Toestellen
02 november 2010 - Marc Wielaert

Review: HTC Desire HD

De Desire HD wordt als HTC’s Next Top Model in de markt gezet. Niet met die woorden natuurlijk, maar wel met die insteek: het beste dat HTC op dit moment in huis heeft, vind je terug in deze zo uitgebreide smartphone op de nieuwste versie van het Android platform. Maakt de Desire HD de hooggespannen verwachtingen waar? Hieronder een uitgebreid verslag van m'n ervaringen met het toestel.

Formaat, display & gewicht

Formaat
Wat direct opvalt als je de Desire HD in handen krijgt, zijn het formaat en het gewicht. Vanwege het prachtige 4,3 inch display vergelijk ik dat direct met zijn fameuze voorganger de HD2, die officieel (helaas) nooit op een ander OS dan Windows Mobile 6.5 zal werken. De Desire HD is zwaarder, hoger, breder en dikker dan z’n toch al niet geringe voorganger. Om precies te zijn: 2,5mm hoger, 1mm breder en 0,8mm dikker – en met name dat laatste valt op als je de Desire HD vasthoudt. Net als het gewicht: met 164 gram is hij slechts 7 gram zwaarder dan de HD2, maar in combinatie met het feit dat hij net even wat molliger is ontkom je er niet aan. Maar let wel: het werkt niet in zijn nadeel, de Desire HD ligt zelfs wat prettiger in de hand dan de HD2.

Display
Het display is geen super AMOLED scherm zoals blijkbaar aanvankelijk de bedoeling was. Dat type is (door Samsung) echter niet meer aan te slepen, zodat HTC is gaan shoppen bij Sony voor een SLCD scherm. Dat voldoet zeker, al mist het de sprankelende helderheid van Samsung’s Galaxy S. Als je beide toestellen naast elkaar legt oogt de Desire HD iets “grauwer” dan z’n Koreaanse collega – ook als je de belichting op beide toestellen op de hoogste stand zet, is het zwart van de Desire HD wat grauwer en het wit wat grijzer dan bij de Galaxy S. Voorstanders van het SLCD scherm kunnen stellen dat het wat rustiger oogt dan het felle display van Samsung, en als je de toestellen niet direct naast elkaar ziet is het geen verschil om wakker van te liggen.

Gewicht
Het gewicht kan echter wel iets zijn om even over na te denken, want 164 gram is niet weinig, al voelt de aluminium behuizing robuust aan – de Desire HD kan tegen een stootje, althans: zo laat het toestel je geloven, ik heb er geen valtest mee uitgevoerd. Om het nog even te vergelijken, hij is wel 29 gram zwaarder dan zijn bekende voorganger de HTC Desire, dat echter een kleiner display (3,7 inch) heeft en het verschil in gewicht daarmee deels zou verklaren. Maar hij is maar liefst 45 gram zwaarder dan de Samsung Galaxy S, een ander succesvol Android toestel dat met een 4 inch display is uitgerust. Zo zie je dat de keuze voor een aluminium behuizing letterlijk en figuurlijk zwaar weegt. Vele gebruikers zullen het niet als nadeel zien: ik heb de klacht over de minder stevig gebouwde Galaxy S veel gelezen, maar ik kijk daar persoonlijk anders tegenaan.

Korte geschiedenis

Korte geschiedenis
Er zijn nog steeds heel wat mensen wat voor wie het merk HTC recent zo´n beetje uit de lucht kwam vallen, maar het Taiwanese High Tech Computers Corporation timmert al veel langer aan de weg. Begonnen in 1997, maakte het snel faam in de industrie door de productie van tal van touchscreen devices op het Windows Mobile voor zijn rekening te nemen, die vervolgens vooral door anderen op de markt werden gebracht. Iedere iPaq kwam bijvoorbeeld uit de Taiwanese fabriek, net als veel andere Windows Mobile smartphones die door verschillende operators werden gevoerd. Daarnaast bracht het bedrijf zelf z’n producten onder de merknaam Qtek op de markt.

In 2006 besloot HTC de bakens te verzetten, niet langer voor anderen te produceren en het eigen merk Qtek te laten vallen om als HTC verder te gaan. De eerste eigen toestellen onder deze naam – zoals de TyTN, S710 en de Touch in zijn vele verschijningen – draaiden allemaal op Microsoft’s Windows Mobile. HTC produceerde in 2009 ook het eerste Android toestel, de HTC Dream, die bij T-Mobile gevoerd werd als de G1. De HD2 en latere HD mini zijn de laatste toestellen op Windows Mobile 6.5, en na een reeks Android toestellen (zoals de Legend, Desire, Wildfire en de hier besproken Desire HD) heeft het bedrijf al de eerste range toestellen op Microsoft’s nieuwe platform Windows Phone 7 aangekondigd, waarvan de Trophy inmiddels verschenen is. Omdat de volledige functionaliteit van het nieuwe Microsoft platform nog niet voor de Nederlandse markt geschikt is, blijft de Desire HD hier op dit moment de meest actuele smartphone van HTC.

Snelheid

Snelheid
Als je de Desire HD voor het eerst opstart ben je eerst wel even bezig met alle instellingen, omdat je natuurlijk ook gebruik wil kunnen maken van het HTC Sense platform (waarover later meer). Maar heb je het toestel daarna ’n keer uitgezet – omdat je geen zin hebt om gestoord te worden, of omdat je in een vliegtuig of ‘n ziekenhuis bent – sta je toch echt even te knipperen met je ogen als je ziet hoe snel de Desire HD weer bedrijfsklaar is: binnen een paar seconden ben je weer aangemeld op het netwerk. Het doet denken aan een laptop die je uit z’n slaapstand haalt, terwijl het toestel naar je weet toch echt helemaal uit geweest is.

Blijkbaar wordt ergens toch nog wat energie gebruikt om een wisselbestand op te slaan voor de volgende keer dat je het toestel start – het toestel staat dus wel uit, maar staat op de achtergrond toch in ’n soort slaapstand. Dat merk je ook als je om wat voor reden dan ook ´n keer de accu uit het toestel hebt gehaald, dan duurt het bijna ’n ouderwetse minuut tot je je pincode weer kunt invoeren. Overigens is het “snel opstarten” een menuoptie (onder “Applicaties”) die je zelf ook kunt deactiveren – misschien om te voorkomen dat de accu helemaal leegloopt als je ´m langer of vaker helemaal uitzet (bijvoorbeeld om de accu juist te sparen).

Een bekende en eenvoudige manier om de over-all snelheid van je Android toestel te “meten” is de gratis app “Quadrant Standard”. Wie ermee bekend is, of even de snelheid met z’n huidige Android toestel wil vergelijken, de Desire HD scoort in deze test tot 2051 punten waarmee hij trots de lijst aanvoert. Ik heb een Android toestel de test ook nog nooit zo snel zien uitvoeren.

Maar al is de 1GHz processor nog zo razendsnel, ´n klein stukje hardware vertraagt het gebruik van de Desire HD enigszins. Zelf heb ik althans moeten wennen aan het bedienen van de powerbutton om het toestel uit z’n slaapstand te wekken. Dat is ’n smalle metalen button die bijna volledig in de behuizing verscholen gaat.

Deze is zowel met een nagel als met vingertop in te drukken, maar het gaat, juist omdat hij niet zo goed voelbaar is, zeker in het begin niet echt soepel. Er is ook geen andere hardware button waarmee je de Desire HD uit z’n slaapstand kan halen – ook de volumetoets (die eveneens bijna compleet in de behuizing verzonken is) reageert alleen als het toestel al aan staat. Verder bieden vier softbuttons onder het display toegang tot home, menu, back en search, een inmiddels vertrouwd kwartet bedieningsfuncties.

Fotokwaliteit

Fotokwaliteit
Al met al werkt de Desire HD opvallend snel en soepel, en heb je het, als je eenmaal aan die powerbutton gewend bent, binnen enkele seconden paraat: wekken en bevestigen door het scherm “open te vegen”. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om impulsief een foto te maken, want ook de camera van het toestel start razendsnel. Al neemt het scherp stellen zelf natuurlijk ook enige tijd in beslag heb ik nog niet eerder een smartphone in handen gehad waarmee ik zó snel foto’s kon maken. En wat voor foto’s.

Hoewel de Desire HD geen “multimediaphone” is zoals bijvoorbeeld Nokia´s N8, de 8MP camera van het toestel is de beste die HTC ooit in ’n telefoon verwerkte. Op het SLCD beeldscherm zien de foto’s er kleurrijk en haarscherp uit, en al blijkt het eindresultaat op een grote monitor zoals gebruikelijk een fractie minder, mag dat de pret niet drukken. Overigens zijn de in deze review afgebeelde foto's die ik met de Desire HD maakte tot 19% verkleind. HTC is er eindelijk in geslaagd een goede camera in een smartphone te verwerken, waarbij voor binnenopnamen de dubbele LED flits zeker een belangrijke rol speelt.

Verder is de camerafunctie voorzien van autofocus, gezichtsherkenning en zijn er tal van mogelijkheden om de foto of video naar eigen wens aan te passen wat betreft formaat, belichting en dergelijke. Ook is er snelmenu om de opnamen snel met andere kleur, focus of scherpte-instellingen te maken. Het enige dat ik in de praktijk heb gemist is beeld stabilisatie, zodat close-up foto’s of opnamen met veel detail toch net wat te vaak onscherpe resultaten opleveren.

Net als Samsung’s Galaxy S maakt ook de Desire HD desgewenst video opnamen in HD formaat (1280 x 720 pixels). Ook wat dit betreft werkt het toestel dus snel, al zou die beeld stabilisatie ook tijdens het filmen praktisch zijn (bijvoorbeeld als je zelf niet stil staat tijdens het filmen). Daarnaast viel het me een paar keer op dat het lang duurt voor het toestel de foto’s in miniatuurformaat in het weergavemenu vertoont – wat daar soms vertraging veroorzaakt is niet duidelijk. In datzelfde menu is het bijzonder eenvoudig foto´s te verwijderen door éérst op het prullenbakje te klikken en dan de foto´s aan te tikken waar je van af wilt.

Dat de behuizing van de lens iets uitsteekt vinden sommigen minder prettig - het oogt minder strak en bovendien wiebelt het toestel als het "op z'n rug ligt". Die bezwaren deel ik eerlijk gezegd niet. Ik zie niet wat het probleem is als het toestel niet volkomen vlak op m'n bureau ligt. Bovendien vind ik die kleine uitstulping in het ontwerp wel praktisch, omdat het de symmetrie onderbreekt en zo op de tast te voelen wat "onder en boven" is - en da's ook al geen overbodige luxe als je het toestel snel paraat wil hebben om er een foto mee te maken. 

Geheugen, HTC Sense & Make it mine

Geheugen
Opslag voor de foto’s is er genoeg, de Desire HD wordt geleverd met een 8GB microSD card, en die is uit te breiden tot maximaal 32GB. Naast de meegeleverde microSD kaart heeft de Desire HD een werkgeheugen van 768MB (!) en zet daarmee een nieuwe standaard. Dat werkgeheugen is naar verluidt deels zo groot om de sessie op te slaan op het moment dat je het toestel helemaal uitzet (zie hiervoor), zodat het toch weer snel kan opstarten. Bovendien is het geheugen om applicaties op te slaan verhoogd tot maar liefst 1,5GB, want ook al biedt Android 2.2 de mogelijkheid om apps op de extra geheugenkaart op te slaan, zijn er die je alleen “intern” kunt installeren. Wat deze specificaties betreft duldt de HTC Desire HD geen enkele Android smartphone vóór zich.

HTC Sense
HTC Sense is een bekend verschijnsel voor wie vertrouwd is met HTC. Het beeld van het digitale klokje in het display, dat HTC ontleende aan een ooit hippe analoge wekker, is inmiddels vast onderdeel van de huisstijl. Het widget met ‘t zonnetje of wolkje dat tussen de cijfers de weerstoestand weergeeft, is ´n onmisbaar kenmerk van die eigen interface geworden – net als de ruitenwisser die je display “schoonveegt” als het buiten regent.

Maar goed – misschien is het vloeken in de kerk, ik heb dat klokje na een paar dagen naar het tweede homescreen verhuisd. Onder die widget zijn nog maar acht plaatsen voor widgets, apps of snelkoppelingen, en dat vind ik te weinig als het om m’n startscherm gaat. Daar wil ik zoveel mogelijk van de apps die ik het meest gebruik direct binnen handbereik hebben. Bij de HTC HD2 heeft het me nooit gestoord, maar omdat het Android platform juist zo praktisch met iconen voor apps en widgets werkt, vind ik het onhandig dat het fameuze klokje-met-het-weer widget acht app locaties inneemt. Bovendien: het display laat rechtsboven al de tijd zien, en wat voor weer het is zie ik wel uit het raam, al oogt het in het display nog zo aardig ;-)

De standaard invulling van de zeven homescreens van de HTC Sense interface is sowieso uitgebreid vooraf ingevuld, al weet ik niet of het testexemplaar anders is ingericht dan het winkelexemplaar, en in hoeverre de invulling per operator verschilt. Links van het centrale homescreen brengt als eerste een “FriendStream” desgewenst alle berichten van Facebook, Flicks en Twitter samen. Een screen verder vind je in een soort digitale rolodex al je SMS-conversaties, en uiterst links vind je de widget voor het weer. Rechts van het homescreen vind je eerst een widget voor je favoriete contactpersonen, en ‘n scherm verder de widget van Locations, een navigatieprogramma “powered by Route 66”.  Alleen het scherm uiterst rechts was volledig leeg, maar goed: desgewenst is het erg eenvoudig om iedere app of widget die je niet gebruiken wilt te verwijderen of vervangen. Ben je een app freak kan je in totaal 112 verschillende apps over die zeven homescreens verdelen.

Make it mine
De hele interface van het toestel is enorm flexibel en deze keer denk ik uitgebreider dan ooit. Het icoon rechts onderin het display toont niet voor niets een pallet en penseel: via dat icoon kan je alles helemaal naar je eigen wensen inkleuren en vormgeven. Niet alleen kan je daar kiezen voor een ander bureaublad als achtergrond, het biedt verschillende “scenes” voor bijvoorbeeld werk of vakantie, en zelfs de hele huisstijl kan je aan je eigen smaak aanpassen. Persoonlijk vind ik die van HTC zelf, met de unieke live achtergrond het mooist, maar wie wil kan kiezen voor ’n nog veel kleurrijker of juist veel zakelijker vormgeving.

Via dit “pallet” icoon kan je ook snel niet alleen widgets, apps, snelkoppelingen en mappen toevoegen aan je homescreen. En kies je die app of snelkoppeling op ’n homescreen waar geen plek meer is, dan krijg je de kans ‘m te slepen naar een plek waar nog wel ruimte is. Overigens is het icoon met pallet en penseel niet echt nodig: je komt in hetzelfde menu door wat langer met je vinger op een homescreen te drukken, maar het symbooltje is toch handig als je daar niet van op de hoogte bent.

De  eigen “HTC Hub” biedt bovendien toegang tot nóg meer eigen scènes, huisstijlen, achtergronden en geluidsreeksen. Bij de laatste worden alle verschillende geluidsmeldingen van het toestel ook in één bepaalde stijl aangeboden, bijvoorbeeld door een instrument (“harp”) of in een bepaald genre (”house”). Als HTC kans ziet om die eigen hub regelmatig van nieuwe content te voorzien is het zeker een aanwinst voor de consument. Die HTC Hub vind je ook op de eigen webportal.

HTCsense.com

HTCsense.com
Het hele concept van HTC Sense is met de komst van een “dedicated website” uitgebreider dan ooit. Het herinnert aan de MobileMe service van Apple, maar er zijn een paar belangrijke verschillen. Een van de meest opvallende is daarbij dat HTC zijn services volledig gratis aanbiedt, waar Apple nog altijd €79 per  jaar vraagt. Het is hier niet de plek om beide services uitgebreid te vergelijken, dus focus ik vooral op wat HTCsense.com te bieden heeft.

Ben je eenmaal aangemeld bij HTCsense.com, dan kan je vanaf iedere PC inloggen op je eigen account, waar je op het moment van schrijven diverse mogelijkheden vindt. De meest essentiële vind je op het Dashboard. Daar kan je je telefoon laten overgaan op het moment dat je ‘m domweg niet meer terug kunt vinden, of naar een ander nummer doorschakelen als je erachter komt dat je ‘m bijvoorbeeld thuis hebt laten liggen. In dat geval kan je zelfs berichten laten doorsturen naar een ander nummer. Ben je ‘m écht kwijt dan kan je je Desire HD (of Desire Z, het platform werkt niet op eerdere HTC modellen) op afstand blokkeren, en weet je zeker dat je toestel gestolen is dan kan je de inhoud op afstand wissen. Maar daar moet je dan niet al te lang mee wachten, want de service is gekoppeld aan je telefoonnummer, niet aan het IMEI nummer van je telefoon.

Toch zijn er ook nog een aantal onderdelen die (nog) niet lijken te werken aan HTCsense. Het heeft even geduurd voor ik het toestel op afstand via de website kon laten overgaan, omdat volgens de website de optie “telefoonzoeker” uitgeschakeld stond (wat niet het geval was). Het updaten van de locatietoepassing bracht daar uiteindelijk uitkomst. Maar het is me nog niet gelukt om op de wereldkaart (!) te laten zien waar m’n Desire HD zich bevindt. Misschien dat ik een hiervoor noodzakelijke instelling in de telefoon over het hoofd gezien heb, maar het lijkt erop dat dit onderdeel van de service nog niet naar behoren werkt. Volgens de website staat bij dit onderdeel de optie “telefoonzoeker” nog altijd uit – wat aantoonbaar niet het geval is.

Er is nog iets raadselachtigs dat ik op de website tref. Niet zozeer dat ik al mijn contactpersonen uit m’n telefoon op htcsense.com terugvind – die zijn binnen mijn persoonlijke account blijkbaar gesynchroniseerd met de gegevens die m’n telefoon uit Gmail haalde. Wat me vooral bevreemdt is hoe ik binnen de “HTC Community” maar liefst 63 “matches”  vind, die ik ook nog zou kunnen uitnodigen. Het zijn 63 personen die ik geen van allen ooit ontmoet heb, en ergens vind ik het ’n onaangenaam idee dat deze mensen mij ook in hun HTCsense omgeving terugvinden als een mogelijke “match”, vermoedelijk omdat ik met eenzelfde type telefoon op dezelfde service ben aangemeld. Ik vraag me af of HTC hier niet een beetje doorschiet in de goede bedoelingen.

Verder is me duidelijk dat de dienst nog niet helemaal werkt zoals hij bedoeld is. Grappig is hoe ik bijvoorbeeld bij de HTC Hub – als gezegd ook zichtbaar via de webservice – een groot aantal apps zie staan die nog door niemand beoordeeld zijn. Zo blijk ik tot m’n stomme verbazing zelfs de eerste persoon te zijn die een beoordeling geeft bij het spel Angry Birds…?

Simswitch, OTA update & Flash

Simswitch
Mocht je veel moeite hebben gedaan om je telefoon wat betreft de homescreens helemaal naar wens in te richten moet je even goed opletten als je er om wat voor reden dan ook een andere simkaart indoet. Zelf switch ik (als Mobile Cowboy) regelmatig van simkaart, en ik realiseer me dat ik daarin een uitzondering ben. Maar mocht je ook min of meer regelmatig wisselen tussen bijvoorbeeld een zakelijke en privé simkaart, kan je snel een groot aantal instellingen kwijt raken.

Je moet je opnieuw aanmelden met je HTC Sense account, wat logisch is omdat het telefoonnummer is gewijzigd en je eigen account aan dat nummer is gekoppeld. Dat opnieuw aanmelden is op zichzelf geen probleem (username en password, telefoonnummer via de website aanpassen, klaar). Ook je Google account moet je opnieuw activeren, en ook dat is logisch en geen moeite. Ingrijpender is de mededeling: “de telefoon verandert de volgende instellingen op grond van de SIM-kaart: bladwijzers, snelkoppelingen, achtergrond, beltonen, taalkeuzes en invoerinstellingen.” Je kan dat verzoek wel weigeren, maar als je die melding bevestigt kan je álle apps, widgets en snelkoppelingen terugzetten op de plek waar je ze inmiddels gewend was.

OTA Update
Een al vroeg gesignaleerd probleem van de Desire HD was een nogal overspannen reagerende “near proximity sensor”. Die sensor zorgt ervoor dat het display “uit” gaat op het moment dat je het toestel bij je oor houdt, om te voorkomen dat je het toestel ongewild met je oor of kaak bedient. Die sensor werkte bij mijn oude HTC HD2 trouwens niet, zodat ik soms onverwacht in een wisselgesprek terecht kwam met mensen die ik al jaren bewust niet gesproken had, maar dat terzijde.

De overspannen sensor bij de Desire HD zorgde er korte tijd voor dat je het toestel niet meer kon bedienen na het beëindigen van een gesprek – het display bleef “op zwart”, en je moest óf geduld hebben tot het spontaan weer oplichtte, óf  het toestel herstarten door de accu te verwijderen. Dat probleem heeft HTC met een OTA (“over the air”) update in een werkelijk verbluffend tempo verholpen.

Flash
Bijna aan het eind gekomen van mijn ervaring met de Desire HD mag ik natuurlijk niet vergeten te vermelden dat de Desire HD ook Flash ondersteunt. Dat is op zichzelf niet zozeer de verdienste van het toestel als wel van het nieuwe Android 2.2, maar dat vereist natuurlijk ook weer de geschikte hardware en de Desire HD doet het dankzij z´n indrukwekkende specificaties werkelijk probleemloos. Naar aanleiding van eerdere reacties zal ik z´n naam niet noemen, maar ik ken een gezaghebbend persoon in deze business die weinig opheeft met Flash. Zijn miljoenen volgelingen schijnen het ook niet te missen op hun mobiele telefoon, dus wie ben ik om ze daarin ongelijk te geven. Zelf vind ik het in ieder geval erg prettig dat Flash nu op het Android platform werkt. Ik vermoed dat Flash ondersteuning én de mogelijkheid om apps ook op de microSD te installeren, voor de gemiddelde gebruiker de belangrijkste sprongen voorwaarts zijn in deze nieuwe versie van Android.

In het kort, Conclusie - Update & PS

In het kort
Dan nog in het kort een aantal dingen die me zowel positief als negatief zijn opgevallen tijdens het gebruik van de Desire HD. Om te beginnen kan ik niet echt goed wennen aan het softkeyboard, dat ik als iets te klein ervaar bij verticaal gebruik van het toestel. Aparte instellingen (bijvoorbeeld naar een andere keyboardindeling) zijn wel makkelijk realiseerbaar, en desgewenst zou je een ander keyboard zoals SlideIt kunnen installeren (kan je meteen je tekst bij elkaar “vegen”).
Handig is hoe een extra aanraking van de “home” toets direct alle zeven homescreens toont.
Praktisch is ook de snelkoppeling naar “HTC Likes” (zowel op de telefoon als via de webportal), met diverse gratis applicaties die HTC onder je aandacht brengt, en die je via dit menu direct kunt downloaden – de ervaren Android gebruiker zal ’n groot deel van de apps inmiddels al hebben, maar toch: zo’n bruikbare voorselectie kan zeker geen kwaad.

Ook mooi is de optie “gegevens overdragen”, waarmee je contactpersonen, sms’jes, afspraken en verjaardagen van je oude telefoon (van welk merk dan ook) kunt overzetten naar je Desire HD. Ik heb het zelf niet kunnen testen en ben wel benieuwd of er gebruikers zijn met goede ervaringen met deze aparte vorm van datatransfer.
Het toestel biedt ook een eigen “reader” met op mijn exemplaar een aantal Engelstalige boeken (ik weet eerlijk gezegd niet of dat ook tot de standaardlevering behoort). En alles went, maar het aantal woorden per pagina kwam erg beperkt op me over en de Desire HD lijkt me dan ook niet de gedroomde eReader. Maar het kan, en dat is natuurlijk altijd fijn.
De optie om het toestel te gebruiken als portable WiFi hotspot (tethering) is niet nieuw, maar natuurlijk wel ontzettend handig, net als de mogelijkheid om de ingebouwde LED verlichting aan de achterzijde van het toestel als zaklamp te kunnen gebruiken, met drie verschillende sterktes bovendien. Ik neem aan dat het een flinke aanslag op de accu is, maar die is het vast waard als je dringend om licht verlegen zit.

Conclusie
De Desire HD is ongetwijfeld HTC’s Next Top Model. Het toestel is opvallend zwaar, maar voelt mede daarom robuust aan en het ligt goed in de hand. Het display is mooi groot en zeker goed bruikbaar, al oogt het wat minder sprankelend dan we inmiddels van andere smartphones gewend zijn. De snelheid van het toestel is indrukwekkend, alles werkt erg vlot en zonder vertraging. Het wisselbestand waarmee de laatste sessie in het toestel opgeslagen wordt je het hebt uitgezet is een aangename vondst: het werkt prettig om je toestel zó snel weer te kunnen gebruiken als je ‘m weer opstart. Aan de smalle, vrijwel in de behuizing verzonken powerbutton zal je even moeten wennen, maar het vormt geen onoverkomelijk bezwaar. De camerakwaliteit is beter dan ooit, al heb ik in de praktijk een beeld stabilisator wel gemist.

De HTC eigen user interface Sense was nog nooit zo uitgebreid om je toestel helemaal “van jezelf” te maken, en wat de “HTC hub” aan content te bieden heeft ziet er veelbelovend uit. De dedicated website htcsense.com lijkt nog niet helemaal te werken zoals het moet, maar dat is waarschijnlijk een kwestie van tijd. Persoonlijk ben ik niet gecharmeerd van de tientallen onbekende “matches” die HTC binnen dat platform voor me uitkiest.

De snelheid waarmee HTC een recent ontdekte tekortkoming binnen ’n paar dagen oplost via een “over the air” update, is een compliment waard en geeft vertrouwen voor mogelijke toekomstige problemen. Flash is een prettige bijkomstigheid maar niet voorbehouden aan HTC – ieder toestel op Android’s nieuwste platform moet er straks mee overweg kunnen. Standaard is het toestel al voorzien van bijzonder veel praktische apps, en dat de Android markt inmiddels met meer dan 100.000 apps mag pronken is natuurlijk een prettige bijkomstigheid.

Update
Inmiddels is de tweede software update verspreid onder de bezitters van de Desire HD, (versie 1.32.405.6, 18,1MB groot om precies te zijn). Naar verluidt lost deze update mogelijke problemen met het display op, en zouden de crashes van de YouTube player verholpen moeten zijn. Ik heb van geen van beiden iets gemerkt, maar ik ben zelf geen fanatiek YouTube kijker. Het is vanwege de snelheid en een mogelijke datalimiet aan te raden de update alleen via WiFi binnen te halen. Het installeren is een kwestie van minuten waarna het toestel je ook nog eens vriendelijk feliciteert met een geslaagde update. Misschien overdreven, maar wel charmant.

PS – nog even de puntjes op de i
Door een aantal lezers (zie de reacties) werd ik gevraagd naar wat extra informatie.

Om te beginnen: de browser. Die werkt (het wordt bijna eentonig) snel en soepel. Zo is het makkelijk om meerdere pagina´s naast elkaar geopend te hebben: als je ze "verkleint" gaan ze als het ware achter elkaar schuil. Dat werkt overigens alleen bij de eigen browser – een bekende browser als van Opera Mini houdt z'n eigen interface. Daarnaast is HTC terecht te spreken over het feit dat als je inzoomt de tekstregels zich automatisch aan de breedte van het scherm aanpassen. De tekst valt dus nooit "buiten" je display. Dat blijkt in de praktijk goed te werken en is bijzonder handig.

Dan: de accu. Je kan het bij iedere review van een Android toestel terugvinden, als je ‘m intensief gebruikt moet hij iedere nacht aan de lader wil je met zekerheid het einde van de volgende dag halen, en de Desire HD is daarop geen uitzondering. Ik gebruik de Desire HD trouwens niet als nachtklok, en nu het opstarten zo enorm vlot gaat zet ik ‘m aan het eind van de dag eenvoudigweg uit om ´m de volgende morgen weer in no time paraat te hebben.

En dan nog: de adviesprijs van de Desire HD is 579 euro, maar wie ´n beetje zoekt vindt het ´m nú al voor ruim 65 euro minder… Om die reden vind ik het noemen van een adviesprijs nooit zo zinvol: de ervaring leert dat prijzen snel  dalen, en velen combineren de aanschaf toch met een al dan niet tweejarig abonnement.

Deel van de bovenstaande informatie vind je dus ook terug in mijn antwoorden hieronder, maar het leek me toch goed om het alsnog in de hoofdtekst te verwerken.

Tot besluit van deze review nog enkele (sterk verkleinde) foto's die ik met de Desire HD gemaakt heb. Grotere versies van deze foto's zijn te bekijken op onze Flickr pagina.

Over de auteur: Marc Wielaert