Toestellen
23 oktober 2010 - Marc Wielaert

Review: Dell Streak

Sinds de komst van het touchscreen op de smartphone en de opmars van de tabs is het niet meer vreemd om een groot gadget met je mee te dragen. Wat vroeger schamper “een koelkast” werd genoemd is nu cool: een grote smartphone of tablet. De Dell Streak draait op het Android platform en blijkt bij nadere beschouwing een overtuigende toevoeging aan... Tja, aan wat eigenlijk?

Verwarrend formaat

Verwarrend formaat
Als je je beperkt tot touch screen devices is de Dell Streak veel groter dan de nieuwste smartphones en ’n stuk kleiner dan de meest recente internet tablets. De Streak heeft een 5 inch display, waar HTC de Desire HD (net als de wat oudere HTC HD2) met een 4,3 inch display uitrust, Samsung de Galaxy S met 4 inch, en Nokia de N8 tot 3,5 inch beperkt, een formaat dat we ook kennen van Apple’s iPhone. Voor een smartphone is de Dell Streak dus huge.

Vergeleken met de modernste tablets is de Streak juist weer aan de kleine kant. Bijna de helft van de iPad (9,7 inch) en ook heel wat kleiner dan de allernieuwste Samsug Galaxy Tab met zijn 7 inch display. Apple’s CEO Steve Jobs heeft de tablets met het formaat als van de Galaxy Tab pas nog als “te klein” beoordeeld – in Jobs’ visie wil de consument blijkbaar helemaal geen ontwerp met een praktisch formaat dat je in de binnenzak van je jack of colbert bij je draagt, of met één hand vasthoudt. Wat hij in al z’n wijsheid van de Dell Streak vindt laat zich dus raden – vermoedelijk hetzelfde wat hij van Android zelf vindt.

Maar goed, de Dell Streak is – en deze constatering is zeker al vaker te lezen geweest - nogal klein voor een internet tablet, maar fors voor ´n smartphone. Dell zelf noemt het geen van beide, maar doopte het een “mobile internet device”. Biedt dat forse scherm nu werkelijk voordelen voor de gebruiker? En kan je de Dell Streak toch gewoon als smartphone gebruiken? Ik mocht een paar dagen met de Dell Streak aan de slag en raakte na tal van bezwaren steeds meer overtuigd van de potentie van dit toestel.

Eerst maar 'ns bellen

Eerst maar 'ns bellen
Laat ik eenvoudig beginnen. De Dell Streak is uitgerust met een speaker midden boven het display en heeft een microfoon linksonder. Anders dan met de iPad of de Galaxy Tab kan je de Streak dus prima aan je oor houden om ermee te bellen, al zullen sommige omstanders misschien staan te kijken van het formaat (volgens enkele collega’s viel het trouwens nog best mee). De klank van de speaker is goed, en ik heb geen klachten over de geluidskwaliteit gehoord, al is het wel verstandig erop te letten dat je goed in de speaker praat.

Alles bij elkaar is de Dell Streak ruim 15cm (!) lang, bijna 8cm breed en 1cm dik. Omdat de Streak slanker is dan de iPhone 3GS (en maar 0,1mm dikker dan de iPhone 4!) past hij ondanks zijn lengte nog heel redelijk in de broekzak. Het zou me ook niets verbazen als er gebruikers genoeg te vinden zijn die het juist gaaf vinden om zo’n forse telefoon uit hun colbert of zelfs broekzak te toveren.

Ook al noemt Dell het geen smartphone, kan je Streak dus gebruiken om er gewoon, ook zonder headset, mee te bellen. Transport in de broekzak kan ik trouwens niet aanraden, want al is de Streak net als de iPhone 4 uitgerust met extra sterk “gorillaglas”, kan nu eenmaal alles kapot – en je moet wel heel diepe broekzakken hebben om er gevuld met een Streak comfortabel mee te zitten. Omdat hij zo dun is verdwijnt hij echter moeiteloos in elke colbertje.

Onpraktische punten

Onpraktische punten
Hoe werkt de Streak in de praktijk? Laat ik beginnen met mijn aanvankelijke aarzelingen over het model, want Dell heeft de Streak voorzien van een aantal onpraktische eigenschappen.

Om de Streak uit z’n slaapstand te wekken moet je de aan/uit toets aan de zijkant van het toestel kort indrukken, waarna het display laat zien dat het screen is gelocked. Het unlocken gebeurt met een eenvoudige klik naast het display, het toestel laat exact zien waar. Maar die aan/uit toets is klein en bevindt zich op ongeveer ’n centimeter van de camerabutton, die helaas niet in staat is om het toestel te wekken. Je moet dus per sé even op de powerbutton drukken voor je de Streak weer kan gebruiken.

Omdat die niet intuïtief te vinden is – en door de extreem symmetrische vormgeving van de Streak is ook nog niet zo makkelijk te zien wat “onder” en “boven” is – werkt dat een stuk onhandiger dan bijvoorbeeld de zichtbare hardware button direct onder het display van de iPhone, Samsung Galaxy S of de Sony Ericsson X10. Zo’n button laat niet alleen snel zien wanneer je het toestel “op zijn kop” houdt, maar is ook ’n stuk makkelijker te vinden.

Die centrale homebutton zou echter links of rechts van het scherm moeten zitten. Het homescreen van de Streak is namelijk alléén in landscape mode gedacht. Waar ieder menu en vrijwel iedere toepassing met de beweging van het toestel mee kantelt van horizontaal naar verticaal, blijft het homescreen rotsvast op z’n plek. Zo zit de aan/uit toets dus eigenlijk niet aan de rechterzijkant van het toestel, maar erbovenop, iets rechts van het midden. En wil je de tekst van alle menuopties, snelkoppelingen en alle geïnstalleerde toepassingen goed kunnen lezen zal je het toestel echt horizontaal moeten houden, omdat de weergave niet naar verticaal kantelt.

Zo word je door de interface dus min of meer gedwongen de Streak met beide handen vast te houden voor je er gebruik van kunt maken. Terwijl het in feite heel aardig met één hand gekund had, en alle toepassingen – ook die van “Phone” – met verticaal scherm uitstekend bruikbaar blijken. In dat “Phone” menu bijvoorbeeld, verschijnt het numerieke toetsenbord in landscape modus rechts van de eerder gebelde namen. Als je de Streak verticaal houdt, verschijnt het ónder de lijst met eerdere oproepen. Zelfs het scherm om bij het opstarten je pincode in te voeren komt uitsluitend horizontaal in beeld. Ik denk dat veel gebruikers het zeker in het begin onhandig zullen vinden dat het homescreen niet meedraait.

Ik schrijf trouwens bewust “Phone” omdat de Dell Streak op een Engelstalig Android draait – er is geen Nederlandse versie van, wat ook blijkt doordat de Nederlandse site van Dell met geen woord rept over het bestaan van het toestel. Veel lezers binnen de doelgroep zullen dat waarschijnlijk geen probleem vinden, voor anderen kan het een onoverkomelijk bezwaar vormen.

Daarnaast heeft Dell de Streak uitgerust met een eigen aansluitingstype dat nog het meest lijkt op dat van de iPhone – plat en breed, maar in ieder geval geen mini USB aan de kant van het toestel. Laden kan gelukkig wel via de USB poort, maar alle andere mini USB laders die ikzelf inmiddels heb (voor onderweg of op kantoor) blijken voor de Streak onbruikbaar. Een onbegrijpelijke keuze anno 2010.

De sd-card blijkt bovendien niet “hot swappable”, hoewel hij niet onder de accu schuilgaat. De Streak wordt geleverd met een 16GB microSD card, waarvoor overigens hulde. Maar als je er via een aparte cardreader muziek of video op wilt kopiëren, of je wilt hem wisselen met een andere microSD card, valt de Streak uit, omdat je de backcover moet verwijderen. Dat is geen fout maar een “feature”, je kan de Streak niet starten zonder backcover. De standaard menu-optie “Unmount SD Card” heeft in dit geval dus niet zoveel zin – de Streak moet tóch herstarten en je kan het apparaat dus beter direct uitzetten. Zoals gebruikelijk kan je wel muziek of video rechtstreeks kopiëren via de meegeleverde datakabel, maar dat gaat weer extreem veel trager dan via een cardreader.

Display & Iconen & Content

Display
Het lijkt een tegenstelling, maar het forse beeldscherm is een van de meest opvallende eigenschappen van het kleine tablet. Het 5 inch display heeft een resolutie van 840 x 480 pixels en is bepaald geen straf om naar te kijken. Als je puur kijkt naar het aantal pixels per inch, en dat vergelijkt met andere beeldschermen, dan zie je dat de Streak ongeveer dezelfde resolutie biedt als de Galaxy S en de iPad. Daar “wreekt” zich dan wel het verschil in schermtype, want het TFT display van de Streak oogt wat minder sprankelend dan het Super AMOLED scherm van de Galaxy S of het LED display van de iPad. Maar dat wil bepaald niet zeggen dat de Streak een inferieur display zou hebben, integendeel. In dit formaat is het prima te doen om voor het slapen gaan nog even naar Youtube of een film te kijken. In zo’n situatie is het volume van de speaker ook goed bruikbaar trouwens. De Streak is voorzien van vier homescreens voor alle apps en widgets.

Iconen
Wat bij het display van Apple´s iPad of Samsung´s Galaxy Tab opvalt is dat de iconen een stuk groter zijn dan op de iPhone of de Galaxy S. Dat wil zeggen dat het grotere display door beide producenten ook daadwerkelijk benut wordt om “apps” wat beter zichtbaar en meer trefzeker weer te geven. Dell heeft echter niet zo’n bekende “voorloper” in de smartphone divisie. Vergelijken kan dus niet, maar het bedrijf heeft bij de Streak een andere manier gevonden om de oorspronkelijke iconen groter weer te geven.

Eenmaal gekopieerd naar het bureaublad geeft de Streak het icoontje zelf wel een fractie groter weer, maar dat verschil is marginaal. Omdat de apps op het bureablad worden omzoomd door een zwartgrijs vierkant staan ze veel meer op zichzelf dan in het menu waar alle beschikbare apps getoond worden.

In het totaaloverzicht van beschikbare applicaties staan ze in reeksen van acht naast elkaar. En een stuk of dertig iconen zie er in dat overzichtsmenu wel stoer uit – lekker veel! – maar toch maken die talrijke brede reeksen van apps op mij geen erg overzichtelijke indruk, al zijn ze alfabetisch gerangschikt. Zo merk je ook dat de keuze van Microsoft om toepassingen in het nieuwe Windows Phone 7 te groeperen nog helemaal zo gek niet is, maar dat terzijde. Overigens is het wel mogelijk om dat overzicht van alle apps verticaal te bewonderen.

Content
Verder heeft de Streak te kampen met wat applicaties die de informatie niet schermvullend bieden. Dat ligt niet zozeer aan Dell, maar aan de bouwers van die apps, die je op zich misschien ook weer niet veel kwalijk kunt nemen, omdat dit formaat zoveel anders is dan gebruikelijk. Toch viel het me in de praktijk nogal mee hoeveel apps slechts op ongeveer ’n kwart van het scherm werden getoond. Een ervan is die van NOS Teletekst, maar anderen vaak geraadpleegde sites als Nu.nl of Buienalarm (met name populair bij gebruikers van het Android platform) tonen de informatie beeldvullend. Nu.nl en ook Tweetdeck tonen opeens veel meer berichten dan je gewend bent van een kleiner scherm en ja, dat grotere overzicht is in dit geval zéker aantrekkelijk.

Bij Nu.nl zie je op de Streak onder elkaar negen berichten waar dat er bij de iPhone vier zijn. Horizontaal is het verschil nog groter, vijf headers tegen twee. Gmail is ook een feestje op de Streak, met twaalf berichten onder elkaar in beeld als je het toestel verticaal houdt (in landscape zie je er zeven). Ook in je twitterclient (zoals Tweetdeck hieronder) krijg je veel meer berichten in beeld dan op een smartphone. Het is overigens zeker geen halszaak – ook met minder regels kan je op zich prima kennis nemen van de geboden content, je moet (uiteraard) alleen iets vaker scrollen.

Te klein (?) & Van 1.6 naar 2.2

Te klein?
Kan er ook iets te klein zijn aan de Streak? Voor wie wat minder goede ogen heeft is het jammer dat de grootte van het lettertype niet kan worden aangepast, omdat bijvoorbeeld bij Nu.nl de letters wel wat klein beginnen te worden. De enige app die ik ken die de mogelijkheid biedt om de lettergrootte te wijzigen is Tweetdeck, misschien een idee als ook andere ontwikkelaars daar eens induiken.

En over klein gesproken, het soft keyboard van de Dell Streak is zowel verticaal als in landscape mode nogal klein uitgevallen, wat vooral gezien de beschikbare ruimte tamelijk verrassend is. Een alternatief als SlideIt biedt direct een veel groter keyboard. Dat werkt vele malen prettiger en biedt bovendien het voordeel dat je dan ook de Nederlandstalige tekstvoorspelling kunt activeren, en je de woorden dus ook bij elkaar kunt “vegen” zoals bij Swype. Omdat de Streak niet in het Nederlands geleverd wordt ontbreekt ook die optie in het Nederlands. Een nadeel is dat het SlideIt keyboard zó groot is dat het – als je het toestel horizontaal gebruikt – over de suggesties heen valt die het toestel doet op basis van eerdere zoekopdrachten, zoals bij YouTube of in Google Maps. Dat nadeel vervalt als je het toestel verticaal gebruikt.

Pinch to view (dus – voor wie het nog een vreemd begrip mocht zijn – het vergroten van de webpagina door middels van het uit elkaar bewegen van twee vingers op het touchscreen), kent de Streak alléén bij de eigen browser. Misschien dat het aan Android 1.6 ligt, maar de via Opera Mini opgeroepen sites kan je alleen met één stap vergroten door even op het scherm te tikken (en met twee keer tikken weer verkleinen). Wie weet kan het na de update naar Android 2.2. wel.

Android 2.1 overgeslagen
Daarover gesproken, de Android draait nog op Android 1.6 en wordt ook daarom binnen de Android gemeenschap soms wat laatdunkend bekeken. In de belevingswereld van sommigen loopt Android 1.6 immers al lichtjaren achter op 2.2 – het zijn dezelfden die schamperen over de Sony Ericsson X10, of die HTC zelfs voorstellen dat het bedrijf beter met de Desire DH had kunnen wachten tot Gingerbread het licht gezien heeft. Op die manier kan je eigenlijk pas weer ’n toestel op de markt brengen als Google roept dat Android helemaal “af” is.

Google zelf zal bovendien geen vrienden gemaakt hebben in het deel van de industrie dat al Android tablets op de markt brengt, zoals nu Dell, maar zeker ook Samsung hard aan de weg timmeren. Android zou volgens Google nog niet klaar zijn voor tablets – met zulke vrienden heb je geen Steve Jobs meer nodig.

Ondertussen heeft Dell in Engeland de update naar 2.1 al achter de rug en met zulke treurige resultaten dat ze hem weer ingetrokken hebben. Vermoedelijk vanwege de grote druk vanuit de markt is de update met zo’n vaart uitgerold dat Britse consumenten tal van problemen tegenkwamen: verdwenen apps, weigerende videoweergave, geen Facebook widget meer, niet meer kunnen synchroniseren, et cetera.

De problemen moeten onder andere zijn veroorzaakt doordat Dell de update al vrijgaf voor te overleggen met de operator O2 die het toestel in Engeland voerde. Inmiddels heeft Dell besloten de update naar 2.1 helemaal over te slaan en nog voor het eind van het jaar te komen met een OTA update naar Android 2.2. Zo´n update is natuurlijk altijd iets om naar uit te kijken, hoewel de Streak over het algemeen vlot reageert en mij als stabiel is opgevallen.

Menu

Het menu
Over het algemeen werkt het menu heel intuïtief, nogmaals met de aantekening dat het jammer is dat het homescreen niet verticaal kan worden weergegeven. De rest wijst zich min of meer vanzelf. Bij de volgende beschrijving ga ik uit van de landscape modus. Aan de rechterkant van het toestel, dus naast het display, lichten in de behuizing drie buttons op: voor back, menu en home. Via de menutoets kom je bij vrijwel dezelfde opties als bij andere Android toestellen, dus om iets toe te voegen aan het bureaublad, het wallpaper te wijzigen, iets te zoeken en algemene instellingen. Houd je de menutoets langer ingedrukt kan je ook hier direct iets invoeren om in je telefoon te zoeken. Door de hometoets langer ingedrukt te houden zie je de recent geopende applicaties en de mogelijkheid de achtergrond van je bureaublad te wijzigen. Live wallpapers ontbreken want we zijn nog in Android 1.6.

Een softkey linksboven in het scherm toont de belangrijkste apps en daaronder als je wilt alle op het toestel geïnstalleerde toepassingen. Op het balkje rechts daarvan zie bij welke operator je bent aangemeld, en het aanraken van die softkey heeft hetzelfde effect als het lang indrukken van de hometoets. Een balkje in het midden laat alle notifications zien, zoals nieuwe updates van apps, berichten en dergelijke. Het balkje vrijwel rechts bovenin het display biedt snel toegang tot bijvoorbeeld het alarm, de resterende accucapaciteit, het omschakelen naar de vliegtuigmodus en verdere verbindingsinstellingen als 3G, GPRS, Wi-Fi en Bluetooth.

Datum en tijd staan helemaal rechts bovenin het scherm maar niet binnen een button – die gegevens moet je desgewenst dus via de standaardmethode aanpassen. Overigens is het niet mogelijk om de accu op te laden als het toestel in vliegtuigmodus staat, een noviteit waarvan de diepere betekenis me volkomen ontgaat. Het verwijderen van apps van het bureaublad werkt trouwens net even wat anders dan bij de meeste Android toestellen – namelijk niet via een prullenbakje onderin in het scherm, maar via de menubutton, nadat je het icoon wat langer ingedrukt hebt tot tot het rood oplicht. Dan kan je de app verwijderen van het homescreen of zelfs helemaal van het toestel verwijderen.

Hardware & Maps

 Hardware
Er is zoals gebruikelijk bij touchscreen modellen als deze verder niet zo gek veel dagelijks te gebruiken “hardware” aan het toestel – er zitten maar drie toetsen op: een aan/uit button die het toestel zoals beschreven ook uit de slaapstand wekt, een voor de camera en een voor harder en zachter. Dell gaf de camera een maximale resolutie van 5MP met autofocus en flits, en die combinatie doet wat je ervan mag verwachten – je maakt er best leuke maar geen spectaculaire foto’s mee en meer hoef je ook niet te verwachten. Dell heeft de camera overigens nog best wat instellingsmogelijkheden meegegeven, maar de maximale videoresolutie is beperkt tot 640 x 480 pixels. Aan de voorzijde bevindt zich nog een extra camera om videobellen mogelijk te maken, een fenomeen dat ik sinds het kan (en dat is inmiddels al ’n paar jaar) nog nooit iemand heb zien doen. Van het beeldscherm heb ik in het begin al opgemerkt dat het van sterk gorillaglas gemaakt is, en dat het prima te doen is om er een film op te bekijken – ook YouTube is een feestje op dat grote display. De mono speaker op de achterzijde van het toestel wordt nogal schel als je ´m te hard zet, maar voldoet verder goed.

Onder de motorkap? Een QSD8250 Snapdragon chip van Qualcomm, dat met die chip bepaald geen slechte zaken heeft gedaan, daar deze ook gebruikt wordt in tal van high-end smartphones als de X10 van Sony Ericsson en vrijwel álle recente modellen van HTC (behalve de nieuwste Desire HD). Het werkgeheugen is 512MB en dat is over het algemeen voldoende. Dat is misschien anders voor het opslaggeheugen, dat met eenzelfde capaciteit van 512MB beperkingen stelt aan het maximaal aantal apps dat kan worden geïnstalleerd. Die beperking wordt echter opgeheven zodra de geplande update naar Android 2.2 een feit is. Zoals eerder opgemerkt wordt de Dell Streak geleverd met een 16GB microSD en als dat niet voldoende is kan je er ook nog 32GB van maken. En dan nog de accu. Die telt 1530mAh en daarmee hou je de Streak – uiteraard sterk afhankelijk van ’t gebruik – in de regel wel een dag aan de gang, maar ook deze Android is geen uitzondering op de regel dat hij iedere nacht opgeladen moet worden.
 Streak%20FZ%20accu%20en%20SD

Maps
Tot m’n verrassing werkt routenavigatie ook in Google Maps – ik dacht aanvankelijk dat ‘t niet mogelijk zou zijn op Android 1.6, maar de Streak leert mij dus dat het inmiddels wel kan. En het voelt met zo’n groot display zelfs luxueus om naar kaarten of satellietbeelden te kijken. Het is jammer dat in- of uitzoomen niet met de gebruikelijke vingerbeweging op het scherm kan, maar alleen via de button rechts onderin het scherm (een button die daar overigens ook bij verticaal gebruik staat). Dat staat het gebruik ervan echter bepaald niet in de weg.

Wat zich hier nogal nadrukkelijk wreekt is dat Nederlandse straatnamen in het Engels worden uitgesproken tijdens de navigatie. Dat werkt soms natuurlijk op de lachspieren, maar is ook vaak onbegrijpelijk. De GPS fix is echter snel en correct, en ook op de tijdens de test uigekozen routes (en voor auto en voor voetganger) valt niets aan te merken. Al moet ik het voorbehoud maken dat ik niet op de snelweg ben geweest met de Streak, verwacht ik daar eerlijk gezegd weinig problemen, of het moet incidenteel met de netwerkdekking zijn. Op het brede scherm is mooi te zien hoe Google Maps bij de navigatie voor voetgangers automatisch overschakelt naar de satellietbeelden van de omgeving, die ook met horizontale en verticale beweging van het toestel meebewegen.
Streak%20Google%20maps

Een grote conclusie

Een grote conclusie
Bij een groot toestel hoort een grote conclusie. Ik had eerlijk gezegd van tevoren niet verwacht dat er zoveel te melden zou zijn over de Dell Streak, die heel wat meer in huis blijkt te hebben dan alleen z´n forse scherm en voorkomen. Dell zet het apparaat bewust niet als smartphone in de etalage, en de meningen daarover lopen uiteen. Het toestel kan immers wel gewoon als telefoon aan het oor gehouden worden om mee te communiceren.

Dat het toestel daar niet in eerste instantie voor ontworpen is, is evident – het lijkt mij dus vooral een bijkomend voordeel dat het wel kán, zonder van de (meegeleverde) headset gebruik te maken. Zoek je een nieuwe smartphone om er voornamelijk mee te kunnen bellen en is wat er verder nog mee kan vooral nuttig "voor erbij", dan is de Dell Streak waarschijnlijk niet wat je zoekt - tenzij je graag "wat anders dan de meesten" hebt en een extra groot formaat juist stoer vindt.

Er zijn echter steeds meer mensen die niet van hun telefoon gebruik maken om ermee te bellen en sms’en, maar juist om ermee te surfen, mailen, facebook bijwerken, twitteren, fotograferen, positie bepalen, de weg vinden – eerlijk gezegd behoor ik zelf allang tot dat gestaag groeiende leger internetaddicts die zich dankzij de smartphone vrijwel continu met het web verbonden weet, en stel ik ’n fatsoenlijke camera in m’n smartphone ook bijzonder op prijs.

Dat de huidige verwachtingen van de smartphone ingrijpend veranderd zijn, is alleen al te merken aan het feit dat niemand er meer van opkijkt als deze iedere nacht aan de lader moet – daar had een producent een paar jaar terug echt niet mee aan hoeven komen. Ermee kunnen bellen is inmiddels niet langer vanzelfsprekend, maar voor sommige gebruikers ook bijzaak geworden. De Dell Streak is het grootste bewijs van die constatering. Het toestel is in eerste instantie bedoeld voor mobiel internetten  en daarom noemt Dell het – volkomen terecht – een “mobile internet device”.

Als zodanig voldoet de Dell Streak prima aan wat je ervan mag verwachten. Het kleine tablet is snel genoeg, stabiel en doet alles waar het voor bedacht is. Het forse beeldscherm had een wat hogere resolutie kunnen hebben, maar is bovengemiddeld en uitstekend bruikbaar. Daarbij mag je aannemen dat er nog meer moois nog sneller op werkt, zodra de update naar Android 2.2 een feit is - denk bijvoorbeeld aan Flash 10.1. Als je na enige tijd gewend bent aan de inrichting van het bureaublad weet je de apps ook wel verticaal te vinden, maar het blijft jammer dat het homescreen niet meedraait, zoals álle andere menu’s en apps doen.

Dat je het toestel alleen kunt wekken met de kleine aan/uit toets vlak naast de cameratoets heb ik dagelijks behoorlijk onpraktisch gevonden. Het zou al enorm helpen als de andere toetsen het toestel ook uit z’n slaapstand zouden halen.
De camera voldoet zoals je van een 5MP camera mag verwachten, maar sommige gebruikers zullen het jammer vinden dat de videoresolutie beperkt is.
Het feit dat het toestel niet in een Nederlandse versie leverbaar is heb ik – en zeker na het installeren van SlideIt – nauwelijks gemist, maar dat zal sommigen wellicht toch wat problemen opleveren met het menu. Het gesproken deel van de routenavigatie wordt er in Nederland vrijwel onbruikbaar door.
Dat Dell gekozen heeft voor een afwijkend formaat kabelingang vind ik nog wel de meest suffe misser. Het is weliswaar relatief eenvoudig (zij het niet bepaald goedkoop) een extra kabel te bestellen om het toestel via je PC te laden, maar mini-USB was voor iedereen ongetwijfeld vele malen praktischer geweest en zou bovendien goed vooruitlopen op recent gemaakt afspraken binnen Europa.

Dus ja, de Dell Streak is groot, maar niet per ongeluk en in feite precies zo groot bedoeld. Apple's topman Jobs zal na z'n kritiek op de 7 inch displays dit schermformaat van 5 inch wel helemáál te klein vinden voor het doel. Maar het blijkt in de praktijk toch erg praktisch om een ontwerp dat onderweg goed zicht biedt op internet, sociale netwerken en diverse media, ook eenvoudig in je binnenzak te kunnen vervoeren.

Die draagbaarheid is een voordeel dat de Dell Streak zeker voorheeft op de iPad, en een voordeel dat het deelt met Samsung's Galaxy Tab. De Galaxy Tab zit wat formaat betreft vrijwel tussen iPad en Streak in, maar kan óók in je colbert of jack meegenomen worden. De competitie zal wat betreft dus eerder gaan tussen beide Android toestellen, dan tussen een van beiden en de iPad. En al deugt Android volgens hem ook al niet, Steve Jobs lijkt meer dan voldoende redenen te hebben om zich er serieus druk over te maken.

Over de auteur: Marc Wielaert