Toestellen
06 augustus 2009 - Martijn Derks

Review: HTC Hero

Zoals ik jullie heb beloofd is hier mijn review van de HTC Hero met de gloednieuwe HTC Sense graphical user interface (GUI). Ik heb het toestel de afgelopen week eens goed onder handen genomen en ook als mijn primaire toestel dagelijks gebruikt.

Op deze wijze wilde ik dat zoveel mogelijk aspecten van het toestel mijn aandacht konden krijgen. Ik wens jullie veel plezier bij het lezen. En natuurlijk lees ik ook graag in de reacties wat jullie ervan vinden.

Design
Ik kreeg een Urban Brown uitvoering van de HTC Hero. Ik moet zeggen dat het toestel door gebruik van een andere kleur dan standaard wit, zwart of grijs, al meteen opvalt in positieve zin. De bruine metalen afwerking rond het scherm ziet er gelikt uit, hoewel dat natuurlijk ook een kwestie van smaak is. Over de twee knoppen naast de trackball ben ik minder te spreken, deze had ik liever aan de zijkant van het toestel gezien. Waarom? Ik vindt dit rommelig overkomen op het verder “strakke” design. De letters “HTC Innovation” op de linkerzijde van de Hero had ik ook liever niet gezien. Aan het eind van deze review kun je enkele foto's bekijken, ook van de witte variant.

“De kin”
“De kin” is wel het meest in het oogspringende detail. Dit zie je direct als je het toestel uit de doos haalt. Door de knik van 15 graden onderaan het toestel ligt het toestel eigenlijk altijd goed in je hand en is de hoek waarin je naar het scherm kijkt optimaal. Bijkomend voordeel van “de kin” is dat het scherm nooit de tafel kan raken en dus niet beschadigen wanneer je hem ondersteboven neerlegd. Het is een kwestie van smaak of je het mooi vindt of niet, maar ik vind het geen storend detail. Wel apart en daar hou ik wel van. In je broekzak merk je weinig van “de kin”. De knik zit bij mij precies om mijn been en voelt niet anders aan dan andere toestellen.

In gebruik nemen
Na het insteken van de SIM kaart kun je de accu erin doen. Ik heb er meteen ook nog even het bijgeleverde microSD kaartje erin gestoken. Nu kan je de telefoon voor de eerste keer opstarten. Na het opstarten (dit duurde bij dit toestel één minuut en zeven seconden) kom je in een menu waarin je diverse gegevens kunt invoeren. Als je de beschikking hebt over een Wifi netwerk, dan kun je het wachtwoord instellen en dan heeft de HTC Hero direct contact met je draadloze netwerk. Je stelt je Gmail account in en het toestel haalt direct je e-mail, Google agenda en contacten binnen. Je kunt ook je sociale netwerken Twitter, Flickr en Facebook accounts instellen. Het is dus wel raadzaam om voor het instellen van de HTC Hero een Gmail account aan te maken, mocht je dat nog niet hebben. Achteraf kun je die instellingen ook wel weer aanpassen, maar om het toestel snel en ten volle gebruiken stel je dat het beste meteen in.

Wil je liever gebruik maken van Microsoft Exchange dan kun je dit ook tijdens het initiele intallatieproces instellen. De ingebouwde GPS ontvanger bepaalt je locatie en zorgt dat de Weer Widget goed wordt ingesteld. Dit alles duurt een paar minuten en werkt erg makkelijk, je wordt tijdens de eerste installatie van het toestel stap voor stap begeleid door de software. Dit is zelfs goed te doen voor mensen met weinig kennis van telefoons. Mocht je hulp nodig hebben dan vindt je op de MicroSD een uitgebreide handleiding, deze vind je hier.

Kras bestendigheid
De achterzijde van de Hero heeft een soft-touch coating zoals ook de G1 dit heeft. De witte versie van de Hero heeft een Teflon coating waardoor deze kras bestendig zou zijn. Ik heb de soft-touch achterkant en de voorzijde onder handen genomen met een sleutel. Na deze “mishandeling” zag ik een aantal krasjes, maar een veeg met een natte vinger en weg waren ze. 

IMG_00771De sleuteltest

Het toestel is aan de achterzijde niet glad, waardoor de Hero niet snel uit je hand zal glijden. Het scherm heb ik ook met bovenstaande methode getest en wederom doorstond de Hero de test. Het scherm is net als andere schermen nogal gevoelig voor vette vingers. Echter met een veeg langs je broek of shirt verdwijnen ze als sneeuw voor de zon. Dit is bij mijn iPhone wel anders, daar moet ik flink poetsen.

Toetsenbord en trackball
Het virtuele toetsenbord is wat aan de kleine kant voor mijn vingers, maar als ik met de zijkant van mijn vinger werk gaat het redelijk goed. De toetsen zijn wat smal, en als je even niet oplet sla je de verkeerde toets aan. In de browser en bij SMS berichten kun je ook in landscape mode werken (met een breed virtueel toetsenbord dus) en dan zijn de toetsen meteen ook veel beter te bedienen. Jammer dat de landscape mode in Peep (de Twitter applicatie) niet werkt. De woordsuggestie functie werkt erg goed en je kan zelf ook woorden aan het woordenboek toevoegen. Als je een woord typt verschijnen en suggesties en kun je door erop te klikken of de spatiebalk aan te raken het woord laten aanvullen. Na een tijdje krijg je er vanzelf meer handigheid in, dit heb ik aan den lijve ondervonden. Er zijn in de Android Market ook goede alternatieve keyboards te vinden, waar bijv. de toetsten groter zijn. Ik gebruik nu "Bigkeys Beta" en dit werkt super goed. De trackball is erg handig zeker bij het scrollen door websites. Als je op de trackball indrukt dan gedraagt deze zich als entertoets. Als je de home toets wat langer indrukt, komt er een menu waarin je de zes laatst gebruikte applicaties ziet en er snel naar toe kunt. Deze laatste functie is erg handig en ik gebruik hem veelvuldig.

HTC Sense
De schil die HTC om Android heeft gemaakt, HTC Sense genaamd, heeft als doel een mooiere en makkelijk te bedienen gebruikerservaring te creeren. En HTC onderscheidt zich hiermee natuurlijk ook op de Android markt. Je heb de beschikking over 7 home schermen, die je kan aanpassen naar eigen inzicht met tal van widgets. Het plaatsen van de widgets moet je even onde de knie krijgen, mede door het verschil in grootte tussen de widgets en het feit dat ze niet mogen overlappen. Er zijn verschillende "Senses" in te stellen, bijv. werk of sociaal, maar je kan ze ook zelf aanmaken zodat je bijvoorbeeld op je werk alleen de zakelijke applicaties op je home screens hebt staan. "Senses" zijn eigenlijk een soort thema's. Op dag twee van het testen kreeg ik in de agenda problemen, er kwamen meldingen zoals hieronder te zien is .

IMG_00741Deze melding kwam keer op keer, ook na een reboot."! Helaas, de toepassing Calender Storage (proces com.android calendar) is onverwachts gestopt. Probeer het opnieuw."

IMG_00781Enkele uren later was ineens de HTC Sense interface verdwenen.

IMG_00801De Hero zonder HTC Sense door crash

Om HTC Sense terug krijgen heb ik de fabrieksinstellingen terug moeten zetten, een andere manier was er niet. Dat is wel balen, ik had net het toestel zo geconfigureerd hoe ik dat prettig vindt. Nu kon ik weer opnieuw beginnen, maar dat gaat wel veel sneller dan op de iPhone 3G. In minder dan tien minuten had ik alles weer zoals het vóór de crash was. Laten we hopen dat dit niet te vaak gaat voorkomen. Wat me ook op viel, op het moment dat HTC Sense niet draait, was dat het scherm veel sneller reageert en niet de later in deze review genoemde vertraging heeft bij  het “swipen”.

HTC Sync
De software voor HTC Sync staat op de mee geleverde MicroSD. Vreemd is wel dat de software bij het installeren je waarschuwt, dat je de antivirus software op je pc moet uitzetten voor je verder gaat. Ik vind het persoonlijk niet wenselijk dit te doen en heb de boodschap dan ook genegeerd. HTC Sync werkte niet, nu gedaan wat de software vroeg maar helaas dat mag ook niet baten. Wat bleek, het lag aan het feit dat ik Windows 7 draai, en daarvoor heb je drivers nodig die niet makkelijk te vinden zijn. Hier kun je die downloaden. Op een Windows XP computer verliep alles wel zoals het hoort zelfs met virusscanner aan. Ik heb HTC Sync verder niet gebruikt omdat ik alles via Gmail heb laten lopen.

HTC%20SyncHTC Sync

Bellen
De HTC Hero kan ook gewoon bellen, er is niks bijzonders aan de telefoonfunctie te noemen, deze doet wat je er van mag en kan verwachten. Een nummer kiezen kan door het in te toetsen, in een lijst zoeken en op nummer of naam zoeken. Als je gebeld wordt licht eerst de trackball snel flikkerend op, daarna start de beltoon samen met een tril signaal. Opnemen doe je op dezelfde manier als het toestel van zijn lock afhalen, met een beweging naar beneden. Het geluid is helder en duidelijk, en ik heb geen last gehad van telefoongesprekken dit weg vielen en ook geen andere bugs of rariteiten opgemerkt. De belfunctie werkt zoals het hoort mar dat had ik van een (Smart)phone natuurlijk ook niet anders verwacht.

13Call Screen

Agenda
De agenda functie ziet er goed uit en doet wat hij moet doen. Synchroniseren duurt soms wat lang maar het werkt wel. De iPhone in combinatie met Google agenda werkt sneller.

E-mail
De e-mail applicatie is een simpel ding maar werkt goed.

Gmail
De meegeleverde Gmail applicatie van de Hero werkt fijn en heeft vele mogelijkheden, zoals ik die ook gewend ben van Gmail. Dit werkt prima en snel, ik ben hier zeer tevreden over.

Internet (snelheid)
De HTC Hero heeft ondersteuning voor Adobe Flash 9 content en zou in staat zijn 80% van de alle flash content aan te kunnen. De Hero is daarmee de eerste GSM die met Flash 9 kan omgaan. Ik was verbaasd over de goede werking van bijvoorbeeld Flash filmpjes. Ook Youtube werkt naar behoren en is behoorlijk snel via de website, maar je kunt ook gewoon de Youtube applicatie gebruiken die standaard is meegeleverd. Verder vindt ik het erg prettig dat filmpje op bijvoorbeeld Mobile Cowboys, direct werken vanaf de site en geen andere applicatie wordt opgestart. Net als op de iPhone kan je gebruik maken van Multi touch en pinch. Helaas werkt dit niet in alle programma’s. De internetsnelheid ligt een tikje boven die van de iPhone 3G en dat is zeer netjes. Ik heb alleen geen knop kunnen vinden die me naar mijn startpagina brengt, ik doe dit nu maar via een bookmark. Wellicht wordt dit verholpen in Android 2.0?

Snelheid toestel
Het toestel is redelijk snel en zeker sneller dan de HTC Windows Mobile toestellen die ik heb gehad, dit waren de HTC 9100, HTC Touch, HTC Kaiser, HTC Touch HD. Bij het “swipen” tussen schermen hapert deze, je moet dan heel kort (1 seconde) wachten en dan reageert het scherm pas. Het loopt niet zo soepel als op de iPhone 3G. Het geheugen van de Hero zal als je veel applicaties opent snel vol raken. De oorzaak hiervan is dat de Hero programma’s niet afsluit, maar ze op de achtergrond laat lopen. Daarom is de applicatie "Task Manager 1.7" (gratis in de Android market) mijns inziens onmisbaar. Met deze applicatie kun je applicaties echt “killen” (afsluiten). Ik heb de power-up en power-down tijden vergeleken van de Hero met een jailbroken iPhone 3G.

HTC Hero

 • 1.07 minuten power-up
 • 4.7 seconden power-down

iPhone 3G jailbroken

 • power-up 1.46 minuten
 • power-down 26.8 seconden

Multimedia
Muziek afspelen werkt ook prima op de HTC Hero. Zelfs de kwaliteit van het geluid uit de interne speaker is best redelijk te noemen. Ook het geluid uit de meegeleverde headset is goed, maar een duurdere headset zal altijd een beter geluid bieden. Je krijgt tijdens het afspelen van een nummer de albumhoes in beeld, je kunt gerust andere dingen op het toestel doen tijdens het luisteren naar je muziek. De bestandsformaten die voor geluid worden ondersteund zijn: AAC (AAC, AAC+, AAC-LC), AMR-NB, WAV, MIDI en Windows Media® Audio 9.

Wil je filmpjes van je SD kaartje kijken dan moet je vreemd genoeg naar de applicatie Album. Terwijl je zou verwachten dat er een applicatie video of iets dergelijk zou zijn. De bestandsformaten die voor video worden ondersteund zijn: H.263, H.264, MPEG-4 en WMV 9 (Windows Media Video).

Camera
De Hero heeft een 5 megapixel autofocus camera, maar de foto's die hij maakt zijn niet echt goed te noemen. Als je op de trackball drukt duurt het een paar seconden voor de daadwerkelijke foto gemaakt wordt, te lang voor spontane kiekjes. Hieronder zie je een aantal voorbeelden. Bij het maken van foto's 's avonds of binnen miste ik toch echt een flitser. Die hadden ze er van mij wel in mogen zetten, al was het maar een (dual) LED versie.

Videocamera
De videocamera maakt redelijke filmpjes, die je direct via 3G of Wifi naar je Youtube account kunt uploaden. Ik raadt wel aan om dit over Wifi te doen, omdat over 3G de kwaliteit echt bedroevend is. Onderstaand filmpje is via 3G geüpload.

Filmpje via 3G

Filmpje via Wifi

Augmented reality
Augmented reality
is helemaal hot en ook erg cool en handig om te gebruiken. Augmented reality maakt gebruik van GPS gegevens en het digitale kompas in de Hero. Ik heb aantal van de applicaties uit de Android Market gehaald en ik moet zeggen in ben behoorlijk onder de indruk. De applicaties die ik nu heb draaien zijn: Layar, Wikitude en Skymap, een kroeg, restaurant, pinautomaat, en vele andere zaken in de omgeving kan je snel vinden en dan via Google Maps de route erheen bepalen. Hieronder aantal screenshots.

11Restaurant zoeken?

24Hyves Spots

device1Huis kopen via Funda

Layar promo

31Hoe heette die ster ook alweer?

Navigatie
Er zijn een aantal gratis applicaties in de Android Market voor het navigeren te verkrijgen. Iik heb er twee aan een test onderworpen en ik moet concluderen dat ze niet aan pakketen als Navigon of Tomtom kunnen tippen. Allen werken ze via 3G voor hun data en dat is (zeker in het buitenland) niet echt handig. Je kunt CoPilot live GPS downloaden voor £59.99 voor de Europa kaart, dit werkt wel met offline maps. Deze heb ik niet kunnen testen maar hier kun je een review erover lezen.

Accu
Is de accu op 15% dan verschijnt er een melding met de vraag je toestel aan de lader te hangen. Ook zal de accu indicator rood kleuren en geeft een oranje lampje aan dat de Hero “prik” wil. Ik heb de afgelopen tijd ongeveer een volle dag gebruik kunnen maken van de Hero voordat deze de melding gaf aan de lader te willen. Daarbij moet ik opmerken dat ik de Hero zo heb ingesteld dat hij elk uur mijn mail ophaalt en elk uur Twitter refreshed. Verder wat surfen, mailen, muziek luisteren, video bekijken, augmented reality (veel, al is het maar om andere de mogelijkheden te laten zien) en zestig minuten bellen gemiddeld. Ik vindt dit een zeer nette prestatie voor de Hero

Android Market
De Android Market werkt veel sneller dan Apple’s Appstore, ook het downloaden en installeren gaat echt veel sneller. Dit is echt een kwestie van een paar seconden, de Appstore doet er soms meer dan 1 minuut over. In de Android Market staan op het moment zo’n 5000 applicaties, waarvan het merendeel gratis is. Helaas kun je betaalde applicaties niet met Paypall betalen, een gemiste kans in mijn ogen. Wat wel erg fijn is dat er wordt bij gehouden wat je hebt gedownload. Zodat je als je na een reset in de Market komt er een lijst staat van wat je eerder geïnstalleerd had. Dit is super fijn, niet meer nadenken over de vergeten naam van die mooie applicatie, maar klikken en installeren maar. Jammer dat er (nog) maar weinig op Nederland georiënteerde applicaties te vinden zijn. Maar ik denk dat dit zal veranderen wanneer de "massa" het Android platform "ontdekt".

Applicaties die je moet hebben

Deze applicaties zijn allemaal gratis te verkrijgen in de Android Market.

Google Sky Map

Voordelen

 • Makkelijk te configureren, zelfs zonder handleiding
 • Android Market is snel en makkelijk, en veel is gratis
 • Augmented reality mogelijkheden
 • Accu duur is goed voor een dergelijk apparaat
 • Krasbestendig
 • Vormgeving aanpasbaar aan eigen smaak
 • Scherm is makkelijk schoon te vegen
 • Trackball werkt prettig
 • Internet is snel

 Nadelen

 • HTC Sense vertraagd het systeem
 • (nog) maar 5000 applicaties in de Android Market
 • Als HTC Sense vastloop is enkel een volledige reset de oplossing
 • Slechte camera
 • Camera heeft veel tijd nodig om daadwerkelijk een foto te maken
 • Nog geen goede navigatie te vinden
 • Agenda synchronisatie functie is wat aan de trage kant

Conclusie
Ik vindt de HTC Hero zeker een leuk toestel. Augmented reality is echt een toevoeging die redelijk uniek is op de HTC Hero. Het maakt het leven echt een stuk makkelijker en leuker. Jammer dat pinchen niet in alle applicaties werkt. De processor kan de Hero eigenlijk niet bijhouden en daardoor hapert het scherm soms, jammer.

Ik hoop dat de crash die ik heb gehad, niet snel herhaald zal worden. De oorzaak ervan weet ik nog steeds niet. Toch heb ik besloten dat ik de HTC Hero ga kopen, en niet in de laatste plaats vanwege de augmented reality mogelijkheden. Ook het feit dat ik Android een mooi platform vindt, draagt bij aan mijn beslissing. In de herfst komt de upgrade naar Android 2.0 beschikbaar, ook voor de HTC Hero. Ik denk dat we van Android nog veel kunnen verwachten, laten we hopen dat meerdere fabrikanten dit inzien?

Wel zou het erg fijn zijn dat als je een applicatie afsluit deze ook echt stopt. Tenzij je natuurlijk wilt dat de applicatie op de achtergrond blijft draaien. Wellicht dat Android in de toekomst (2.0?) hier een keuzemoment aan kan koppelen. Dit moet toch makkelijk te realiseren zijn lijkt me?

Mochten jullie naar aanleiding van deze review nog vragen hebben, of willen jullie dat ik dingen probeer? Reageer dan en dan zal ik kijken of ik aan jullie vraag kan voldoen.

Specificatie’s

 • Android™ OS
 • Processor Qualcomm® MSM7200A™, 528 MHz
 • ROM: 512 MB
 • RAM: 288 MB
 • Afmetingen (LxBxH) 112 x 56.2 x 14.35 mm Gewicht 135 gram (incl. accu)
 • Beeldscherm 3.2-inch TFT-LCD touch-sensitive scherm met 320x480 HVGA resolutie
 • Netwerk HSPA/WCDMA:
  900/2100 MHz Tot 2 Mbps upload en 7.2 Mbps download snelheden
 • Quad-band GSM/GPRS/EDGE:
  850/900/1800/1900 MHz (Bandbreedte en datasnelheid zijn netwerkafhankelijk)
 • Bediening trackball met enter toets functie
 • Interne GPS ontvanger
 • Digitaal kompas
 • G-sensor
 • Bluetooth® 2.0 met Enhanced Data Rate (EDR) en A2DP voor draadloze stereo headsets
 • Wi-Fi: IEEE 802.11 b/g
 • HTC ExtUSB™ (11-pin mini-USB 2.0 en audio jack in een)
  3.5 mm audio jack
 • 5.0 megapixel kleurencamera met autofocus
 • Ondersteunde bestandstypen MP3, AAC(AAC, AAC+, AAC-LC), AMR-NB, WAV, MIDI en Windows Media® Audio 9 Video ondersteunde bestandstypen MPEG-4, H.263, H.264 en Windows Media® Video 9
 • Oplaadbare Lithium-ion batterij, Capaciteit: 1350 mAh
 • Uitbreidbaar geheugen MicroSD™ memory card (SD 2.0 compatible)
 • AC Adapter Voltage range/frequentie: 100 ~ 240V AC, 50/60 H

 Spreek tijd (afhankelijk van netwerk en telefoongebruik)

 • Tot 420 minuten voor WCDMA
 • Tot 470 minuten voor GSM

Stand-by tijd (afhankelijk van netwerk en telefoongebruik)

 • Tot 750 uur voor WCDMA
 • Tot 440 uur voor GSM

In de doos

 • HTC Hero
 • Mini USB-kabel
 • Micro SD geheugen kaartje 2 GB
 • Stroom adapter
 • 3,5 mm headset
 • Accu
 • Snelle start gids

Screenshots

 Foto's

Foto's van het uitpakken

Video's

HTC Hero Preview

HTC Hero hands-on

HTC Hero Software tour

HTC Hero Sense GUI

LinksiPhone vs HTC Hero

iPhone vs HTC Hero

Links

HTC Hero

Android Planet

XDA Developers

Over de auteur: Martijn Derks