Toestellen
30 mei 2011 - Redactie MobileCowboys

Review Blackberry Torch

[Amanda van Dommele] Na de Blackberry Bold, Curve en Pearl is daar de Blackberry Torch. De eerste Blackberry met een touchscreen. Maar niet te vergeten ook met een qwerty toetsenbord, zoals de good old Blackberry’s allemaal hebben. De Blackberry Torch wordt daarom gezien als het beste van de twee werelden. Naast de touchscreen is de nieuwe Blackberry vooral gericht op het gebruik van social media. Zogoed als alle social media zijn al geïnstalleerd op de telefoon en er is een speciale app waarbij je alle social media in 1 keer kan volgen. Een touchscreen en social media gericht… Blackberry wil blijkbaar dichter in de buurt komen van de iPhone en de Android telefoons. Maar komt de Torch hierbij in de buurt?

Gebruik

Voor deze Blackberry Torch was ik bezit van een Blackberry Curve, mét balletje. Dat de Torch touchscreen en geen balletje heeft is al een verademing. Buiten het balletje was ik altijd heel tevreden met mijn Blackberry. Hij deed alles wat ik belangrijk vond, maar was uiteindelijk toch wel erg langzaam. De Blackberry Torch is daarmee vergeleken veel sneller, vooral te danken aan het 3G internet.

Bij deze Blackberry kun je bij het internet meerdere tapbladen open hebben, het is heel snel en je kunt ook gemakkelijk inzoomen door met je vingers over het beeldscherm te gaan.

Touchscreen
Natuurlijk is het leuk om eindelijk ook bij je Blackberry met je vingers overal doorheen te kunnen ‘sliden’. Door het menu, door je foto’s, door je Facebook. Veel fijner dan met zo’n balletje te scrollen (als die het al doet). Soms is het scherm erg gevoelig. Bijvoorbeeld bij de Facebookpagina, waarbij je dan snel naar iemands pagina gaat, terwijl je door de beginpagina wil sliden. De gevoeligheid kun je wel aanpassen zoals zo goed als alle functies op de Blackberry Torch.

Op het touchscreen kun je ook een bericht typen. Natuurlijk is dat als Blackberrygebruiker even wennen. Maar bij kleine berichtjes is het toch best handig en leuk. Voor wat langere teksten schuif je zo je Blackberry Torch open en heb je gelukkig weer het vertrouwde qwerty toetsenbord wat gewoon drie keer zo snel toetst. Echt een heel groot voordeel bij deze telefoon.

Foto%201

Smsen

Het smsmenu is bij de Blackberry Torch als een chatbericht. Heel fijn. Je kunt zo gemakkelijk een gesprek voeren, omdat je snel ziet wat ervoor is gestuurd. Gevaarlijk is wel dat je het echt als chatten gaat beschouwen, je stuurt dus snel alleen ‘oke’ terug. Niet heel fijn als je aan een beperkt aantal smsjes per maand zit ;).

Op het begin had ik met het typen van een smsbericht er wel eens last van dat ik per ongeluk het smsje al verstuurde als ik op enter drukte. Dit kun je echter ook aanpassen bij opties.  De optie ‘druk op enter om te verzenden’ heb ik nu dus uitgeschakeld.

Zoeken

De Blackberry Torch wordt ook geprezen om de zoekfunctie. Je hoeft maar een naam in te typen en je krijgt alle zoekresultaten op je beeldscherm te zien. Zoekresultaten van je telefoon zelf, maar ook van Tacebook, Twitter, YouTube, Google en ga zo maar door. Je kunt dan makkelijk het resultaat aantoetsen die jij wilt hebben.

Foto%203

Wat ik wel  een nadeel vind, is wanneer je iemands telefoonnummer wilt opslaan. Normaal gesproken toetste ik eerst het telefoonnummer in en ging dan in het menu de optie ‘contactpersoon toevoegen’ zoeken. Als je dat nu doet, heb je alleen de optie om het nummer te bellen. Niet heel handig. Je moet dus echt naar je adresboek om een nieuwe contactpersoon toe te voegen. Het is een klein ding, maar ik ben erachter gekomen dat het me toch nog elke keer gebeurt dat ik al het nummer heb gevraagd en ingetoetst en het daarna dus opnieuw moet doen.

Apps & Social Media

Voor andere apps buiten de social media apps zit je bij de Blackberry Torch (en eigenlijk alle Blackberry’s) naar mijn mening niet goed. Heel veel apps die mij interessant lijken worden eerst voor de iPhone en Androidtelefoons gemaakt en daarna pas voor de Blackberry (als dat al gebeurt). De meeste bekende en Nederlandse apps kan ik niet vinden in de App World, wat ik wel jammer vind.

Voor social media is de Blackberry Torch perfect. Niet alleen zitten ze er standaard op, ook heb je een app waar alle social media bij elkaar zitten. Je kunt daarmee alles tegelijk bekijken en ook naar allen tegelijk eenzelfde bericht sturen. Je kunt bij dat bericht aantoetsten op welke social media je het bericht wilt plaatsen. Hierbij zit ook Blackberry Messenger (ping), waar je een statusupdate kunt neerzetten.

Foto%204
Foto%205

Zelf ben ik een echte Facebooker en ik vind de app heel goed. Duidelijk, snel en je krijgt meldingen als er iets gebeurd (ook dit kun je weer uitzetten). Het enige wat ik bij de app mis, is dat je niet kunt zien wie iets leuk vindt. Je ziet dan bijvoorbeeld bij een foto: ‘5 personen vinden dit leuk’, maar je kunt niet zien welke personen. Ik ben nou eenmaal heel nieuwsgierig en Facebookverslaafd, dus wil echt weten wie mijn foto leuk vind. Hiervoor ga ik dan toch naar de mobiele site van Facebook om erachter te komen.

Kuren

Helaas heeft mijn Blackberry Torch last van wat beginnerkuren. Ten eerste doet het internet het niet altijd. Als ik soms op het browsertekentje toets, gebeurt er niks. Ik heb het idee dat de telefoon het dan niet helemaal aankan en een soort van vastloopt. Als ik de telefoon dan opnieuw opstart (met de Blackberry dus echt met de batterij eruit, anders helpt het nog niet) doet het internet het wel weer.  Gelukkig gebruik ik het internet niet heel vaak, anders zou ik er wel gek van worden.

De tweede kuur is de locatie-update. Bij de locatie-instellingen heb ik alles ingeschakeld, maar als ik dan mijn locatie wil vernieuwen krijg ik de melding: ‘Locatie-update mislukt’. Net als bij Facebook Places. Daar krijg ik de melding: Je locatie is tijdelijk niet beschikbaar.

Hopelijk komt er snel een update voor de telefoon waarbij deze kuren worden opgelost.

Conclusie

De Blackberry Torch, het beste van 2 werelden in 1. Een touchscreen voor het snelle scrollen en slyden en een qwerty toetsenbord voor het makkelijke typewerk.

Ik ben iemand die z’n telefoon niet veel gebruikt voor apps of internet. Voornamelijk voor social media, pingen, Whatsappen en mailen. Daarvoor is deze Torch perfect. Voor echt internet doet hij het bij mij veel te weinig. Voor apps zit je bij Blackberry naar mijn mening gewoon niet goed (alles wordt eerst  voor de iPhone gemaakt). Voor social media is de Blackberry Torch wel perfect. Niet alleen zitten ze er standaard op, ook is er 1 app waar alle social media samenkomen en je naar allen tegelijk eenzelfde bericht kunt sturen.

Helaas heeft de Blackberry Torch nog wel wat beginnerkuren, maar hopelijk komt er snel een goede update waarbij deze kuren worden verholpen.

Ben je geen echte internetter/apper, maar wel een echte social media freak? Dan zit je bij de Blackberry Torch goed.

Over de auteur: Redactie MobileCowboys
 
De redactie van Mobilecowboys. Wil je iets melden of vragen neem dan contact op via: redactie@mobilecowboys.nl