Reviews
14 oktober 2015 - Ron Smeets

Review: Huawei Watch; een fraai verlengstuk van je smartphone

In Barcelona, tijdens het MWC, presenteerde Huawei de Watch al. Het duurde echter nog ruim een half jaar voordat dit slimme design horloge, eind september, bij ons in de winkels verscheen. De afgelopen weken heeft de Huawei Watch vrijwel onafgebroken om mijn pols gezeten. Zoals zoveel slimme horloges is ook de Huawei Watch toch vooral een verlengstuk van je smartphone. Zeker wanneer je net als ik bepaald geen sporter (lees: hardloper of fitness freak) bent.

Qua design is de Huawei Watch mijns inziens een van de fraaiste slimme horloges van dit moment. Ik moet dan wel zeggen dat ik een liefhebber ben van het ronde, traditionele, horloge design. Zeker als het horloge ook nog eens voorzien is van een echt lederen bandje in combinatie met een strak ontworpen stalen behuizing. Daardoor heb je meer het gevoel dat je een gewoon horloge draagt dan een smartwatch. Zoals bijvoorbeeld de, in mijn ogen, relatief lelijk ontworpen Samsung's die vóór de komst van de Gear S2 in de winkels te vinden waren. Nee, dan is de Huawei Watch echt een veel mooier toestel.

Hieronder staat een korte video van mijn bevindingen met Huawei's nieuwste slimme horloge. En ja, omdat de meeste, zo niet alle, smartwatches vooral nog een verlengstuk zijn van je smartphone is er niet zo heel erg veel over te vertellen, al slaagde de Huawei Watch er tijdens de opnames wel in mij even te verrassen met een melding van enkele maanden geleden. Enfin, kijk zelf maar ;)

https://youtu.be/03zTOKU3zQ0

Zoals ik in de video ook al even meldde heeft de Huawei Watch, voor een smartwatch, een prima accu aan boord. Wanneer je de 'theater modus' gebruikt, waardoor het scherm standaard uit staat en niet bij elke beweging weer oplicht, dan haal je zelfs met gemak de derde dag. Zet je het scherm wel 'aan', dan moet hij gemiddeld om de dag opgeladen worden. Ik heb tijdens de vijf weken dat ik hem nu gebruik nog maar één keer meegemaakt dat hij leeg was voordat ik thuis kwam. Dat was overigens wel op een dag dat ik van 's ochtends half vijf tot een uur of twee in de nacht op pad was. Rond middernacht viel hij toen uit.

Waar ik in de video niet over gesproken heb zijn de features zoals stembesturing en hartslagmeter. Die functioneren maar in de praktijk vind ik ze niet echt handig of gebruiksvriendelijk. De hartslagmeter geeft hooguit een indicatie van het ritme van je tikker en de stembesturing gaf vaker niet dan wel het juiste 'antwoord'. Ja, de standaard vragen als 'Show me my steps' en dergelijke; die werkten prima maar een echte meerwaarde vond ik dat niet.

Met z'n prijskaartje vanaf 349 euro is de Huawei Watch zeker niet het goedkoopste slimme horloge dat momenteel in de winkels ligt, maar wel een van de fraaiste. Dat is uiteraard een kwestie van smaak maar ik hou nu eenmaal van ronde horloges.

Is het dan een aanrader? Als je echt een slim horloge wilt aanschaffen misschien wel. Ben je een fervent wandelaar of hardloper dan kun je veel plezier beleven aan de Huawei Watch (en vrijwel elk ander slim horloge). Ben je op zoek naar een smartwatch die écht iets toevoegt, anders dan het feit dat je je smartphone niet telkens hoeft 'aan te jagen' om binnenkomende meldingen te zien, dan geldt voor de Huawei Watch wat ook voor de meeste andere slimme horloges geldt: het is een verlengstuk van je smartphone; niet meer en niet minder.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.