Accessoires
12 juli 2009 - Ron Smeets

Review: Bury CC9060 Bluetooth Carkit

Twee maanden geleden ontving ik een nieuwe Bluetooth Carkit, de Bury CC9060 is momenteel het topmodel van de Duitse fabrikant. Na ruim twee jaar met veel plezier, en zonder veel problemen, een Parrot LS3200 gebruikt te hebben vond ik het wel tijd om eens iets nieuws te proberen.

De Bury CC9060 is natuurlijk een heel stuk moderner en heeft meer opties dan de Parrot LS3200 dus het is niet echt eerlijk om die twee op dat gebied met elkaar te gaan vergelijken. Wat betreft de geluidskwaliteit en het gebruiksgemak doe ik dat wel en daar wint de Bury het toch van de Parrot.

Zowel het binnenkomende als het uitgaande (via de microfoon) geluid klinkt een stuk duidelijker dan bij de Parrot en dankzij de touchscreen- én spraakbesturing is de Bury CC9060 ook op dat gebied de meerdere van de Parrot LS3200. Tot zover de vergelijking met mijn oude Parrot. Als ik de Bury op meerdere fronten met de Parrot zou willen vergelijken dan moet ik toch echt de MKI9200 erbij pakken, maar die heb ik helaas (nog) niet.

Ik heb de Bury CC9060 nu een week of zes in gebruik en nog weinig of geen problemen ondervonden. In die periode heb ik diverse toestellen van verschillende fabrikanten uitgeprobeerd: Nokia N86, N97, E75, Sonim XP3, Sony Ericsson Xperia, C905, Samsung BeatDJ, Jet, Ladyphone, HTC Snap, LG Viewty Smart en de iPhone 3G en 3GS.Bury-CC9060-Startmenu

De Bury CC9060 is een moderne Bluetooth Carkit met functies als Stereo Bluetooth support voor het streamen van muziek en text-to-speach voor het voorlezen van binnenkomende SMSjes. Dat laatste gebeurt overingens niet real-time. Dat wil zeggen dat ik nog niet heb meegemaakt dat ik door het systeem automatisch op de hoogte gebracht werd van een binnenkomend SMSje met de optie om dat voor te laten lezen. Binnenkomende SMSjes verschenen niet op het display van de Bury.

De spraakbesturing is bijzonder goed. Het inspreken van nummers of het kiezen van een van de contacts gaat bijzonder soepel. Het is wel aan te raden om bij het dicteren van een mobiel nummer wat geduld te betrachten en niet te veel nummers tegelijk in te spreken. Spreek je te snel dan wil hij nog wel eens een nummer missen en als je er dan tweede opgenoemd hebt en de tweede wordt verkeerd geinterpreteerd, dan moet je helemaal opnieuw beginnen. OK, dat is ook geen ramp, maar bij mij werkte het 't beste als ik een nummer in groepjes van twee of drie cijfers insprak.Bury-CC9060-Spraakmenu

Het scherm van de Bury is bijzonder goed leesbaar. Mijn auto heeft een schuifdak en bij de Parrot betekende dat dat het display nauwelijks nog leesbaar was als ik het dak opende. De Bury heeft daar weinig last van. Daarnaast schakelt hij als het donker wordt automatisch naar de nachtstand. Daarvoor heeft hij een speciale lichtsensor. Ook het touchscreen gedeelte werkt prima. De vlakken zijn groot genoeg en je hebt dus weinig last ervan dat je, al rijdend, een verkeerde keuze maakt. Het verdiend wel de aanbeveling om de Bury op een goed bereikbare plek te laten inbouwen, maar dat spreekt natuurlijk voor zich. Bang voor diefstal hoef je niet te zijn want het schermpje is afneembaar en je krijgt er een opbergdoosje bij. Overigens werkt de Bury ook zonder dat je het display op de houder plaatst dus als je hem een keertje thuis vergeet is dat geen ramp.Bury-CC9060-Afnemen

Al met al ben ik zeer tevreden over de kwaliteit en prestaties van de Bury CC9060. Een nadeel is wellicht het prijskaartje. Online wordt hij gemiddeld voor €169,- aangeboden. Daarmee is hij overigens wel €10 goedkoper dan de vergelijkbare Parrot MKi9200. Die heeft overigens ook een iPod aansluiting. Dat mist de Bury. De Parrot heeft daarentegen weer geen touchscreen bediening. Natuurlijk moet je ook nog rekening houden met inbouwkosten, als je dat niet zelf kunt. Afhankelijk van waar je dat laat doen (verschilt per garage) en welke kabels je nog nodigt hebt (verschilt per automerk / audio systeem) kost het inbouwen tussen de 100 en 150 Euro.

Conclusie:
Qua gebruiksgemak en toestel compatibiliteit is de Bury CC9060 een geduchte concurrent voor (marktleider) Parrot. Ik ben zelf zeer onder de indruk van de goede werking van zowel de spraakherkenning als de touchscreen bediening. Ben je op zoek naar een high-end Bluetooth Carkit, dan kun je de Bury CC9060 zeker in overweging nemen.

Voordelen:
+++ Gebruiksvriendelijkheid
+++ Geluidskwaliteit
+++ Helderheid microfoongeluid (weinig storingen)
++ Leesbaarheid display bij veel licht
++ Spraakbesturing
++ Afneembaar display
+ Touchscreen bediening

Nadelen:
--- Text-to-speach (voorlezen SMSjes) werkt niet optimaal
-- Geen iPod / MP3 aansluiting
- Prijs

Bury-CC9060-Hoofdmenu Bury-CC9060-Telefoonboek Bury-CC9060-Opbergen

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.