Toestellen
30 november 2010 - Martijn Derks

Review: HTC Desire Z

Eerder deze maand heeft Cowboys Marc al een review geschreven over de Desire HD. Nu is het mijn beurt met de review van de HTC Desire Z. Marc heeft in zijn review ruimschoots aandacht gegeven aan het nieuwe HTC Sense™ en HTCsense.com, ik zal dat daarom in deze review achterwege laten.

Je kon hier de foto's van het uitpakken al bekijken. De Desire Z heeft een adviesverkoopprijs van 460 euro voor een los toestel. Ben je nieuwsgierig geworden naar mijn ervaringen met dit toestel....

Inleiding en hardware

Inleiding

De HTC Desire Z is het eerste toestel van HTC wat draait op Android en een volledig hardware QWERTY-toetsenbord heeft. Dit is zeker in de zakelijke markt een must voor veel gebruikers, de Desire Z is dan ook gericht op de zakelijke gebruiker. Een andere doelgroep die blij kan zijn met dit toestel zijn vrouwen met lange nagels, het valt immers niet mee een touchscreen te bedienen met lange nagels.

De eerste keer dat je het toestel opstart duur het zo'n 40 seconden eer je het toestel kan gebruiken. Echter dankzij HTC's "Fast Boot" technologie zullen de keren dat je het toestel daarna opstart (mits de accu niet verwijderd is) veel sneller gaan. Het toestel is in 3 seconden opgestart en gebruiksklaar, HTC helemaal top!

Design

De Desire Z is een netjes afgewerkt toestel dat er strak en degelijk uitziet. Hij is aan de zware kant met zijn 180 gram, maar voelt mede daardoor stevig aan. Rondom zitten de hardware toetsen voor volume, sleep/wake, shutter knop voor de camera (je kunt hier ook direct op drukken en de camera start op) De Micro USB aansluiting is vreemd genoeg aan de linkerzijde van het toestel geplaatst. Ik hou er meer van dat deze aan de onderzijde zit, zodat je de Desire Z in een dock zou kunnen plaatsen.

Aan de voorzijde zit de optische trackpad met bevestigings toets. Direct onder het scherm vind je de touch knoppen voor home, Menu, terug en zoeken. Deze vind je op vrijwel elk Android toestel. ``echter zitten net te dicht onder het scherm, waardoor je ze wel eens per ongeluk raakt als je dat niet wilt. Aan de achterzijde zie je de 5 megapixel camera, flitser en het accuklepje dat met een klein knopje aan de zijkant te openen is. Het klepje zelf is van aluminium en voorzien van het HTC logo. 

Als je het hardware toetsenbord wilt gebruiken, schuif je simpelweg het scherm omhoog. Het scherm komt dan enigszins omhoog en klapt vanzelf naar achter en weer naar beneden. Dit werkt wel heel erg soepel, iets te naar mijn gevoel. Als je het toestel enkel bij het scherm beet pakt valt als het ware het toetsenbord naar beneden, hier had wat meer weerstand in mogen zitten naar mijn mening. Zoals je in onderstaande video duidelijk kunt zien.

Ook zit er wat speling tussen toetsenbord en scherm als je deze opengeklapt heb, dit is waarschijnlijk om te zorgen dat het soepeltjes gaat. Ik vraag me echter wel af of dit naar mate je het toestel langer gebruikt niet erger zal gaan worden. Maar verder heb je hier geen last van, ik heb het dan ook niet als hinderlijk ervaren.

Als je het toetsenbord niet helemaal openklapt en ervan de zijkant inkijkt zie je direct waar de naam "Z" vandaan komt. De twee helften van het toestel en de haakjes die deze verbind, vormen een "Z". Helaas zie je hier ook een datakabel lopen, ik vraag me af of deze niet makkelijk zal beschadigen door vuil en bijvoorbeeld zand? Maar ik neem aan dat HTC weet wat ze doen en ga er dan ook vanuit dat de kabel niet makkelijk kan beschadigen, dat zou funest zijn voor het toestel. foto41

Hardware toetsenbord en optische trackball

De Desire Z heeft zoals gezegd een hardware volledig QWERTY-toetsenbord. dit toetsenbord typt werkelijk erg fijn. Wat ik minder prettig vind is dat de FN-toetsen op de plek zitten, waar naar mijn gevoel de shift toetsen horen. foto%2033 De toetsen zijn niet te glad, en ook voor mensen (vrouwen) met lange nagels zijn die goed te bedienen. Het toetsenbord is verlicht, wat tikken in het donker natuurlijk makkelijk maakt. Er zitten twee toetsen rechts naast de spatiebalk waar je zelf een programma of actie aan kan toewijzen, bijvoorbeeld je sms of Twitter applicatie. 

Scherm

Het 3.7" S-LCD scherm is hetzelfde als in de latere versies van de "normale" Desire (Super LCD), de kleuren zijn werkelijk erg mooi en helder. Het scherm reageert adequaat en snel en registreert je aanrakingen nauwkeurig, en ondersteund pinch-to-zoom. Het scherm is met een veeg langs je broek weer schoon van vette vingers wat onvermijdelijk gebeurt, dat is erg fijn.

GPS

De GPS chip heeft even nodig voordat ie een fix heeft, ongeveer 40 seconden. Maar verliest deze niet heel erg snel. Ik heb er even een test ritje mee gemaakt en dit functioneert gewoon naar behoren.

Camera

Foto's

De HTC Desire Z heeft een 5 megapixel camera met autofocus en flits. Je kunt er video's mee schieten in 720p. Ook beschikt hij over gezichtsherkenning, geotagging en zitten er diverse filter effecten in. De camera is redelijk goed, de flitser is minder deze is te fel en dan komen er vreemde kleurstellingen. Hieronder een aantal voorbeelden van foto's genomen met de Desire Z. IMAG00073IMAG00082IMAG00091IMAG00101IMAG00112IMAG0016IMAG0018 IMAG00291 Met flits IMAG00301 Zonder flits IMAG0034IMAG0035

Video's

Ook als je de videocamera gebruikt, kan je gebruik maken van de flitser. Deze zal dan constant branden, echter dit heeft alleen zin als je op (zeer) korte afstand van het te filmen geheel bent. Hieronder een tweetal fimpjes met de Desire Z gemaakt. De eerste in gefilmd in 800 x 480, de tweede in 720p HD.

 

Prestaties en conclusie

Prestaties

Bellen gaat gewoon zoals het moet, niks op aan te merken. Het toestel reageert goed. De nabijheidssensor heeft soms niet in de gaten dat je de telefoon aan je oor hebt en laat dan het scherm aan. Dit is natuurlijk zonde van de accuduur. Nu ik toch over de accu begonnen ben, deze doet voor een 1300 mAh niet echt slecht. Je zult hem zeker elke dag aan de lader moeten leggen, maar dat is met elke smartphone die nu op de markt is. Als je veel je telefoon gebruikt kan ik het aanschaffen van een Minigorilla aanraden. Ik heb er zelf een en maak er vrijwel dagelijks gebruik van, voor mij een onmisbaar apparaat.

Conclusie

Zoek je een Android toestel met een volledig hardware QWERTY-toetsenbord met een zakelijke uitstraling, dan is de Desire Z een goed toestel voor jouw. Het toestel is snel, echter soms is de Desire Z trager als de Desire. Dit komt door de lager geclockte processor. maar is echter niet hinderlijk te noemen. Het toetsenbord tikt heerlijk, alleen raar dat de FN toets op de plek van de Shift toets zit. Het toestel is naar mijn zin te zwaar, maar aan de andere kant weegt zo'n toetsenbord natuurlijk het nodige. HTC's "Fast Boot" is echt geweldig in enkele seconden je toestel gebruiksklaar. Dit heb ik niet eerder gezien op een dergelijke smartphone. Al met al een erg leuk toestel, en het toetsenbord is echt erg goed. Wil je een Android toestel en een volledig hardware toetsenbord dan wil je de HTC Desire Z!

Voordelen

 • Volledig QWERTY hardware toetsenbord
 • HTC's "Fast Boot"
 • Vele sneltoetsen instelbaar voor het toetsenbord
 • Mogelijkheden van HTCSense.com
Nadelen
 • Toetsenbord schuift wel erg makkelijk uit
 • Nabijheid sensor werkt soms niet goed, scherm gaat niet uit
 • Touch toetsen zitten erg dicht onder het touch screen
 • Het klap mechanisme zorgt ervoor dat er speling zit op het scherm ten opzichten van de rest
 • Relatief zwaar (180 gram) toestel
Hebben jullie nog vragen over de HTC Desire Z? je kunt ze kwijt bij de reacties, onderaan deze posting. Ik hoop dat jullie de review met plezier hebben gelezen? Tot de volgende review!

Specificaties

HTC Desire Z Specificaties:

 • Processor 800 MHz 
 • AndroidTM 2.2 (FroYo) met HTC SenseTM Memory 
 • 1.5 GB ROM RAM: 512 MB
 • Micro SDTM card  (tot 32GB)
 • Afmetingen 119 x 60.4 x 14.16 mm 180 gram (met accu)
 • Scherm 3.7" WVGA 480 x 800 pixels Super LCD Capacitive touch screen
 • HSPA/WCDMA (900/2100 MHz)
  GSM/GPRS/EDGE (850/900/1800/1900 MHz) 
 • Bluetooth® 2.1, A2DP, FTP, OPP, en PBAP 
 • Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/n
 • 3.5 mm stereo audio jack 
 • Standaard micro-USB
 • 5 megapixel color camera met auto focus en flits 720p HD video recording
 • Lithium ion 1300 mAh 
 • Motion G-sensor
 • Nabijheid sensor
 • Omgevingslicht Sensor
 • Digitaal kompas
 • GPS
 • HTCSense.com telefoon beheer
 • Flash ondersteuning

Foto's

desire%20z1downloadimages14images%20%281%29images%20%283%29images%20%282%29foto41foto%20131image11image2image3image4

Video's

  

Handleiding

Ben je op zoek naar de handleiding? Zoek niet verder je hebt ze gevonden hier kun je de volledige handleiding van de HTC Desire Z vinden in het Nederlands. Ben je op zoek naar de HTC Sync 3.0 software, deze kun je hier vinden.

Over de auteur: Martijn Derks