Reviews
12 november 2018 - Luc Meijs

Review: De Oppo Find X is zijn geld nog niet waard Chinese fabrikant pakt meteen maar uit met een smartphone van 1000 euro en een uitschuifbare camera

Door Luc Meijs - Oppo Electronics Corporation, ofwel Oppo, is in 2001 opgericht en sinds 2004 officieel geregistreerd als een fabrikant van Chinese consumentenelektronica en mobiele communicatie. Voornamelijk bekend in China voor hun Blu-ray spelers, hoofdtelefoons en versterkers kwam Oppo in 2013 voor het eerst met een Android based smartphone de Oppo Find 5, een leuke en innovatieve smartphone voor zijn tijd. Sinds die tijd heeft Oppo de nodige modellen uitgebracht, voornamelijk voor de Aziatische markt en sommige latere modellen waren in Europa te krijgen via import resellers. Nu anno 2018 komt Oppo daadwerkelijk naar Europa en wel Nederland, met hun eigen kantoor en distributiecentrum. Dit werd samen met de nieuwste smartphone van Oppo, de Find X, aangekondigd in het Louvre afgelopen Juni. En gezien de recente ontwikkelingen op de smartphonemarkt, waar we steeds meer (relatief) onbekende fabrikanten Europa binnen zien stromen, ging ik ervanuit dat Oppo ook mee ging concurreren op deze goedkopere maar toch high end specificatielijst van nieuwe toestellen, echter was er toen de Oppo Find X.

Find X, Find more
Met deze titel als teaser werden we warm gemaakt voor het nieuw te releasen toestel van Oppo, de Find X. Een smartphone die volgens deze teasers een ware revolutie zal zijn voor de smartphone industrie, zowel het design als de features van deze smartphone zouden elementen bevatten die men nog nooit eerder heeft gezien in een smartphone. 19 Juni 2018 was het dan zover, de Oppo Find X werd vol overtuiging aangekondigd door de Vice President van Oppo, Anyi Jiang. ‘S werelds eerste panoramisch ontworpen smartphone, met scherm/toestel verhouding van maar liefst 93.80%! Even een korte rundown van de belangrijkste specs van de Oppo Find X;
- 6.4 inch scherm, 1080 x 2340 pixels, met een 19.5:9 verhouding en 93.80% screen to body ratio
- Qualcomm SDM845 Snapdragon 845
- 8GB RAM en maar liefst 128 of 256GB opslaggeheugen
- Main camera van 16 + 20 MP f/2.0, selfie camera van 25MP f/2.0
- Interne accu van 3730mAh of 3400 (2x 1700)mAh super flash edition met SuperVOOC Flash Charge 5V/10A 50W (100% in 35 min )

Voor de huidige markt zijn dit absoluut high end specificaties, de nadruk van de Find X ligt voornamelijk in het design en de revolutionaire gemotoriseerde camera, waardoor dit bijna bezel loze design mogelijk wordt gemaakt. De kleuren die Oppo gebruikt vallen ook meteen op, Bordeaux Red en Glacier Blue, afhankelijk van hoe je naar de Find X kijkt zullen deze kleuren mooi op het hele design overlopen. Oppo Stuurde ons de Bordeaux rode variant om te testen, en om het interessanter te maken heeft Oppo ons een doorzichtige variant opgestuurd, foutje van Oppo kwamen we later achter want deze versie mocht het daglicht nog niet zien blijkbaar. Voor ons en de lezer hebben wij wel snel wat kiekjes en een video gemaakt van het mechanisme nu alles duidelijk zichtbaar was. Helaas hebben we de doorzichtige Find X uiteindelijk wel moeten inruilen voor de Glacier Blue variant die niet doorzichtig is.

Eerste indruk en gebruiksvriendelijkheid
Kwa uiterlijk is het meteen duidelijk dat we hier te maken hebben met een premium toestel, ondanks zijn formaat ligt de Find X lekker in de hand en voelt niet lomp of fragiel aan. Wel is het zo dat de Find X een zeer glad toestel is wat makkelijk wegglijd, in bijvoorbeeld je bank of van je stoelleuning af (is mij dan ook zeer zeker niet gebeurd). Wanneer je de Oppo Find X voor het eerst aanzet (althans onze test variant) kom je in de bootloader terecht, dit leek me niet de bedoeling maar gelukkig zal dit niet het geval zijn bij de consumenten versie. Al snel kom je bij de unlock mogelijkheden, de Find X heeft buiten een patroon, pincode of gezichtsherkenning tot zijn beschikking, geen vingerafdrukscanner in of aan de zijkant van het toestel. De gezichtsherkenning werkt lekker vlot, dit ondanks dat de gemotoriseerde camera fysiek op en neer dient te gaan, zo vlot zelfs dat het verschil met een vingerafdrukscanner bijvoorbeeld minimaal is. Eenmaal in de telefoon kreeg ik mijn eerste ervaring met het Chinese ColorOS (5.1), het is helaas geen stock android experience en ondanks dat het wel snel werkt, merk ik in het dagelijks gebruik dat ik me aan kleine dingen zoals snelkoppelingen en het simpelweg wegswipen van notificaties ga frustreren. Door de overmatige bloatware raak je eenvoudig verdwaald in de instellingen van het toestel als je specifiek ergens naar op zoek bent. Er staat dus veel onnodige troep op deze ColorOS, echter heeft de Find X genoeg opslag en werkgeheugen om dit allemaal soepel te laten draaien. Er zijn slechts een paar momenten geweest waar de OS haperde, bijvoorbeeld Spotify en Youtube werkten niet meer lekker nadat de Find X uit stand-by stand werd gehaald, deze apps moest ik dan ook telkens weer sluiten en opnieuw opstarten. Zoals ik net al aangaf is mijn grootste frustratie punt bepaalde standaard handelingen binnen deze versie van ColorOS, zoals het wegswipen van meldingen en het navigeren door de instellingen. Wegswipen van meldingen gaat niet in één swipe maar na de swipe moet men ook nog op het prullenbak icoontje klikken, niet zo handig in mijn ogen. Er is wel een ‘’wis alles’’ knop onderin het meldingsscherm echter vind ik het soms handig om specifieke meldingen te laten staan, om hier later op te reageren en andere meldingen weg te swipen. Het instellingenmenu is een wirwar van icoontjes allemaal in willekeurige volgorde geplaatst in de hoop dat het logisch is voor de consument, jammer, een voorbeeld waar stock android het vele malen beter doet. Als je langs deze frustraties kijkt en het prachtige scherm weer ziet aangaan (met de gemotoriseerde camera die je gezicht probeert te herkennen) blijft het wel een machtig mooi Amoled schermpje met minimale bezels, eentje zoals ik deze nog niet eerder gezien heb. De gemotoriseerde camera heeft telkens als deze in werking treed toch ook iets futuristisch.

Prestaties en Accuduur
De Oppo Find X heeft alle high end specs aan boord om soepel en vlot te werken zonder dat deze zou moeten haperen. Bij het spelen van spelletjes werkt alles lekker snel en wordt de Find X niet te warm, waarschijnlijk door een grote koperen warmte geleider intern. Bij het switchen tussen actieve apps hapert deze toch een paar keer, sommige apps zoals spotify en youtube lijken vaker dan normaal vast te hangen, vooral na een korte stand-by tijd moet ik deze apps opnieuw opstarten voordat deze het weer doen. Dit lijkt me vooral een ColorOS issue gezien dit niet het geval is bij mijn andere stock android smartphones. Kwa accuduur heeft een gebruiker van Oppo Find X niks te klagen, intern (in onze oopsie versie) zit een 3400mAh accu welke opgesplitst lijkt in twee aan elkaar gelinkte cellen. Dit is een stevige accu welke ook wel nodig is om alles te poweren, van het grote Amoled scherm tot de gemotoriseerde camera. Bij het dagelijkse gebruik gaat de accu gemiddeld tot snel leeg, bij iets intensiever gebruik zoals een game spelen tussendoor merk je dat de Find X toch wat sneller leeg raakt maar niet gevreesd, er blijft dagelijks genoeg accu over om het te halen tot je laadpunt, en mits je twijfelt of de Find X het wel gaat halen is er nog altijd een power saving mode beschikbaar. Als je dan uiteindelijk bij de lader aankomt van de Oppo Find X staat je een stevige verrassing te wachten (dat het een gigantische thuislader betreft anno 2018). Het Super VOOC Flash Charging is oprecht snel, Oppo beweert dat het toestel van 0 naar 100 binnen 35 minuten opgeladen kan worden hiermee, ik heb dit zelf natuurlijk getest en bizar maar waar, zolang de originele lader en kabel gebruikt worden zal laden nooit meer hetzelfde zijn bij dit toestel. Normaliter hebben mensen hun smartphone gedurende de hele nacht aan de lader waar het toestel meestal na een paar uur al volledig opgeladen is, sommige toestellen hebben hiervoor een soort beveiliging dat ze niet constant overgeladen worden echter is het op lange termijn niet best voor de interne accu. De Oppo Find X laad ik nooit meer op ‘s nachts, elke ochtend een kwartier tot 20 minuutjes aan de VOOC lader en hij is weer good to go. En voor degene die zich afvragen of ze deze lader op een ander Quick Charge geschikt toestel kunnen gebruiken, we hebben het met meerdere toestellen getest maar helaas past de lader zijn snelheid hiermee aan naar minimale waardes voor USB C charging. Een kleine misser is ook het ontbreken van een NFC chip, voor een high end toestel is dit enigszins raar, de 3,5mm jack ontbreekt ook echter zien we dit steeds vaker en zolang er een degelijke USB C to jack adapter bijgeleverd wordt klaag ik niet.

Driedimensionale gezichtsherkenning en overall prestaties van de camera
Oppo beweert dat de 3D face recognition van de Find X 20x veiliger is dan de huidige vingerafdrukscanners. Deze technologie gebruikt, ‘’3D structured Light Technology’’, hiermee wordt je hele gezicht als een 3D map in kaart gebracht. In de praktijk hebben we al een ruim aantal gezichts scanners gezien, van Apple’s Face ID, Samsungs Face Recognition tot de ruim eerder verschenen Windows Hello op de surface producten van Microsoft en het ondertussen uitgestorven Windows Mobile. Veel van deze varianten werkten in het begin matig tot ronduit slecht en waren ook nog eens makkelijk te omzeilen door bijvoorbeeld een foto van de gebruiker zijn gezicht. Sinds die tijd heeft de technologie zich sterk ontwikkeld, zo sterk dat sommige fabrikanten geen enkele andere vorm van biometrische ontgrendeling in hun smartphone verwerken, waaronder ook de Oppo Find X. Je zou denken dat de 3D Face Recognition langzamer werkt dan een smartphone zonder gemotoriseerde camera, en waar dit misschien op milliseconden klopt is het in de praktijk nauwelijks merkbaar. Het werkt verrassend soepel en snel, enkel bij fel zonlicht had de Find X moeite om te unlocken en moest ik een paar keer mijn backup code invoeren. Bij het openen van de 25 Megapixel selfie camera merk je meteen dat er een groot scala aan mogelijkheden is om je selfie zo perfect mogelijk te maken, de AI-enhanced technologie zorgt voor artistieke en mooie portret selfies. De main camera was voor mij het meest interessant, de dual 16 en 20 megapixel camera met IOS. Ook hier is het mogelijk om middels de AI-enhancer de nodige aanpassingen te maken aan je kiekjes. De camera beschikt buiten de standaard foto, video en expert modus tevens over time-lapse, slo-mo, sticker, pano en een portrait modus. Volgens Oppo kan de Find X 800 verschillende scènes herkennen waardoor je foto’s er altijd mooi uitzien binnen de juiste setting. In de praktijk heb ik dit getest en het werk verrassend vaak goed, ik zeg vaak want de Find X lukt het niet 100% van de keren om de juiste scène op te pikken als je snel een kiekje wilt schieten. De meeste foto’s zien er op het Amoled scherm mooi uit echter, bij nadere inspectie op een groter scherm zie je hier en daar wat ruis, dit kan softwarematig zijn en zal waarschijnlijk aangepast zijn voor de consumenten variant. In het donker/schemering laat de Find X echter flinke steken vallen, de foto’s zijn niet scherp en lijken wel uitgesmeerd kwa kleur over het scherm. De andere functies van de camera werken verder prima en het mechanisme werkte elke keer weer perfect, in de tijd dat ik dit toestel mocht reviewen heeft het motortje me geen enkele keer in de steek gelaten. Op lange termijn is het een kwestie van afwachten of dit gemotoriseerde deeltje perfect blijft werken, er blijft veel stof en vuil in hangen echter merkte ik niet dat dit de werking tegen ging van het uitschuifgedeelte. De portret modus werkt hartstikke prima en heb ik het meeste plezier van gehad, deze pakt het te fotograferen object of in dit geval Sam, prima op de voorgrond en blurred de rest netjes weg. Hieronder staat al een foto en verderop in deze review staan enkele kiekjes die ik met het toestel gemaakt heb.

Conclusie, is alles wel zo Bordeauxkleurig als het lijkt?
De Find X is in mijn ogen niet zomaar een toestel maar een statement van Oppo, ‘’kijk eens wat wij kunnen’’. Het design is futuristisch, strak en dankzij de gemotoriseerde camera heeft de Find X een screen to body ratio zoals geen ander. Zoals ik al eerder aangaf tovert het Amoled beeldscherm bij inschakeling telkens weer een smile op mijn gezicht en de gimmick die de gemotoriseerde camera is blijft telkens weer iets futuristisch hebben. Oppo durft buiten de notch om te denken met dit toestel en is in mijn ogen daarin zeker geslaagd. Het voelt aan als een degelijk toestel echter hebben andere testers al bewezen dat het toestel ook zijn negatieve punten heeft, het toestel faalde grandioos in de bend test van JerryRigEverything en dit had voornamelijk te maken door de implementatie van de gemotoriseerde camera. Hierdoor heeft de Find X geen steun in het middelste gedeelte van het toestel, waardoor de structurele kwaliteit zeer zwak is voor druk van buitenaf, niet op de Find X gaan zitten dus. De camera heeft ook de nodige minpuntjes vooral bij minder verlichte omstandigheden en het kleurrijke ColorOS is bij lange na niet zonder haperingen of bugs. Oppo mag dan wel kwa uiterlijk een stap voor zijn op de concurrentie echter innerlijk is er nog veel te tweaken als je het mij vraagt. Oppo maakt voor het eerst (officieel) zijn intrede in europa met de Find X, een toestel voor een beurs verslindend budget van €999 euro. Is deze futuristische smartphone dit premium prijskaartje waard? Als ik hem zelf zou moeten kopen absoluut niet. In een markt waar steeds meer merken met een smartphone komen welke high end specs hebben tegen extreem vriendelijke prijskaartjes, staat de Oppo op eenzame hoogte met zijn premium price tag. Deze prijs zal dan ook een flinke drempel zijn voor een merk wat in Europa nog verre van bekend of mainstream is. Oppo had beter met een premium high end toestel kunnen komen, die tegen een extreem concurrerende prijs meteen de aandacht van de consument had getrokken.

P.s voor degene die echt teveel geld hebben is er ook nog een speciale Oppo Find X, de Automobili Lamborghini Edition voor ‘’slechts’’ €1699 euro!...

Design en bouwkwaliteit: 8.0
Specificaties: 9.0
Camera: 7.0
UI en OS: 6.0
Accu: 7.0
Prijs: 4.0

De Oppo Find X scoort een 6.8 op de schaal van Mobile Cowboys en die lage score heeft het toestel met name te danken aan het prijskaartje en de matige UI.

Hieronder nog enkele foto’s van en met de Oppo Find X.