Nieuws
21 oktober 2010 - Ron Smeets

Resultaat Nokia beter dan verwacht, toch 1800 ontslagen

Nokia heeft vandaag de meest recente kwartaalcijfers gepubliceerd en, geheel tegen de verwachting van (veel) analisten in, vallen die een stuk positiever uit. Toch zal er niet gefeest worden in Finland want gelijktijdig met de presentatie van de resultaten werd ook bekend gemaakt dat de fabrikant wereldwijd van zo'n 1800 medewerkers afscheid gaat nemen (1.3% van het totale personeelsbestand).

Maar goed, financieel ging het in Q3 dus weer ietsje beter. De omzet, vergeleken met een kwartaal eerder, steeg met 3% naar 10.27 miljard Euro en de winst steeg zelfs met 37% naar 403 mljoen.

Kijk je puur naar de toestelverkopen en services (o.a. OVI), dan boekte die divisie zelfs een winst van 807 miljoen Euro (op een omzet van 7.2 miljard). NAVTEQ en Nokia Siemens Networks blijven vooralsnog de zorgenkindjes die de winst aardig naar beneden halen met verliezen van respectievelijk 48 en 282 miljoen Euro.

Het aantal toestellen dat Nokia verkocht daalde in Q3 wel. Er gingen in dit kwartaal 110.4 miljoen toestellen over de toonbanken, zo'n 700.000 minder dan in Q2. Dat er dan toch winst gemaakt werd heeft onder andere te maken met het feit dat er meer smartphones verkocht werden (Symbian S60, Meamo): 26.5 miljoen in Q3 tegenover 24 miljoen in Q2. De gemiddelde prijs per toestel steeg daardoor ook weer, van 61 naar 65 Euro.

Wat ook nog zeker het vermelden waard is, en iets waar ze zich in Espoo zeker ook heel erg druk over zullen maken, is het feit dat Nokia haar wereldwijde marktaandeel de afgelopen drie maanden stevig heeft zien dalen. Eind 2009 had Nokia nog zo'n 34 % van de wereldwijde mobiele telefoonmarkt in handen. In Q2 van dit jaar was dat nog 33% maar in de afgelopen drie maanden is het ineens naar 30% 'gekelderd'.

Nokia-Q3-Results-a Nokia-Device-Sales-Q3-10

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.