Toestellen
19 november 2012 - Ron Smeets

Review: Nokia 808 PureView

De Nokia 808 PureView is, laat ik dat voorop stellen, qua design zeker niet een van de mooiste smartphones die op die moment in de winkels ligt en hij heeft ook niet het beste besturingssysteem. Maar van meet af aan was dan ook al duidelijk dat het Nokia daar niet om te doen was bij de 808 PureView.

De Finnen hadden meer dan vijf jaar gewerkt aan de ontwikkeling van de PureView camera en dit Symbian toestel en waren niet van plan dat zomaar weer in de prullenbak te gooien omdat hun nieuwe CEO midden in het ontwikkelproces (eind 2010) besloot om met Microsoft, en Windows Phone, te trouwen (begin 2011). En daarmee dus ook het einde van Symbian als smartphone OS in te luiden. Nee, de 808 PureView moest er komen en dat is voor iedereen die van foto's en video's houdt maar goed ook. Het is gewoon een hele goede cameraphone die met de komst van de Lumia 920, over enkele dagen in Nederland, maar een gedeeltelijke opvolger krijgt.

Inleiding

De afgelopen weken heb ik de 808 PureView uitgebreid kunnen testen. Nu kan ik daar heel lang en breed over gaan uitweiden in 3000+ woorden, maar dat zou het toestel en deze review geen recht doen. Ik beperk mij dus tot 2 pagina’s tekst met een korte ‘camphone’ geschiedenis en wat uitleg over de camera van de 808 PureView en daarbij komt ook zeker het Rich Recording aan bod want dat vind ik zowaar nog een grotere technologische stap vooruit in de ontwikkeling van de camphone. En het Symbian OS? Iedereen die hier regelmatig komt weet hoe ik daar al enkele jaren over denk. Bij de 808 PureView is het OS mijns inziens totaal irrelevant, puur naar de kwaliteiten van het toestel gekeken. Voor wat betreft Nokia’s strategie ligt dat, en dat is ook mijn mening, heel anders, maar daar gaat deze review niet over. Dit is een (kort) verhaal met veel foto’s en video’s, gemaakt met de beste cameratelefoon van 2012!

De kunsten van de Nokia 808 PureView moet je dus vooral zien, en horen. Op pagina’s 3 t/m 10 vinden jullie dus een (groot) aantal foto’s en video’s die ik met de 808 PureView gekiekt en gefilmd heb. Om ervoor te zorgen dat de foto’s ook in hoge resolutie te bekijken (en beoordelen) zijn heb ik op onze Flickr pagina twee aparte ‘808 PureView’ album's aangemaakt, een met de vergelijkende foto's en een met de overige foto's die ik met de 808 Pureview gemaakt heb.. De video’s zijn natuurlijk het beste te bekijken in full screen. Ze zijn allemaal in full HD opgenomen.

Camphones
Enkele jaren geleden, toen Symbian nog het beste smartphone besturingsystemen was, kon je met de camera’s die in een mobiele telefoon zaten hooguit middelmatige foto’s schieten. Nokia en Sony Ericsson waren de twee fabrikanten die het voortouw namen in de doorontwikkeling van camphones. De Finnen maakten ooit de eerste smartphone met ingebouwde camera (de 7650) en Sony Ericsson implementeerde als eerste een digitale cameratechniek in haar mobiele telefoons; Cyber Shot. Nokia was echter de eerste fabrikant die een 5 megapixel camera in een smartphone stopte; bij de N95 uit 2007.

Tot op de dag van vandaag worden nog steeds mobiele telefoons (en smartphones) uitgebracht met een 5 megapixel camera, ondanks de megapixel race die tussen 2007 en 2010 woedde. In die periode vielen de fabrikanten, inmiddels had Samsung zich daar ook bij gevoegd, over elkaar heen met 8, 10 en 12 megapixel camphones. Apple, die in 2007 het smartphone toneel ook betraden, ging zijn ’eigen’ weg en stak vooral heel veel tijd en energie in de ontwikkeling van de camera software en de lichtgevoeligheid van de lens en sensor. Meer megapixels garanderen immers niet altijd ook betere foto’s. De snelheid van de camera, de kwaliteit van de auto (of fixed) focus en de verwerking en opslag (helderheid, kleur, contrast) van de foto’s is minstens even belangrijk voor de kwaliteit van het eindresultaat. Datzelfde geldt voor de lens en lichtgevoeligheid van de camera sensor.

Tegenwoordig is een smartphone zonder camera bijna niet meer te vinden, maar kwaliteitsverschil is er nog genoeg. Sony (Ericsson is inmiddels verdwenen) doet het nog steeds goed met haar Exmor R camera’s in de nieuwste Xperia smartphones en oo Samsung heeft redelijk goede camera’s in de Galaxy S series zitten. Apple blijft niet achter en HTC heeft met de One Series een broodnodige inhaalslag gemaakt op dat gebied. Nokia heeft met de camera prestaties van de eerste Lumia series (800/900) geen beste beurt gemaakt op dat gebied, maar de 808 PureView is een heel ander verhaal.

PureView, Rich Recording en Conclusie

Voordat ik jullie doorverwijs naar de foto’s en video’s die ik met de 808 PureView gemaakt heb wil ik kort nog even de PureView camera en Rich Recording beschrijven.

De 41 megapixel camera sensor van de Nokia Pureview 808 behoeft wel enige uitleg. Meer megapixels betekent normaal ook (veel) grotere fotobestanden. Dat is echter bij de Nokia Pureview 808 niet het geval. Hij heeft namelijk wel een 41 megapixel camera sensor maar de foto’s die opgeslagen worden hebben de grootte van een 8 megapixel bestand (ca. 1.5 MB). De clou bij de 41 megapixel sensor is dat die per pixel tot wel zeven keer meer informatie opslaat. Daardoor kun je de gemaakte foto’s tot in het kleinste detail uitvergroten zonder kwaliteitsverlies.

Dat komt het beste tot uiting wanneer je macro foto’s maakt waarbij het object op ca. 15cm van de lens gefotografeerd wordt. Als je die foto’s vervolgens op je computer opent en ‘vergroot’ dan zul je versteld staan van de kwaliteit van de details in die kiekjes. Dat is nu precies het grote voordeel van de 41 megapixel PureView camera sensor. Om foto’s in donkere omgevingen te maken heeft de 808 PureView een Xenon flitser. De Carl Zeiss lens van de Pureview 808 is heeft een 28mm objectief . Een tijdje geleden heeft Nokia haar jarenlange samenwerking met Carl Zeiss, de maker van lenzen voor, onder andere, camera telefoons verlengd. Op pagina 7 van deze review staan daar enkele voorbeelden van.

De Nokia Pureview 808 heeft ook een nieuwe geluidstechniek, Rich Recording. Zoals ik eerder al schreef is dat voor mij nog een veel grotere, en duidelijk hoorbare stap vooruit in de ontwikkeling van cameratelefoons. Bij foto’s neem je natuurlijk geen geluid op maar tegenwoordig kun je met camphones ook full HD video’s opnemen. Een van de grote nadelen is dan echter de geluidskwaliteit. De microfoon van een smartphone bevind zich doorgaans veel te ver van het gefilmde object om goed geluid te kunnen ’opvangen’.  Wanneer je in een rumoerige ruimte of omgeving staat dan hoor je alleen maar het rumoer en niet je eigen stem, of die van de persoon die gefilmd wordt. En als je in een concertzaal staat dan was er tot op de dag van vandaag geen enkele smartphone die dergelijk geluid, zonder kraken, zuiver kon opnemen. Nu dus wel; de Nokia 808 PureView met Rich Recording.

Rich Recording zorgt er voor dat al het overbodige achtergrondgeluid ook echt naar de achtergrond verdwijnt. Wanneer je zelf, of de persoon die je filmt, spreekt tijdens de video opname dan is dat dankzij de Rich Recording geluidsopname dus prima te verstaan. Ik kan hier nog 100 woorden aan ‘vuil’ maken, maar veel beter is als je de video’s op pagina 8 t/m 10 zelf bekijkt. Daarbij zitten enkele goede voorbeelden, gefilmd door mijzelf en door Cowboy Jöran.

Conclusie: De Nokia 808 PureView is de beste camphone van dit moment. Ow, en je kunt er natuurlijk ook gewoon mee bellen, SMS’en, internetten, emailen en dergelijke. Het is wel jammer dat het zo’n lelijk toestel geworden is, en dan heb ik het nog niet over de bobbel aan de achterzijde. Dat is een noodzakelijk ‘kwaad’ vanwege de mega camera die er in gestopt is. Enfin, smaken verschillen dus wie weet vind jij hem wel übercool en super stylish ;-) De overige specs kun je hier bekijken, mocht je daar interesse in hebben.

Foto's, foto's, foto's (1)

Ik heb (gelijktijdig) een aantal dezelfde foto's gemaakt met vier verschillende toestellen, de Nokia 808 Pureview, de Samsung Galaxy S III, de HTC One S en de Huawei Ascend P1. Inmiddels heb ik natuurlijk ook de iPhone 5 en met dat toestel heb ik dezelfde foto's ook gemaakt maar die zijn dus op een ander moment, en bij andere weersomstandigheden, geschoten. Vooral de 'buiten opnames' zijn duidelijk anders. Het is nu Herfst ;-) Maar goed, ik heb ze er toch bij gezet, telkens als laatste foto in de serie. Alle foto's zijn niet ge-edit, alleen geschaald naar een kleinere afmeting voor weergave op deze pagina's. De high-res versies van deze foto's staan op onze flickr pagina.

Foto 1
Nokia 808 Pureview: 1-808-a

Samsung Galaxy S III: 1-SGSIII-a

HTC One S: 1-OneS-a

Huawei Ascend P1: 1-P1-a

iPhone 5: 1-iPhone5-a

Foto 2

Nokia 808 Pureview: 2-808-b

Samsung Galaxy S III: 2-SGSIII-b

HTC One S: 2-OneS-b

Huawei Ascend P1: 2-P1-b

iPhone 5: 2-iPhone5-b

Foto's, foto's, foto's (2)

Foto 3:
Nokia 808 Pureview: 3-808-c

Samsung Galaxy S III: 3-SGSIII-c

HTC One S: 3-OneS-c

Huawei Ascend P1: 3-P1-c

iPhone 5: 3-iPhone5-c

Foto 4:
Nokia 808 Pureview: 4-808-d

Samsung Galaxy S III: 4-SGSIII-d

HTC One S: 4-OneS-d

Huawei Ascend P1: 4-P1-d

iPhone 5: 4-iPhone5-d

Foto's, foto's, foto's (3)

Foto 5:

Nokia 808 Pureview: 5-808-e

Samsung Galaxy S III: 5-SGSIII-e

HTC One S: 5-OneS-e

Huawei Ascend P1: 5-P1-e

iPhone 5: 5-iPhone5-e

Foto 6: 

Nokia 808 Pureview: 6-808-f

Samsung Galaxy S III: 6-SGSIII-f

HTC One S: 6-%20OneS-f

Huawei Ascend P1: 6-P1-f

iPhone 5: 6-iPhone5-f

Foto's 808 Pureview Camera

Deze foto's heb ik de afgelopen weken (en maanden) met de Nokia 808 PureView gemaakt.

808-Pureview-Camera-a 808-Pureview-Camera-b 808-Pureview-Camera-c 808-Pureview-Camera-d 808-Pureview-Camera-e 808-Pureview-Camera-f

Macro Foto's 808 Pureview Camera

Enkele voorbeelden van de 'Macro foto' mogelijkheden met de PureView camera:

808-Pureview-Macro-a 808-Pureview-Macro-b 808-Pureview-Macro-c 808-Pureview-Macro-d 808-Pureview-Macro-e 808-Pureview-Macro-f

Video's, video's, video's (1)

Hieronder een aantal video's die ik met de 808 Pureview en enkele 'concurrenten' gefilmd heb. De video's zijn deels gelijktijdig opgenomen of in ieder geval op dagen dat het de weersomstandigheden gelijk waren en rond ongeveer dezelfde tijd (vanwege de stand van de zon) om een zo goed mogelijk vergelijk te kunnen maken. Natuurlijk zijn ze allemaal in full HD resolutie gefilmd.

Behalve de Nokia 808 PureView heb ik ook de Samsung Galaxy S III, de iPhone 5, de HTC One S, Sony Xperia T en de Huawei P1 gebruikt. Hieronder en op de volgende pagina staan er een aantal. Niet vergeten in HD te kijken voor de beste ervaring (en vergelijk).

Video A
Nokia 808 Pureview: 

Samsung Galaxy S III: 

HTC One S: 

Huawei Ascend P1: 

iPhone 5: 

Sony Xperia T: 

Video Zoom / focus test:

Nokia 808 Pureview: 

Samsung Galaxy S III: 

iPhone 5: 

Sony Xperia T: 

Video's, video's, video's (2)

Nog enkele filmpjes. Op de boot naar Engeland en bij het WK Wielrennen in Valkenburg. Ik had toen niet almijn toestellen meegenomen ;-)

Video B:

Nokia 808 Pureview: 

Samsung Galaxy S III: 

Video C:

Nokia 808 Pureview: 

Samsung Galaxy S III: 

Video's, video's, video's (3)

Video's van Jöran:

http://www.youtube.com/watch?v=Ohjd4iY0FDYhttp://www.youtube.com/watch?v=GYLclAGMzsghttp://www.youtube.com/watch?v=y4OZOoXhW6I

En nog een ietwat oudere demo:

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.