Reviews
14 oktober 2015 - Ron Smeets

Review: De compacte Huawei Mate S Het nieuwste vlaggenschip van Huawei is op veel punten verbeterd, maar heeft wel een gepeperd prijskaartje

Tijdens de IFA onthulde Huawei in Berlijn de Mate S. Formeel de opvolger van de Mate 7 uit 2014. De Mate S is voorzien van enkele verbeterde specificaties, maar het toestel heeft wel een beduidend kleiner scherm, weliswaar met dezelfde full HD resolutie, dan zijn voorganger; 5.5 in plaats van 6 inch. Daardoor zou je kunnen concluderen dat de letter S wellicht staat voor 'Small', maar dat is misschien 'n beetje een flauwe typering. Voordeel van het kleinere scherm is wel dat de nieuwe Mate een stuk compacter is waardoor hij beter in de hand ligt en ook veel beter met een hand te bedienen is dan de Mate 7.

Huawei heeft de Mate S uitgerust met een nieuwe octa core processor uit eigen keuken, de HiSilicon Kirin 935 met vier 2.2 GHz-, vier 1.5 GHz rekenkernen, 3GB RAM en 32GB intern geheugen. Een andere duidelijke verbetering is de nieuwe vingerafdruk sensor. Die van de Mate 7 was al snel, maar bij de Mate S is het ontgrendelen in de meeste gevallen letterlijk een kwestie van één korte tik met de vinger op de sensor.

De derde grote verandering heeft wederom te maken met het scherm. De Mate S krijgt namelijk ook een uitvoering die voorzien is van een zogenaamd Force Touchscreen. Een scherm dat gevoelig is voor de kracht die je er op uit oefent en daardoor verschillende functies kan aansturen. Denk aan previews van e-mails of foto's, maar ook, in combinatie met een speciale 'weegschaal app' het wegen van voorwerpen die op het scherm gelegd worden. De Force Touchscreen versie van de Mate S komt helaas pas over enkele weken (of maanden, wanneer is nog niet exact bekend) beschikbaar. Dat wordt bovendien een model met 128 GB intern geheugen. Die wordt ongetwijfeld duurder dan het model dat nu in de winkels verschijnt. Die kost overigens al 649 euro, wat best prijzig is voor een Huawei.

Maar goed, de afgelopen weken heb ik de Mate S dagelijks gebruikt als een van mijn primaire smartphones. Mijn bevindingen heb ik in onderstaande videoreview opgesomd. En ja, Force Touch komt daarin ook aan bod. Kijk zelf maar ;)

Hoewel mijn testexemplaar van de Mate S dus niet ongeschonden uit de opnames van de review gekomen is moet ik wel concluderen dat het toetel in het dagelijks gebruik erg prettig functioneert. De snelheid van het OS en de User Interface zijn een verademing als je dat bijvoorbeeld vergelijkt met zijn voorgangers. Daarmee bedoel ik overigens niet de Huawei P8 die eerder dit jaar op de markt kwam. Ook dat toestel presteerde prima. Wat dat betreft heeft Huawei dus weer een duidelijke stap vooruit gemaakt. Helaas, en daarover sprak ik ook in de video, heeft de Chinese fabrikant ook besloten om het prijskaartje van de Mate S naar het niveau van de Galaxy S6 en iPhone 6 (niet 6S!) te tillen. Daarmee is de Mate S dus ook meteen een van de duurdere smartphones van dit moment en dat vind ik jammer. Een van de voordelen van de high end Huawei's ten opzichte van zijn concurrenten was namelijk de prettigere prijs. Dat is nu dus verleden tijd.

Het design en de bouwkwaliteit van de Mate S zijn twee grote pluspunten van het toestel. Natuurlijk, design is een kwestie van smaak maar de gebruikte materialen zijn kwalitatief erg fraai. Daarnaast ligt het toestel niet alleen goed in de hand maar hij geeft je ook het gevoel dat je een bijzonder degelijk ontworpen smartphone vasthoudt. Persoonlijk ben ik geen fan van de kunststof 'acculijnen'. Daar is bij een volledig metalen toestel echter nauwelijks aan te ontkomen en hoewel ze ook bij de Mate S duidelijk zichtbaar zijn heeft Huawei ze wel iets beter proberen te camoufleren dan Apple en HTC dat doen. Tijdens de presentatie zij de CEO dat ze zelfs exact dezelfde kleur hadden als de behuizing. Dat is misschien wel zo, maar ze zijn nog steeds goed zichtbaar.

De fabrikant heeft de Mate S verder voorzien van een nieuwe, 8 megapixel, front camera die nu ook een flitser heeft. In combinatie met zogenaamde 'schoonheid' opties moet die camera nog fraaiere selfies kunnen maken. Leuk, maar in de praktijk gebruik je die zeker niet allemaal of altijd. Helemaal als je alleen effe snel een selfie wilt kieken. De camera aan de achterzijde is nog steeds een 13 megapixel model, maar wel met nieuwe software en een verbeterde lens zodat ook die beter presteert. Ik heb dat getest in combinatie met een viertal concurrenten. De resultaten daarvan zal ik binnenkort in een apart artikel publiceren. Ik kan wel al verklappen dat de camera van de Huawei Mate S op zich fraaie foto's maakt, maar dat hij zeker niet bij de top drie hoort in zijn klasse (high end smartphones).

Concluderend:
De Mate S is prachtig ontworpen smartphone die prima in de hand ligt en ook erg snel is. De vingerafdruk sensor is letterlijk de beste die ik tot nu toe gezien en gebruikt heb. Mijns inziens zelfs sneller en betrouwbaarder dan die van Samsung en Apple. In het dagelijks gebruik is de Mate S een bijzonder prettig toestel om te gebruiken. Ook de accu presteert zeer goed. Meestal, in acht van de tien gevallen, hoefde ik het toestel pas aan het eind van de tweede dag weer op te laden. Alleen bij de extreem intensieve gebruikstest, waarbij het scherm continu gebruikt werd, haalde hij amper het eind van de eerste dag, maar dat geldt voor vrijwel alle toestellen.

Een nadeel van de Mate S is vooral het ietwat te hoge prijskaartje. Zeker als je bedenkt dat de kans reëel is dat het Force Touch model met een duurder scherm en 128 GB geheugen waarschijnlijk nog 100 tot 150 euro duurder wordt.

Hieronder staan nog enkele foto's van de Mate S