Toestellen
15 december 2008 - Tom Haagmans

Review: HTC S740

Ik heb dan geen toestel ontvangen op de launchparty van MobileCowboys (in plaats daarvan moet ik het doen met het World Mobile Congress in Barcelona, aanstaande februari ;-) ) maar heb na wat netwerken evengoed een mooi toestel overgehouden aan de launchparty, zij het voor reviewdoeleinden. Ik heb de HTC S740 inmiddels een tijdje gebruikt en bij dezen de review! Ik zal hem hierin onder andere vergelijken met mijn HTC Touch Pro. Allereerst een overzicht van de specificaties.

Specificaties

Processor: Qualcomm® MSM7225™, 528MHz
Besturingssysteem: Windows Mobile® 6.1 Standard
Geheugen: 256MB ROM, 256 MB RAM (SDRAM)
Afmetingen: 116.3 mm (L) x 43.3 mm (B) x 16.3 mm (H)
Gewicht: 140 g met batterij
Scherm: 2,4" TFT-LCD, verlicht door LED's en QVGA-resolutie
GPS: GPS en AGPs
Connectiviteit: Bluetooth 2.0, Wi-Fi, HTC ExtUSB™ (11-pin mini-USB 2.0)
Camera: 3.2 megapixel kleurencamera met vaste focus
Batterij: Oplaadbare Lithium-ion-polymeerbatterij (1000mAh), tot 400 uur standbytijd en 380 minuten spreektijd.
Uitbreidbaar geheugen: MicroSD™ slot (SD 2.0 compatible)
Prijs los toestel: vanaf €362 (met dank aan Ronald)


Design
Allereerst het design. Ik vind het toestel persoonlijk heel erg mooi. Hij is redelijk groot maar is evengoed toch elegant. Ik heb er even mee gespeeld voor ik hem aanzette, even door mijn hand laten glijden en moet concluderen dat HTC sinds de Diamond echt een enorme stap voorwaarts heeft gezet wat betreft het design van haar toestellen. Voor mijn Touch Pro had ik net als cowboy Martijn een TyTn II en dit was een geweldig toestel, maar niet bepaald een lust voor het oog. Een leuke anekdokte, een vriend van mij met een Nokia 8800 Scirocco, niet de minste als het op design aankomt, vond de S740 prachtig en vroeg zelfs of ik hem niet wou ruilen!

Even ingaand op de technische aspecten van het design. Toen ik de telefoon in gebruik wou nemen kwam ik het eerste minpuntje tegen: het plaatsen van de SIM-kaart is bepaald geen pretje. Deze verdwijnt namelijk in een soort lade maar deze is zeer fragiel. Omdat het toestel niet van mijzelf in ging ik er al extra voorzichtig mee om maar evengoed had ik het idee dat de lade het zou begeven bij het plaatsen van de SIM-kaart. Dit gaat bij de Touch Pro stukken beter.

De S740 is een stuk smaller dan de Touch Pro (43 mm tegen 51 mm). Daardoor moet de S740 het met een rij minder doen voor het QWERTY-toetsenbord. Dit heeft tot gevolg dat je geen rij hebt waar de cijfers los op staan zoals bij de Touch Pro. De cijfers zitten nu via de Fn toets onder de bovenste rij tekens. Omdat normaal symbolen als !, @, # etc onder de cijfers zitten, zitten deze weer iets lager. Dit is ontzettend wennen en werkt ook na een kleine week intensief gebruik nog niet logisch. Wellicht dat het wel went als je het toestel een aantal weken in gebruik hebt.

Misschien niet noemenswaardig, maar ik ben een stuk minder te spreken over het design van de oplader. De oplader bestaat namelijk uit drie delen, een soort kastje, een deel dat je op het kastje vastzet en dat het lichtnet ingaat, en een USB-kabel die ook in het kastje past. Dat hij uit twee delen bestaat kan ik inkomen, immers kan de USB-kabel ook gebruikt worden voor data-overdracht. Waarom je echter het lichtnet 'stukje' eerst aan de rest van het kastje moet bevestigen snap ik niet helemaal.


Interface
De interface van de HTC S740 vind ik ronduit subliem. Ik vind mijn Touch Pro al fijn (let wel: hierop heb ik standaard TouchFlo uitgeschakeld) maar deze S740 is ontzettend goed doordacht. Zoals alle Windows Mobile toestellen heeft de S740 een soort 'vandaag' scherm. Bij de S740 heb je een aantal items staan waar je doorheen navigeert door naar boven en naar onder te klikken. Bij een aantal items kun je echter door naar links of rechts te klikken een ander, relevant item aanspreken. Bovendien verandert ook de rechter softkey bij ieder item (de linker roept altijd het startmenu op). Dit klinkt abstract maar ik zal het met een voorbeeld illustreren.

Je hebt bijvoorbeeld het item gemiste oproepen waar je kunt zien hoeveel oproepen je gemist hebt. Klik je naar rechts dan zie je het aantal nieuwe voicemails dat je hebt. Gebruik je, terwijl je op gemiste oproepen staat, de rechter softkey, dan krijg je een overzicht met al je oproepen. Gebruik je de rechter softkey bij het voicemail menu dan bel je direct je voicemail.

Ook tijdens een oproep heb je een speciaal snelmenu. Klik je naar boven dan zet je de luidspreker aan, naar onder zet je de microfoon uit, naar rechts voeg je het nummer waarmee je belt toe aan je contactpersonen en met naar links voeg je meerdere personen aan de oproep toe.


Performance en software
Van de performance van het toestel had ik in eerste instantie niet al te veel verwacht, omdat de HTC Touch Pro die ik heb iets krachtiger, maar toch soms ook al traag is. De performance van de S740 was echter stukken beter, wellicht heeft dit er mee te maken dat de S740 Windows Mobile 6.1 Standard draait waar de Touch Pro Windows Mobile 6.1 Professional draait. Het toestel was geen moment traag en is niet vastgelopen. Hierbij moet ik wel melden dat ik telkens via taakbeheer alle openstaande applicaties heb gesloten. Dit is de batterijduur ook ten goede gekomen, ik heb hem van dinsdag +/- 15:00 tot zaterdagavond, 22:00 aan gehad en intensief gebruikt voordat hij uitviel.

De performance van de browser vind ik een enorme tegenvaller. Op de Touch Pro staat standaard Opera en dit werkt ronduit fantastisch, heeft geen problemen met ingewikkelde websites (ik kan hierin zelfs outlook webmail lezen) en ziet er gelikt uit. Internet Explorer is traag en heeft met simpele pagina's vaak al moeite. Erg jammer, gezien de Touch Pro en de Touch HD Opera standaard aan boord hebben, lijkt het me een kleine moeite om dit ook standaard te installeren op de overige modellen, zoals deze S740.

Buiten internet explorer heeft de S740 de standaard applicaties wel aan boord. Een muziekspeler, word, powerpoint, excel, het zit er allemaal op. Daarnaast is het redelijk eenvoudig om je mail binnen te krijgen op het toestel, dit had ik met mijn gmail binnen een paar minuten voor elkaar. Eventueel kun je ook verbinding maken via WiFi.

Het toestel heeft ook de min of meer verplichte camera aan boord. In het geval van de S740 gaat het om een 3.2 megapixel camera waarmee zowel foto's als video's gemaakt kunnen worden. Een flits heeft het toestel helaas niet. De kwaliteit van de camera is niet bijzonder te noemen, mijns inziens is het op een zakelijk toestel als deze een betere keus de camera weg te laten waardoor het toestel iets dunner gemaakt zou kunnen worden.


Conclusie
De S740 is mij uitstekend bevallen, vooral de zeer goede performance en het mooie design zijn pluspunten die mij sterk aanspreken. Ik vind hem al met al fijner dan mijn Touch Pro en vind het een beetje jammer dat ik weer afscheid moet gaan nemen van dit toestel. Nadelen zijn de fragiele lade waar de SIM kaart in gaat (vaak van SIM kaart switchen lijkt me funest) en het standaard ontbreken van Opera. Switch je niet vaak van SIM kaart dan kun je Opera gewoon downloaden en heb je een geweldig, mooi toestel in huis.

Over de auteur: Tom Haagmans