Toestellen
13 februari 2011 - Martijn Derks

Review: Nexus S

Ilse van Bekkum heeft op mijn verzoek onderstaande review geschreven, waarvoor dank!

Er is mij gevraagd om een review te schrijven over de nieuwste Google toestel de Nexus S geproduceerd door Samsung.  Ik vind het belangrijk dat mijn mobiel snel is en vooral praktische snelle toepassingen heeft. Afgelopen vrijdag wist ik te regelen dat ik er een week mee mocht spelen.

De Nexus S is het tweede Google toestel met de laatste Android versie Gingerbread. Na 2 uur slaap missen, was ik zeer onder de indruk van het scherm, een super Amoled met het anti- fingerprint display coating.

Dit laatste valt pas op als je een ander toestel met touchscreen in je handen hebt en je constant aan het vegen slaat. Het toestel ligt soepel in de hand, wat voor iemand die vaak een toestel vast heeft erg fijn is. Het in gebruik nemen ging soepel, sim installeren en gaan. Wanneer je Google veel gebruikt in je leven is het helemaal super simpel. Bij het opstarten vraagt de Nexus S om je accountgegevens, invullen en klaar! Mail, agenda, talk alles is makkelijk via de widgets te vinden en te gebruiken. Je kunt meerdere Google accounts invoeren en synchroniseren.

Aan de rechterkant zit de aan en uit knop, je kunt instellen wanneer het scherm uit gaat en met klik op de knop is je scherm weer helder aanwezig. DSC_0039 

Aan de linkerkant zit de volumeregelaar, soms druk je die per ongeluk in wanneer je de Nexus S pakt. Hier volgt ook gelijk wat mij betreft het grootste minpunt van de Nexus S, ik dacht dat ik met de volume knop ook kon inzoomen bij het maken van foto’s dit was niet het geval. Dan denk je ah Gingerbread pitch and zoom, helaas GEEN zoom. Digitale zoom is niet aanwezig op de Nexus S de jongens van Popcrowd zijn druk bezig om hier een fix voor te vinden. Ik kan na een week nog steeds niet geloven dat er geen digitale zoom op dit toestel aanwezig is.

Gewend als ik inmiddels ben aan android toestellen, gelijk mijn scherm gepersonaliseerd met mijn meest gebruikte Widgets. Voice search is daar inmiddels een belangrijke van, helaas op mijn toestel nog alleen in het Engels maar dat zal op de NL versie vast anders worden. Je activeert de microfoon en zegt wat je wilt, bijvoorbeeld call John, vervolgens krijg je een keuze te zien van een aantal personen die John heten, niet alleen  uit je eigen contacten, maar ook van het web geplukt. Wel rondom je eigen locatie. Ik gebruik voice vooral bij SMS, druk op het microfoontje op je toetsenbord, zeg wat je wilt en de Nexus S zet het om in text, love it. Ik heb dit thuis in alle rust uitgeprobeerd dus heb nog geen idee hoe dit werkt in een drukke stad. Het commando listen to is ook ideaal listen to Kings of Leon en in samenwerking met je Spotify account heb je a la minuut alles van de artiest wat je wilt horen! Wanneer je op een lege plek het scherm aangetikt blijft houden komt er een shortcut te voorschijn; Ideaal om snel dingen te regelen!

Sms, twitter via tweetdeck, bellen het gaat allemaal soepel en snel. Gingerbread is zo snel als dat Google ons wil doen geloven. Al met al een toestel waarvan ik het moeilijk vind om afscheid van te nemen. Het touchscreen is gevoelig en je hoeft maar één keer te vegen of te tikken en de applicatie opent zich direct. Het geluid met bellen is prima, ik heb de Nexus S helaas niet via bluetooth werkend gekregen met mijn Sennheiser MM400 maar via de kabel was het prima muziek luisteren jammergenoeg in vergelijking met de SE Xperia X10 wel wat meer blikkerig. Wat ik een groot voordeel vind is dat je muziek 2 seconden zachter gaat als er een sms binnen komt, dus geen irritante piepjes bij mail, sms of twitterberichten. Wanneer iemand je belt hoor je de ringtone door je muziek heen.  

 DSC_0055

Zelfs in de felle zon is het scherm helder en makkelijk af te lezen. De batterijduur vond ik tegenvallen, zeker wanneer je veel internet en of twittert. Ik heb het toestel helaas op 1 dag drie keer moeten opladen. Op een dag dat ik weinig bel e/ of twitter gaat de batterij wel de hele dag mee. Het blijft dus met een smartphone nog steeds erg afhankelijk van de intensiteit waar je hem mee gebruikt. 

Al met al vraag ik mijn contact of ik het toestel me toe mag eigenen nadat het in Barcelona is geweest. Dat zegt iets over het gebruikersgemak en de mogelijkheden voor een bellende, twitterende, emailende dame met een drukke (sociale) agenda die het heel erg prettig vind als haar foto’s er mooi en helder uit zien. De kwaliteit foto’s en films die de Nexus S maakt vind ik echter slecht. Korrelige foto’s en de belichting geeft weinig keus. De mensen aan wie ik de Nexus S heb laten zien waren allen onder de indruk van de helderheid en de snelle reactie van het touchscreen.  Al met al een hebbertje wat mij betreft. 

DSC_0038DSC_0030DSC_00541DSC_0040

 Ilse nogmaals dank voor het feit dat je jouw gebruikerservaring met ons wilde delen!

Over de auteur: Martijn Derks