Accessoires
29 januari 2011 - Arjan F Olsder

Review: Jabra Extreme

De Jabra Extreme presenteert het bedrijf als één van de mooiere en betere headsets in haar assortiment. Wij kregen onlangs een exemplaar in handen en legden deze op de pijnbank. Er zijn overigens twee edities. De 'for PC' versie bevat ook een USB dongel om Skype gesprekken te kunnen voeren.

Uiterlijk

De Jabra Extreme is de eerste mono headset van Jabra die we in beoordeling hebben genomen. De Extreme heeft een buitenkant van bruin, geborsteld aluminium en komt op ons erg stijlvol over. Ook de oorklem is zeer slank vormgegeven waardoor deze niet opvalt (veel headsets verbergen de accu achter het oor).

Uitrusting

De Jabra Extreem bevat een zeer compleet accessoirepakket. Naast de gebruikelijke muur- en USB lader bevat het doosje ook een autolader en een standaard om de Extreme in de auto op te laden. Een slimme gedachte van Jabra want het laatste waar je op zit te wachten is een bos kabels voor het dashboard. Tot slot bevat het doosje alternatieve maten voor de oorclip en de eargels.

Draagcomfort

Wat zeer belangrijk is bij mono bluetooth headsets is het draagcomfort. Je draagt ze slechts aan één kant van het hoofd dus dan moeten ze gewoon heel prettig zitten. Hier zien we dan ook meteen dat de keuze om de batterij niet achter het ook te plaatsen zeer verstandig is geweest van Jabra. Nu kan je de maat van de oorklem aanpassen naar jouw eigen smaak. Ook is het mogelijk om de Extreme zowel links als rechts te dragen. De eargels zijn wat harder dan we gewend zijn, maar voelen ook zeer comfortabel aan.

Geluidskwaliteit

De Jabra Extreme kan niet alleen gesprekken, maar ook muziek streamen. Zoals je mag verwachten van een model als de Extreme komt zowel spraak als muziek goed door. Toch is het geen vervanging van een echte stereo headset.

Voor de persoon aan de andere kant van de verbinding bevat de Extreme nog een handigheidje. De headset bevat namelijk twee microfoons. Hierdoor is de Jabra zeer goed in het uitfilteren van ruis. Zelfs bij het rijden met het raam open zijn we goed verstaanbaar voor de persoon aan de andere kant van de lijn.

Accu

Als we de verpakking mogen geloven, kan de Extreme officieel 10.5 dagen standby staan en bevat hij voldoende energie voor 5.5 uur spreektijd. Nu hebben wij niet veel mensen om uren mee aan de telefoon te hangen, maar in onze tests hoefden we hem slechts één keer per week op te laden. Comfortabel dus.

Installatie

Het installeren van de Jabra Extreme op een telefoon gaat met hetzelfde gemak als iedere andere Jabra bluetooth headset die we in handen hebben  gehad. Eerlijk is eerlijk, het principe van hoe een bluetooth headset werkt ligt redelijk vast dus we verwachten hier ook geen verassingen.

Conclusie

Qua vormgeving hield Jabra het niet enkel bij de Extreme zelf, ook de verpakking is een plezier om uit elkaar te plukken. Jabra heeft de Extreme letterlijk een privé vitrine gegeven en als het aan ons ligt verdient de Extreme dat ook. De geluidskwaliteit is perfect en het accessoirepakket bevat alles dat we hopen te ontvangen. Jabra mag van ons pronken met deze creatie.

Over de auteur: Arjan F Olsder