fysieke toets meer aan de (rechter) zijkant dan de N9. Die is voor de bediening van de camera en daarmee kun je, zonder het toestel eerst te moeten ‘unlocken’, direct toegang krijgen tot de camera en het maken van foto’s en video’s. Ik vind het een handige toevoeging.

De soft toetsen onder het scherm (‘terug, ‘menu’ en ‘zoek’) zorgen ervoor dat het bruikbare deel van de voorzijde, voor het scherm, dus iets kleiner is dan bij de N9 (3.7 inch in plaats van 3.9 inch). Door de relatief eenvoudige UI en menustructuur van Windows Phone 7.5 en de prima resolutie merk je daar in de praktijk echter niet veel van. Het scherm van de Lumia 800 is zeker niet te klein, maar ik kan mij goed voorstellen dat sommige smartphone gebruikers die inmiddels gewend zijn aan de 4.2, 4.7 en zelfs 5.3 inch (hoewel die laatste afmeting nog niet echt veel toegepast wordt) schermen hem misschien wel ietwat te klein vinden.

Aan de bovenzijde van het toestel zitten de 3.5mm audio (headset) aansluiting, het klepje waarachter zich de microUSB poort bevindt en de microSIM houder. Je moet overigens eerst het klepje van de microUSB aansluiting openen voordat je de microSIM kunt plaatsen en daarna MOET je ook eerst de microSIM houder weer sluiten voordat je het klepje van de microUSB aansluiting dichtklapt. Omdat je een SIMkaart meestal maar één keer plaatst is dat zeker geen nadeel. Bij de review van de N9 kreeg ik de vraag of opmerking dat het klepje van de microUSB aansluiting wat fragiel oogde. Die heb je natuurlijk wel vaker nodig en ik kan zeggen dat hij behoorlijk degelijk is. Hij zal zeker niet zomaar ‘afbreken’ omdat je hem verder kunt openen dan nodig is. Er zit een soort van veermechaniek in waardoor hij niet buigt als je hem te ver opent. Natuurlijk, uiteindelijk kan alles kapot als je, bijvoorbeeld, het klepje open laat staan terwijl je het toestel in je zak stopt, maar daar is doorgaans geen enkel klepje tegen bestand.

Aan de onderzijde bevindt zich de externe speaker. Die geeft voldoende geluid en werkt dus naar behoren. De linker zijkant van het toestel is strak, zonder knoppen dus. Tot slot, wat betreft het design, zit er een 8 megapixel camera met Carl Zeiss objectief en een dual LED flitser aan de achterzijde van de Lumia 800. Over die camera kom ik later in deze review nog uitgebreid te spreken want die heeft, op dit moment, nog wel een paar bugs, zo bleek tijdens het gebruik.

Nokia’s Windows Phone 7.5 en UI

Als je bedenkt dat Nokia en Microsof negen maanden geleden aankondigden om met elkaar in zee te gaan dan is het, zeker voor Nokia een bijzonder puike prestatie dat de Finnen er in geslaagd zijn om nu al een eerste Windows Phone 7.5 toestel in de winkels te leggen. OK, de hardware, het toestel design, hadden ze al op de plank liggen (voor de N9 dus), maar negen maanden om een Windows Phone 7.5 toestel te ontwikkelen, produceren en naar de winkels te brengen is iets dat we van Nokia al lang niet meer gewend waren. Vaak zat er al zes tot negen maanden tussen de presentatie en winkel release van hun smartphones.

De Windows Phone 7.5 UI is mijns inziens, samen met die van iOS, de meest gebruiksvriendelijke UI voor iedereen die op zoek is naar een smartphone met een overzichtelijke indeling en wie niet persé de mogelijkheid wil hebben om (meerdere) homescreens zelf in te kunnen delen (en vullen) met shortcut’s, apps en dergelijke. Het ietwat minimalistische design van de Windows Phone 7(.5) UI is iets wat mij al ruim een jaar bijzonder goed bevalt.

De 1.4 GHz (single core) processor van de Lumia 800, in combinatie met 512 MB RAM leveren meer dan voldoende ‘power’ voor een bijzonder soepele en snelle gebruikservaring. Ik ben tijdens het dagelijkse gebruik geen vertragingen in de UI tegengekomen. Alles loopt soepel en snel, het ’swipen’ of scrollen tussen schermen en in de menu’s gaat razendsnel en dus zonder vertraging. Een hele verademing in vergelijk tot de ‘vroegere’ Symbian UI van Nokia. Sommige smartphone gebruikers zullen zich wellicht afvragen of 512 MB RAM voldoende is. Welnu, dat is het zeker. Omdat Windows Phone 7.5 nog geen multi-tasking ondersteund is meer RAM, op dit moment, niet nodig. Ik ben natuurlijk wel benieuwd hoe zich gaat ontwikkelen als er wel een ‘multi-tasking’ update gaat komen en die ook beschikbaar komt voor de Lumia 800. Op dit moment is daar echter nog geen sprake van. UDPATE (16-11, 08u45) Hier ben ik dus een beetje de mist in gegaan. De Lumia 800 ondersteunt wel degelijk multitasking. Ik werd op het verkeerde been gezet door het feit dat ik telkens zag dat Nokia Drive (en andere apps) werden 'uitgeschakeld' als ik naar het homescreen ging om, bijvoorbeeld, mijn mail te openen. Langer drukken op de 'home' button had ik al geprobeerd (vaak is dit de manier om het multitasking menu te voorschijn te halen zodat je kunt schakelen tussen de diverse (open) applicaties. Bij de Lumia 800 is het echter de 'back' toets die je daarvoor moet gebruiken. Dat heb ik inmiddels een aantal keren getest en het werkt naar behoren. Zelfs als je eerst naar het homescreen gaat om een nog niet eerder gebruikte applicatie op te starten en dan via het multitasking menu weer terug te gaan naar, bijhvoorbeeld, Nokia Drive. Mea culpa! En weer een minpuntje minder voor de Lumia 800 ;-)))

Nokia heeft nog geen grote, eigen, stempel weten te drukken op de UI van Windows Phone 7.5. Dat zal (deels) ook te maken hebben met de relatief korte periode waarbinnen de eerste WP75 toestellen ontwikkeld zijn. Op dit moment zijn  Nokia Drive, Nokia Kaarten en Nokia Music de enige echt ‘unieke’ Nokia features die je op de Lumia 800 zult vinden, vergeleken met de concurrenten van HTC, Samsung en LG.

Camera en multimedia

De camera is zoals gezegd een 8 megapixel versie met Carl Zeiss objectief en een dual LED flitser. Tijdens het gebruik en testen van de camera kwam ik een aantal bugs tegen. Momenteel werkt Nokia al aan een (software) update hiervoor en ik hoop voor Nokia, en de kopers die al een Lumia 800 besteld hebben, of dat op korte termijn van plan zijn, dat die update er snel komt en dat de bugs die ik hieronder beschrijf, en al eerder heb laten zien (in dit foto vergelijk en deze vergelijkende video van Cowboy Dennis), dan allemaal verleden tijd zullen zijn. Wat mij betreft is dat snelle handelen van groot belang omdat Nokia fans over het algemeen een (veel) betere camerakwaliteit gewend zijn dan die ze op dit moment van de Lumia 800 krijgen.

Ten eerste viel mij op dat bij de standaard instellingen, die niet iedereen automatisch zal wijzigen voor het maken van een foto of video, twee vreemde ‘default’ waarden stonden. Bij de fotocamera staat de scherpstelmodus standaard op ‘Macro’ en niet op ‘Normaal’. Dit moet je dus zelf even aanpassen en daarna ook niet vergeten in het instellingenmenu van de camera voor ‘Instellingen opslaan’ te kiezen, anders staat de scherpstelmodus de volgende keer dat je de camera opstart weer op ‘Macro’. Bij de videocamera instellingen is een vergelijkbare vreemde instelling te vinden. Films worden standaard namelijk in VGA kwaliteit opgenomen. Ook dat kun je zelf aanpassen naar ‘HD’ en ook hier moet je die instellingen weer opslaan.

Nokia-Lumia-800-CamFoto-Inst Nokia-Lumia-800-CamVideo-Inst

Dan over de kwaliteit van de foto’s en video’s. Die zijn niet bepaald uitmuntend te noemen. Als je namelijk foto's maakt met de Lumia 800, dan zie je dat tussen het nemen en opslaan van de foto, op de preview, een lichte 'waas' over de foto ‘gelegd wordt’. Die zorgt er in sommige gevallen voor dat de kleuren van de foto niet meer 100% kleurecht zijn, maar het lijkt ook wel alsof de foto door die toegevoegde 'waas' minder scherp wordt. Verder worden witte vlakken die je fotografeert soms ietwat roze of blauw weergegeven. Bij het filmen ontdekte ik dat de Lumia 800 ook daar minder scherpte laat zien dan vergelijkbare concurrenten. Daarnaast heeft de camera soms problemen met de automatische belichting en witbalans. Iets dat je natuurlijk vooral terugziet wanneer je met (veel) tegenlicht filmt of in (ietwat) donkere omgevingen.

Al met al presteert de camera van de Nokia Lumia 800 op dit moment door deze bugs wat matig. Niet wat ik gewend ben van Nokia en ik hoop dus dat de op komst zijnde update voor de camera software hier een duidelijke verbetering zal laten zien. Op deze pagina kun je wat meer foto's bekijken die ik met de Lumia 800 gemaakt heb en daar staan ook de vergelijkende foto's die ik met de HTC Radar, een ander Windows Phone 7.5 toestel, gemaakt heb.

Als multimedia toestel, voor het luisteren naar muziek, presteert de Lumia 800 zeer goed. Nokia Music is een echte meerwaarde voor iedereen die van muziek houdt en/of ook via streaming audio naar zijn of haar favoriete muziek wil luisteren. De muziekbibliotheek van Nokia Music is zeer uitgebreid en ook het aantal beschikbare streaming audio kanalen is aanzienlijk, en wordt, zo liet Nokia mij weten, binnenkort nog verder uitgebreid. Het mooiste is echter nog wel dat de Nokia Streaming Music kanalen gratis te beluisteren zijn. Mits je natuurlijk over een mobiele data abonnement beschikt. En je moet ook uitkijken wanneer je in het buitenland bent vanwege de roaming kosten. Straks, na een andere update die gaat komen, kun je de streaming audio kanalen ook ‘cashen’ op het toestel zodat je ook in het buitenland, of wanneer je geen dataverbinding hebt, naar je favoriete muziekkanaal kunt luisteren. Zonder eventuele roaming kosten dus.

Browsen , Email, Social Media en Bellen

De Nokia Lumia 800 profiteert voor deze functies van de zeer goede standaard (Internet Explorer) webbrowser van Windows Phone 7.5 en de uitmuntende integratie van email (met gekoppelde mailboxen om al je mail desgewenst in één inbox weer te geven) en Social Media services (Twitter en facebook). Daarnaast is ook de ‘Personen’ applicatie van Windows Phone 7.5 een verademing voor iedereen die (veel) gebruik maakt van Social Media, het uploaden van foto’s en dergelijke. Via de ‘Personen’ tile krijg je direct toegang tot je contactpersonen, maar ook hun laatste Social Media updates, SMS-berichten en gesprekshistorie.  Dit is geen ‘Nokia’ feature maar, zoals gezegd, een bijzonder groot pluspunt van Windows Phone 7.5.

De webbrowser van Windows Phone 7.5 presteert ook op de Lumia 800 zeer goed, snel en soepel. Ook dit zal voor menig Nokia gebruiker deeen verademing zijn ten opzichte van wat zij gewend zijn van de oudere (wederom Symbian) smartphones van de Finse fabrikant.

UPDATE (16-11, 09u05): Na de eerste reacties op deze review bleek dat sommige gebruikers het gebrek aan tethering support ook als gemis zien. Ik gebruik dat zelf bijna nooit omdat ik drie mobiele abonnementen heb (waarvan 1 specifiek voor mobiel internet). Ik begrijp zeker dat er genoeg gebruikers zijn wel regelmatig de dataverbinding van hun mobiele abonnement gebruiken om via de PC of laptop online te gaan. Dat is (vooralsnog) met de Nokia Lumia 800 dus niet mogelijk. Daarbij denk ik wel dat door de nieuwe data-abonnementen en de steeds 'krapper' en duurder wordende databundels tethering voor sommige gebruikers ook minder interessant zal worden. Wanneer je op je PC of Laptop gaat internetten (en andere online diensten gebruiken) dan gebruik je doorgaans meer mobiele data dan wanneer je dat rechtstreeks op je smartphone doet. Het verdwijnen van de 'onbeperkte' databundels en het duurder worden van mobiele data in het algemeen zorgen ervoor dat je in ieder geval beter moet gaan uitkijken met tethering gebruik. Bij KPN en Vodafone betaal je soms tientallen Euro's meer voor 1+ GB datagebruik dan een paar maanden geleden. T-Mobile heeft haar tarieven ook verhoogd, maar niet zo 'extreem' als de andere twee. Kortom, tethering is zeker een gemis op de Lumia 800.

Het instellen van email en Social Media accounts is een eitje in Windows Phone 7.5. Via het email menu kun je eenvoudig email accounts aan elkaar ‘linken’ in één inbox. De gebruikers interface van de email applicatie is ook zeer overzichtelijk en makkelijk te bedienen. Ik ben daar geen enkel nadeel tegengekomen. Hetzelfde geldt voor het gebruik van Social Media. Updates kun je heel eenvoudig invoeren en plaatsen via je ‘eigen tile’ op het homescreen. Bij het schrijven van een update kun je vervolgens ook selecteren of je die op een of meerdere (en alle) gekoppelde accounts (facebook, Twitter, Windows Live etc.) wilt plaatsen.

Belangrijk bij het gebruik van email, Social Media en, in iets mindere mate, de webbrowser, is natuurlijk de kwaliteit en het gebruiksgemak van het virtuele qwerty toetsenbord. De Lumia 800 heeft nu eenmaal geen fysiek toetsenbord.

Het virtuele toetsenbord werkt goed, mist je die gebruikt in de ‘liggende’ stand. Voor het ‘staande’ qwerty toetsenbord is het scherm (3.7 inch) van de Nokia Lumia 800 net te klein. Tenzij je erg dunne vingers hebt ;-) In de ‘liggende’ stand zijn de toetsen prima bereikbaar en ze reageren ook snel en redelijk foutloos.  Een klein nadeel vond ik wel dat je geen instelling hebt voor ‘tactile feedback’, een lichte, korte, trilling bij het intoetsen van een letter of cijfer op het toetsenbord. Die is er niet en kun je dus ook niet aanzetten. Geen groot nadeel, maar ik ervaar dat persoonlijk wel als een voordeel wanneer dat er wel op zit.

Zoals zo vaak wordt nogal eens vergeten dat je met een smartphone, en dus ook de Lumia 800, ook kunt bellen (en SMS’en ;-)) Ik heb daar geen problemen mee ondervonden. Soms hoorde ik wel dat ik wat ‘dof’ klonk aan de andere kant van de lijn maar dat gebeurde niet vaak en ook zeker niet continu. Ik denk dat het te maken had met de manier waarop ik het toestel vasthield of tussen mijn wang en schouder klemde. De kwaliteit van de interne speaker is prima, het maximale geluidsniveau ook.

Ik heb de Lumia 800 ook aan een Bluetooth headset gekoppeld en twee carkits (de Bury CC9060 en de Jabra Cruiser 2) en ook daar ondervond ik geen problemen. De Bluetooth verbinding en het pairen werkten snel en bleef ook stabiel.

Wat betreft de Bluetooth koppeling met andere apparaten liep ik wel nog tegen een bug aan die zeker niet voor iedereen van belang zal zijn, maar ik wil hem kort toch even vermelden hier. Ik kon namelijk geen werkende Bluetooth koppeling met mijn MacBook Pro tot stand brengen. Soms gebruik ik die om snel even een paar foto’s of andere bestanden tussen een toestel en mijn laptop uit te wisselen als ik geen USB kabel voor handen heb. Met een USB kabel werkte dat overigens wel gewoon. Wellicht dat Nokia, die al op de hoogte zijn van ‘mijn Bluetooth probleem tussen de Lumia 800 en een MacBook Pro’, dit kan meenemen in een eventuele volgende update.

Nokia Drive, -Kaarten en het display

Een van de zeer handige en uiterst goed bruikbare ‘eigen’ Nokia toepassingen is zonder enige twijfel Nokia Drive. Hiermee wordt navigeren met het toestel namelijk nog een stuk eenvoudiger en gebruiksvriendelijker dan dat we al gewend waren van Nokia Maps Navigation. De applicatie start snel op en heeft ook heel vlot een GPS fix gevonden. Vervolgens wordt direct het ‘TomTom achtige’ navigatiescherm getoond met een menu voor het invoeren van een bestemming. Geen (omslachtige) zoekacties binnen de Kaarten app meer, maar direct het adres intoetsen en op ‘Rijden’ klikken.

Het enige echte nadeel dat ik tijdens het navigeren heb ondervonden is het ontbreken van multi-tasking. Je kunt niet snel even iets anders doen (email openen, foto maken of Social Media updates maken en bekijken bijvoorbeeld) zonder dat je daarna Nokia Drive opnieuw moet opstarten en de route naar je bestemming ook weer moet laten berekenen. Nu is het natuurlijk ook niet handig om tijdens het navigeren, onder het rijden dus, andere hands-on handelingen uit te voeren, maar toch. UPDATE (16-11 08u45) Zie ook mijn update over multitasking op deze pagina. De Lumia 800 ondersteunt dit dus wel. Ik had alleen nog niet ontdekt hoe je het moet 'opstarten' (niet door de home-button ingedrukt te houden, maar de 'back-button' dus. Inmiddels heb ik ook getest hoe het werkt met het schakelen tussen applicaties tijdens het navigeren zelf. Als je dat via het multitasking menu doet, dan hoef je de route niet meer opnieuw te laten berekenen. Hij gaat, als je terugschakelt naar Nokia Drive, gewoon verder waar hij gebleven was. Het schakelen tussen binnenkomende telefoongesprekken en Nokia Drive gaat geheel automatisch. Als er een gesprek binnenkomt dan zie je dat boven in het navigatiescherm. Na het gesprek (en in de achtergrond) blijft Nokia Drive ook gewoon actief.

Net als bij Nokia Maps, kun je ook op de Lumia 800 (voor Nokia Drive en –Kaarten) de kaartinformatie naar het toestel zelf downloaden zodat je ook in het buitenland zonder extra kosten gebruik kunt maken van Nokia Drive en –Kaarten.  Dit kun je bij instellingen -> Kaarten beheer -> Mijn kaarten doen door op het ‘plusje’ onder in beeld te klikken en de gewenste kaarten te kiezen. Letwel, dit werkt alleen als je aan een WiFi netwerk gekoppeld bent vanwege de grote hoeveelheid data die daarmee gemoeid is.

Het diplay van de Nokia Lumia 800 is kwalitatief heel erg goed te noemen. Misschien dat sommigen 3.7 inch iets te klein vinden maar ik had daar in het dagelijks gebruik geen last van. Het scherm is bovendien heel erg helder, goed af te lezen, ook buiten in de zon (hoewel dat altijd wat minder is natuurlijk). Het contrast is ook bijzonder goed. Daarnaast is mij ook opgevallen dat het display, dat net als de N9 ietwat bol staat, niet snel krast. Ik heb toestellen gehad (en nog steeds) die daar wel veel last van hadden. Ik heb na twee weken nog geen enkel krasje op het scherm kunnen ontdekken en ik stop het toestel toch ook regelmatig (al dan niet onbewust) in mijn broekzak samen met kleingeld.

Prestaties en Accu

Zoals gezegd presteert de Nokia Lumia 800 naar mijn mening uitmuntend. Ik ben in de twee weken dat ik het toestel nu in gebruik heb nog geen enkele freeze, crash of ander probleem tegengekomen waardoor ik het toestel moest herstarten. Daarbij moet ik wel zeggen dat, en iedereen die mijn eerste indruk van de Lumia 800 gelezen heeft zal dat zich wellicht nog herinneren,  ik wel twee keer problemen had met het toestel uit de vliegtuigstand te halen. Dat bleek, net als het probleem van de ‘leeglopende accu’ te liggen aan het feit dat mijn review toestel aanvankelijk nog niet uitgerust was met de meest recente (winkel)versie van de software. Die update is enkele dagen geleden uitgevoerd en daarna heb ik deze problemen niet meer ondervonden. De Lumia 800 is in het dagelijks gebruik een droom van een toestel.

Dan de accu. Zoals ik hierboven, en in mijn eerste indruk, ook al schreef ben ik aanvankelijk tegen een bug aangelopen dat het toestel zomaar ineens, binnen 8 uur, helemaal leeg liep, ook zonder gebruik. Na de firmware update, medio vorige week, waardoor ik over dezelfde software versie beschik als de toestellen die vanaf 17 november in de winkels liggen, was dat verholpen.

De accu van de Lumia 800 is, zo heb ik de afgelopen periode ervaren, sterk genoeg om het toestel een dag probleemloos, ook intensief, te gebruiken. Natuurlijk zijn er situaties te bedenken waarbij je het ‘eind van de dag’ niet haalt, maar dat geldt (helaas) voor alle smartphones die momenteel in de winkels liggen. Bij extreem intensief gebruik, en dan bedoel ik continu, uren achtereen, navigeren, emailen, browsen, foto’s maken of andere functies waarbij het display continu gebruikt wordt, zal de accu van de Lumia 800 het geen hele dag (lees: 12 uur) volhouden. Ik kon, bij relatief intensief gebruik (bellen, muziek luisteren, regelmatige Social Media en email updates en dergelijke) doorgaans makkelijk en zonder tussentijds op te laden mijn Lumia 800 een hele dag (ca. 16 uur) gebruiken.

Ik heb een aantal keren gedetailleerd in de gaten gehouden hoe het verloop van de accuspanning ging. Meestal stond na een uur of 8 gebruik dat het toestel nog voldoende accuspanning had voor een dag stand-by.  Aan het eind van de dag, na ca. 16 uur gebruik, was het nog tussen de 12 en 20 uur. Ofwel, ik zou hem dus ’s avonds in principe niet hebben hoeven opladen om het ‘midden’ van de  volgende dag te kunnen halen. Mocht je het dus een keer vergeten, dan kun je de volgende dag waarschijnlijk nog wel even gebruik maken van het toestel, maar zorg dan wel voor een autolader, of neem de 230V lader mee ;-)

Wanneer je gaat navigeren met Nokia Drive, dan wordt de accu duidelijk zwaarder belast (GPS, scherm en geluid) en dan ben je na een uurtje of drie wel door een complete acculading heen, maar het is natuurlijk niet reëel om te denken dat een accu daarop uitgerust dient te zijn. Als je (in de auto) navigeert dan is het slim om het toestel aan een oplader te hangen. Dat moet je bij alle smartphones doen en zelfs bij stand-alone PND’s zoals een TomTom. Sterker nog, mijn TomTom 1005 gaat, als de accu vol is, maar krap twee uur mee terwijl de Lumia 800 het dus drie uur vol hield, maar dit ter zijde.

Conclusie

Eigenlijk kan ik hier kort over zijn. De Nokia Lumia 800 is de beste smartphone van dit moment en kan in potentie uitgroeien tot een mega succes. Dat is de korte conclusie. Hieronder zal ik die nog ietwat uitbouwen en nader verklaren ;-)

Natuurlijk zijn er nog enkele verbeterpunten maar als je ziet waar Nokia (en Microsoft) vandaan komen dan hebben ze met de Lumia 800 en Windows Phone 7.5 een combinatie op de  markt gezet die voor beide bedrijven een uiterst succesvolle terugkeer op de smartphone markt kunnen inluiden. De grootste uitdaging ligt mijns inziens in het wegpoetsen van de (vele) vooroordelen die consumenten, maar vooral ook het winkelpersoneel, hebben ten opzichte van zowel Nokia als Microsoft als smartphone fabrikant en –software maker. Daar zal ik hier niet te veel meer over gaan uitweiden omdat ik dit onderwerp al in een aantal eerdere artikelen uitvoerig besproken heb.

De Nokia Lumia 800 en Windows Phone 7.5 moet je echt in levende lijve gezien, vastgehouden en gebruikt hebben om een eventueel vooroordeel weg te poetsen. Ik ben tot nu toe letterlijk nog niemand in mijn omgeving tegengekomen die, na een half uurtje met het toestel en OS gespeeld te hebben NIET enthousiast werd.  Ja, de verstokte, en dat bedoel ik helemaal niet negatief, Android, BlackBerry of iOS gebruikers zullen niet zo snel overstappen, maar ook daar zijn wel al voorbeelden van te vinden, on- en offline ;-) Nokia moet zich mijns inziens vooral richten op de nog steeds hele grote groep mobiele bellers die nu denken over de aanschaf van hun eerste smartphone. Dat is in Nederland weliswaar nog minder dan de helft van de totale markt, maar in andere landen, waar toestellen niet (helemaal) ‘gratis’ bij een abonnement meegeleverd worden en de smartphone abonnementstarieven al hoger liggen dan hier, is dat wel anders. Daar is de groeipotentie voor de smartphone markt vaak nog meer dan 65%. En daar ligt dus ook voor Nokia en Microsoft de grootste potentie. Natuurlijk zullen ook de andere fabrikanten in die vijver vissen, maar ik wil alleen maar aangeven dat de smartphone markt nog lang niet verzadigd.

Pluspunten:
+++ Design
+++ Bouwkwaliteit
+++ Zeer soepel, snel en gebruiksvriendelijk OS en UI
+++ Social Media, contactpersonen en email integratie
+++ Display (helderheid, contrast en kwaliteit)
++ Fun to use factor van WP 7.5 is erg hoog
++ Webbrowser
++ Nokia Drive en Nokia Kaarten
++ Gratis muziek streamen met Nokia Music
+ Accuprestaties

Min (-) en Verbeterpunten (v):
--- Camera software zorgt voor minder goede foto’s en video’s
- Geen tethering support
v Geen tactile feedback bij virtueel toetsenbord
v Bluetooth bug bij koppeling aan MacBook

Foto's van de Nokia Lumia 800

Hieronder staan (bijna) alle foto's uit deze review van de Lumia 800 bij elkaar:

Nokia-Lumia-800-Compleet Nokia-Lumia-800-Lader-Headset Nokia-Lumia-800-Toetsen-Display Nokia-Lumia-800-WP75-Home Nokia-Lumia-800-Cam-Achterzijde Nokia-Lumia-800-Music Nokia-Lumia-800-Meldingen Nokia-Lumia-800-Display-a Nokia-Lumia-800-Camview-Scan Nokia-Lumia-800-Front-Top1 Nokia-Lumia-800-Side-Camtoets1 Nokia-Lumia-800-Qwerty-Staand1 Nokia-Lumia-800-Qwery-Liggend3 Nokia-Lumia-800-TotZiens

Foto's en video gemaakt met de Lumia 800

Foto's van de Lumia 800 camera: 2-Foto-Lumia 5-Foto-Lumia2 7-Foto-Lumia

Vergelijkende foto's Nokia Lumia 800 en HTC Radar:

Foto 1, Nokia Lumia 800: 1-Foto-Lumia

Foto 1, HTC Radar: 1-Foto-Radar

Foto 2, Nokia Lumia 800: 3-Foto-Lumia

Foto 2, HTC Radar: 3-Foto-Radar

Foto 3, Nokia Lumia 800: 4-Foto-Lumia

Foto 3, HTC Radar: 4-Foto-Radar

Foto 4, Nokia Lumia 800: 6-Foto-Lumia

Foto 4, HTC Radar: 6-Foto-Radar

De video van de Lumia 800 die hieronder staat is gemaakt door Cowboy Dennis en zijn Beste Product collega Ger. Ik zal zelf binnenkort nog een of twee eigen video's toevoegen hier:

http://www.youtube.com/watch?v=wg_Xj0LMYxA
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.