Toestellen
04 februari 2013 - Ron Smeets

Review: BlackBerry Z10 met BlackBerry 10; een valse start!

Afgelopen woensdag presenteerde RIM niet alleen haar nieuwe naam; vanaf nu is het ‘gewoon’ BlackBerry, maar ook het langverwachte BlackBerry 10 OS en de eerste toestellen; de Z10 en Q10. Die laatste zal pas over enkele maanden beschikbaar komen maar BlackBerry werd natuurlijk mede groot dankzij toestellen met een zeer goed fysiek qwerty toetsenbord. En zoals Thorsten Heins het zelf al aangaf zijn er nog altijd heel veel BlackBerry fans die vasthouden aan dergelijke toetsenborden; ook in het ‘touchscreen tijdperk’ waarin we nu leven ;-)

De afgelopen dagen heb ik de BlackBerry Z10 intensief gebruikt en getest. Tijd dus voor een eerste review. Is BlackBerry 10 goed genoeg voor een terugkeer naar het succes van weleer voor de Canadese fabrikant? Ik zal mijn ervaringen en eerste conclusies hieronder en op de volgende pagina’s met jullie delen. Aanvankelijk wilde ik een ‘korte’ eerste indruk schrijven, maar het is toch een bijna 5000 woorden tellend verhaal geworden. Lees, geniet (of niet) en reageer maar!

Design en bouwkwaliteit

Laat ik beginnen met te zeggen dat de BlackBerry Z10 degelijk aanvoelt, ondanks het feit dat de accuklep gemaakt is van ‘waaibomenplastic’. Erg dun en niet echt mooi afgewerkt. Toch heeft het opgeruwde plastic ook een voordeel. Het toestel ligt stevig in de hand en zal daar dus niet zo snel uit glijden om vervolgens op de grond te kletteren. Persoonlijk was ik wel wat teleurgesteld over het design van de BlackBerry Z10. Hij lijkt bijna als twee druppels water op het prototype (dev alpha device) die in Orlando gepresenteerd werd en de afgelopen maanden vooral bij ontwikkelaars te vinden was. In Florida, mei 2012, vertelde BlackBerry nog vol trots dat de definitieve hardware beduidend anders vormgegeven zou worden. Dat blijkt dus niet zo te zijn.

De volume toetsen aan de zijkant zijn van metaal gemaakt en hebben mijns inziens iets te scherpe kantjes. Dat merk je goed wanneer je er met je vinger over wrijft. De toetsen kunnen in broekzakken of jurkjes aan de stof van de kleding blijven haken. Een (klein) detail misschien, maar mij viel het op. De afwerking van de toetsen had beter gekund. Tussen de twee volume toetsen zit ook nog een druktoets. Daarmee kun je de spraakbesturing activeren. Een andere functie heb ik nog niet gevonden. Bovenop de Z10 vind je de aan-uit knop. Dat is typisch de plek waar BlackBerry deze toets al jaren plaatst. Een stukje herkenning voor de vaste klanten dus ;-) Links naast de volumeknop zit ook de 3.5mm audio aansluiting. De ingangen voor de microUSB lader en HDMI aansluiting vind je aan de linker zijkant van het toestel. Die zijn, gelukkig, vrij toegankelijk, zonder klepjes ervoor.

BBZ10-Side-Volume BBZ10-side-USBHDMI

Ik heb van sommige mensen in mijn omgeving al de opmerking gekregen dat de Z10 ook veel weg heeft van de iPhone 5. Daar kan ik deels wel in meegaan. De mat zwarte delen van de behuizing boven en onder het scherm hebben wel iets weg van die van de zwarte  iPhone 5. Met dien verstande dat die daar aan de achterzijde zitten. Als de BlackBerry Z10 dus al op de iPhone 5 lijkt dan is het een ‘look-a-like’ waarbij het scherm dus min of meer verplaatst is naar de achterzijde. Een andere gelijkenis met de iPhone 5 is er niet. Ik bedoel, een groot zwart scherm zie je op vrijwel elke touchscreen smartphone dus het is onzin om die te vergelijken met elkaar.

Wanneer je de accuklep verwijdert dan zie je niet alleen de accu maar ook de ingangen voor de micro SIMkaart en de microSD geheugenkaart. Schijnbaar hadden ze de ontwerpers op de plek van de geheugenkaart nog wat ruimte over want daar zit nog een extra, blauw, rubberen 'flapje'. Volgens mij bedoeld om er voor te zorgen dat de microSD kaart niet uit de gleuf glijdt wanneer het toestel ergens tegenaan stoot. Een ingenieuze oplossing maar het oogt ook een beetje alsof men tegen het eind van het ontwikkelproces ontdekte dat dit wel eens een probleem kon vormen. BlackBerry had natuurlijk ook kunnen kiezen voor een microSD ingang met een vergrendeling of iets dergelijks.

Verder merkte ik de eerste dagen dat het scherm van BlackBerry Z10 erg ‘vingervlek’ gevoelig is. Poetsen is dus een regelmatige must ;-) De kwaliteit van het scherm is wel erg goed. Ook in (fel) zonlicht is het prima leesbaar. Niet zo goed dan het scherm van de Lumia 920 in die omstandigheden, maar zeker beter dan de gemiddelde andere smartphones die ik de afgelopen weken en maanden uitgeprobeerd heb. Het scherm van de BlackBerry Z10 verslaat met gemak die van de Galaxy S III en de Sony Xperia T en het is in fel licht ook beter leesbaar dan het display van de iPhone 5. Om maar eens drie concurrenten te noemen.

Ook heb ik na drie dagen nog geen krassen gezien. Dat geldt ook voor de rest van de behuizing. In de doos die ik kreeg zat overigens ook een hoesje. In mijn geval een rode, van vilt. Die werd wel heel snel vuil toen ik hem in mijn broekzak bewaarde. Daar zul je bij de donkergrijze of zwarte variant van het hoesje wellicht minder last van hebben. Als je het toestel in het hoesje steekt dan wordt het scherm automatisch gedimd. Dat gebeurt echter ook wanneer je het toestel, met de achterzijde, boven op het hoesje legt en de BlackBerry logo’s van het toestel en het hoesje bij elkaar in de buurt komen. Zit het toestel eenmaal in het hoesje dan viel mij wel op dat telkens wanneer je hem er uit haalt je bijna niet ontkomt aan het indrukken van de volume toetsen. Die zitten namelijk precies op de plek waar je het toestel vastpakt om hem uit het hoesje te halen. Weer zo’n klein punt waar BlackBerry niet goed genoeg over heeft nagedacht. Het is immers een origineel hoesje van de fabrikant zelf.

De BlackBerry 10 Flow UI

BlackBerry 10 wordt met name gekenmerkt door de gloednieuwe Flow UI. De bediening gebeurt vrijwel volledig middels vegende bewegingen; van links naar rechts (en andersom), van boven naar beneden (en andersom), maar ook vanuit de rand van het scherm. Wanneer je namelijk met je naar boven vegende beweging begint op het logo van BlackBerry (onder het scherm) dan wordt direct de tab met alle open applicaties geopend. Ongeacht waar je je op dat moment binnen het OS (of een App) bevindt.

Wat wel opviel is dat wanneer je het toestel in de liggende stand gebruikt, bijvoorbeeld tijdens het browsen of wanneer je de camera gebruikt, je dan ook van onder naar boven moet vegen en niet vanuit het ‘BlackBerry logo’ onder het scherm dus. Ook wanneer je het toestel rechtop houdt terwijl de app nog de liggende stand weergeeft. Ik moest daar wel even aan wennen.

In stand-by modus kun je het toestel ontgrendelen door eenmaal kort op de aan-uit toets te drukken en dan van onder naar boven over het scherm te vegen. Druk je alleen op de aan-uit toets dan verschijnt het status scherm. Daarop kun je al meteen zien of er nieuwe meldingen zijn. Net als bij de vorige BlackBerries worden nieuwe meldingen aangegeven met een rood sterretje. Behalve binnengekomen mail en sms’jes, agenda items of gemiste oproepen  worden ook nieuwe facebook, twitter en andere social netwerkmeldingen getoond. Mits je natuurlijk de accounts daarvoor gekoppeld hebt aan je toestel.

Rechts onder op het status scherm staat een snelkoppeling om direct de camera op te starten. Wanneer je in het status scherm van boven naar onderen veegt dan wordt het toestel direct in de stille stand gezet en verschijnt de zogenaamde nachtklok. Daar kun je ook direct je wekker aan of uitzetten en de tijd dat deze moet ‘afgaan’ instellen. Een handige functie overigens. Wat ik wel jammer vindt is dat BlackBerry er niet voor gekozen heeft om de icoontjes van de binnengekomen meldingen ‘klikbaar’ te maken. Het zou handig zijn dat wanneer je die aanraakt ook direct de inbox geopend wordt. Wellicht een idee voor een van de volgende updates van het OS?

Wanneer het toestel ontgrendeld is dan zie je, net als bij de meeste smartphones, een aantal homescreens. Je kunt daar op de gebruikelijke manier tussen schakelen door van links naar rechts over het scherm te vegen (of andersom). Ben je bij het laatste  (of eerste) scherm aanbeland dan kun je helaas niet naar links of rechts ‘doorvegen’. Heb je vijf homescreens en ben je op het eerste scherm dan zul je dus vier keer naar links moeten vegen op bij het vijfde scherm te geraken. De Flow UI biedt geen zogenaamde wrap-functie zoals bijvoorbeeld TouchWiz van Samsung dat wel heeft. Heb je veel homescreens en wil je vanuit de tiende naar de derde dan zul je dus even moeten blijven vegen ;-) Natuurlijk kun je wel (zie hierboven) direct naar het applicatie scherm springen (het tweede homescreen) door van onder het scherm naar boven te vegen. Dat is dan wel weer makkelijk.

De Flow UI zit verder redelijk ingenieus in elkaar en is in potentie ook erg gebruiksvriendelijk ontworpen. Natuurlijk zal het even wennen zijn wanneer je Android, iOS, Windows Phone of de oude BlackBerry 7 gewend bent, maar dat geldt natuurlijk voor elk nieuw OS wanneer je van de een naar een ander wisselt.

Toch kreeg ik de eerste dagen ook de indruk dat het OS en de Flow UI nog niet af zijn. Ik ben tegen enkele onlogische kronkels gestoten die wel erg veel gewenning vragen. Een voorbeeld: Wanneer je vanuit de browser naar de netwerkinstellingen gaat (die optie krijg je wanneer de browser geopend wordt als het toestel geen actieve data verbinding heeft) en je opent daarna eerst nog een andere app voordat je weer naar de browser terug gaat, dan wordt niet de browser geopend maar weer de netwerkinstellingen. In eerste instantie dacht ik dat ik de verkeerde app gekozen had, maar na even zoeken bleek dat ik dus eerst de ‘back’ toets moest gebruiken om de instellingen te verlaten en weer in de browser te komen.

Deze onlogische UI bediening is (deels) het gevolg van het feit dat BlackBerry Flow zo ontworpen heeft dat je in principe altijd binnen de geopende applicatie blijft. Wanneer je dus de instellingen opent vanuit de browser, dan start Flow die niet als aparte applicatie op maar binnen de browser. Kijk je vervolgens op het applicatie scherm, dan zie je daar ook niet de browser maar de netwerkinstellingen staan. Dat zorgde bij mij er voor dat ik via het applicatie menu de browser weer probeerde te openen,  met bovenstaande ervaring tot gevolg. Zoals gezegd, een ietwat onlogische bedieningskronkel die wellicht inherent is aan de manier waarop Flow ontworpen is.

Een andere ‘bug’ waar ik zelf nog niet tegenaan gelopen ben maar wel gezien heb bij andere exemplaren van de Z10 in Londen, heeft te maken met het snelstart instellingen menu. Die kun je vanuit elk homescreen naar voren ‘toveren’ door vanuit de statusbalk van boven naar onder te vegen over het scherm. In sommige gevallen verdween een deel van dat menu ‘achter’ de weergave van de geopende applicaties. Ongetwijfeld iets dat met een van de eerste updates verholpen zal worden,  Het lijkt misschien een beetje muggenzifterij, maar BlackBerry gaf negen maanden geleden, in Orlando, aan dat BlackBerry 10 pas uitgebracht zou worden als het de perfectie benaderde. De halve wereld was toen verbaasd dat de fabrikant zoveel extra tijd nam. Elke bug die er nu nog in zit is, na al die ontwikkeltijd, er één te veel.  Die muggenzifterij hebben ze dus zelf over zich afgeroepen.

Een ander minpunt is de opmaak van berichten en meldingen. De fabrikant lijkt nog niet echt veel werk te hebben gestoken in de lay-out van sommige functies. Open je een SMS’je dan krijg je platte tekst op een witte achtergrond. Een SMS conversatie wordt afwisselend links en rechts uitgelijnd met een iets andere achtergrondkleur. Geen erg gelikte vormgeving dus. Hetzelfde geldt voor de instellingen. Die zijn nog net zo onoverzichtelijk ingedeeld als in BlackBerry 7. Dat wekt de indruk dat BlackBerry ondanks de lange ontwikkeltijd daar te weinig tijd voor had het gewoon niet belangrijk genoeg vinden. Als BlackBerry echter besloten heeft dat dit hun smaak is, dan is dat in ieder geval niet de mijne. Met de andere tekortkomingen van dit moment draagt dat ook weer bij aan mijn gevoel dat het OS en de UI nog niet ‘af’ zijn.

BlackBerry heeft veel aandacht besteed aan de integratie van contacten met sociale netwerken en dergelijke. Wanneer je de contactgegevens van een persoon opent dan zie je niet alleen zijn of haar telefoonnummer en email adres maar ook profiel informatie van facebook, twitter, linkedin (als je die accounts ook gekoppeld hebt natuurlijk).  Bovendien heb je via de tab ‘updates’ ook direct toegang tot de laatste (social media) meldingen van de contactpersoon. Je kunt tevens een activiteit koppelen aan de contactpersoon. Denk aan een uitnodiging voor ’n meeting of andere afspraak. Daar is wel goed over nagedacht door BlackBerry en het werkt ook prima.

Apps en Camera

Apps.
Nu ik daar toch mee bezig ben zal ik ook meteen maar de volgende tekortkoming van BlackBerry 10 opsommen. Tijdens de presentatie in Londen werd vol trots geroepen dat BlackBerry World, de applicatie winkel van BlackBerry 10, van start gaat met 70.000 apps. De ontwikkeling, en het overhalen van aanbieders en ontwikkelaars om apps te gaan maken voor BlackBerry 10, was een andere reden waarom de fabrikant besloot om het nieuwe OS pas nu uit te brengen. 70.000 apps klinkt dan zeker als een goed begin voor een nagelnieuw OS, maar helaas blijken sommige apps, zoals YouTube, nog niet veel meer te zijn dan een snelkoppeling naar de mobiele site van de betreffende dienst.

Bovendien moest BlackBerry in Londen ook toegeven dat belangrijke apps als Skype en Whatsapp nog steeds de status ‘binnenkort beschikbaar’ hebben. Die komen er dus wel maar dat duurt nog even. Je zou toch denken dat na negen maanden (en nog langer) ontwikkelen en lobbyen deze apps nu klaar zouden zijn. Sterker nog; wat mij betreft een misser van jewelste. Een kleine zoektocht wees uit dat ‘eenvoudige’ en bruikbare apps als buienradar, NOS teletekst, Shazam, Spotify, Instagram, Weer (niet de standaard Weer App van Accuweather die op het OS aanwezig is), Trein en 9292 OV op dit moment nog niet in de BlackBerry World winkel staan. Ik zag ook nog de Engelse prijzen (in Britse ponden dus) bij de betaalde apps staan. Ook nadat ik mijn Nederlandse simkaart en BlackBerry ID geïnstalleerd had. Ik neem voor nu maar aan dat dit te maken heeft met het feit dat de BlackBerry Z10 in Nederland nog niet verkrijgbaar is. Overigens hoopt BlackBerry Nederland dat (de meeste) key-apps wel beschikbaar zijn tegen de tijd dat de Z10 in de Nederlandse winkels ligt. Wanneer dat precies zal zijn is officieel nog niet bekend. Ook zoiets; Kim van Bokhoven van BlackBerry gaf aan dat dit pas medio februari bekend gemaakt zal worden, samen met de prijs van het toestel.

Nogmaals, het lijkt (en is misschien ook wel) muggenzifterij, maar BlackBerry heeft bij mij, en de rest van de wereld, de afgelopen maanden dan ook hele hoge verwachtingen gewekt. En daar mogen ze nu dan ook afgerekend worden. 

Camera
Een van de minpunten van de ‘oude’ BlackBerries was zonder enige twijfel de kwaliteit van de camera’s. Met de Z10 probeert BlackBerry met die tekortkoming af te rekenen. Het toestel heeft een 8 megapixel camera met autofocus, flitser en een nagenoeg te verwaarlozen sluitervertraging. Bovendien introduceert BlackBerry de zogenaamde Time Shift optie. Daarmee kun je, nadat je een foto neemt, een paar ogenblikken ‘terug’ in de tijd gaan. Handig als je een foto van een groep mensen neemt waarbij niet iedereen lacht of de ogen open heeft, maar ook wanneer je een foto neemt en iets of iemand voor het beeld rijdt of loopt. Dat kun je dan herstellen door een fractie ‘terug in de tijd’ te gaan en het goede moment definitief vast te leggen. Standaard wordt de Time Shift modus overigens niet gekozen. Die moet je voor het nemen van de foto zelf activeren. Dat doe je vanuit het scherm door op het 'camera' icoontje rechtsboven te tikken. Daar kun je vervolgens kiezen voor de fotocamera, video opnames of Time Shift modus. Het nemen van een Time Shift foto duurt ook iets langer. Feitelijk neemt het toestel 11 kiekjes in ongeveer één seconde en je kunt vervolgens zelf de beste opname kiezen. Heb je die eenmaal gekozen, dan is er ook geen weg terug meer. De overige opnames die in de Time Shift modus genomen zijn verdwijnen dan de prullenbak in.

De kwaliteit van de foto’s zijn beter dan die van eerdere BlackBerry toestellen, maar dat was ook niet zo moeilijk om te realiseren. Toch vallen de gemaakte foto's mijn kwalitatief ietwat tegen. Zeker als ik ze vergelijk met concurrenten zoals de Sony Xperia T, HTC One X Plus, iPhone 5 en Nokia Lumia 920. De komende dagen zal ik wat meer foto's maken met al die toestellen en die in een apart artikel met elkaar vergelijken. Wat mij de afgelopen dagen al opviel was dat niet alle foto’s even scherp waren en bij minder licht presteert de BlackBerry Z10 camera duidelijk nog minder goed.

De videokwaliteit van de BlackBerry Z10 camera is redelijk. Bij close up opnames heeft hij wat moeite met scherpstellen en het inzoomen werkt alleen middels de bekende ‘pinch to zoom’. De volume toetsen kun je daarvoor niet gebruiken. Wanneer je dat wel probeert dan wordt de video opname gestopt. Dit geldt voor alle drie de toetsen die op de zijkant van het toestel zitten. In de foto modus kun je de volume toetsen (beiden) wel gebruiken om een foto te maken. De middelste toets, tussen de volumeknoppen, heeft ook dan geen functie.

Bij de instellingen van de camera kun je diverse opties aanpassen. Denk aan het aan/uit zetten van de flitser of de beeldverhouding van de foto’s (4:3 of 16:9) en de videoresolutie (720p of 1080p). Ook zijn er verschillende foto opname modi te kiezen; normaal, Time Shift of burst (snel veel foto’s achter elkaar maken). Ik vond echter geen instelling om de fotoresolutie aan te passen. Die staat dus altijd op de hoogst mogelijke kwaliteit.  Bij de videocamera kun je kiezen voor ‘standaard’ opnames, nacht modus of fel licht (‘Strand of Sneeuw’ noemt BlackBerry dit). Verder heeft de videocamera ook een beeldstabilisatie optie. Die staat standaard aan. Dat geldt niet voor full HD (1080p) video opnames. Die moet je zelf selecteren. Doe je dat niet, dan worden de video’s in 720p geschoten. Natuurlijk kun je ook schakelen tussen de hoofd- en front camera, zowel bij het maken van foto’s als video’s.

De camera van de BlackBerry Z10 heeft mijns inziens ietwat beperkte instellingsmogelijkheden. Sommige gebruikers zullen dat fijn vinden, want niet te veel poespas kan ook handig zijn, maar ik mis toch wel de opties om foto’s op een lagere, of zelf in te stellen, resolutie te kunnen schieten. Dat kan soms handig zijn wanneer je bijvoorbeeld bij iets minder netwerkbereik toch een foto wilt twitteren of facebook’en. Een kleiner bestand wordt dan beter (lees: sneller) verstuurd dan een 8 megapixel kiekje. De enige mogelijkheid die je op dit moment hebt is kiezen voo 16:9 foto's. Die worden namelijk op 6 megapixel resolutie geschoten. Kies je voor 4:3 als foto formaat, dan maakt de camera altijd 8 megapixel kiekjes.

Al met al kan ik na enkele dagen zeggen dat BlackBerry er weliswaar in geslaagd is een toestel af te leveren met een betere camera dan we gewend zijn van eerdere BlackBerry modellen, maar ook hiervoor geldt dat het allemaal nog heel wat beter kan. En dan kom ik weer terug op het feit dat BlackBerry ons negen maanden geleden liet weten het toestel en het OS pas uit te brengen als het helemaal perfect was. Dat is, ook voor de camera, nog niet het geval.

Ook heb ik drie keer toe meegemaakt dat het toestel vastliep bij het opstarten van de camera. Uit en aan zetten was dan de enige oplossing. Dat gebeurde in een van de gevallen, toen ik niet meteen de aan-uit knop indrukte, na ongeveer een minuut, vanzelf. Tevens is het toestel tot twee keer toe vastgelopen wanneer ik hem aan mijn MacBook koppelde met behulp van BlackBerry Link. Het koppelen op zich ging nog wel goed, al duurde het meer dan twee minuten voordat ik het toestel via een USB aansluiting kon benaderen. Het vastlopen gebeurde beide keren tijdens de overdracht van bestanden (foto's en dergelijke).

Allemaal bugs die nog opgelost moet worden, maar zoals ik eerder al schreef heeft BlackBerry nog wel wat werk te verzetten voordat BlackBerry 10 qua stabiliteit en gebruiksvriendelijkheid in de buurt komt van haar concurrenten (en dan met name iOS en Android).

Accu, Browser, Navigatie en Gebruik

Gebruik

Natuurlijk heb ik het toestel de afgelopen twee dagen heel intensief gebruikt. In die periode viel mij op dat de accu wel heel erg snel leegloopt. Bij extreem intensief gebruik moest hij binnen een halve dag (4 tot 5 uur) weer aan het infuus. De laatste anderhalve dag waarin ik deze review maakte heb ik het toestel ook iets minder intensief gebruikt om te testen hoe de accu dan presteert. Dat viel ook niet mee. Zondagmiddag rond 16 uur was het toestel helemaal opgeladen. Ik heb hem vervolgens op de bank laten liggen zonder echt te gebruiken. WiFi stond wel aan en werd ook gebruikt voor binnenkomende berichten, mail en andere meldingen. Maandagochtend rond 09u00, na ongeveer 17 uur dus, had de accu nog amper 30% capaciteit over.

Positief is de snelheid van het OS en het toestel. Apps starten snel op en het schakelen tussen apps en schermen gaat ook lekker snel. Helaas heeft de BlackBerry Z10 wel weer de belachelijk lange opstarttijd die we van de vorige BlackBerries al kenden. Drie minuten is niks. Daarvoor heeft de fabrikant dus ook nog geen oplossing gevonden.

Waar ik wel van onder de indruk ben is de kwaliteit van het on screen toetsenbord. BlackBerry stond al jaren bekend als de maker van de beste fysieke qwerty toetsenborden. Bij de on screen versies, van de Torch bijvoorbeeld, was dat een heel ander verhaal. Daar wordt nu definitief mee afgerekend. Negen maanden geleden werden al de eerste demo’s gegeven van het nieuwe toetsenbord. BlackBerry heeft veel tijd besteed aan de ontwikkeling van haar nieuwe toetsenbord. De toetsen zijn prima bereikbaar en de foutcorrectie werkte uitmuntend. Ik maakte zelden tikfouten. Handig is ook de automatische spatiecorrectie. Wanneer je er eentje vergeet dan wordt die vanzelf toegevoegd. De meest innovatieve functie van het toetsenbord is de woordvoorspelling. Tik je een letter dan worden de meest waarschijnlijke woorden die je zou kunnen bedoelen weergegeven boven de volgende letter van die woorden. Je kunt ze kiezen door eenvoudig even met je vinger op de letter naar boven te vegen. Op die manier kun je met een paar tikken en ‘vegen’ snel hele zinnen typen. Natuurlijk vergt dit wat oefening maar ik kan zeggen dat je er heel snel aan went. Veel sneller dan het veelgeprezen Swipe bijvoorbeeld.

Een ander hekel punt van vorige BlackBerries was de kwaliteit en snelheid van de browser. Die is in BlackBerry 10 heel wat beter geworden. Hij werkt op zich prima en ook het scrollen gaat soepel en vloeiend. Toch ontdekte ik ook nog wat onvolkomenheden die wederom bijdroegen aan mijn gevoel dat het OS en de UI nog (lang) niet af zijn. Wanneer je een full-HTML site bezoekt en je wilt de tekst leesbaar in beeld krijgen door in te zoomen dan wordt geen ‘word-wrap’ toegepast. Je zult dan dus van links naar rechts moeten scrollen om hele zinnen te kunnen lezen. Erg onhandig. Bij mobiele sites werkt dat overigens wel goed, maar die zijn dan ook aangepast aan de schermresolutie van de meeste toestellen. Verder ontdekte ik ook dat sommige pop-ups niet gesloten konden worden. Bij twee sites kon ik zo de ‘cookies’ melding niet uit beeld laten verdwijnen.

Nog een nadeel; tja, ik kan er niets anders van maken ;-) De lettergrootte van de icoontjes op de home- en applicatie schermen is wel heel erg klein. Mijn 47 jaar oude ogen hadden soms wat moeite om alles goed te kunnen lezen. Bij de instellingen kun je weliswaar een groter lettertype selecteren, maar dat geldt alleen binnen apps en dergelijke. De lettergrootte onder de icoontjes is niet aan te passen. Ja, je kunt bij ‘Toegankelijkheid’ wel de vergrotingsmodus aanzetten om in te zoomen, ook op de home- en applicatie schermen, maar dat werkt ook niet echt lekker. Wanneer je namelijk op een deel van het scherm inzoomt dan kun je ook alleen het vergrootte deel bekijken en niet meer naar boven, onder of de zijkant scrollen om andere delen van het scherm te bekijken. Je moet dan eerst weer uitzoomen.

Het direct toegankelijke applicatie scherm heb ik als een handige toevoeging ervaren. Daar zie je in één oogopslag de actieve apps en functies. In de schermen wordt ook live content weergegeven. Bovendien kun je via dat scherm apps ook sluiten.

BlackBerry Z10 heeft ook een kaarten- en navigatie applicatie. Die heb ik ook kort even getest. Bij het zoeken naar mijn thuisadres voerde ik ‘Delstraat, Hoensbroek’ in. De resultaten die ik kreeg leken geenszins op hetgeen ik verwachtte. Ik kon namelijk kiezen uit tien banken in de buurt van mijn locatie op dat moment; bij een supermarkt net over de grens in het Duitse Gangelt. Geen van die banken lag in Hoensbroek. Laat staan in de Delstraat (waar overigens geen bank te vinden is ;-)) Vervolgens heb ik alleen de plaatsnaam ingetoetst. Toen verscheen wel de optie om naar een locatie in mijn eigen dorp te navigeren. Het zoeken van de route duurde mijns inziens ietwat lang. Al met al ruim een minuut. Op dat moment had ik een redelijk goede dataverbinding met mijn MiFi router en Duitse E-Plus (Aldi Talk) simkaart. Enfin, ik drukte op ‘Start navigatie’ en vervolgens verscheen de melding ‘Navigatie met spraakfunctie is slechts voor een deel van uw route beschikbaar’. Uhhm…  raar! Het navigatiescherm is verder wel overzichtelijk en tijdens het rijden werkte de (Engelse) stembesturing ook prima. Nederlandse taalondersteuning is er nog niet.

Eenmaal bij de grens aangekomen bleek ook waarom ik bij het starten van de navigatie de melding kreeg dat de gesproken routebegeleiding maar voor een deel van de route beschikbaar was. In Nederland wordt dit voor BlackBerry 10 nog niet ondersteund. Je ziet dan wel de kaartgegevens met de route en je (GPS) positie op de kaart maar er worden in de route geen afslagen weergegeven. Daarvoor kun je wel een lijst krijgen met aanwijzingen, maar dan heb je weer geen zicht op de kaart. Wellicht moeten we daar op wachten totdat het toestel officieel in de Nederlandse winkels ligt. Kortom, de kaarten en navigatie werken wel, maar het is, zoals zo veel van de BlackBerry 10 functies, nog niet af. Het wordt eentonig, ik weet het

Waar ik helaas nog geen beeld van heb kunnen vormen is BlackBerry Balance. Dit is een optie die de fabrikant biedt voor zakelijke gebruikers die hun privé en werk email, bestanden, foto’s en apps willen scheiden. BlackBerry Balance werkt echter alleen wanneer je gebruik maakt van een Enterprise omgeving. Voor de ‘gewone’ gebruiker is dit dus niet beschikbaar. Jammer want het lijkt het een beetje op een uitgebreide versie van de ‘Kids Corner’ in Windows Phone 8. Voor zover ik begrepen en gezien (in demo’s) heb gaat de scheiding van functies en content bij BlackBerry Balance wel heel wat verder. Het is logisch dat je vanuit het privé profiel geen toegang hebt tot zakelijke email accounts. Maar, foto’s die gemaakt zijn in het ‘privé’ profiel zijn ook niet te benaderen vanuit het zakelijke profiel. Of dat nu zo handig is? Enfin, ik heb ook begrepen dat dit wel weer allemaal in te stellen is door de beheerder van de BlackBerry Enterprise omgeving. Nu nog hopen dat BlackBerry bij een volgende update besluit om Balance, wellicht in een ietwat aangepaste vorm, ook voor de gewone consument beschikbaar te maken. Het kunnen instellen van verschillende profielen zou zeker extra voordelen bieden voor veel gebruikers, toch?

Ik sluit deze eerste review wel af met enkele positieve noten. Ten eerste BBM. Dat werkt zoals je gewend bent. BlackBerry heeft wel een nieuwe functie toegevoegd; de zogenaamde video chats of BBM Video. Je kunt nu videobellen met BBM contacten, via je dataverbinding dus, en gelijktijdig een on screen chat sessie openen. Of dat een nieuwe killer app wordt is nu natuurlijk nog niet te zeggen. Zelf heb ik het nog niet gebruikt, maar ik zal BBM Video in de komende weken zeker nog wel eens gaan testen.

De email applicatie, het instellen, koppelen van accounts en synchroniseren van mail, agenda en contacten (ook van bijvoorbeeld een Gmail account) werkt erg goed en gebruiksvriendelijk. Dit is natuurlijk al jaren een groot pluspunt van BlackBerry toestellen en dat is gelukkig niet veranderd. Voor fanatieke email gebruikers biedt BlackBerry, ook met de Z10 en BlackBerry 10, nog altijd een van de beste ervaringen.

De samengestelde inbox waar alle nieuwe email, binnengekomen gesprekken, BBM meldingen en sms’jes weergegeven worden is direct toegankelijk via het ‘eerste’ homescreen. Ook de indeling en weergave van de agenda applicatie is zeer overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Helaas… hèhè, nu schiet ik toch weer in de ‘negatieve modus, is de weergave van e-mails nog niet optimaal. Net als bij de browser moet je bij de sommige mails van links naar rechts scrollen om alle tekst te kunnen lezen. Dat gebeurt, voor zover ik het nu kan beoordelen, overigens alleen bij mails met afbeeldingen zoals facebook meldingen (zie afbeelding hieronder). E-mails met alleen tekst worden wel prima en goed leesbaar weergegeven. Pfew, toch nog een ietwat positieve afsluiting ;-)

Conclusie

Conclusie
BlackBerry 10 en de BlackBerry Z10 voldoen zeker nog niet aan de hoge verwachtingen die de fabrikant mij en de rest van de wereld voorspiegelde in de afgelopen preiode. En dat was dus precies wat BlackBerry ons niet in het vooruitzicht stelde toen men in mei 2012 besloot het OS pas later, eind januari 2013 dus, op de markt te brengen. Er is nog heel veel werk aan de winkel!

Ik kan dan ook niet anders dan concluderen dat BlackBerry 10 en de BlackBerry Z10 op dit moment een matige ervaring biedt. En dat is niet genoeg voor een toestel en OS dat het begin van de redding van de Canadese fabrikant moet inluiden. Jammer!

Ben ik dan te negatief? Oordeel ik misschien te hard? Gezien de verwachtingen die rondgestrooid zijn door de fabrikant denk ik van niet. BlackBerry heeft nog veel werk te verzetten voordat ik echt enthousiast kan worden. Als ik een rapportcijfer moet geven dan kan ik op dit moment echt niet hoger komen dan een 6+. Veelbelovend maar zeker  nog geen ‘wauw’ beleving!

Ik zal voor de goede orde mijn beoordeling nog even opdelen tussen de Z10 en BlackBerry 10. Het toestel verdiend een 7- maar het OS komt toch echt niet verder dan een magere 5. Meer kan ik er op dit moment echt niet van maken. Al met al een valse start van wat BlackBerries grote comeback zou moeten worden.

Deze week (5 en 6 februari) ben ik bij BlackBerry Jam in Amsterdam. Daar hoop ik wat meer informatie te krijgen over de beschikbaarheid van het toestel en vooral ook (Nederlandse) apps. Daarna zal ik de BlackBerry Z10 aan mijn dochter geven. Die maakt deel uit van de doelgroep (tieners) die zo’n drie jaar geleden ineens allemaal aan de BlackBerry ‘verslaafd’ raakten, met dank aan PING (nu BBM). Alhoewel zij daar nooit aan meegedaan heeft. Ze kon immers uit veel meer toestellen kiezen die bij ons in de kast liggen en lagen ;-) Veel van haar klasgenoten hebben wel nog een BlackBerry. Vooral omdat ze nog vast zitten aan abonnementen, maar het afgelopen jaar gaven die bijna allemaal aan er van af te willen. Ik ben benieuwd hoe de BlackBerry Z10 en het nieuwe OS door die tieners ontvangen wordt. Natuurlijk zal ik daar over een week of twee verslag van uitbrengen hier.

Dan nog even alle (belangrijke) voor- en nadelen op een rijtje:

Pluspunten:
+++ Degelijke bouwkwaliteit
+++ Zeer gebruiksvriendelijk toetsenbord
++ Toestel en UI zijn snel
+ Flow UI is in potentie erg gebruiksvriendelijk
+ Duidelijke weergave berichtenstatus op vergrendeld homescreen
+ Goede integratie sociale netwerken en activiteiten van contactpersonen

Minpunten:
--- OS is nog (lang) niet af
--- Onlogische bediening Flow UI op diverse punten
--- Toestel is niet mooi afgewerkt (ruwe menutoetsen, weinig fantasievol)
--- Te weinig apps in BlackBerry World
--- Accu gaat veel te kort mee
-- Flow UI is te minimalistisch ontworpen (geen gelikte weergaves)
-- Weergave browser en tekst bij inzoomen niet ‘schermvullend’
-- Kwalteit foto's bij weinig licht
-- BlackBerry Balance alleen voor ‘Enterprise’ gebruikers
- Beperkte instellingsmogelijkheden camera
- Camera applicatie is instabiel (crasht te vaak)
- Opstarten duurt te lang
- Koppelen (via USB) met PC of laptop kost te veel tijd
- Lettertype icoontjes wat klein en niet aan te passen

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.