Nieuws
20 januari 2011 - Ron Smeets

Release Nokia X7 in de VS op de valreep alsnog geannuleerd

Soms heb je van die toestellen die, ondanks dat ze officieel nog niet eens gepresenteerd zijn, toch al een heel leven achter de rug lijken te hebben. De Nokia X7 is er zo eentje. Wel naar de VS, niet naar de VS, wel naar de VS en uiteindelijk, enkele uren vóór de officiele onthulling toch weer niet naar de VS.

Dat zijn althans de laatste berichten die gisteravond laat binnen druppelden. De uiteindelijke reden: Nokia vindt dat AT&T niet genoeg support en marketing budget voor de X7 'klaar heeft staan' om het toestel een 'eerlijke kans op succes te kunnen geven'. Het verhaal van de X7 lijkt dus verworden tot een heuse klucht.

Het begon allemaal een maand of drie geleden. De Nokia X7 werd zo ongeveer vanaf dag één gespot met het logo van de Amerikaanse operator AT&T. De geruchten dat de Finnen met dit toestel een hernieuwde poging wilden gaan doen om marktaandeel in de VS te winnen werden de afgelopen weken dan ook steeds sterker, met als 'hoogetepunt' de gelekte 'officiele' perskiekjes die afgelopen weekend gespot werden.

Begin deze week volgde dan ineens het 'onbevestigde' bericht dat AT&T besloten zou hebben de Nokia X7 toch maar niet op te nemen in hun portfolio. Binnen enkele uren liet Nokia echter weten dat er 100% zeker een toestelpresentatie van Nokia in samenwerking met AT&T gepland stond voor 19 januari (gisteren dus, red). Nokia wilde op dat moment niet bevestigen of het toestel in kwestie nu de X7 of de C7 zou worden. Dit laatste toestel dook, ongeveer gelijktijdig met de eerste geruchten over de annulering van de X7 door AT&T, ook ineens op.

Gisteren is inmiddels voorbij (ook in de VS ;-) en het enige dat we gehoord hebben is dat de Nokia X7 voorlopig niet in de VS gelanceerd zal worden omdat Nokia bij voorbaat dus al zou vinden dat AT&T er niet genoeg voor doet om de X7 tot een succes te maken. Als dat allemaal klopt, dan zou het de zoveelste 'Amerikaanse' tegenslag voor de Finnen zijn en vraag ik mij af of het ooit nog goed gaat komen met de Finse fabrikant daar aan de overkant van de Oceaan. Tsja, dan moeten ze die AT&T logo'tjes er maar van af poetsen en de voorraad X7's naar Europa verschepen. Kan die nog vóór het MWC hier in de winkels liggen ;-)

Het is nog te vroeg voor een officiele reactie van Nokia hier in de Benelux, maar zo gauw als ik dit krijg zal ik een update plaatsen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.