Toestellen
25 april 2013 - Ron Smeets

Review: 48 uur met de Samsung Galaxy S4

Dinsdagochtend stond een koerier aan mijn deur met de Samsung Galaxy S4. Het toestel dat ruim een maand geleden met veel bombarie in New York gepresenteerd werd en vanaf dit weekend in de Nederlandse winkels zal liggen.

Inmiddels heb ik hem dus al zo'n 48 uur in gebruik (minus wat uurtjes slaap). Dat is nog niet voldoende voor een uitgebreide review en beoordeling, maar wel prima om een eerste indruk van Samsung's nieuwste vlaggenschip te geven. Later deze middag neem ik ook nog een videoreview op. Die zal in de loop van de avond (rond 22u) aan dit artikel worden toegevoegd.

Design en Specs

Ontwerp en Design:
De Galaxy SIII vond ik een van de lelijkste smartphones van 2012. Dat is natuurlijk een kwestie van smaak, maar de manier waarop Samsung de camera, flitser en speaker, in de achterzijde van dat toestel verwerkt had, drie gaten naast elkaar, gaf mij een bijzonder goedkoop gevoel. Ook de verchroomde blikken rand om het toestel was niet bepaald een designtechnisch hoogstandje.

Bij de Galaxy S4 is door de Koreaanse fabrikant duidelijk meer aandacht besteed aan deze accenten. De aluminium rand geeft een fraaie en degelijke uitstraling en het design van de camera en flitser is ook mooier. Samsung houdt wel nog steeds vast aan het gebruik van plastic (of eigenlijk is het polycarbonaat) voor de achterzijde (accuklep). Dat voelt nog altijd ietwat goedkoop aan en is heel erg gevoelig voor vlekken en vingerafdrukken, maar zorgt er tevens wel voor dat de Galaxy S4 lekker licht blijft. Ik heb de zogenaamde 'Black Mist' uitvoering van de S4. Het honingraat achtige ontwerp van de behuizing geeft het toestel, samen met die stijlvolle kleur, al met al wel een heel wat luxere uitstraling dan zijn voorganger. En dat is, zeker voor een toestel van meer dan 600 Euro (adviesprijs 699), geen overbodige luxe. Het oog wil immers ook wat. Bijzonder fraai is ook het feit dat Samsung de gedetailleerde en zeer fijnmazige honingraat achtige structuur ook laat terugkomen in de voorzijde van de Galaxy S4, boven en onder het display.

Maar toch, als ik de Galaxy S4 naast twee van zijn grootste concurrenten leg, de Sony Xperia Z en de HTC One, dan kan ik niet anders dan oordelen dat die toestellen qua design, gebruikte materialen en degelijkheid (qua look-and-feel) de Galaxy S4 ver achter zich laten. Zelfs het design van de Nokia Lumia 920 vind ik mooier, ondanks diens gewicht en dikte.

Specs en features:
De Galaxy S4 is bijzonder compleet uitgerust. Dat mag je van een nieuwe high end smartphone natuurlijk ook wel verwachten. De Nederlandse versie heeft een 1.9 GHz quad core Exynos processor met 2GB RAM, 16GB intern geheugen, microSD geheugenkaart optie (max. 64GB), Android 4.2.2 Jelly Bean, een 5 inch Full HD scherm (1920 x 1080), NFC, een 13 megapixel camera met LED flitser, autofocus en de mogelijkheid om full HD video's op te nemen. Aan de voorzijde zit ook nog een 2 megapixel camera. Het toestel ondersteund zowel 3G als 4G netwerken en eeft ook WiFi, Bluetooth, GPS, DLNA en een InfraRood poort. De accu heeft een capaciteit van 2600 mAh.

Persoonlijk ben ik na twee dagen nog het meest onder de indruk van de kwaliteit en leesbaarheid van het 5 inch Super AMOLED scherm. Ik heb zelden zo'n helder en scherp display gezien. Vergeleken met bijvoorbeeld de Xperia Z van Sony is de beeldkwaliteit van de Galaxy S4 stukken beter. Fellere kleuren (moet je natuurlijk wel van houden), hoog contrast en bijzonder scherpe en goed leesbare teksten zorgen dat de schermervaring van de Galaxy S4 wat mij betreft beter is dan die van al zijn concurrenten, ook de HTC One en de Nokia Lumia 920.

Waar Samsung echter ook fors op inzet zijn de verschillende (nieuwe) software features die je dagelijks leven met een smartphone een stuk makkelijker moeten maken. Smart Stay kenden we al van de Galaxy SIII en de Note II. Zolang je naar het scherm blijft kijken zal dit ook verlicht blijven. In de praktijk werkt dit echter niet optimaal. Vooral bij weinig omgevingslicht wil het toestel het contact met je ogen nog wel eens verliezen en dan gaan het scherm dus 'op zwart' terwijl je nog aan het lezen bent.

Hetzelfde geldt ook voor de Smart Scroll functie. Op basis van de stand van je ogen en de manier waarop je het toestel beweegt zal de content op het scherm automatisch naar boven of beneden scrollen wanneer het toestel merkt dat je daar behoefte aan hebt. In de praktijk werkt dat maar af en toe. Deze functies behoeven dus nog wel wat doorontwikkeling voordat je ze echt goed, en zonder frustratie, kunt gebruiken. In de videoreview zal ik met name de Smart Scroll functie, en diens tekortkomingen, even demonstreren. Wat wel prima werkt zijn de fucnties zoals Air View en Gesture Control, maar dit zijn meer handige 'gimmicks' die de gebruiksvriendelijkheid van het toestel vergroten. Verder heeft Samsung nu ook het scherm zo ontworpen dat je die ook met handschoenen aan kunt bedienen.

De TouchWiz interface is in sommige opzichten ook verbeterd. Zo kun je nu op het lockscreen al vijf snelkoppelingen plaatsen. Hiermee kun je zonder tussenstap bijvoorbeeld meteen de camera, browser, email of een andere functie/app opstarten. Bovendien worden in het lockscreen ook zaken als binnenkomende nieuwe berichten en gemiste oproepen weergegeven zodat je daarvan op de hoogte kunt blijven zonder het toestel en de applicaties telkens te hoeven openen. Speciaal voor deze functie heeft Samsung ook een flipcover ontworpen met een venster op de plek waar die meldingen weergegeven worden. Die cover heb ik op dit moment helaas nog niet, dus dat kan ik ook niet laten zien.

Camera, Accu en algemeen gebruik

Camera:
Voor het eerst heeft Samsung een 13 megapixel camera in een Galaxy S model gestopt. Die is bovendien voorzien van een hele sloot aan instellingen en effect functies. Zo kun je foto's maken waar je zelf ook op staat door de hoofd en front camera tegelijk te gebruiken. De camera reageert snel en de focus werkt, voor zover ik dat tot nu heb kunnen testen, prima. Bij voldoende licht zijn de foto's scherp en behoorlijk kleurecht. Wanneer ik echter foto's maakte bij weining (kunst)licht, dan was het resultaat zonder gebruik van de flitser beter dan met.

De komende dagen ga ik de camerafuncties van de Galaxy S4 vergelijken met die van de Xperia Z, Lumia 920 en als het even mee zit ook de HTC One (ik heb op dit moment geen testtoestel meer, dus HTC moet even meewerken ;-)) De resultaten daarvan zal ik in een apart artikel publiceren. In de videopreview kunnen jullie straks al enkele vergelijkende foto's en video's zien die ik vandaag nog ga maken met bovengenoemde toestellen (minus de HTC One dus).

Accu:
De 2600 mAh accu van de Galaxy S4 lijkt op het eerste gezicht meer dan voldoende capaciteit te kunnen leveren voor meer dan een dag intensief gebruik. De meeste concurrenten hebben immers een minder krachtige accu. Nu kan ik na twee dagen nog geen definitief oordeel vellen. Daarvoor zal de accu eerst een paar keer helemaal leeggetrokken, en weer opgeladen, moeten worden. Wat mij wel opviel is dat de accu van de Galaxy S4, bij ongeveer hetzelfde gebruik, sneller leeg raakt dan die van de Xperia Z en Lumia 920. De komende periode, tijdens wat uitgebreidere tests, zal ik dat zeker in de gaten blijven houden. Overigens heeft ook de Galaxy S4, net als de Sony en Nokia, een 'batterijbesparingsfunctie'. Die heb ik nog niet gebruikt, maar ook dat ga ik de komende dagen nog testen.

Gebruik:
Mijn eerste ervaringen met de Galaxy S4 tijdens het dagelijks gebruik zijn gematigd positief te noemen. Het toestel ligt prettig in de hand en is, ondanks het 5 inch scherm, behoorlijk compact gebleven. Hij is iets kleiner dan de Xperia Z van Sony maar door de ronde hoeken (de Sony is vierkant) lijkt hij een heel stuk kleiner. Het compacte ontwerp heeft echter ook een klein nadeel. Door de erg dunne rand aan de zijkanten van het scherm kwam het af en toe voor dat ik ongewild een applicatie opstartte terwijl ik het toestel vat had in mijn handpalm. Geen groot nadeel, maar wel iets om rekening mee te houden.

Het virtuele, on-screen, toetsenbord is zeer gebruiksvriendelijk en werkt verder ook prima maar voor mijzelf moet ik wel bekennen dat ik er beter mee overweg kan in liggende modus (grotere toetsen en meer ruimte) dan in staande stand. In het laatste geval maakte ik op de Galaxy S4 meer tikfouten dan op de HTC One of de Xperia Z. Dat zal ook een kwestie van gewenning zijn. Ik ben dan ook benieuwd hoe het toetsenbord mij over enkele dagen zal bevallen.

Verder kan ik nog melden dat de geluidskwaliteit van de S4 tijdens telefoongesprekken erg goed is. OK, we bellen een stuk minder tegenwoordig, maar het blijft toch nog altijd een van de key features van een smartphone ;-)

Bij het afspelen van video's zorgt de Smart Pause functie ervoor dat het filmpje stopt (pauzeert) wanneer je niet naar het scherm kijkt. Dat werkt, net als de andere 'oogcontrole functies' vrijwel alleen bij voldoende omgevingslicht. Wat ik wel jammer vindt is het feit dat Samsung de speaker van de Galaxy S4 aan de achterzijde gepositioneerd heeft. Bovendien is het een relatief kleine speaker. Daardoor is de geluidskwaliteit niet bijzonder goed wanneer het toestel op een tafel ligt of als je video's kijkt in een rumoerige omgeving. HTC heeft er bij de One voor gekozen om de speakers aan de voorzijde (boven en onder het scherm) te plaatsen. Dat werkt een stuk beter. Ik denk dat Samsung er goed aan gedaan had het voorbeeld van HTC te volgen of de speakers aan de zijkant van het toestel ingebouwd had.

Nog geen conclusie, wel een indruk

Zoals ik aan het begin van deze review al meldde is 48 uur niet voldoende om een volledig oordeel te vellen over een toestel. Dat ga ik dan dus ook niet doen. Aan de hand van de ervaringen die ik op de eerste twee pagina's beschreven heb kan ik wel een eerste indruk van mijn oordeel geven. Zoals jullie wellicht ook op facebook gelezen hebben had mijn testexemplaar na ruim een dag last van een tijdelijk probleem. Hij viel uit en ging, ook na meerdere malen (soft) resetten, en de accu er uit halan, gedurende drie uur niet meer aan. Daarna leek het probleem zich min of meer vanzelf op te lossen. Ik ga er niet van uit dat dit een structurele bug is en dus zal ik het ook niet meenemen in mijn eerste indruk / oordeel. Overigens wordt mijn testexemplaar vanavond (donderdag) wel omgeruild door Samsung.

Samsung heeft met de Galaxy S4 qua design en ontwerp een grote stap vooruit gezet vergeleken met zijn voorganger, de SIII. Het scherm is mega goed en het toestel ligt goed in de hand, is licht en erg snel en soepel in gebruik. De eerste indruk van de camera is goed, maar dit zal ik uitgebreider moeten testen. De accu lijkt wat snel leeg te lopen bij intensief gebruik, maar ook dit is iets dat meer en langer getest moet worden. De verschillende 'Smart' software (scherm)features zijn leuk maar werken zeker nog niet optimaal.

De komende dagen ga ik intensief aan de slag met mijn (nieuwe) Galaxy S4. Tot nu toe ben ik op bepaalde punten behoorlijk onder de indruk van de S4, maar nog lang niet op alle punten. Als ik dan toch op enkele punten een eerste oordeel wil vellen dan zet ik de Galaxy S4 op bepaalde features even naast zijn grootste concurrenten, maar dit is nog heel prematuur en ik zal de defintieve lijst in de uitgebreide review publiceren. Zie het maar als een voorlopige tussenstand ;-)

Scherm:
1. Samsung Galaxy S4
2. Nokia Lumia 920
3. HTC One
4. Sony Xperia Z

Camera:
1. Nokia Lumia 920
2. HTC One
3. Samsung Galaxy S4
4. Sony Xperia Z

Specs:
1. Samsung Galaxy S4
2. HTC One
3. Sony Xperia Z
4. Nokia Lumia 920 

Design:
1. HTC One
2. Sony Xperia Z
3. Samsung Galaxy S4 en Nokia Lumia 920 

Accu:
1. Sony Xperia Z
2. HTC ONe
3. Nokia Lumia 920
4. Samsung Galaxy S4 

Videoreview en foto's

Zoals beloofd hierbij de video review en enkele foto's gemaakt met de Nokia Lumia 920, Sony Xperia Z en Samsung Galaxy S4

http://www.youtube.com/watch?v=lfSlpNAPDq8

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.