Reviews
03 november 2014 - Ron Smeets

Review: Drie dagen met de Galaxy Note 4 (video) Eerste indruk van Samsung's nieuwste phablet

Vlak voor het weekend ontving ik mijn testexemplaar van de Galaxy Note 4. Sinds de komst van de allereerste Note, in 2011, heeft het even geduurd maar inmiddels ben ik al jaren erg tevreden over toestellen die een scherm hebben van 5 inch of nog groter. Zolang ze maar enigszins handelbaar blijven. De LG G3 is wat dat betreft een topper. De iPhone 6 Plus weer wat minder en de Galaxy Note 4? Die zit daar tussenin.

Hieronder mijn eerste indruk van de nieuwe Samsung phablet. Kijkplezier voor een storm-en regenachtige dinsdag. En ja, de video is dit weekend in een zeer zonnige, Zuid Limburgse, omgeving opgenomen, maar dit ter zijde.

Samenvattend, en toevoegend:

Het moge duidelijk zijn dat ik nogal verrast werd door de ietwat achterblijvende prestaties van het Super Amoled scherm in de volle zon. Wat mij betreft niet echt 'des Samsungs', maar het is wel een feit dat de iPhone 6 Plus in die omstandigheden beter presteert.

Verder heeft de Galaxy Note 4 het voordeel iets compacter te zijn dan zijn iPhone concurrent. En dat terwijl de Note 4 een groter scherm heeft, maar dat is eigenlijk geen verrassing te noemen want het is bekend dat de nieuwe iPhones nog altijd relatief veel (loze) ruimte boven, onder en aan de zijkanten hebben. De Galaxy Note 4 ligt door de rechte zijkanten wel iets minder lekker in de hand dan bijvoorbeeld de Xperia Z3 en de iPhone 6 Plus, maar Samsung heeft met de iets 'dikkere' hoeken, die bij de Galaxy Alpha nog duidelijker aanwezig zijn, wel ervoor gezorgt dat hij niet in je hand gaat snijden als je hem langer vasthoudt.

Waar ik in de video even aan voorbij ging is de supersnelle lader die erbij geleverd wordt. Een van de nadelen van de Galaxy S5, en ook de vorige Note modellen, was het feit dat je bij een lege accu tot wel drie uur moest uittrekken voordat die weer helemaal opgeladen was. Bij de Note 4 (wel pas één keer getest) duurt dat beduidend minder lang; net geen anderhalf uur. Ow, en binnen 30 minuten kan de lader de accu voor 50% opladen.

Al met al is de eerste indruk van de Galaxy Note 4 wel positief. Qua design is hij veel fraaier dan zijn voorgangers. Dat komt natuurlijk door het metalen frame dat ook een veel degelijkere uitstraling geeft. Als je het toestel stevig vastpakt dan hoor je geen piepend en krakend plastic meer. Hieronder nog enkele foto's van het toestel. Onder anderen naast zijn twee Samsung broers, de Galaxy Alpha en de Galaxy S5.

De Galaxy Note naast de Galaxy Alpha en Galaxy S5:

En nog wat close-up kiekjes van de Galaxy Note 4 zelf:

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.