Accessoires
04 januari 2011 - Arjan F Olsder

Review: Jabra Active

Hoewel iedere telefoon tegenwoordig met een (draadgebonden) headset komt, kan het in een aantal gevallen beter of comfortabeler. De komende tijd kijken we op MobileCowboys naar de draadgebonden en draadloze headsets die verkrijgbaar zijn. Vandaag trappen we af met de Jabra Active. De Jabra Active is een draadgebonden headset voor de sporters die geen in-ear model wensen te gebruiken.

Uiterlijk

De headset beschikt over enkele handigheidjes. Zo zit er een clip aan het snoer waarmee je een trekontlasting creëert wanneer je deze bijvoorbeeld aan een kraag vastzet. Hierdoor worden de oortelefoontjes niet meteen uit het oor getrokken wanneer de draad ergens achter blijft hangen. In de microfoon, die aan het snoer voor het linker oor zit, zit ook een knop om telefoontjes aan te nemen of te beëindigen. Hoewel de headset niet gecertificeerd is door Apple, is het ook mogelijk om tracks over te slaan of opnieuw te starten door de knop enkele keren achter elkaar in te drukken wanneer deze op een iPod, iPad of iPhone is aangesloten. Tot slot bevat het snoer ook een volume schuif. Dit is echter op basis van een weerstandje en zal wel het volume van de koptelefoon, maar niet die van het apparaat aanpassen.

Eargels

et eerste dat opviel aan de Jabra Active zijn de vreemde, gevleugelde ontwerpen voor de eargels (die zwarte kussentjes). Ik ben gewend om koptelefoontjes in de gehoorgang te hangen en dat gaat met deze joekels natuurlijk niet lukken. Toch zijn het juiste de grootste eargels die het beste blijken te passen. Om op hun plaats te blijven zitten, oefenen de eargels druk uit op een ander gebied in de oorschelp, waardoor deze beter op hun plaats blijven zitten. Ook heb ik het gevoel dat ik wat meer ruimte tussen de koptelefoon en mijn oor heb zitten waardoor ik meer omgevingsgeluid meekrijg. Met name tijdens het fietsen is dat ideaal omdat ik zo het verkeer om me heen goed kan horen.

De Test

Zoals aangegeven, werkt de headset prima op de iPod en iPhone van Apple. Qua geluid ben ik ook niet ontevreden. Uiteraard is het klankbeeld niet zo goed als dat van een in-ear koptelefoon, maar dat hoeft tijdens het sporten ook niet. Het feit dat omgevingsgeluiden tijdens het luisteren van muziek niet worden onderdrukt is (zoals eerder aangegeven) perfect. Kijkend naar het volume van de iPod waarop we de test uitvoerde, konden we het volume van een dance track (Chelley – Took the Night) tot ongeveer 80% op laten lopen zonder dat de muziek begon te vervormen. Dit is zeer acceptabel.

De koptelefoon doet ook prima dienst als FM antenne. Dit ontdekten we op de Samsung Omnia 7. Het radio ontvangst was zeer zuiver. Ook hebben we met deze telefoon een testgesprek gevoerd. Eerst met de standaard headset van Samsung en daarna met de Jabra. Voor de ontvanger was het verschil niet te merken. Jabra levert overigens ook een verloopplug die voor een aantal specifieke toestellen nodig is. Deze was niet nodig op de door ons geteste modellen.

Conclusie

De Jabra Active zit anders en voelt totaal anders aan dan wat we ervan hadden verwacht. Het zit plezierig, en zeer stevig. Daarmee bezit het alle eigenschappen die je van een sport headset mag verwachten. De prijs is met €49,99 stevig, maar dan heb je wel iets goeds in handen.

Over de auteur: Arjan F Olsder