Reviews
07 februari 2019 - Luc Meijs

Review: Huawei P Smart 2019 Veilige release in een rustige periode

Huawei heeft 2018 succesvol afgesloten met toestellen zoals de P20 serie en de Mate 20 serie. Deze toestellen vielen vrijwel overal in de prijzen ongeacht het prijskaartje. Begin van dit jaar kwam de aankondiging voor een oude bekende in een nieuw jasje, de P Smart 2019 editie, een budgettoestel met premium look and feel. Het toestel verschilt niet extreem veel van de Huawei P20 Lite, ook niet qua prijs. Maar toch een nieuw uiterlijk en wat kleine features die het een interessante maar vooral veilige release maken in deze vooralsnog rustige smartphonemaand. In de reclamecampagne werd er gesproken over het feit dat het toestel dusdanig is ontworpen dat het tegen een stootje kan. Tijd dus om het toestel stevig aan de tand te voelen.
 

Nieuw uiterlijk, nieuw innerlijk?
 
Dat het toestel compleet anders uitziet dan zijn voorganger is nogal duidelijk. In het afgelopen jaar werd de notch echt mainstream en begonnen fabrikanten te experimenteren met gradient kleuren zoals deze op de P Smart 2019. Beide invloeden zijn terug te vinden op dit toestel. Het scherm betreft een 6.21 inch, FHD+ 2140x1080 pixels FullView Display met minimale bezels. Bovenin het scherm vinden we een subtiele Dewdrop notch terug die de selfiecamera huisd. De selfiecamera is een 8 megapixel shooter net als zijn voorganger. De glazen achterkant heeft een fancy gradient kleurtje en beschikt over een dubbele AI camera van 13 + 2 megapixel en een vingerafdrukscanner. De primaire camera is uitgerust met een f/1.8 groothoeklens, de secundaire camera verzamelt nauwkeurige diepte- informatie voor het creëren van natuurlijke bokeh effecten. De AI camera herkent verder meer dan 500 scènes waardoor foto’s real-time geoptimaliseerd worden. Rondom het toestel vinden we de standaard power knop en volumeknoppen terug. Bij dit toestel is de powerknop enkel voorzien van een uiterlijk reliëf en niet van een tastbare variant zoals die van de Mate 20 serie. De P Smart 2019 heeft onderin een standaard speaker grill en standaard 3.5mm jack poort. Vooral in het budgetsegment is de standaard jackaansluiting een pluspunt, de consument wil naast het aankoopbedrag niet nog eens honderd euro neerleggen voor een draadloze headset van een beetje kwaliteit. Het grootste nadeel aan dit toestel is misschien nog wel de laadpoort. Huawei heeft ervoor gekozen om een micro USB te implementeren in plaats van een USB C variant. Waar dit steeds meer de standaard moet worden vind ik dit heel jammer, mede omdat het toestel nu niet beschikt over een echte fast charge mogelijkheid. Intern vinden we de bekende Kirin 710 octa-core chipset met GPU Turbo terug van Huawei. GPU Turbo 2.0 is de nieuwste versie van Huawei’s op AI gebaseerde grafische bewerking. Deze verdubbelt de energie-efficiëntie van de GPU en zou tot 30% betere GPU prestaties moeten leveren. Door deze verbetering zou de P Smart 2019 in staat moeten zijn om stabiele high-frame rates te kunnen leveren op het gebied van mobile gaming. Om de dag door te komen heeft de P Smart 2019 een 3400 mAh accu ter beschikking, dankzij de slimme energiestand moet het volgens Huawei geen probleem zijn om minimaal een dag met het toestel te kunnen overbruggen.
 

Geen wauw factor
 
De P Smart is over het algemeen een prettig toestel voor dagelijks gebruik. De daglicht foto’s zien er prima uit en de nachtmodus kan er mee door. De accu haalt het prima een hele dag, zelfs met wat gaming en spotifygebruik. De 3,5mm jackaansluiting heeft voor mij veel meerwaarde in dit segment, ik kan zo met een gerust hart mijn kwalitatief goede headset gebruiken zonder gedoe met dongles of bluetooth. Houd het vooral ook bij gebruik van een headset want de P Smart 2019 heeft wel speakers aan de onderkant, geluid met veel definitie komt hier echter niet uit. Bij maximaal volume is het zelfs niet om aan te horen. Het laden gaat ondanks de micro USB redelijk, echter in het tijdperk waar USB C fast charge steeds meer de standaard wordt is dit wel een misser bij dit toestel. Nog een misser van de P Smart 2019 is de behuizing. Waar dit relatief robuust moet zijn blijkt deze in de praktijk extreem krasgevoelig, ik had het toestel nog geen week en er zaten overal kleine krasjes op de achterkant. Het is wel fijn dat Huawei op dit soort toestellen de laatste (eigen) versie van Android draait, Android Emui 9.0. Vooraf geïnstalleerd staan diverse onnodige apps op het toestel. Het overzicht van instellingen en apps in deze Emui hoort ook niet bij mijn favorieten. Wel werkt het lekker vlot en zonder al te veel haperingen. Een groot pluspunt van de P Smart 2019 is de nieuwe 5Ghz ondersteuning, dit is handig in situaties waar veel standaard wifisignalen aanwezig zijn (2,4Ghz). Met de 5Ghz ondersteuning gaat een hele nieuwe band open waar vooralsnog niet extreem veel verkeer op zit. Huawei levert tot nu toe op elk toestel prima werkende biometrische beveiliging, ook bij de P Smart 2019 is deze beveiliging in de vorm van een vingerafdrukscanner een prima werkend exemplaar. Er is genoeg opslag aan boord, 32GB, deze is uitbreidbaar met een reguliere microSD (geen rare eigen variant) kaart voor degene die dit nodig heeft.
 
De Huawei P Smart 2019 is reeds beschikbaar op de Nederlandse markt voor een adviesprijs van 250 euro. Hiermee ligt het toestel in hetzelfde straatje als de Huawei P20 Lite, Samsung Galaxy A7 2018, Honor 8X en de Honor 10 Lite. Genoeg concurrentie dus. Al deze toestellen bieden, op de camerakwaliteit na, praktisch dezelfde ervaring binnen deze prijsklasse. Het is enkel een kwestie van smaak. Is het uiterlijk met gradient kleurtjes aantrekkelijker of toch de iets betere camera, ga je voor de vertrouwde herkenbare UI of eens iets anders buiten je comfortzone? Eén ding is zeker, met de toestellen binnen dit prijssegment heb je (bijna) nooit een miskoop te pakken.
 
Design en bouwkwaliteit: 7.0
Specificaties: 7.5
Camera: 7.5
OS en UI: 8.0
Accu: 8
Prijs: 7
 
De Huawei P Smart 2019 scoort een 7.5 op de schaal van Mobile Cowboys. Hieronder nog een aantal foto’s met en van het toestel gemaakt.
 

Links met AI modus, rechts zonder AI modus