Accessoires
15 augustus 2011 - Ron Smeets

Review: Nokia J, een design headset

De Nokia J is een design (mono) Bluetooth headset van de Finse fabrikant waarover ik enkele maanden geleden al eens, summier, schreef. Vandaag kreeg ik een gebruikersreview van de Nokia J toegezonden.

Robert Webbe, een vaste bezoeker en mobiele enthousiasteling ;-)), heeft de Nokia J een tijdje gebruikt. Hieronder kun je zijn ervaringen lezen.

Nokia J design

Enige tijd geleden had ik een review geschreven over de Nokia BH-905i stereo headset en daar was de productmanager accessoires van Nokia wel blij mee. Hij vroeg mij of ik ook geïnteresseerd was in de Nokia J, een top of the line mono headset, en mijn eerste reactie was in eerste instantie wat matig. Wat valt er nu over mono headsets te zeggen? Waarin kunnen die zich nu onderscheiden? Het antwoord was dat dit toch wel een heel bijzonder exemplaar is en dat was voldoende om mijn aandacht te krijgen. Kom maar op! Van de week kwam die binnen en de verpakking was al veelbelovend.

Het eerste dat mijn opviel toen ik hem uit de verpakking haalde was dat dat ding onwerkelijk licht aanvoelde. Ik twijfelde nog even of ik een dummy had gekregen maar nee, volgens de specificaties weegt die slechts 8 gram. Doordat de J zo licht is voel je hem bijna niet zitten in je oor. Er zit maar 1 knopje op dus daarmee kun je hem aanzetten. Na het aanzetten hoorde ik (Engelstalig) gesproken instructies hoe ik moest pairen. Ik heb mijn iPhone 4 gepakt en de koppeling ging moeiteloos. Vervolgens kreeg ik de mededeling dat de batterij bijna leeg was dus heb ik hem aan de lader gelegd. Standaard wordt er een micro-USB lader meegeleverd en na één uur ging het ledje van rood naar groen.

Het is de bedoeling dat je de headset en het houdertje samen gebruikt. Als je gebeld wordt haal je de headset uit het houdertje en steek je hem in je oor. En als je klaar bent met bellen dan haal je hem weer uit je oor en steek je hem weer terug in het houdertje. Het houdertje is voorzien van een goede clip, die maak je vast op een plek waar hem snel kunt pakken en niet in de weg zit. Ik wou hem in eerste instantie aan mijn broekzak bevestigen maar gezien de J iets uitsteekt was ik bang dat ik hem snel zou verliezen. Als ik een T-shirt draag hang ik hem onderaan mijn kraag, als ik een overhemd draag hang ik hem in mijn borstzakje.

Hieronder staat een productvideo van Nokia waarin de J en zijn design in volle glorie getoond worden:

Nokia J gebruikstest

Om echt goed te testen of hij niet irriteert moet je hem eigenlijk gewoon een paar weken intensief gebruiken. Mijn belgedrag is dat ik vaak lange gesprekken voer, een uur is voor mij niet gek. En inderdaad, ook na uren bellen irriteerde de Nokia J mij niet. Standaard zitten er 5 verschillende maten oordopjes in, je moet even proberen totdat je de perfecte pasvorm hebt. Als je veel beweegt tijdens je werk zou ik een iets grotere nemen zodat die wat strakker in je oor zit maar als je gewoon kantoorwerk doet dan blijft zelfs een kleine nog prima zitten. Je moet echt flink met je hoofd schudden, wil die dan los komen.

De verstaanbaarheid was bijzonder goed, het geluid van je gesprekspartner klinkt duidelijk en zuiver. Ik ben op dit punt best kritisch en vind het geluid zelfs beter dan als je een iPhone tegen je oor drukt. Opmerkelijk is dat het volume automatisch harder gaat naarmate er meer omgevingsgeluid is. Je stelt via de telefoon een bepaald minimum in en het maximum gaat automatisch. Dit werkt erg fijn als je bijvoorbeeld van binnen naar buiten loopt of als je harder gaat rijden in de auto (ik heb een 1.5 liter diesel).

Ook de andere kant kan mij perfect verstaan. Ik heb verschillende kritische mensen gevraagd wat ze vonden van het geluidsverschil en hier wisselde ik dan tussen de iPhone tegen mijn oor en de J headset. Ze hoorden geen enkel verschil. Normaal gesproken hoor je zeker wel verschil als iemand met een headset belt maar dat is bij de J niet het geval. In mijn Renault zit een Carminat carkit welke ik zelf uitgebreid heb met een Peiker richtmicrofoon. Dat werkt redelijk goed, alleen moet ik er voor waken dat ik het volume niet te hard zet. Anders hoort de andere kant zichzelf met wat vertraging terug en dat is uiterst vermoeiend bellen voor hen. Het viel mij op dat in de bluetooth instellingen van mijn iPhone zowel de Renault carkit als de J gelijktijdig verbonden waren. Als ik word gebeld dan kan ik handsfree opnemen of met de J headset. Ik kan ook eerst handsfree opnemen en zodra ik de J uit het houdertje haal, schakelt die vanzelf over. Tijdens het rijden vinden mijn gesprekspartners de J beter klinken. Dat zal komen doordat de carkit een richtmicrofoon heeft. Zolang ik rechtuit blijf kijken en praten hoor je weinig verschil maar tijdens het rijden moet je ook je hoofd wel eens draaien om om je heen te kijken en daarop wint de J, die blijft altijd goed verstaanbaar. De J heeft DSP active noise cancellation, een prachtige marketingterm voor het filteren van achtergrond geluid. Je hoort nauwelijks dat je in de auto zit en 120 rijdt.

Na enkele weken testen ben ik overtuigd. De J is echt een betere headset dan standaard. Hij is superlicht, zit lekker en het geluid is echt goed. Daardoor is mijn belgedrag veranderd, ik ga voortaan mijn J meenemen. Ik heb dan geen zeer en warm oor meer na een uur bellen. Ook kan ik nu tijdens het bellen gewoon mijn toestel gebruiken (agenda, mail, WhatsApp, etc.) en ik heb mijn handen vrij. Het houdertje werkt ook fijn, je haalt hem er makkelijk uit en steekt het er makkelijk in. Er zit een magneetje in die de J het laatste stukje erin trekt en vasthoudt. De tijd waarin het toestel verbinding maakt met mijn telefoon als ik hem uit het houdertje gehaald heb, is ideaal. De “Always Ready” functie werkt echt! Als ik word gebeld haal ik de J uit de houder, stop hem in mijn oor en dan hoor ik een geluidje dat de verbinding tot stand is gekomen. En na het gesprek haal ik hem simpel uit mijn oor en stop ik hem weer in het houdertje. Dan wordt de verbinding verbroken en wordt de J in slaapstand gezet. Volgens de specificaties zou je maximaal 3 maanden standby tijd moeten halen of 5 uur gesprekstijd. Tegen de tijd dat de batterij bijna leeg is word je verteld dat de Battery low is zodat je weet dat het tijd is om te gaan laden. It just works.

O, en valbestendig is die ook. Tijdens het testen hoe goed die bleef zitten heb ik zo hard met mijn hoofd geschut dat die er uit viel. Door het harde schudden was ik even gedesoriënteerd waardoor ik de headset niet meer kon opvangen. Hij viel op een stenen vloer maar deed het nog prima en was geen kras of buts te zien. Doordat de J maar 8 gram weegt en het materiaal sterk is kan er simpelweg gewoon weinig mee gebeuren. Volgens mij kun je er zelfs ook prima op gaan staan maar dat heb ik maar niet gedaan. Daar vind ik hem te goed en te mooi voor. Dat de J er echt mooi uit ziet is niet alleen mijn persoonlijke smaak, hij heeft zelfs al drie awards gewonnen: de reddot design award, de iF design award en de CES Design and Engineering Innovations award. En aan zo iets moois hangt meestal ook een prijskaartje: € 99. Er zijn veel goedkopere headsets te vinden maar die zitten niet zo lekker, klinken minder goed en hebben een minder ergonomische vormgeving. Nu ik er een aantal dagen mee heb mogen lopen heb ik het wel voor over. Goede dingen kosten nu eenmaal wat meer geld. En wat kost een boete voor niet handsfree bellen ook alweer? Volgens mij 180 euro. Dan is een J toch veel beter besteed!

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.