Reviews
15 augustus 2015 - Ron Smeets

Review: 20 weken met de Galaxy S6 edge Zonder enige twijfel een van de mooiste en beste smartphones van dit moment, maar ook dé beste?

Eind maart verschenen de Galaxy S6 edge en de Galaxy S6 in de winkels en na 24 uur kon ik toen ook al een behoorlijk uitgebreide eerste indruk van het toestel geven. Een definitief oordeel natuurlijk nog niet. Daarvoor moest ik hem wat langer testen. Welnu, inmiddels heb ik de Galaxy S6 edge, samen met diverse andere toestellen, zo'n 20 weken in gebruik en dus is het tijd voor een nieuw oordeel over een van Samsung's belangrijkste vlaggenschepen van 2015. Zeker nu zijn grotere broer er aan komt; de Galaxy S6 Edge Plus,

Ik heb mijn bevindingen over de Galaxy S6 edge samengevat in een uitgebreide videoreview, aangevuld met wat extra informatie. Spoiler alert: De Galaxy S6 edge is nog altijd het mooiste design toestel van dit moment, maar het is niet de beste smartphone die nu in de winkels ligt. Of de Galaxy S6 (edge) het beste toestel voor jou is hangt natuurlijk ook af van je persoonlijke voorkeuren. Na de review zal ik sommige punten nog even kort toelichten. Enjoy!

Zoals gezegd ben ik op sommige punten behoorlijk onder de indruk van de Galaxy S6 (edge). Dat geldt met name voor het design, het scherm en de camera. Nu is het design, zoals altijd, ook een kwestie van smaak maar vergeleken met de vorige Galaxy S modellen zijn de S6 en met name de S6 edge een hele verademing. Dat het scherm uitmuntend presteert is natuurlijk een vlak waarop Samsung, met de Super AMOLED technologie, al geruime tijd helemaal bovenaan de lijst staat. Dat is ook bij de S6 (edge) niet anders. De 16 megapixel camera maakt, zoals je ook al in mijn eerste indruk kon zien, en opnieuw in bovenstaande videoreview, is letterlijk een van de besten van dit moment. Wat mij betreft komen camera's van de G4, iPhone 6 en Xperia Z3 op sommige punten wel in de buurt maar over het geheel genomen kunnen ze niet tippen aan die van de Galaxy S6 (edge).

Zoals gezegd blijft de prestatie van de accu van de Galaxy S6 (edge) wel wat tegenvallen. Diverse updates van de afgelopen maanden hebben dat wel al iets verbeterd, maar qua uithoudingsvermogen kan de Samsung nog niet tippen aan zowel de LG G4 als de Sony Xperia Z3. Vergeleken met de iPhone 6 presteert de Galaxy S6 edge accu ongeveer gelijkwaardig.

Waar ik in de video eigenlijk niet over gesproken heb zijn de 'Edge functies'. Die vind ik ook meer een gimmick, om toch nog wat functionaliteit in het gebogen deel van scherm te 'proppen'. De People Edge optie is leuk, maar in de praktijk gebruik ik die niet of nauwelijks. Hetzelfde geldt voor het daaraan gekoppelde 'oplichten' (wel even te zien in de video) van het edge scherm in de kleur van het betreffende contact wanneer je gebeld wordt en het toestel ondersteboven ligt. Leuk, maar meer ook niet.

Tsja, en dan de verkoopcijfers. De afgelopen weken is duidelijk geworden dat die, ondanks een flitsende start, achterblijven bij de verwachtingen van Samsung. In de video heb ik het al over het ontbreken van een microSD optie en ik denk werkelijk dat de Koreanen het gevolg daarvan onderschat hebben. Heel veel Samsung fans en -kopers waren de afgelopen jaren juist uiterst tevreden, en het was voor sommigen zelfs een reden om geen iPhone te nemen, met de mogelijkheid om zelf geheugen bij te prikken. Nu moet je daar dus extra voor betalen. Als je dan een Galaxy S4 of S5 hebt met een 64GB microSD kaartje en je moet nu een 64GB S6 kopen om je muziek, video en andere bestanden te kunnen behouden, dan moet je dus dieper in de buidel tasten dan je gewend bent. Ik denk dat die verandering wel degelijk invloed heeft op de verkoopcijfers van de nieuwe Galaxy's. Natuurlijk, je krijgt tegenwoordig ook heel wat Cloud opslagruimte erbij, maar nog lang niet iedereen gebruikt dat, of wil dat gaan gebruiken. Het feit dat Samsung onlangs besloten heeft de prijs van de Galaxy S6 en S6 edge met respectievelijk 100 en 150 euro te verlagen helpt overigens wel iets.

Tot slot mijn eindoordeel; kort maar krachtig!

De Galaxy S6 edge is een vier en een half sterren toestel. Geen vijf sterren, met name vanwege de accu en het ontbreken van microSD.

Welk toestel koop je bij welke voorkeuren (Galaxy S6, iPhone 6, LG G4 of Sony Xperia Z3)
Camera
1. Galaxy S6 (edge)
2. LG G4
3. iPhone 6
4. Xperia Z3

Design:
1. Galaxy S6 (edge)
2. Xperia Z3
3. LG G4
4. iPhone 6

Scherm:
1. Galaxy S6 (edge)
2. LG G4
3. iPhone 6
4. Xperia Z3

Specs:
1. LG G4
2. Galaxy S6 (edge)
3. Xperia Z3
4. iPhone 6

Accu:
1. Sony Xperia Z3
2. LG G4
3. iPhone 6
4. Galaxy S6 (edge)

Prijs:
1. LG G4
2. Xperia Z3
3. Galaxy S6 (edge)
4. iPhone 6

Gebruiksvriendelijkheid (UI-OS)
1. iPhone 6
2. Galaxy S6 (edge)
3. LG G4
4. Xperia Z3