Toestellen
26 maart 2010 - Martijn Derks

Review: HTC Legend

Ik heb eerder een review geschreven over de HTC Hero. Deze keer neem ik de opvolger van de Hero onder de loep, de HTC Legend. Je hebt de uitpakfoto's hier al kunnen bekijken. Hieronder kun je mijn bevindingen met de "legende" lezen.

Wat meteen in het oog springt is dat de HTC Legend een "Unibody" heeft, zoals we dat van de nieuwere Macbook's kennen. Dit wil zoveel zeggen als dat de Legend is gemaakt uit één stuk aluminium. Later is de hardware in de "Unibody" gezet. Er zitten nog wel kunststof delen aan maar het merendeel is aluminium. Redelijk vernieuwend is ook de optische trackball (omgeven door een kleine knop), waar de Hero nog een echt balletje had. De HTC Legend zou sneller en beter moeten zijn dan de HTC Hero, maar maakt HTC dit ook waar?

Inleiding en hardware

Design

HTC heeft met het design van de Legend in mijn ogen een zeer goed keus gemaakt. “De kin” zoals die van de Hero is behouden, deze heeft nu een iets kleinere hoek gekregen. En de randen zijn wat mooier afgehoekt, wat het geheel "strakker" doet ogen.

Maar wat de Legend meteen uit de kast doet springen is zijn aluminium "Unibody", hier kun je foto's zien van het maken hiervan. De plastic delen die nog aan de bovenzijde en onderzijde aanwezig zijn, zijn onmisbaar. Onderin zitten de antennes voor o.a. GSM, WIFI en Bluetooth verwerkt. Verder geeft het klepje aan de onderzijde toegang tot de accu en SIM-kaart en MicroSD slot. Bovenin zitten de externe speaker en de camera met single led flitser.

De Legend ligt zeer lekker en natuurlijk in je hand, het is een solide en stijlvol toestel. Bij de Hero stak de Micro USB connector een beetje buiten uit de behuizing dat is bij de Legend gelukkig niet meer zo. De Legend heeft een zakelijke uitstraling en ziet er bijvoorbeeld erg mooi uit naast een "Unibody" Macbook Pro.

Toetsenbord en trackball

Doorgaans citeer ik mezelf niet, maar nu maak ik daar een uitzondering op. Over het toetsenbord van de Legend is namelijk hetzelfde te zeggen als in mijn review van de HTC Hero.

"Het virtuele toetsenbord is wat aan de kleine kant voor mijn vingers, maar als ik met de zijkant van mijn vinger werk gaat het redelijk goed. De toetsen zijn wat smal, en als je even niet oplet sla je de verkeerde toets aan. Je kunt ook in landscape mode werken (met een breed virtueel toetsenbord dus) en dan zijn de toetsen meteen ook veel beter te bedienen."

De optische trackball werkt erg makkelijk en zeker met het scrollen door homescreens en op internet. De optische trackball reageert goed, door de knop om de trackball in te drukken kun je deze gebruiken als "enter" toets.

User interface en multimedia

User interface

Net zoals zijn voorloper de Hero beschikt de Legend over HTC's eigen user interface "Sense" genaamd. Sense is door HTC onder handen genomen omdat deze geschikt gemaakt moest worden voor Android OS 2.1. Het grootste verschil zit het hem er in, dat er vele widgets door HTC zijn toegevoegd, zoals Friend stream, nieuws, accu, profiel, beltoon, fooicalculator, dagelijkse uitdaging.  Ook kun je nieuwe HTC Wigets direct gaan downloaden naar je toestel. Erg fijn is de RSS reader die is toegevoegd, even snel het laatste nieuws zien op je homescreen. En mocht je geen gebruik willen maken van HTC Sense, dan kun je deze ook uitzetten en van de normale Android UI gebruik maken. Al kan ik me niet indenken waarom je dat zou willen.

Foto camera

De fotocamera is zeker niet slecht te noemen, neemt niet weg dat het geen fototoestel is. Je kunt er redelijk goede foto's mee maken en de flitser is ook redelijk goed, voor een single led. HTC_Legend_grabs171-420-100 Vel zelf maar het oordeel of de kwaliteit voldoet aan jouw behoefte? Aan mijn behoefte voor een camera in een GSM wel, ik gebruik deze voor kiekjes en niks meer, daar zijn andere apparaten voor.

Hieronder een aantal foto's, gemaakt buiten zonder gebruik te hebben gemaakt van de flitser.

IMAG00033 IMAG00043

Foto's gemaakt buiten in de nacht, met flitser.

IMAG00121 IMAG0013

En tot slot een tweetal foto's binnen genomen met flitser.

IMAG00111 IMAG00072

HTC is "vergeten" de camera functie aan Google te melden, bij het aanmelden van het toestel. Waardoor je sommige apps niet kan vinden. Met name apps die de camera nodig hebben, maar daarover hier meer.

Video camera

Met de video camera functies kun je opnames maken in 480p, als je wilt kun je deze direct met anderen delen via Youtube, e-mail, TwitterGmail. Je kunt kiezen voor het MPEG4 of H.263 formaat. Tevens kun je de helderheid, contrast, scherpte en verzadiging aan je wensen aanpassen. Natuurlijk kun je ook in grijstinten, sepia, negatief, solarisatie, Aquarel en schakeringen reduceren, filmen. Deze instellingen gelden overigens ook voor de fotocamera.

http://www.youtube.com/watch?v=wsmbylEnXmw

Multimedia

De interne speaker van de Legend stelt niet zoveel voor, het geluid is (zelfs in de luidste stand) te zacht om andere mee te laten luisteren (tenzij iedereen stil is). Het geluid is wel helder en zuiver enkel (te) zacht. Echter het geluid via de headset is wel lekker luid, en helder. In de headset is bovendien een afstandbediening te vinden, hiermee kun je oproepen aannemen, play/pause en een nummer voor- en -achteruit. HTC_Legend_grabs24-210-100 Het snoer van de headset fungeert als antenne voor de FM-radio, de radio werkt naar behoren en is maakt dit toestel wel compleet. Ik mis de FM-radio functie toch wel op veel GSM's. Een simpele maar uiterst nuttige functie, wel jammer dat RDS niet ondersteund is.

De muziekspeler ondersteund de volgende audiofromaten .aac, .amr, .ogg, .m4a, .mid, .mp3, .wav, .wma De videoformaten die ondersteund worden zijn .3gp, .3g2, .mp4, .wmv

Gek genoeg draait de muziek applicatie niet mee als je het toestel naar landscape kantelt. Je kunt natuurlijk speellijsten aanmaken en bewerken. je kunt albums, genres en componisten bekijken. En er is een tabblad met "gekocht" zal HTC met een eigen muziek winkel gaan komen? In mijn interview met Mark Moons van HTC zegt hij er het volgende over:

"We zijn op de achtergrond bezig hoe we kunnen gaan synchroniseren met muziekwinkels. En daar zijn we nog lang niet uit, maar als dat er gaat komen willen we hiermee zorgen voor een backward compatibilty. We zijn momenteel aan het kijken hoe we dat gestalte kunnen gaan geven. Ik kan je wel vertellen deze optie doet nog niks, daar zal dan een upgrade voor moeten komen.

Social networking, e-mail, internet en bellen

Social networking

Nieuw op de HTC Legend is de "Friend Stream" widget. HTC_Legend_grabs39-210-100 Deze verzamelt de updates van verschillende sociale netwerksites zoals Facebook, Twitter, in één overzicht. Op zich een erg handige functie het scheelt je een boel werk, als je even snel op de hoogte wilt zijn van de laatste berichten. Voor Twitter levert HTC Peep mee. HTC_Legend_grabs23-210-100

Op zich een leuke app, maar er zijn betere. Zelf gebruik ik voor Twitter Twicca (Beta) via deze QR code te krijgen.

E-mail

De E-mail functie werkt naar behoren en ondersteunt Exchange mail, POP3 en IMAP. Bij een beveiligd (bedrijfs)exchange mail, moet je een wachtwoord instellen om je toestel en gegevens te beveiligen. Het is dan jammer dat het even duurt voor het toetsenbord te voorschijn komt. Lastig is het om echt lange mails te sturen door het kleine toetsenbord, in landscape lukt het al veel beter maar echt vlot is anders.


Internet

Internetten op de HTC Legend is een fantastische beleving, pagina's laden echt erg snel. Dit is zoals mobiel internet bedoeld is, een nieuwe pagina laden duurt gemiddeld 2 á 3 seconden (op Wifi) en 1 seconde langer via 3G.  Pinch en zoom werkt soepel en snel, ook tijdens het browsen komt de optische trackball goed van pas, vooral om te scrollen. De browswe ondersteunt Flash Lite, dus veel websites met Flash werken gelukkig ook goed. Je kunt miniatuur weergave van je favorieten instellen, zodat je snel kan zien welke favoriet het betreft. Dit werkt echt erg fijn, zeker als je veel favorieten hebt. HTC_Legend_grabs8-210-100 HTC_Legend_grabs10-210-100

Bellen

Er zijn berichten verschenen online van mensen die last hebben van "dropped calls", ik heb dit zelf niet meegemaakt. Het telefoon gedeelte van de Legend, doet gewoon wat hij moet doen. Persoonlijk vind ik de kleur grijs niet zo mooi en hou ik meer van een donker keypad. Wat ik erg handig vind is dat er ook  "online adresboeken" zijn, hierin kun je makkelijk door je contacten van Facebook, Flickr en Twitter browsen. Je kunt natuurlijk groepen maken en mensen indelen in deze groepen. Jammer is wel dat de ingebouwde luidspreker niet hard genoeg is, waardoor handsfree bellen bijna niet te doen is. HTC_Legend_grabs2-210-1001 TC_Legend_grabs2-210-100

Prestaties en conclusie

Prestaties

De accu prestaties zijn goed te noemen, ruim één dag en dat is voor een high-end smartphone echt niet slecht te noemen. Hoewel langer zeker wel wenselijk is, maar er is geen ander dergelijk toestel op de markt dat beter presteert.

Het word hoog tijd dat er mobieltje van stroom voorzien gaan worden via een brandstofcel, echter als je kijkt hoe lang wij daar al over schrijven. er is nog geen grote doorbraak in de huidige smartphones te zien, laten we hopen dat het er snel wel gaat komen.

De Qualcomm® MSM 7227™ 600MHz proccesor functioneert erg goed en maakt dat alles zo super snel en soepel verloopt. Waar er bij de Hero (Qualcomm® MSM7200A™, 528 MHz) nog wel eens  even iets niet lekker liep, heb je hier met de Legend geen last van. Zelfs niet als je toestel flink aan het werk zet, super!

Conclusie

De vraag die ik in het begin van deze review stelde "De HTC Legend zou sneller en beter moeten zijn dan de HTC Hero, maar maakt HTC dit ook waar?" Kan ik met een volmondige Ja beantwoorden. De HTC Legend is een waardige opvolger van de populaire HTC Hero. Het toestel verhelpt eigenlijk (bijna) alle minpunten van de Hero, en het uiterlijk is echt om van te genieten!

De Legend is erg goede (Android)smartphone, maar de HTC Desire is qua specs nog beter. Ik hoop de Desire ook binnenkort te kunnen reviewen. Helaas heeft de HTC Desire niet de looks (Unibody) van de HTC Legend. De prijs van rond de €400 (los toestel), voor de HTC Legend vind ik zeer netjes.

De "Unibody" maakt de HTC Legend uniek, en is echt super eye-candy. Verder heeft de Legend alles in huis wat je mag verwachten van een Android 2.1 toestel. Ik denk dat als HTC er voor gaat kiezen vaker met "Unibody's" te werken, ze een nog sterkere positie zullen krijgen in de Android toestellen markt. Een kleine tip voor HTC, voer het door op alle Android toestellen en jullie Windows Mobile/phone toestellen. Dan ben ik ervan overtuigd dat de massa ook voor jullie producten zal gaan kiezen.

Voordelen

 • Zeer mooi en solide (Unibody) design
 • Goede camera, maar het is geen fotocamera
 • Snelle  (HTC Sense) User Interface
 • FM radio
 • HTML5 ondersteuning
 • Contactpersonen makkelijk te integreren in sociale netwerk applicaties
 • Multi-touch
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding

Nadelen

 • Scherm lastig leesbaar in zonlicht
 • Flits had beter gekund, maar zeker niet slecht
 • Ingebouwde speaker kan niet hard en zuiver
 • Scherm toetsenbord typt wat lastig, maar het went
 • FM-radio heeft geen RDS
Hebben jullie nog vragen over het toestel? Dan kan ik deze tot zondagavond 28 maart 2010 beantwoorden. Daarna gaat het review toestel weer retour. Je kunt de vragen kwijt bij de reacties.

De specificaties

 • Qualcomm® MSM 7227™ 600MHz
 • Android 2.1 (Eclair) met HTC Sense
 • 512MB ROM / 384MB RAM
 • MicroSD max. 32GB
 • Gewicht 126 gram
 • Afmetingen 112mm x 56,3mm x 11,5mm
 • Scherm capacitief 3,2 inch 320 X 480 HVGA AMOLED
 • Accu 1300 mAh, Lithium-ion
 • Accuduur gesprektijd: 440/490 minuten voor WCDMA/GSM
 • Standby tijd: 560/440 uur voor WCDMA/GSM
 • Netwerk HSPA/WCDMA: 900/2100 MHz / GSM: 850/900/1800/1900 MHz
 • FM radio
 • Optische Trackball
 • Intern GPS
 • Nabijheids sensor, lichtsensor, G-sensor en digitaal kompas
 • Bluetooth 2.1 met FTP/OPP voor bestandsverkeer, A2DP voor draadloos stereo muziek luisteren
 • Wifi IEEE 802.11 b/g
 • Micro-USB (5 pins USB 2.0) en 3.5 mm stereo audio jack
 • Camera 5 megapixel, auto focus, single ledflits, Geotagging
 • Ondersteunde audioformaten: .aac, .amr, .ogg, .m4a, .mid, .mp3, .wav, .wma
 • Ondersteunde videoformaten: .3gp, .3g2, .mp4, .wmv
 • HTC Widgets: Bookmarks,  Foto album, Fotolijstje, Zoeken, Instellingen, Aandelen, Twitter, Agenda, Klok, Footprints, Friend Stream, Mail,Berichten, Muziek, Nieuws, Contacten, Weer.
 • Sociale netwerken: Facebook™ integration, Friend Stream, Flickr, Twitter,  YouTube™.
 • Tethering: Internet delen via USB

In de doos

 • HTC Legend
 • 1300 mAh, Lithium-ion
 • Micro USB kabel tevens laad en data kabel
 • Stroom adapter
 • 2GB Micro SD (zat niet bij mijn review toestel)
 • Headset tevens antenne voor FM-radio

Foto's

Download_02 large13 asd9 Download_03 Download_05 Download_06 ProductBanner_HTC_Legend

Video's

Handleiding

Ben je op zoek naar de handleiding? Zoek niet verder je hebt ze gevonden hier kun je de snelstart gids vinden en hier kun je de volledige handleiding van de HTC Legend vinden in het Nederlands.

Screenshots

HTC_Legend_grabs12-210-100 HTC_Legend_grabs39-210-100 HTC_Legend_grabs40-210-100 HTC_Legend_grabs41-210-100 HTC_Legend_grabs42-210-100 HTC_Legend_grabs34-210-100 HTC_Legend_grabs2-210-100

Unibody the making of...

legend_stap_1 legend_stap_2 legend_stap_3 legend_stap_4 legend_stap_5 18

HTC Legend naast voorganger HTC Hero

HTC-Legend1 htc-hero-urban-brown DSCN1586 DSCN1587 DSCN1588 DSCN1589 DSCN1590 DSCN1591 DSCN1592 DSCN1593 DSCN1594

Onmisbare applicaties

Sommige apps zijn op de Legend niet te vinden in de Android Market. Waaronder een in mijn ogen onmisbare app, de Barcode scanner, maar ook Layar, Google Goggles Dit komt omdat er blijkbaar bij het aanmelden door HTC van de Legend "vergeten" is te melden aan Google dat dit toestel ook over een camera beschikt.

Mark Moons hierover "Google moet in de database aangeven of een toestel zaken aan boord heeft als gps en kompas. Hoogstwaarschijnlijk is er iets fout gegaan bij het vinkje voor camera." Hopelijk is het probleem snel opgelost, tot die tijd zul je andere manieren moeten vinden de apps te installeren. Je kunt wel door in bijv. Goolge te zoeken op de naam van de app en dan .apk de app vinden en downloaden op de Legend, voorbeeld.

Barcode scanner - scant barcodes en QR codes chart5

Twicca - Twitter app chart1

Juicedefender - accu sparen chart2

Hoccer - wireless data transfer chart3

Hier kun je makkelijk door alle applicaties browsen die er zijn voor het Android platform op je pc. Dit is natuurlijk wat makelijker dan op je toestel zelf. Je ziet daar ook meteen de QR code, als je die met barcode scanner scant kun je hem direct downloaden op je toestel.

Over de auteur: Martijn Derks