Reviews
26 maart 2015 - Ron Smeets

Review: 24 uur met de Galaxy S6 edge Samsung heeft weer een toestel om trots op te zijn

Gisteren, aan het begin van de middag op woensdag 25 maart, ontving ik van Samsung mijn test exemplaar van de Samsung Galaxy S6 Edge. Uiteraard kan ik na amper 24 uur, ik moest tussendoor ook nog wat slapen, nog geen uitgebreid oordeel vellen over het nieuwste vlaggenschip van de Koreaanse fabrikant. Maar één etmaal met de Galaxy S6 edge is wel al ruim voldoende voor een goede eerste indruk. Ik heb vandaag ook een ondersteunende video opgenomen voor deze '24-uurs-review'. Die wordt is in de loop van de avond bij dit artikel geplaatst.

Zonder al te veel te willen verklappen wil ik wel al zeggen dat Samsung weer een toestel heeft om trots op te zijn. De fabrikant heeft nog niet alles verbeterd maar wel enkele stappen gezet die de nieuwe Galaxy S6 modellen veel beter maken dan hun voorganger(s).

UPDATE (22u50): Zoals beloofd heb ik zojuist de video versie van deze eerste review online gezet; opgenomen op 'the edge' van Nederland ;) Enjoy!

Laat ik maar beginnen met het design. Uiteraard is de Galaxy S6 edge op één punt compleet anders dan zijn 'ongebogen' broer, maar voor het overige zijn ze letterlijk identiek.

De keuze van Samsung om eindelijk af te stappen van de 'waaibomen plastic' behuizing is een verademing. Het metalen frame geeft de Galaxy S6 edge een bijzonder degelijke uitstraling. Geen krakende randen of accuklep meer. Wanneer je de nieuwe Galaxy's vasthoudt (het geld zowel voor de S6 als de SG edge) dan heb je eindelijk ook het gevoel dat je een premium toestel in je handen hebt. Dat op zich is mijns inziens al vijf pluspunten waard. De ontwerpers van Samsung hebben de mogelijkheid om meer metaal en glas te mogen gebruiken volledig benut en het resultaat mag er dan ook zijn. De afwerking van het scherm, de randen rondom het toestel, de verschillende knoppen en de simkaart ingang is zeer fraai, strak en zonder onnodige kieren en speling.

Aan de onderzijde heeft Samsung alle 'gaten' verzameld. Daar zitten van links naar rechts de koptelefoon ingang, de microUSB aansluiting en de stereo speakers. Het is een beetje jammer dat de Galaxy S6 edge beide speakers op dezelfde plek geplaatst heeft, maar de geluidskwaliteit is desalniettemin al veel beter als bij de voorgaande modellen waarbij de speaker aan de achterzijde geplaatst was. Qua formaat is het toestel even hoog maar wel een fractie smaller dan zijn voorganger.

Het gebogen scherm aan twee zijden geeft de Galaxy S6 een bijzonder uiterlijk maar het zorgt er wel voor dat de randen aan de linker- en rechterzijde van het toestel een stuk dunner zijn. Als je het toestel vasthoudt dan voelen die randen iets scherper aan. Niet dat het pijn doet of zo, maar ik heb wel continu de neiging om het toestel aan de onderzijde met mijn pink te ondersteunen om te voorkomen dat hij uit mijn hand glipt. Een hoesje is dus zeker geen overbodige luxe en de aanschaf daarvan zou ik zeker ook aanbevelen. Het scherm is van ultra sterk Gorilla Glass 4, maar ook dat kan wel degelijk breken wanneer de Galaxy S6 edge van een goede meter hoogte op het asfalt, of stenen, stuitert.

Zoals ik in de inleiding al zei heeft Samsung nog niet álles verbeterd. Ik blijf de uitpuilende vierkante camera aan de achterzijde minder mooi vinden dan de 'vlak' weggewerkte camera's van bijvoorbeeld de Xperia Z3 en de Motorola X. Ondanks het feit dat Samsung de camera van de Galaxy S6 edge al ietsje subtieler vormgegeven heeft dan bij de meeste andere toestellen van de Koreaanse fabrikant.

Dat gezegd hebbende kan ik wel meteen ook melden dat de kwaliteit van de camera, vergeleken met veel concurrenten, op eenzame hoogte staat. Ik heb nog niet heel erg veel foto's gemaakt, maar toch bleek al snel dat de foto's die je, gebruik makend van de standaard instellingen (automatisch), met de Galaxy S6 maakt beter zijn dan die van de Xperia Z3, iPhone 6 en Galaxy S5. Helemaal onderaan deze review staan een paar foto's die ik met de Galaxy S6 edge en concurrenten gemaakt heb, De foto's die de Galaxy S6 maakt zijn met name qua kleur natuurgetrouwer dan die van de drie andere toestellen.

De accu van de Galaxy S6 edge heeft met 2550 mAh iets minder capaciteit dat die van zijn voorganger, en de meeste concurrenten. Helaas merk je dat ook in het gebruik. Volgens Samsung zijn zowel het scherm als de processor energiezuiniger geworden, maar daar merkte ik deze eerste dag nog weinig van. Bij zeer intensief gebruik, wanneer het scherm continu aan staat, was de accucapaciteit na 1 uur en 45 minuten van 100% gedaald tot 60%. In die tijd heb ik apps geinstalleerd en geconfigureerd, wat gefilmd, foto's gemaakt, een kwartiertje genavigeerd en een half uurtje video gekeken Doorgerekend zou dit betekenen dat hij na ruim vier uur helemaal leeg zou zijn. Dat is hoe je het ook went of keert niet echt goed te noemen.

Nadat ik het toestel voor de tweede keer volledig opgeladen had heb ik hem bewust een stuk minder intensief gebruikt. Na iets meer dan vijf uur resteerde nog 87% van de totale accu capaciteit. Dat was al veel beter. Wat dat betekent voor een 'normale' werkdag kan ik nu nog niet met 100% zekerheid zeggen. Dat zal over enkele dagen, of weken, moeten blijken.

Deze 'accu ervaringen' zijn natuurlijk koren op de molen van iedereen die zich ergert aan het feit dat de accu niet meer uitwisselbaar is. Daar kan ik mij wel iets bij voorstellen, maar zelf heb ik in geen jaren meer een reserve accu van een toestel meegenomen. Ik heb een 6000mAh portable accu die prima dienst doet en als ik in de auto zit kan het toestel ook opgeladen worden.

Waar Samsung ook een mega stap vooruit gezet heeft is de gebuiksvriendelijkheid, en snelheid, van de User Interface. TouchWiz was altijd een drama qua 'lag' en snelheid. Bij de Galaxy S6 edge is dat verleden tijd. TouchWiz is flink vereenvoudigd en beduidend veel sneller geworden. Zo veel dat je nauwelijks nog merkt dat je TouchWiz aan het gebruiken bent. Dat zal heel veel Samsung, en andere smartphone gebruikers, als muziek in de oren klinken, toch?

De verbetering is ook duidelijk merkbaar bij het gebruik van het ons screen toetsenbord. Ook dat verloopt een heel stuk soepeler en sneller dan bij eerdere versies van de Samsung UI. Ik heb vooralsnog niet de noodzaak gevoeld om een andere toetsenbord app, zoals swiftkey, te installeren.

Ik kreeg bij mijn review exemplaar naast de 'fast charger' ook een draadloze oplader meegeleverd. Die werkt, maar om het toestel helemaal draadloos op te laden moet je wel drie uurtjes uittrekken. De 230V snellader doet dat binnen anderhalf uur.

Het gebogen scherm van de Galaxy S6 edge is niet alleen maar een 'design' feature. Samsung heeft, net als bij de Galaxy Note Edge, enkele functies bedacht voor het gebogen deel van het scherm, al werkt het wel iets anders. Bij de Galaxy Note is het 'Edge scherm' een apart display waar snelkoppelingen en andere informatie weergegeven kunnen worden. Het scherm van de Galaxy S6 edge bestaat uit één paneel dan aan beide kanten ietwat gebogen is. Je kunt er zelf voor kiezen aan welke zijde de edge functies getoond worden.

Wanneer het scherm uit staat (zwart is dus), kun je door kort enkele keren over de rand te wrijven de info ticker weergeven. Daar kan diverse soorten informatie getoond worden die je zelf kunt instellen. Denk aan de klok, het weer of RSS feeds. Wanneer je het toestel op het scherm legt kan het edge deel oplichten wanneer er een bericht of gesprek binnenkomt. Ook dat kun je zelf instellen. Tot slot heb je ook nog de People edge functie. Die werkt wanneer het scherm aan staat en kun je activeren door vanaf de bovenkant van het gebogen deel van het scherm met je vinger naar het midden van het scherm te vegen. Dan verschijnen vijf snelkoppelingen naar contacten die je vanuit daar direct kunt bellen, mailen of app'en; afhankelijk van de ingevulde contactgegevens. De verschillende edge functies zijn aardige gimmicks maar om te zeggen dat ze onmisbaar zijn... nee, dat ook weer niet.

Bovendien moet je je ook heel goed bedenken daat de edge versie van de Galaxy S6 in basis 150 euro duurder is dan de 'standaard' uitvoering. Voor dat geld krijg je dan een paar leuke features en een toestel dat qua design, wat mij betreft, iets mooier is; het gebogen scherm ziet er gewoon heel fraai uit. Of jou dat 150 euro waard is? Dat moet je zelf bepalen.

Tot zover mijn eerste 24 uur met de Galaxy S6 edge. Al met al kan ik concluderen dat ik voor het eerst in jaren weer eens onder de indruk ben van een nieuwe Samsung smartphone. En dat al binnen één dag. De grootste pluspunten zijn het verbeterde design, de veel betere camera en de snellere user interface. Een punt van twijfel is de accu, maar niet omdat die niet meer te verwisselen is wat mjj betreft. De microSD kaart miste ik eigenlijk ook (nog) niet. Ik heb wel een 32GB model dus dat kan nog veranderen.

De komende weken ga ik het toestel langer, en intensiever gebruiken. Ik ben benieuwd of ik dan nog steeds zo enthousiast ben ;)

Hieronder nog twee foto's die ik met vier toestellen maakte; de Galaxy S6 edge, de Galaxy S5, de iPhone 6 en de Xperia Z3. Meer vergelijkende foto's volgen in aan apart artikel als ik wat langer heb kunnen vergelijken.