Toestellen
23 april 2010 - Martijn Derks

Review: HTC Desire, het verlangen waard?

Hieronder een vervolg in de reeks reviews van mijn hand, van HTC (Android) toestellen. Eerder kon je op Mobile Cowboys al reviews lezen  van mij over de HTC Touch HD, HTC Snap, HTC Hero, HTC Tattoo, en de HTC Legend. Aan dit rijtje voeg ik nu de HTC Desire toe, het tweede toestel van HTC dat draait op Android OS 2.1 (Eclair). Hier kon je al de uitpakfoto's van cowboy Rick zien. Voor de volledige review...

Inleiding en hardware

De Desire lijkt erg veel op de Nexus One, echter er zijn wel wat verschillen. Deze verschillen kun je hier makkelijk bekijken. Het toestel heeft een lekker groot scherm (3,7 inch) met hardware knoppen eronder en beschikt over een optische trackball net als de HTC Legend. knoppen%20voorkant1 De Desire lijkt in veel (softwarematige) zaken op de Legend omdat beide op Android 2.1 en dezelfde versie van HTC Sense draaien. Ik wens jullie veel plezier met het lezen. Ik heb zeker plezier gehad met het testen van de HTC Desire.

Design

Het toestel is op dit moment in drie kleuren leverbaar zwart, zilver en Urban Brown. Deze laatste kleur kennen we nog van de HTC Hero. Ik heb als review model de Urban Brown gekregen, in mijn ogen de mooiste van de drie beschikbare kleuren. Van de zwarte is (nog) niet bekend of en wanneer deze in Nederland verkrijgbaar zal zijn. De zilveren oogt nogal goedkoop, de Urban Brown lekker zakelijk. Over smaak valt niet .......1ada5_htc_desire_black HTC-Desire-fbl1 HTC-Desire-zilver De achterkant van het toestel heeft weer het soort (antislip) coating die we van de Hero al kende. het klepje gaat op een beetje knullige manier open (nagel eronder en hard trekken), dit is jammer. Maar het klepje zorgt door een soort overstekend randje aan de binnenzijde, er wel voor dat je toestel van binnen stof en zand vrij blijft. Dit werkt erg goed, er zit in elke jas enof tas wel wat gruis van het een of ander. Ik heb dit in het toestel niet terug kunnen vinden. De MicroUSB poort steeks evenals bij de Hero een stukje uit, jammer maar een klein detail. Waar ik wel even aan moest wennen is dat de sleepwake knop ineens links boven het scherm zit. Dit is even lastig maar went snel. De "kin" net als bij de Hero en Legend is behouden, maar is nog minder opvallend geworden. Het toestel ligt lekker in je hand en voelt solide aan.

Toetsenbord en optische trackball

Door het aanzienlijk grotere scherm dan de Legend is typen in zowel portrait als landscape geen enkel probleem meer. Het tikt heerlijk snel en ik kan er zelfs mee blind tikken, de spellingscontrole is erg goed. En pakt erg veel woorden, ontbreekt er een woord dan voeg je deze snel en gemakkelijk toe voor toekomstig gebruik. Het is wel slim om een backup programma te gebruiken zoals mybackup pro. Mocht je je toestel moeten resseten dan heb je je eigen woordenboek snel weer terug. htc_kb111 htc_kb2

De optische trackball werkt erg makkelijk en zeker met het scrollen door homescreens en op internet. De optische trackball reageert goed, door de knop rondom de trackball in te drukken kun je deze gebruiken als "enter" toets. je veegt je vinger erover en hij reageert soepel en nauwkeurig, wat van belang is op bijvoorbeeld websites.

Scherm

De Desire beschikt over een 3,7 inch AMOLED aanraakgevoelig (capacitive) 480 x 800 WVGA scherm. Dat echt een super helder en strak beeld geeft, video's zijn een streling voor het oog. Om het uit te leggen is wat lastig en het laat zich ook niet in een foto vangen, dit moet je in het echt zien. Zwart is ook echt zwart en dat zie je in hedendaagse smartphones nog niet al te vaak. In (zon)licht is het scherm wat lastig te lezen, dit komt door de AMOLED technologie.

Op internet zijn verhalen te lezen dat er een roze en/of paarse gloed zou zijn op het scherm. Ik heb deze ook gezien maar kan me er niet aan storen, je moet echt heel goed kijken wil je het zien. Dit komt overigens alleen voor bij grote contrasten. Het scherm reageert erg goed op aanraking, maar is ook weer niet "te" gevoelig. Verder krijg je natuurlijk snel vette vingers op het scherm, maar met een veeg langs je broek zijn deze direct weg.

GPS

De GPS chip heeft erg snel een fix en heeft deze zelfs in huis. In combinatie met het digitale kompas raak je de weg niet snel kwijt. Er zijn in de Android Market nu ook gelukkig veel navigatie pakketen te koop. Ik zelf heb Navigon en deze werkt super goed.

User interface en multimedia

User interface

Persoonlijk ben ik wel gecharmeerd van de HTC Sense UI, zeker met de vernieuwingen op Android 2.1. Het grootste verschil zit het hem er in, dat er vele widgets door HTC zijn toegevoegd zoals Friend stream, nieuws, accu, profiel, beltoon, fooicalculator, dagelijkse uitdaging.  Ook kun je nieuwe HTC Wigets direct  downloaden op je toestel. Erg fijn is de RSS reader die is toegevoegd, even snel het laatste nieuws zien op je homescreen. Wat ook handig is dat als je op een homescreen pincht dan krijg je een overzicht van alle homescreens te zien. Door er op een te tikken ga je direct naar dat homescreen toe. image0161 Wil je geen gebruik maken van  HTC Sense, dan kun je deze ook uitzetten en van de normale Android UI gebruik maken. Ik zal hieronder kort weergeven hoe je dat doet:

 • Download Launcher App en installeer deze
 • Ga naar Instellingen->Toepassingen->Toepassingen beheren->HTC Sense
 • Klik hier op (force stop) gedwongen stoppen en druk op  Home
 • Vink als standaard instellen aan en druk daarna op Launcher.

Vanaf nu heb je de Nexus one Launcher.

Wil je ook nog de media gallerie van de Nexus hebben? Die kun je hier downloaden. Deze is echt een aanrader, hij upload en download makkelijk je foto's naar Picasa, Hyves, Facebook, Flickr, enz. Zodat je niet alles op je MicroSD hoeft te zetten, hij haalt snel al je Picasa fotoboeken binnen via internet en dat razend snel. Je kunt ook direct vanuit de gallerie foto's mailen, Tweeten, via Bluetooth en MMS verzenden.

Foto camera

De Desire heeft een 5-megapixel autofocus camera, die snel scherp stelt. Wat mij enorm verbaasde is de snelheid waarmee de camera opstart, binnen 3 seconden kun je een foto maken. Jammer dat er geen aparte sluiterknop is, dit doe je met de knop rondom de optische trackball. De flitser maakte indruk op mij, snelle en goede flits. Hieronder een aantal foto's genomen met de Desire. Bepaal zelf maar of ie aan jouw eisen voldoet, ik vind hem zeer redelijk.

IMAG0055 IMAG00581 IMAG0061 IMAG0059 IMAG00601

Video camera

Helaas kan je alleen maar video's maken in 480p, met een software update zou dit opgeschroefd kunnen worden naar 720p. Nu maar hopen dat deze update er zal komen. zoals Mark Moons in dit interview zegt kijken ze er nog naar. Je kunt de video's direct op Youtube zetten (WIFI verbinding vereist), Tweeten enz. Hieronder een kort filmpje om een indruk te krijgen van de kwaliteit van de videocamera.

Multimedia

Door het grote scherm is het heerlijk om bijv. Youtube filmpjes te kijken op de Desire. Je moet wel even instellen dat je het filmpje in hoge kwaliteit wilt zien, maar dan heb je ook wat. De "muziek" applicatie doet wat hij moet doen en is goed te noemen. Er zijn echter betere zoals Tunewiki Ei.cs.png De volgende audio formaten worden ondersteund .aac, .amr, .ogg, .m4a, .mid, .mp3, .wav, .wma. En deze Videoformaten kun je afspelen: .3gp, .3g2, .mp4, .wmv

Headset

Het geluid via de headset is lekker luid en helder. In het snoer van de headset is bovendien een afstandbediening te vinden, hiermee kun je oproepen aannemen/ophangen, play/pause en een nummer voor- en -achteruit. Het snoer van de headset fungeert als antenne voor de FM-radio, de radio werkt naar behoren en maakt dit toestel compleet. Een simpele maar uiterst nuttige functie, wel jammer dat RDS niet ondersteund is.

Social networking, e-mail, internet en bellen

Social networking

Net als op de Legend levert HTC op de Desire de "Friend Stream" widget mee.

HTC_Legend_grabs39-210-100

Deze verzamelt de updates van verschillende sociale netwerksites zoals Facebook, Twitter, in één overzicht. Op zich een erg handige functie het scheelt je een boel werk, als je even snel op de hoogte wilt zijn van de laatste berichten. Voor Twitter levert HTC Peep mee. 

HTC_Legend_grabs23-210-100

E-mail

De E-mail functie werkt naar behoren en ondersteunt Exchange mail, POP3 en IMAP. Bij een beveiligd (bedrijfs)exchange mail, moet je een wachtwoord instellen om je toestel en gegevens te beveiligen. Het is dan jammer dat het even duurt voor het toetsenbord te voorschijn komt. En dat je er niet voor kan kiezen deze te beveiligen middels de in Android ingebouwde stippen beveiliging. beveiliging_stippen_1-200x3001

Internet

Internet werkt zowel via WIFI als via 3G erg snel, een pagina is snel geladen. Je kunt gebruik maken van pinch en zoom, dit werkt super goed en vloeiend. Tik je eenmaal op het scherm dan zoomt je Desire direct in op dat gedeelte en past de inhoud aan zodat het geheel op je scherm te zien is. Wat echt heel erg fijn is dat je gewoon zoals je dat op je normale PC gewend bent Flash content kan zien. Dus (bijna) alle embedded video's en animaties, een nadeel ook (bijna) alle reclames in Flash kun je zien ;) Dit komt omdat HTC aan Sense Flashlite heeft toegevoegd en er zal een update komen naar Flash 10.1 komen, als Adobe deze klaar heeft.

Bellen

Over het bellen kan ik kort zijn, het werkt gewoon zoals het zou moeten. Het geluid is goed, de kwaliteit van de handsfree speaker is niet zo goed. Maar goed je gaat er ook geen dagelijks gebruik van maken toch? Het de sleep/wake knop kun je ook een menu oproepen om het toestel op stil, vliegtuig modus, enz. te zetten. Je kunt tijdens een gesprek makkelijk even snel ruggespraak hebben en de microfoon uitschakelen. Als je telefoon gaat en je neemt hem op, gaat automatisch het volume van je ringtone zachter. Draai je de Desire op dat moment met het scherm naar beneden (op tafel leggen) dan gaat de ringtone zelfs uit. Dit is erg praktisch en kan je gênante momenten wat verlichten, denk aan congressen, vergaderingen of bijvoorbeeld in de klas.

Prestaties en conclusie

Prestaties

De processor (1 GHz Snapdragon) is echt erg snel en het toestel reageert echt super snel. Ik heb dan ook geen enkele vastloper gehad, in de test periode. Doordat de processor zuinig is, gaat de accu van de Desire met gemak 1 dag mee. Ik heb er zelfs al een keer 2 dagen mee gedaan, ik gebruik om (nog) zuiniger te zijn JuiceDefender, een echte aanrader! Maar als je bijv. continu WIFI, 3G, GPS, Bleutooth aan hebt, dan haal je dat natuurlijk niet. Het ruimschoot aanwezige werkgeheugen (576 MB) doet zijn werk goed en zelfs Live wallpaper kan daar geen verandering in brengen. Alles blijft super soepel en snel lopen, heerlijk gewoon!

Conclusie

Is de Desire het "verlangen" er naar waard? Ik ben van mening van wel. Het toestel is echt supersnel en ligt gewoon lekker in je hand. De nadelen wegen zeker op tegen de voordelen van dit toestel. Ik denk dat er op het moment geen beter en sneller Android toestel op de markt is. De Sense interface is mooi en strak, en doch simpel. Het toestel doet zeker zijn naam eer aan, als je eenmaal dit toestel gebruikt hebt. Dan is je verlangen naar aan ander toestel (voorlopig) wel even gestild. Dus ben je toe aan een nieuwe (Android) telefoon, dan is de Desire het overwegen meer dan waard. Ga naar de winkel en speel er even mee, je zult versteld staan van de mogelijkheden van dit toestel. Het toestel kost je nu los rond de €400, met een abonnement zelfs gratis. Ik heb er inmiddels ook een aangeschaft, en mijn Motorola Milestone de deur gewezen. Mijn "desire" was te groot om te weerstaan!

Voordelen

 • Zeer snelle 1 GHz Snapdragon proccesor
 • AMOLED scherm is super helder
 • Multi-touch
 • Flashlite (in de toekomst Flash 10.1 ondersteuning) dus gewoon embedded video kijken in de browser :)
 • FM radio
 • HTML5 ondersteuning
 • Camera start zeer snel op

Nadelen

 • Geen 720p video (na update wellicht wel)
 • Ingebouwde speaker stelt niet veel voor
 • AMOLED scherm lastig afleesbaar in direct (zon)licht
 • Door Flashlite (later Flash 10.1) ondersteuning, zie je op veel sites de Flash reclames wel ;)

Hebben jullie nog vragen over de HTC Desire?  Je kunt de vragen kwijt bij de reacties, onderaan deze posting. Ik hoop dat jullie wat gehad hebben aan mijn review en tot de volgende review!

De specificaties

Specificaties

 • 1 GHz Snapdragon
 • Android 2.1 (Eclair) met HTC Sense
 • 512 MB ROM, 576 MB RAM
 • MicroSD t/m 32GB
 • 135 gram met accu
 • 119 x 60 x 11,9 mm
 • 3,7 inch scherm AMOLED aanraakgevoelig (capacitive)  480 x 800 WVGA
 • GSM/GPRS/EDGE 850/900/1800/1900 MHz, HSPA 900/2100 MHz (tot 2 Mbps upload en 7,2 Mbps download)
 • Optische trackball
 • Interne GPS-antenne
 • Nabijheidssensor, lichtsensor, G-sensor en digitaal kompas
 • Bluetooth 2.1 met FTP/OPP voor bestandsverkeer, A2DP voor draadloos stereo muziekluisteren en PBAP voor adresboektoegang vanaf je carkit
 • WIFI 802.11 b/g
 • 3,5 mm stereo audio-aansluiting
 • Micro USB (USB 2.0)
 • 5 megapixels met video (800 x 480px), gezichtsdetectie, geotagging, autofocus en flitser
 • Ondersteunde audio formaten .aac, .amr, .ogg, .m4a, .mid, .mp3, .wav, .wma
 • Videoformaten afspelen: .3gp, .3g2, .mp4, .wmv
 • Lithium-ion, 1400 mAh
 • Accuduur 390/400 min. voor WCDMA/GSM, standby 360/340 min. voor WCDMA/GSM
 • HTC Widgets: Bookmarks, Agenda, Clock, Footprints, Friend Stream, E-mail, Berichten, Muziek, Nieuws, mensen, foto album, foto lijstjes, zoeken, instellingen, aandelen, Twitter, weer en Downloadbare widgets
 • Social Networking: Facebook™ intergratie, Friend Stream, foto's delen (op Facebook, Flickr, en Twitter), Video delen op YouTube™, HTC Peep voor Twitter.
 • Tethering: Internet delen via USB (werkt niet op Mac)

Special Features:

 • Beltoon gaat automatisch zachter als je de telefoon oppakt
 • Draai de telefoon met het scherm naar beneden, als je gebeld word en hij mute de ringtone
 • Maakt back-up van data en instellingen naar de MicroSD zoals SMS/MMS berichten, bookmarks, Wi-Fi wachtwoorden, en meer

In de doos

 • HTC Desire
 • Accu (Lithium-ion, 1400 mA)
 • 230V lader (USB aansluiting)
 • Micro USB 2.0 kabel
 • Headset
 • 4GB MicroSD

Foto's

wi1vdd rw106g 1ruu1h  oqask4 35kjxgy HTC-Desire1  25ugpwx

HTC Desire naast een aantal andere toestelen, met dank aan Cywood

P100408_1132141 P100408_113215 P100408_1132031

Video's

    

Handleiding

Ben je op zoek naar de handleiding? Zoek niet verder je hebt ze gevonden hier kun je de snelstart gids vinden en hier kun je de volledige handleiding van de HTC Desire vinden in het Nederlands. Ben je op zoek naar de HTC Sync 2.0.33 software, deze kun je hier vinden.

Screenshots

image001 image002 image003 image004 image0051 image006 image0071 image008 image009 image010 image011 image012 image0141 image015 image016image017image018 image019

Over de auteur: Martijn Derks