Geruchten
14 maart 2018 - Ron Smeets

Renders tonen een Nokia 9 met ‘notch’ Bij de volgende Nokia zou de vingerafdruk scanner in het scherm verwerkt zijn

In China zijn twee afbeeldingen opgedoken waarop de Nokia 9, een toestel dat al geruime tijd in de geruchtencircuits opduikt. Op de tekeningen, waarvan het waarheidsgehalte niet vast te stellen is en dus met een groot aantal korrels zout bekeken moeten worden, is te zien dat de Nokia 9 een ‘notch’ boven in het scherm heeft; a-la iPhone X. Verder wordt ook gesproken over de aanwezigheid van een vingerafdruk scanner die in – of formeel onder – het scherm verwerkt is. In eerdere geruchten werd ook al gespeculeerd over de aanwezigheid van een scherm met een 18:9 beeldverhouding en een camera met vijf lenzen en twee flitsers. Helaas heeft de bron van dit nieuwe lek geen afbeelding van de achterzijde van de Nokia 9 weten te bemachtigen.

Deze Nokia 9 ziet er zeer veelbelovend uit. Maar…
De Chinese bron claimt dat de informatie en afbeeldingen afkomstig zijn van een betrouwbare bron. Dat is mooi, maar het zegt natuurlijk nog niets over het feit of de afbeelding en specs de waarheid benaderen. Op de afbeeldingen is te zien dat de vermeende ‘notch’ van de Nokia 9 ongeveer even breed is als die van de iPhone X. Als je goed kijkt zie je ook twee front camera’s. Daar wordt, naast de vijf camera’s aan de achterzijde, ook al een tijdje over gespeculeerd. Bewijs van de in-screen vingerafdruk scanner is op deze renders niet te zien. Nemen we even aan dat het inderdaad allemaal klopt, dan wordt de Nokia 9, net als de Nokia 7 Plus, een zeer veelbelovend toestel. Eerlijk gezegd heeft Nokia – aka HMD Global – de afgelopen maanden al bewezen dat ze in staat zijn prachtige nieuwe toestellen te ontwerpen die ook nog eens voorzien zijn van prima specs. Om over de prijskaartjes nog maar te zwijgen. Er is dus eigenlijk geen enkele reden om te twijfelen dat Nokia niet in staat zou zijn een toestel als de Nokia 9 die hier te zien is, met de specs die nu genoemd wordt, uit haar fabrieken te laten rollen. Ze moeten het alleen nog even bevestigen ;) Goed, dat gezegd hebbende wil ik wel nog een keer melden dat alle geruchten, specs en dus ook deze afbeeldingen, rondom de Nokia 9 door de fabrikant zelf nog niet bevestigd zijn. Voor nu moeten we het dus nog even doen met geruchten als deze en de afbeeldingen hieronder.

Tot slot is er ook nog een render van de Nokia 9 naast de in Barcelona gepresenteerde Nokia 7 Plus (rechts op de afbeelding). De Nokia 9 zou dus iets compacter zijn, maar het waarheidsgehalte van dit soort Chinese geruchten, zelfs als de fabrikant zelf (deels) vanuit China opereert, is met geen mogelijkheid vast te stellen.