Toestellen
25 december 2009 - Martijn Derks

Review: Motorola Milestone

De Motorola Milestone, in de Verenigde Staten Droid genaamd is het eerste toestel dat draait op Android 2.0. Ik heb het toestel nu ruim een week in gebruik, zoals jullie in diverse post van mijn hand hebben kunnen lezen. Ik heb in deze tijd een goed beeld van het toestel kunnen krijgen, dus is het tijd voor een uitgebreide review van dit mooie toestel.

Lang was Motorola, zeker in Europa geen grote speler meer op de markt. Ze kwamen niet echt met vernieuwende toestellen op de markt. Motorola lijkt daar nu verandering in te gaan brengen en zich volop in de Android markt te gaan begeven. Naast de Milestone/Droid komen ze in het eerste kwartaal van 2010 ook met de XT701 en XT800. Ik ben ervan overtuigd dat Motorola hiermee een verstandige keuze heeft gemaakt, Android is here to stay! 2010 zal in mijn ogen het jaar van Android gaan worden, zeker met de verbeteringen in het OS sinds 2.0. Binnenkort zal er ook een update komen naar Android 2.1 en zal alles nog beter gaan worden.

Inleiding en hardware

Scherm

Als je naar de Milestone kijkt valt het 3.7" TFT capacitief scherm je direct op, Dit scherm heeft een resolutie van 854x480 pixel. Het scherm geeft een zeer mooi en superhelder beeld, wat je niet vaak ziet bij GSM's. Er is op dit moment geen ander Android toestel op de markt met een groter scherm danwel een hogere resolutie dan de Milestone. Het toestel heeft geen mooi ronde vormen, maar is wat vierkanter. Onderaan het scherm zijn vier schermknoppen te vinden. DSCN15181

Hardware

Aan de rechterzijde van het toestel vind je verder de volumeknoppen en de sluiterknop voor de 5.0 MP camera. Aan de linkerzijde van de Milestone is een microUSB-aansluiting te vinden voor de gegevens overdracht en het opladen. Rechts bovenaan het toestel vind je verder de wake/sleep knop en een 3.5 mm aansluiting voor een headset. DSCN15151 Aan de achterzijde van het toestel zie je prominent aanwezig de 5.0 MP camera met dual LED flitser. En achter het goudkleurige accent een (goede) speaker. Het accu klepje is van gecoat metaal en is makkelijk te verwijderen. DSC08879 Nu kun je de accu en SIM kaart plaatsen en de microSD-kaart (8GB wordt meegeleverd)  DSC08880

Toetsenbord

Draai het toestel een kwart slag naar rechts en schuif je het scherm naar boven. Dan komt er een volledig Qwerty-toetsenbord tevoorschijn. Wat me direct opvalt is dat de toesten erg plat zijn, maar je kunt wel goed de afzonderlijke toetsen voelen. Rechts naast het toestenbord zit een D-pad, deze kun je gebruiken om door menu's en webpagina's te navigeren. DSC08884

Het toestel voelt stevig aan in de hand en lijkt zwaarder te zijn dan hij in werkelijkheid is. De Milestone is maar een fractie dikker als de HTC Hero en er is een paar millimeter verschil als hij naast de iPhone ligt. Maar goed Motorola heeft er dan ook een volledig Qwertytoetsenbord in weten te krijgen. Als je het scherm omhoog schuift gaat dit wat stroef, maar dit garandeert dan wel weer dat dit niet zomaar kan gebeuren in je (broek)zak. Als het scherm volledig naar boven staat hoor je een klik, en het scherm zit dan vast. Het toetsenbord beschikt over een backlight wat automatisch aan gaat, als er te weinig omgevingslicht is. De sensor die ook verantwoordelijk is voor de verlichting van het scherm regelt dit. Overigens verandert het scherm van portrait naar landscape modus als je het toetsenbord te voorschijn tovert.

Het typen op het toestenbord is even wennen, maar daarna kun je behoorlijk vlot typen. Er is weinig ruimte tussen de toetsen over, in het begin sla je wel eens de verkeerde toets aan hierdoor. Het D-pad is in mijn ogen overbodig, ik gebruik liever het scherm om te scrollen enz. Deze ruimte had Motorola beter voor het toestenbord kunnen gebruiken.

Accu

De 1400 mAh accu houdt het bij mij ongeveer anderhalve dag uit en dat is zeer behoorlijk voor een toestel van dit caliber. Ik maak veel gebruik (2 uur) van internet en bel 30 minuten per dag en luister een uurtje muziek. En dan nog gewoon een beetje alles ontdekken en instellen, ruim een uur per dag.

User Interface en Multimedia

User interface

De user interface van de Milestone is een hele verbetering, dit komt hoofdzakelijk door het nieuwe Android 2.0 Operating System (OS). Ik kan dit wel proberen te beschrijven maar ik denk dat de video's en screenshots hieronder voor zich spreken.

Android 2.0

Android 2.0 Settings vs. Android 1.6 Settings

Motorola DROID: Android 2.0 Overview

multiple-accounts2 quick-connect camera-modes1 email-inbox1

Foto camera

De Milestone heeft een 5.0 megapixel camera met dual LED flitser. De maximale resolutie van deze camera bedraagt 2584 x 1936 pixels, en beschikt over een viervoudige digitale zoom. Er kan ook video mee worden opgenomen met 720x480 pixels 24 fps. Er zijn best aardige foto's met het toestel te maken en dan vooral overdag. Als de flitser gebruikt word zie je soms een blauwe waas over de foto's. Hieronder een aantal kiekjes. 2009-12-17%2015.43.10 2009-12-18%2011.02.57 1261080707789 2009-12-21%2016.31.50

Video camera

De video camera is in staat om 24 fps (frames per second) te schieten op 720x480 pixels, en is van behoorlijk goede kwaliteit voor een telefoon videocamera. Video's kun je direct uploaden naar Youtube en delen met je familie en vrienden. Uploaden kan alleen via Wifi, maar wellicht komt er op termijn een hack, die uploaden via 3G mogelijk maakt? Hieronder enkele opnames.  

Multimedia

Film kijken is erg prettig op het grote 3,7" scherm Jammer dat alleen MP4 ondersteund word. Wellicht kan een update daar andere formaten als DivX en XviD aan toevoegen?

Muziek luisteren is zeer goed te doen op de Milestone, zelfs via de interne speaker komt een mooi en vol geluid. Het volume kan behoorlijk hard zonder echt te vervormen, er zou wel wat meer bas in mogen. Dit zie en vooral hoor je niet vaak op de hedendaagse smartphones.

Email, Social networking, applicaties, Internet en bellen

E-mail

Voor e-mailen is het hardware keyboard natuurlijk een uitkomst, je kunt snel (wat langere) mails tikken dan op het virtuele toetsenbord. Je kunt voor het mailen gebruik maken van de Gmail applicatie, maar ook van een exchange account van je werk. Ook Hotmail wordt ondersteund. Ik ben met het mailen op alle bovengenoemde manieren geen zaken tegen gekomen die niet goed zijn. Het werkt gewoon erg goed.

Social networking

Motorola levert geen applicatie mee om bijvoorbeeld gebruik te maken van Facebook, Twitter enz. Gelukkig zijn er in de Android Market vele te vinden. Ik ben voor Seesmic gegaan en deze werkt erg fijn en snel. De Hyves applicatie doet het echter niet goed op de Milestone, het scherm gaat flikkeren. Ik denk dat dit komt omdat de applicatie het grote scherm van de Milestone niet aan kan. Ik hoop dat dit snel aangepast kan worden, zodat het wel naar behoren werkt.

Applicaties van Motorola

De volgende applicaties worden door Motorola voor geïnstalleerd meegeleverd:

 • DroidRecord   - Audio recorder
 • Motonav           - Navigatie
 • My Sign            - Shortcuts door symbolen te tekenen
 • Phone Portal   - Bestanden beheren via USB of Wifi

DroidRecord

Dit is een simpele maar handige recorder, voor je memo's enz. Je kunt de opname desgewenst naar iemand verzenden per e-mail. Maar ook kun je geluid opnemen en er dan een ringtone van maken.

Motonav

Zoals de naam al doet vermoeden is het een navigatiesysteem dat draait op je Milestone. Je kunt het 60 dagen gratis (volledig) gebruiken, daarna moet je het kopen. Ik ben de weg opgegaan en ik moet zeggen de navigatie doet wat je er van mag verwachten. Wat ik persoonlijk erg irritant vind, is dat er een waarschuwingsgeluid te horen is voordat de (in mijn geval) dames stem je een aanwijzing geeft. Het is me niet gelukt deze optie uit te zetten helaas. Hieronder een aantal foto's en een video van Motonav.DSC08925 DSC08928 DSC08929 DSC08933

My Sign

Met My Sign kun je met gebaren de Milestone bedienen, bijv. door een B te tekenen op het scherm Bleutooth aan en uit zetten enz. Je kunt zelf ook gebaren toewijzen aan handelingen. DSC08934 DSC08935

Phone Portal

Deze applicatie stelt je in staat om je via je pc (Wifi of USB) de Milestone te benaderen en zaken aan te passen. Je kunt denken aan foto, contacten, bookmarks  naar je pc te halen en andersom. Ook kun je via de pc Sms-jes sturen, vooral dit laatste is erg fijn naar mijn mening. DSC08936 DSC08938

DockRunner

Met DockRunner kun je zonder gebruik te hoeven maken van het dock, toch van de functie gebruik maken. Hier kun je DockRunner downloaden en in onderstaand filmpje kun je zien wat het doet.

Internet

Surfen op internet is iets wat ik veelvuldig doe op mijn toestellen, zelfs meer dan bellen. Hier komt alweer het toetsenbord goed van pas voor het typen van internetadressen en zoektermen. Ik heb ook een HTC Hero en iPhone daarop gaat het allemaal toch behoorlijk langzamer, ondanks het feit dat de Hero en iPhone een goed virtueel toetsenbord hebben. Pagina's laden snel (zowel op 3G als Wifi) en ik heb weinig problemen ondervonden met sites die niet of niet juist weergegeven werden. Er zijn snel toetsen die je tijdens het browsen veelvuldig gaat gebruiken (als je eraan gewent bent) en de beleving erg prettig maken.

Bellen

Het bellen werkt gewoon goed, de geluidskwaliteit is niet super goed. Maar voor het voeren van  telefoontjes is het prima, ik heb me er niet aan gestoord in ieder geval.

Prestaties en Conclusie

Prestaties

De Motorola Milestone beschikt over een Arm Cortex A8-processor met OMAP3430 chip, deze chip is ge-downclocked op 550MHz. Terwijl deze normaal op 600MHz draait wat de reden van deze opmerkelijke keus is, daar kunnen we alleen maar naar gissen. Wellicht is de wat lagere afstelling debet aan het feit dat het scherm, soms net (het is maar een fractie van een seconde) blijft hangen. De Omap3430 heeft ook een GPU aan boord met een snelheid van 430MHz en ondersteuning voor OpenGL ES 2.0, voor 3D-graphics.

Conclusie

De Motorola Milestone aka Droid is een degelijk toestel en is mede door Android 2.0 een grote vooruitgang op bijv. de HTC Hero. Motorola heeft aangegeven dat er een update gaat komen naar Android 2.1, wat nog meer verbeteringen met zich mee zal brengen. De videocamera is van behoorlijk goede kwaliteit en je kunt direct je video uploaden naar Youtube. Het toetsenbord heeft grote meerwaarde en werkt goed (na een gewenningsperiode) Wil je een hardware toetsenbord en een Android toestel dan is de Milestone op dit moment eigenlijk de enige (serieuze) optie. Helaas is hij in Nederland nog niet te koop, maar je kunt hem via Expansys voor €499.99 binnen twee dagen in huis hebben. Ik ben zeer te spreken over de snelle levering door Expansys en de snelle en nette afhandeling.

Voordelen

 • Fysiek toetsenbord
 • Android 2.0
 • Goede video camera
 • Goede materialen en voelt stevig aan
 • Update naar Android OS 2.1
 • Groot en helder scherm

Nadelen

 • Toetsen zitten wat dicht op elkaar
 • D-pad is overbodig
 • Toetsen zijn erg plat

De specificaties

Specificatie’s

•    Chipset OMAP3430 – ARM Cortex A8 550MHz
•    Video Chipset PowerVR SGX 530 GPU 430MHz
•    Intern geheugen 512MB + 8GB meegeleverde MicroSD
•    RAM geheugen 256MB
•    Flash geheugen MicroSD(HC)
•    Scherm 3,7" / TFT / FWVGA / 854x480 pixels / 16 miljoen kleuren
•    Camera  Foto: 5.0MP / AF /Dual LED-Flash / 4x zoom
     Video: 720x480 pixels 24 fps
•    Accu 1400mAh
•    Spreek tijd 6.5 uur (afhankelijk van netwerk en telefoongebruik)
•    Stand-by tijd 350 uur (afhankelijk van netwerk en telefoongebruik)
•    Afmetingen 115,8 x 60 x 13,7 mm
•    Gewicht 165 gram
•    Android Eclair 2.0 OS
•    Bluetooth 2.1 + EDR Ondersteunde profielen: HFP, HSP, A2DP, AVRCP, OPP, PBAP
•    GPS + a-GPS
•    Trilalarm
•    Nabijheidssensor
•    Accelerometer
•    3,5 mm audiojack
•    Audio: AMR-NB/WB, MP3, WAV, AAC, AAC+, eAAC+, WMA
•    Video: MPEG-4, H.263, H.264, WMV
•    GSM 850/900/1800/1900, WCDMA/900/2100
•    Wifi 802.11b + 802.11g
•    HTML5 ondersteuning

In de doos

•    Motorola Milestone
•    Accu
•    Lader
•    Micro USB kabel
•    Headset
•    8 GB MicroSD(HC)
•    Handleiding
•    Cd-rom Motorola Media Link

Foto's

Foto's gemaakt met de Milestone (zonder flitser)

Met flitser

Naast de HTC Hero en iPhone 3G

Uitpak foto's

Foto's

Video

Uitpak video

Milestone demonstratie

Kras test

Problemen met het accu klepje?

Over de auteur: Martijn Derks