Toestellen
04 augustus 2011 - Redactie StyleCowboys

Review: De Star A2000, een Chinese namaak HTC

Zo af en toe komt er eens een Chinees namaak toestel voorbij hier op MobileCowboys. Echt verder dan de specificaties en wat foto's gaan we eigenlijk niet als het om namaak toestellen gaat. Toch zie je dat de replica fabrikanten ondertussen al GPS, WiFi en zelfs het Android besturingssysteem in de toestellen bakken. Terwijl de prijs van de toestellen overeen komt met die van een gemiddelde prepaid telefoon.

Dit wekte bij mij veel nieuwsgierigheid. Nu heb ik afgelopen week de "Star A2000" (ongeveer 110 euro) als extraatje erbij gekocht en wil ik mijn ervaringen betreft dit toestel graag met jullie delen.

De Star A2000

De gemiddelde bezoeker van MobileCowboys zal de looks vast herkennen van een zeker HTC model, ik durf dan ook te wedden dat de naam van het model snel in onderstaande comments genoemd gaat worden. ;-) Maar daar wil ik het in deze post niet uitgebreid over hebben, het gaat me in deze post echt om de Star A2000 die ik de afgelopen weken gebruikt heb.

Kwalitatief uiterlijk van het toestel
Het toestel voelt wel wat goedkoop aan. Wanneer ik het toestel in mijn handen wat steviger vastknijp, is er ook wel een lichte "kraak, kraak" hoorbaar. Daarnaast kun je de houder op de achterkant van het toestel in en uit klappen, echter sluit deze bij de ingeklapte stand niet helemaal aan bij het toestel en steekt dus als het ware een beetje uit.

Wanneer je tenslotte onderaan het toestel net niet op het scherm drukt, maar een beetje onder het scherm ontstaat er op het scherm zo'n "watergolfje". Je weet wel, zo'n golfje van inkt op je scherm dat op de drukplek een vertekend beeld oplevert. Het is minimaal merkbaar, maar het viel me toch de afgelopen dagen op.

Dual SIM
Een van de unieke specificaties is de dual SIM mogelijkheid in het toestel. Dit houdt in dat er twee simkaarten in het toestel geschoven kunnen worden. Deze twee SIM kaarten kunnen tegelijkertijd actief zijn. Op het moment dat je een telefoon gesprek wilt voeren, heb je dan ook de mogelijkheid om te kiezen met welke SIM kaart je dit doet. En uiteraard heb je boven in de hoek twee icoontjes staan die de signaalkwaliteit van deze SIM kaarten symboliseren. Ook erg handig voor als je in het grensgebied woont en met behulp van twee telecomproviders de kosten wilt drukken.

Navigeren met GPS
Het 113 Euro kostende toestel heeft een hoop specificaties die toch wel netjes zijn voor een low budget toestel. In Nederland kom je geen dual SIM telefoon tegen waar een GPS ontvanger, een 4,3 inch scherm en Android bij zit. Het lijkt dus een prima toestel te zijn om een offline navigatie programma op te installeren. Dat bleek echter geen succes. Het toestel is namelijk niet snel genoeg om, bijvoorbeeld, Sygic te kunnen gebruiken. Verder dan een blackscreen na de installatie kom je dan ook niet. De standaard meegeleverde navigatiesoftware van Google werkte echter wel naar behoren. Het nadeel daarvan is dat je constant op internet zit, of telkens moet denken aan het downloaden van de kaarten wanneer je naar het buitenland gaat navigeren. Ook duurde het ondanks de A-GPS functie erg lang voordat ik een GPS verbinding had. Een halve minuut moet je toch zeker wel wachten.

Met de HTC Sensation heb ik op mijn zolderkamertje binnen 10 seconden ontvangst, maar met de Star A2000 lukt het vanuit mijn zolderkamertje helemaal niet. Er zit wel een GPS ontvanger in het toestel, maar erg sterk is deze niet.

Video streaming
Youtube werkt tot mijn verbazing weer wel en dat ook nog eens zéér soepel. Zo heb ik een filmpje op de Star A2000  en op de HTC Sensation afgespeeld. Het verschil was misschien een beetje zichtbaar op de momenten dat meerdere snelle flitsen achter elkaar werden weergegeven. Toch moet ik nogmaals zeggen dat het verschil bijna niet te merkbaar was.

TV mogelijkheid
Op de foto's heb je vast de ongelofelijk sexy TV antenne gespot. Welnu, er is inderdaad een TV tuner in het toestel gestopt, maar deze is dan wel analoog. Dit houdt in dat je in Nederland géén TV kunt kijken, omdat de zenders in Nederland op de digitale manier verzonden worden. Ik krijg op het moment van testen alleen maar sneeuw door. In het buiteland zou je met een analoge TV tuner wel een beperkt aantal TV zenders gratis kunnen ontvangen.

Specs en foto's

De specificaties:
- Ondersteunende Netwerk frequenties: GSM 850/900/1800/1900 (Quad-band)
- Dual SIM Card Slot
- Processor: MTK6516 460MHz + 280MHz
- RAM geheugen: 256MB SDRAM (DDR Size)
- ROM geheugen: 512MB (Nand Size)
- Micro SD: Maximaal 32GB
- GPS: Built In SiRF III (A-GPS)
- WiFi: 802.11 b/g
- Bluetooth 2.0
- USB 2.0
- Camera: 2.0 mega pixel met dubbele led + VGA camera aan de voorkant
- Gravity Sensor (automatisch beeld kantelen)
- Accu: 2 accu's van ieder 1500mAh (Li-ion)
- Spreektijd: 3-4 uur
- Standby: 120-168 uur
- Afmetingen: 112.5mm(H) x 68mm(W) x 10mm(D)
- Gewicht: 120g
- Scherm: 4.3 inch WQVGA Touch Screen, 480 x 800 pixels (Helaas Resistive)
- Beschikbare talen: English, French, Italian, Spanish, Portuguese, Russian, German (geen NL)
- Ingebouwde TV ontvanger: Alleen voor de analoge TV kanalen (SECAM, PAL, NTSC)
- Ingebouwde FM radio

Foto's van het toestel:

Nieuw in de verpakking


Dual SIM


Naast de HTC Sensation. (Rechterkant STAR A2000)


Rechterkant: Volume + camera knoppen


Onderkant: aansluitingen voor Micro USB en 3,5 headset


Rechterkant: Gewoon niks


Bovenkant: Aan/uit knop en als je goed kijkt de TV antenne


Achterkant: De camera (staat 12.1 MP op) met dubbele LED, speaker en de standaard


Gigantische TV antenne uitgeklapt
P1010375P1010390

Performance, OS en Conclusie

Snelheid van het toestel
Ook Angry Birds heb ik op het toestel geïnstalleerd. Het spel werd wel gestart, maar veel verder dan een hakkelende versie van het spel kom je dan ook niet. Dit komt waarschijnlijk toch weer door de minimale processor en RAM snelheid (zie de specs op de volgende pagina). Ook de snelheid van het menu valt tijdens het scrollen toch wat wat tegen. Het scrollen lukt wel, maar niet zo snel als ik bij mijn HTC Sensation gewend ben. Daarop besloot ik een benchmark voor jullie uit te voeren.

Met het programma Quadrant Standard Edition (gratis te downloaden in de Android Market) kun je een benchmark op je telefoon uitvoeren. Helaas ondersteund het toestel geen "stencil buffers" waardoor de benchmark niet uitgevoerd kan worden.

Internet snelheid
Het toestel heeft geen 3G ondersteuning, maar enkel GSM en WiFi. Toch blijft de maximale downloadsnelheid over WiFi op slechts 180Kb/s liggen. Dat is ronduit bedroevend voor een WiFi b/g chip zoals die volgens de specs in de Star A2000 zit. De 180Kb/s was dan wel snel genoeg voor Youtube, Buienradar, internetbankieren, E-mail en andere diensten die niet veel bandbreedte nodig hebben, maar het echte download werk uit de Android Market kan iets langer duren dan je misschien gewend bent.

Het besturingssysteem Android
Ik ben echt een super grote fan van het besturingssysteem Android. Helaas werkte Sygic en Quadrant Standard niet op dit toestel. Maar de meeste andere applicaties zullen gewoon op je toestel werken. Whatsapp, Rabobank app, Facebook, eBuddy en Google Maps (met gesproken navigatie) werkte bijvoorbeeld geheel naar behoren. Je kunt met behulp van de Android Market toch een heleboel uit het toestel halen.

Import aandachtspunten
Het toestel heb ik gekocht uit China via Ebay. Helaas heeft het toestel daardoor geen Nederlandse ondersteuning. Nu vind ik dit opzich niet zo heel erg, omdat mijn Engels toch vrij goed is. Maar het zou leuker geweest zijn wanneer er een Nederlandse taal op het toestel aanwezig zou zijn. Natuurlijk begrijp ik ook wel dat je dit van een toestel dat bestemd is voor de Chinese en Internationale markt eigenlijk niet mag verwachten. Er zijn immers maar zo'n 22 miljoen nederlandstalige mobiele bellers op onze wereld (en dan heb ik de Vlamingen ook meegeteld ;-))

Een ander punt waar je als koper voor op moet passen zijn de ondersteunde telecom frequenties, gelukkig is de Star A2000 een quad-band GSM toestel (geen CDMA wat in China ook gebruikt wordt) en kan het overal ter wereld gebruikt worden. Hoe dit nou precies zit met frequenties op de verschillende continenten durf ik niet te zeggen. Ik weet alleen dat dit toestel overal kan functioneren. Mocht je een toestel in China gaan bestellen moet je in ieder geval dus opletten dat je en quad-band GSM model koopt, dan kun je hem hier in Europa (en grote delen van de rest van de wereld) ook gebruiken.

Conclusie
De Star A200 is geen al te snel Android toestel, maar hij doet het wel. Wanneer ik als jonge puber een nieuw toestel zou kopen, zou ik liever dit namaak toestel aanschaffen dan een oudere Samsung slider. Natuurlijk is de Star A2000 geen high-end toestel dat kan concurreren met bijvoorbeeld de nieuwere HTC toestellen, maar wel een kleiner broertje dat graag met zijn grote broers mee wil doen. Het toestel kan (bijna) alles wat een Android smartphone moet kunnen, maar dan wel op zijn eigen tempo.

Op zich is dit nog niet echt zo heel hinderlijk om die ene seconde extra te moeten wachten tot het SMS scherm geopend is. Wat ik wel echt een nadeel vind is het Resistive Touchscreen. Ik ben zo erg aan het Capacitive touchscreen van 2011 gewend dat ik niet kan terugkeren naar het Resistive model. Voor mij is dat dan ook de reden om het toestel terug te sturen naar China.

Maargoed, welke low-budget toestel heeft er tegenwoordig al een Capacitive touchscreen? Ik vind het toestel een prima Engelstalig alternatief voor iemand met een krap budget.

Over de auteur: Redactie StyleCowboys
 
De redactie van Stylecowboys is te bereiken via redactie@stylecowboys.nl